Samsung Galaxy Tab Review [VIDEO]

4

Samsung heeft een gewaagde stap gemaakt met de introductie van de Galaxy Tab P1000. Zonder ooit een multimediatablet te hebben gemaakt wordt het eerste model direct in de markt gezet als een iPad-killer. Of dit zo is lees je in deze review. We zullen regelmatig een vergelijking met de iPad maken. Bekijk ook onze videoreview van de Galaxy Tab onder aan deze pagina.

Ontwerp

Samsung Galaxy Tab Review - TabletGuide.nlHet ontwerp van de Galaxy Tab is modern en strak. Deze tablet ziet er robuust uit en ligt erg makkelijk in de hand. Dit kan meteen aangemerkt worden als eerste pluspunt ten opzichte van de iPad. Vanwege het handzame formaat is deze Samsung tablet zeer makkelijk te hanteren, te gebruiken en mee te nemen voor onderweg. Samsung beweert dat deze tablet zelfs in de binnenzak van een jas past. Het is mogelijk om de Galaxy Tab met één hand vast te pakken en te bedienen als dat nodig is, maar erg handig is het niet.

Wat opvalt is dat deze tablet slank is: slechts 1,2 cm dik. De voorkant is glanzend zwart en de achterkant is glanzend wit. Met een gewicht van slechts 380 gram is de Galaxy Tab half zo zwaar als de Apple iPad.

Gebruiksvriendelijkheid

Op het gebied van gebruikersinterface en gebruiksvriendelijkheid is het vrijwel onmogelijk om Apple te evenaren. Toch komt Samsung in de buurt met de Galaxy Tab. Het aanzetten en uit standby halen van het tablet is eenvoudig. Scrollen door de 5 bureaubladen gaat soepel en snel. Ook het scrollen door de menu’s en de lijst met applicaties is kinderlijk eenvoudig en werkt intuïtief. Applicaties openen en sluiten snel. Bij het openen van verschillende applicaties blijft het apparaat snel werken.

De Samsung Galaxy Tab is uitermate geschikt om je media-bibliotheek af te spelen. Of het nu MP3-tjes, (streaming) video’s, foto’s, boeken of games zijn, het werkt allemaal als een trein. Om eerlijk te zijn is het allemaal niet zo soepel als op de iPad, maar niemand zal die verwachting hebben gehad. De Galaxy is voornamelijk minder snel in de reactiesnelheid en alles oogt net wat minder strak dan de iPad. Zeker bij websites met Flash zijn er haperingen en vertragingen bij bijvoorbeeld het zoomen binnen een pagina.

Aansturing

Deze tablet is uiteraard aan te sturen via het 7 inch multi touchscreen. Het touchscreen reageert goed op de aanrakingen en bewegingen van je vingers over het scherm. Multi touch is tegenwoordig een must-have geworden om in- en uit te kunnen zoomen in applicaties zoals de browser en Google Maps. Op termijn zullen er accessoires beschikbaar komen zodat je optioneel met een muis en toetsenbord kunt werken.

Android 2.2

Zoals vermeld draait deze Samsung tablet op Android 2.2. Op termijn zal een upgrade naar Android 3.0 (Gingerbread) ondersteund worden. Android 2.2 is ontworpen voor gebruik op smartphones. Dit feit zie je ook terug bij de Galaxy tablet. Als je gewend bent met Android 2.2 op een smartphone dan valt het op dat de Galaxy tablet eigenlijk een grote Android-smartphone is. Dit is zowel in design (bijvoorbeeld de 4 herkenbare Android knoppen onder het scherm) als in gebruik. Speciale applicaties voor een tablet van deze resolutie zijn er nog amper. De tijd zal hier uiteraard verandering in brengen, maar vroege kopers moeten hier zeker rekening mee houden.

Multimedia

De multimedia features op de Galaxy Tab zijn uitstekend. Vrijwel alle gangbare bestandsvormen voor video en audio worden ondersteund, waaronder het veelgebruikte DivX. Het multi touchscreen heeft een HD-resolutie (1080p) voor het afspelen van HD beeldmateriaal. Ook is er stereogeluid en de optie voor het aansluiten van een stereo hoofdtelefoon.

Camera’s

De voorkant van dit tablet heeft een 1.3 megapixel camera voor videobellen. Skype is voorgeïnstalleerd op de Galaxy Tab. De witte achterkant van dit tablet heeft de beschikking over een 3 megapixel camera met LED flitser. De kwaliteit van de foto’s valt tegen, maar ook dit is niet een van de meest-gebruikte functionaliteiten van een tablet. Ook foto’s worden op een duidelijke manier weergegeven.

Applicaties

De Samsung Galaxy Tab maakt gebruik van de Android Market waarop applicaties kunnen worden gedownload. Er zijn inmiddels duizenden applicaties beschikbaar, zowel gratis als tegen een kleine vergoeding. Samsung heeft een eigen versie van iTunes gemaakt: de Samsung Galaxy Tab music hub. Hiermee kun je MP3-tjes zoeken, beluisteren (preview), kopen en downloaden. Ook is er een applicatie voor het downloaden en lezen van e-books.

Games zijn uiteraard in grote getale aanwezig in de Android Market. Deze zijn op dezelfde manier aan te sturen als op een Android smartphone. Het is mogelijk voor applicaties om gebruik te maken van alle sensoren op deze tablet, bijvoorbeeld de bewegingssensoren. Een nadeel van het spelen van spelletjes op smartphones is dat een smartpone een klein touchscreen heeft. Met dit 7 inch touchscreen zal het ons niet verbazen dat een nieuwe categorie spellen zal worden ontwikkeld voor tablets.

Connectiviteit

In tegenstelling tot de iPad heeft de Galaxy Tab legio aansluitmogelijkheden. Zo beschikt deze eerste tablet van Samsung een USB-aansluiting en een microSD slot voor het eventueel uitbreiden van geheugen, wat ik persoonlijk essentieel vind. Zowel in mijn persoonlijke als zakelijke werkzaamheden op laptops en tablets maak ik vaak gebruik van USB-aansluitingen (voor bijvoorbeeld externe harde schijven) en microSD. Ook heeft de Galaxy Tab een Wi-Fi antenne en een 3G microsim slot. Voor dit laatste heb je wel een abonnement nodig.

Voordelen Samsung Galaxy Tab

 • Handzaam, licht en makkelijk mee te nemen
 • USB- en microSD aansluiting
 • Flash-ondersteuning in de browser

Nadelen Samsung Galaxy Tab

 • (Nog) geen speciale applicaties ontwikkeld voor tablets
 • Niet zo soepel en intuïtief als de iPad

Foto’s

Videoreview Samsung Galaxy Tab

Vragen?

Heb je vragen over de Samsung Galaxy Tab aan de hand van deze review? Schroom dan niet om ze te plaatsen in het forum of bij onderstaande reacties!

Meer info en specificaties van de Samsung Galaxy Tab P1000 vind je op deze pagina.

Abonnementen voor deze tablet vind je op deze pagina.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal inch
 • Besturingssysteem
 • Schermresolutie x
 • Afmetingen
 • Processor
 • Gewicht gram
 • Opslagruimte
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

 1. Hoi Sjaak,

  Dit heeft 2 redenen:

  1) tijdens de opnamen hadden we niet erg veel licht tot onze beschikking. Vandaar dat het scherm van de Samsung Galaxy Tab wat donkerder aandoet dan dat het werkelijk is. Daarnaast is er een snelle optie om de helderheid aan te passen, zoals ook aangegeven in het filmpje. Er is ook een mogelijkheid (staat standaard aan) die m.b.v. een lichtsensor de helderheid van het scherm bepaald.

  2) De iPad heeft gewoon een helderder scherm dan de Samsung Galaxy Tab.

  Mijn mening: ik heb inmiddels een week met deze tablet kunnen werken. Uiteindelijk heb ik absoluut geen klachten over de helderheid van het scherm. Zeker de handige optie om de helderheid in te stellen is erg handig. Het iPad-scherm is inderdaad helderder. Echter, het is niet zo dat de Galaxy Tab onhelder is.

  Binnenkort volgt een review van de Nederlandse Icarus Reader. Deze heeft dus wel een veel te zwak scherm!

 2. Gisteren met veel belangstelling jullie Samsung GT review bekeken. Het is een mooi product, maar toch… er zit waarschijnlijk nog een hoop moois aan te komen.

  Ik heb ook veel gelezen/gezien over de Adam van Notion Ink. Wat is de reden voor jullie om deze niet op te nemen op jullie website? Graag verneem ik dit van jullie, omdat ik eigenlijk tussen de SGT of de Adam wil kiezen, maar ik zie graag de pro's en cons terug op jullie site.

 3. Wij hebben ook al veel gelezen over de Adam van Notion Ink. Helaas hebben we ook al veel onjuistheden gelezen over het apparaat. De release is meerdere keren uitgesteld en specificaties willen nog wel eens wisselen. Als ik de weblog van de ontwikkelaars lees, zit alles nog in de testfase. Op dit moment is er daarom gekozen om nog even te wachten met het toevoegen van de tablet aan ons overzicht. Zodra de zaken wat minder speculatief zijn, gaan we de Adam direct toevoegen, natuurlijk.

  Dat wil niet zeggen dat we de Adam niet in de gaten houden. We zullen in de toekomst dan ook blijven berichten over de laatste stand van zaken rondom dit veelbelovende apparaat.