AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
18 augustus 2011

HP stopt productie Touchpad en andere WebOS apparaten

16 maanden na de overname van Palm maakt HP zojuist bekend te stoppen met de bedrijfsactiviteiten omtrent WebOS apparaten. Het is niet bekend wat dit nieuws betekent voor de huidige productie en voorraad HP Touchpad tablets, maar het is duidelijk dat de Touchpad tablet een bijzonder kort leven beschoren zal zijn. Het bedrijf zegt naar manieren te blijven zoeken om de WebOS software optimaal in te zetten. HP lijkt hiermee de eerste stappen te zetten om de consumentenmarkt de rug toe te keren.

Het bedrijf sprak deze wens al eerder uit, maar ondanks dat komt deze beslissing bij veel HP/Palm liefhebbers onverwachts. Het is onbegrijpelijk dat HP zo snel een einde maakt aan een product dat nog in de kinderschoenen stond. Alle grote beloftes ten spijt.


HP geeft de tegenvallende resultaten als reden voor de keuze. Sinds het vertrek van Mark Hurd als CEO van HP heeft het bedrijf de aandeelhouders niet tevreden kunnen houden. Opvolger Leo Apotheker (voormalig SAP CEO) heeft de verwachtingen sindsdien niet waar kunnen maken. De bedrijfsresultaten blijven uit, waardoor het bedrijf op zoek is naar een nieuwe strategie. Die denkt het gevonden te hebben in de software en services (denk aan IBM), met het gevolg dat de productie voor consumenten zal worden afgestoten, afgesplitst of geïsoleerd.

Of dat geldt voor alle consumenten producten zal de tijd moeten leren. Dat dit bijzonder ongebruikelijke scenario het vertrouwen van de consument op de proef stelt zal niemand verbazen.

 

Update 23.59 uur: HP deed de aankondiging in een verklaring omtrent de verwachtingen over het derde kwartaal. Tijdens het toelichten van die cijfers werd ook meer uitleg gegeven over de keuze.

De Touchpad heeft niet het resultaat gegeven waarop HP gehoopt had. Het doel was om een duidelijke nr. 2 tablet in de markt te zetten. Dat is de HP duidelijk niet geworden. De vraag is natuurlijk of de Touchpad wel de kans heeft gekregen die positie te bereiken. Na ruim een maand wordt de stekker er al uit getrokken. In de tussentijd heeft HP amper noemenswaardige marketing bedreven om de verkopen te stimuleren. De enige vruchteloze poging was een prijsverlaging en ook die had niet het gewenste resultaat.

“We are not walking away from webOS”

ThisIsMyNext heeft een interne bron bij HP. Zij weten te melden dat de Global Business Unit vandaag bij elkaar is gekomen om het nieuws te bespreken. De vice-president van de afdeling, Stephen DeWitt, maakte tijdens die meeting duidelijk dat HP verder zal werken aan webOS en waarschijnlijk een licentiesysteem gaat inzetten. Hij benadrukte dat HP webOS niet de rug toe zal keren. Maar ook hij kon niet op alle vragen antwoord geven.

Wanneer webOS inderdaad gelicenseerd zal worden, wordt de processorkeuze een struikelblok. WebOS is gebouwd voor Qualcomm processoren, terwijl de meeste producenten voor andere chipsets kiezen.

DeWitt verklaart dat het huidige business model van webOS onsuccesvol was, doordat goede hardware niet beschikbaar was. Ook hij is van mening dat HP moet stoppen met het “doordrukken van niet-concurrerende hardware richting de markt”.

Het officiële bericht van HP:

HP today commented on the recent announcement by Autonomy Corporation plc (LSE: AU.L). HP confirms that it is in discussions with Autonomy regarding a possible offer for the company.

HP also reported that it plans to announce that its board of directors has authorized the exploration of strategic alternatives for its Personal Systems Group (PSG). HP will consider a broad range of options that may include, among others, a full or partial separation of PSG from HP through a spin-off or other transaction.

In addition, HP reported that it plans to announce that it will discontinue operations for webOS devices, specifically the TouchPad and webOS phones. HP will continue to explore options to optimize the value of webOS software going forward.

Bron: thisismynext

Wij zijn op zoek naar de beste tablet van 2012.

Breng je stem uit en maak kans op 100,-


> Stem nu

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch.

3 reacties

  1. Bij HP wordt zoveel gezegd en beloofd. Als webOS gebruiker voel je je simpelweg besodemieterd en aan het lijntje gehouden. De huidige gebruikersgemeenschap gaat m.b.v. webOS Internals ervoor zorgdragen dat webOS apparaten d.m.v. patches kunnen blijven draaien als HP uiteindelijk besluit toch de stekker er definitief uit te trekken.

    Voor de huidige gebruikers in Nederland is het raadzaam webOS Internals te volgen m.b.t. voornoemde patches.

    • Helemaal mee eens, Ries. Ik vind het een belachelijke gang van zaken. Stel dat Google alleen naar de resultaten van de eerste maanden had gekeken, dan was Android nooit verder gekomen dan versie 1.6. Om iets te lanceren moet je tijd investeren en geduld hebben.

      De snelheid waarmee er een punt achter wordt gezet doet haast vermoeden dat er al deals gesloten zijn met een andere producent. HP stoot snel af, des te eerder kan een ander het overnemen.

      Ik kan niet verklaren waarom je anders na zo’n korte tijd je verlies al pakt.

      Maar, man man, wat een beleding naar je achterban is dit. Die hebben een maand geleden 500.- of meer uitgegeven voor een apparaat zonder support.

      • Tweets van Rod Witby (webOS Internals)

        Bericht van Rod via Twitter:

        “Note to current webOS device users: every webOS device can be easily patched to no longer need HP profile servers if it comes to that”

        “Note to current webOS devs: regardless of the HP app catalog future, you can still get your apps to users and they can still install them”

        Hoop eigenlijk dat het niet zover hoeft te komen en dat HP het fatsoen heeft duizenden gebruikers te blijven faciliteren

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.

Wij zijn op zoek naar de beste tablet van 2012.

Breng je stem uit en maak kans op 100,-


> Stem nu