Internet op je iPad? Bestel je abonnement bij Vodafone

Top 5 gratis e-reader apps voor je Android tablet

vrijdag, november 26, 2010 om 20:31 door Leon

Al langere tijd zijn er applicaties te downloaden in de Android Market waarmee je boeken kunt downloaden en kunt lezen. Deze applicaties zijn nooit populair geworden toen Android nog voornamelijk op smartphones draaide. Nu Android ook op veel tablets draait, worden deze e-reader apps een stuk interessanter.

Dit overzicht geeft je de top 5 applicaties om e-books te downloaden en te lezen. Deze 5 apps zijn gratis te downloaden in de Android Market. Boeken kun je gratis downloaden, of je kunt in bepaalde toepassingen ook betaalde versies downloaden.


1. Aldiko

De Aldiko applicatie is een virtuele boekenkast. Als je deze gratis e-reader applicatie download en opent zie je meteen op de bovenste plank alle boeken staan die je als laatst hebt geopend. De boekenplank daaronder staan alle boeken die je ooit hebt gedownload. Je kunt horizontaal of verticaal door de boeken scrollen en erop klikken als je het boek wilt openen. Als je een boek opent wordt deze geopend op de pagina waar je de laatste keer bent geëindigd.

Als je een boek opent begin je bij de kaft, indien deze beschikbaar is. Je kunt makkelijk door de bladzijden bladeren door met je vinger horizontaal over het scherm te slepen. Er zijn veel standaard instellingen die je makkelijk kunt veranderen. Uiteraard is er dag en nacht modus en kun je de helderheid van het scherm instellen door aan de linkerkant van het scherm verticaal te slepen.  Wat ons opviel was dat het niet handig is om dit te doen in combinatie met de instelling van Android om de helderheid van je tablet scherm automatisch te bepalen. Hierdoor verandert de helderheid van je digitale boek telkens als je in een andere omgeving gaat lezen. Andere instellingen zijn: direct naar inhoudsopgave gaan, bladwijzers maken, woorden zoeken op een pagina, woordenboek, lettertype en layout settings, letter grote, navigatie settings en zelfs de mogelijkheid om je persoonlijke CSS te gebruiken.

Op de derde plank van de boekenkast kun je boeken downloaden. Hier kun je kiezen uit catalogi verschillende gratis boeken databases van internet. Boeken zijn geordend op genre of je kunt ze zoeken met behulp van de Android zoek knop. Deze gratis boeken zijn allemaal auteursrecht vrije boeken. Uitgever O’Reilly heeft ook betaalde online boeken die je kunt kopen in deze applicatie. Eigen boeken (DRM-vrij) kun je ook openen met Aldiko.

Samenvattend, deze e-reader applicatie voor op je Android tablet is ideaal om snel boeken te downloaden en te lezen. Bij de instellingen kun je alle noodzakelijke instellingen veranderen. Een uitstekende gratis applicatie!

Oordeel
+ Zeer gebruiksvriendelijk en mooie layout
+ Makkelijk instellingen veranderen & veel instelling opties
- Weinig betaalde boeken te downloaden
- Alleen boeken te lezen in ePub-formaat

2. Bol.com e-reader applicatie

Half november is ‘Bol.com Digitaal Lezen’, zoals deze applicatie heet, in de Android Market beschikbaar. Deze gratis applicatie kun je pas gebruiken als je zowel een account hebt bij Bol.com en bij Adobe. In de applicatie moet je inloggen op beide accounts om de e-reader applicatie goed te kunnen gebruiken.

De applicatie is verdeeld in 3 tabbladen: gedownloade boeken, boeken downloaden bij Bol.com en een help tabblad. Het assortiment boeken is identiek aan het digitale bol.com boeken assortiment. Helaas is dit aanbod nog beperkt, maar er zit een groei in het aantal boeken wat digitaal door Bol.com wordt uitgegeven.

Deze applicatie heeft alleen basic instellingen die je kunt aanpassen, zoals scherm helderheid en dag en  nacht visie. Ook kun je zoeken naar woorden, aantekeningen maken en het lettertype vergroten of verkleinen.

Oordeel
+ Zeer snel en handig boeken downloaden
+ Boeken zijn snel te openen en goed weergegeven
- Alleen origineel gekochte boeken met DRM zijn te lezen
- Bol.com account & Adobe account nodig

3. Kindle e-reader voor Android

De Kindle e-reader applicatie is de internationale versie van de Bol.com applicatie, ontwikkeld door Amazon. Als je veel Engelstalige boeken leest dan is deze Android applicatie voor ebooks onmisbaar. Maak je al gebruik van een Kindle e-reader, dan kun je op deze applicatie ook die gedownloade boeken lezen. Het is niet mogelijk om zelf-gedownloade ebooks te lezen met deze applicatie.

Om deze applicatie te kunnen gebruiken moet je uiteraard een account hebben of maken bij Amazon.com. Dit kan via de applicatie. Om boeken te kunnen downloaden moet je eerst je creditcard registreren. Doe je dit niet dan kun je geen boeken downloaden, ook niet als ze gratis zijn! Boeken lezen gaat goed met deze applicatie.


Oordeel
+ Zeer ruim aanbod van voornamelijk Engelstalige boeken
+ Boeken kopen en downloaden gaat snel en is makkelijk
- Geen mogelijkheid om zelf-gedownloade boeken te lezen
- Ook bij gratis boeken moet je een creditcard registreren in je Amazon account

4. FBReader

FBReader is de Android applicatie versie van de bekende FBReader op de computer. Deze applicatie is niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld Aldiko, maar je kunt er prima ebooks mee lezen. Je kunt via de applicatie gratis boeken lezen via de bekende bronnen als Feedbooks, Manybooks en Smashwords. Betaalde ebooks downloaden is niet mogelijk. Je kunt ook zelf boeken downloaden en op je Android device zetten.

De FBReader ondersteund de formaten oeb, epub en fb2. Ook kun je boeken lezen direct vanuit nog ingepakte bestanden als zip en gzip. De basis instellingen kun je aanpassen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen door te bladeren door de pagina’s door van horizontaal met je vinger over het beeldscherm te slepen. Ook kun je ervoor kiezen om verticaal te scrollen, net als een webpagina. Andere instellingen zijn: nachtmodus, veranderen van kleuren, lettertypen en lettergrootte.

Oordeel
+ Ondersteund veel bestandsformaten
+ Makkelijk boeken downloaden via bekende gratis boeken-databases
- Niet zo gebruiksvriendelijk

5. Adobe Reader

De nummer 5 van de ebook reader top 5 is een bekende. Adobe heeft een gratis app uitgebracht, de Adobe Reader, waarmee je PDF-bestanden kunt lezen. Er zijn redelijk wat boeken, vooral illegaal gedownloade exemplaren, in PDF-formaat. Deze bestanden kun je, indien ze geen DRM-beveiliging hebben, perfect lezen in de Adobe Reader.

Oordeel
+ Goede kwaliteit PDF-reader
+ Gebruiksvriendelijke toepassing
- Niet voor PDF-bestanden met DRM
- Alleen voor PDF-bestanden

Andere e-readers

Natuurlijk zijn er nog veel meer ebook readers te downloaden in de Android Market. Hier een overzicht van overige e-reader apps voor het downloaden en lezen van digitale boeken:

- Sony reader app - deze komt in december in de Android Market
- Wattpad - gratis app voor gratis digitale boeken
- e-book/Manga reader ebiReader - speciaal voor (voornamelijk Japanse) Manga’s
- Apabi reader - gratis app voor chinese boeken - gratis en betaalde boeken

Weet je nog meer goede e-readers voor op je Android device? Laat het weten in de reacties en we voegen ‘m toe.

Deel dit artikel:
  • http://topsy.com/www.tabletguide.nl/1970/top-5-e-readers-voor-op-je-android-tablet/?utm_source=pingback&utm_campaign=L2 Tweets die vermelden Top 5 e-reader apps voor je Android tablet | TabletGuide.nl — Topsy.com

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Eboeks, TabletGuide.nl. TabletGuide.nl heeft gezegd: Nieuw bericht: Top 5 e-reader apps voor je Android tablet http://www.tabletguide.nl/?p=1970 #AdobeReader #Aldiko #Amazon [...]

blog comments powered by Disqus

Poll

Wat is de ideale schermgrootte voor een tablet?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...

Laatste Forum Berichten

Archief