Internet op je iPad? Bestel je abonnement bij Vodafone

2011: het jaar van de tablets [overzicht]

donderdag, december 16, 2010 om 12:27 door Leon
2011

5 januari 2010, Las Vegas. De Consumer Electronics Show (CES) was dé deadline voor veel computer-fabrikanten. 2010 zou hét jaar van de tablet worden. De CES was het podium voor de wannabe-tablets om zich te presenteren aan het grote publiek, een paar weken voordat Apple haar paradepaardje aan de wereld zou gaan tonen.


2010 jaar van de tablet?

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. CES 2011 staat alweer voor de deur. Wat is er in 2010 gebeurd? De iPad kwam, zag en overwon. Is 2010 dan toch niet het jaar van de tablet geworden? Voor Apple ongetwijfeld wel. De iPad breekt record na record. 2010 het jaar van de tablet? Forget it! 2010 is het jaar van de iPad, met naar schatting 10 miljoen verkochte iPad’s!

Alleen Samsung heeft eind 2010 een kleine vinger in de pap met de Galaxy Tab. Met 1 miljoen verkochte exemplaren in 3 maanden kan dat toch wel als een succes beschouwd worden. Andere merken zoals Toshiba (Folio 100), Archos (101 en 70), Viewsonic (Viewpad 7 en Viewpad 10) en Dell (Streak) kregen geen voet tussen de deur en zullen op zijn minst teleurgesteld zijn in de belangstelling voor hun tabletpc’s. Opvallend veel Nederlandse fabrikanten deden mee, voornamelijk aan de zijlijn. Naast Distriread (Icarus T701) heeft Ambiance Technology uit Hilversum (AT tablet) ons verrast met een prima Windows 7-tablet.

Overzicht tablets in 2011

Met de CES 2011 zichtbaar aan de horizon blikt TabletGuide alvast vooruit naar 2011. Zal 2011 dan toch het jaar van de tablet worden? Of zal Apple, net als met de iPhone, de concurrentie minimaal een jaar achter zich laten en door blijven innoveren? Deze vraag gaan we niet voor je beantwoorden. Wel geven we een overzicht van de tablets die in 2011 het daglicht zullen gaan zien. Dit overzicht is natuurlijk nooit compleet en verandert elke week. Deze lijst is de stand van zaken halverwege december 2010.

Apple

Zoals ook Studio Sport het elke week doet, starten we met de koploper. Apple blijft natuurlijk niet stilzitten en zal met een opvolger van de iPad komen. Deze noemen we gemakshalve de iPad2, aangezien een officiële naam nog niet bekend is gemaakt. Apple is altijd heel geheimzinnig over nieuwe producten dus we zullen het moeten doen met geruchten. De introductiedatum wordt genoemd tussen februari en april 2011. Dit artikel beschrijft de geruchten over de nieuwe features van de iPad 2.

Samsung Gloria - TabletGuide.nlSamsung

De huidige nummer 2, Samsung, zal het zwaar gaan krijgen. Na de succesvolle maar gewaagde ontwikkeling van de 7-inch Galaxy Tab (Android is nog niet optimaal voor gebruik op tablets) is de aandacht gericht op een compleet andere categorie binnen de tablet-sport: een (zakelijke?) Windows-tablet, de Samsung Gloria. Deze 10-inch tablet met uitschuifbaar toetsenbord wordt in maart of april verwacht. Wijzigingen aan de huidige Galaxy Tab zijn min of meer al aangekondigd. Zo gaan er geruchten over zowel een 10-inch Galaxy Tab als een 7-inch Galaxy Tab zonder 3G-optie.

Vanaf nu houden we een andere volgorde aan, met de volgens ons meest potentiële kanshebbers voorop. Deze volgorde is natuurlijk subjectief. Om eerlijk te zijn weten we niet eens wie de officiële nummer drie in de verkooplijst van 2010 gaat worden.

BlackBerry Playbook - TabletGuide.nlBlackBerry (RIM)

RIM heeft laten zien letterlijk de concurrentie aan te gaan met Apple. Met de komst van de BlackBerry Playbook wordt voornamelijk de zakelijke markt getarget, een markt waar Apple ook veel interesse in heeft. Met miljoenen dollars aan investeringen in software, waaronder een nieuw besturingssysteem, laat de Canadese multinational zien dat het serieus is. Ook de interessante prijs van deze 7-inch tablet belooft veel goeds!

Acer

Misschien verwachten velen niet dat Acer zo hoog in dit overzicht staat. Onder de aanname dat tablets een zeer breed publiek gaan trekken zal ook Acer hier een flink stuk van de markt kunnen veroveren. Met een voor de tablet-markt ruim assortiment aan tablets. Met tablets in 3 formaten (5, 7 en 10 inch) en op 2 platformen (Android en Windows) zal Acer flink aan de weg gaan timmeren. Van budget tot exclusieve hybride netbook-tablet. Acer krijgt het allemaal! De verwachte periode van introductie is april 2011.

HP / Palm

Met de overname van Palm heeft HP zichzelf (bewust) verplicht om iets moois neer te gaan zetten op het gebied van tablets. In de VS is de HP Slate (met Windows 7) al een regelrechte hit. Maar de échte kenners wachten met smart op de eerste HP/Palm-tablet met WebOS als besturingssysteem. De PalmPad (nog geen officiële naam) kan volgens kenners een kaskraker worden. Aan het besturingssysteem met ondersteunend framework Enyo zal het in ieder geval niet liggen. Over de lancering van de ‘PalmPad’ is men het nog oneens in het geruchtencircuit.

Notion Ink Adam Tablet - TabletGuide.nlNotion Ink

Notion Ink lijkt een vreemde eend in de bijt. Toch zijn we verplicht om dit Indiase bedrijf te vermelden. Notion Ink’s Adam tablet lijkt een grote hit te gaan worden als je kijkt naar de populariteit van deze tabletpc voordat de verkoop überhaupt is gestart! Deze top-tablet, gezien de specificaties, is in de eerste helft van januari leverbaar. De voorverkoop is inmiddels gestart.


Motorola

Het ziet er naar uit dat Motorola de gelukkige is die de eerste tablet met Honeycomb, de toekomstige versie van Android na Gingerbread, mag gaan maken. Inmiddels is het eerste prototype tablet van Motorola met een test-versie van Honeycomb gedemonstreerd. De Amerikanen willen zowel een 7-inch als een 10-inch tablet met Android op de markt zetten. Behalve dat de Motorola tablets begin 2011 het daglicht gaan zien is er nog niks bekend.

Toshiba

Na de valse start met de Folio 100 (Engelse retailers haalden deze tablet uit het assortiment na evenredig veel klachten van consumenten) heeft Toshiba de moed nog niet opgegeven. Het Taiwanese bedrijf wil veel meer tablets gaan maken in 2011. Daarbij wordt dezelfde strategie als Acer gehanteerd: breed schieten met veel hagel. De aziaten beloven in het eerste kwartaal van 2011 drie tablets in de winkels te hebben liggen met 3 besturingssystemen: Android, Chrome OS en Windows 7.

Volgens ons zijn dit de grootste kanshebbers van 2011 om serieus mee te gaan doen in de strijd. In deze lijst missen we drie fabrikanten die momenteel al tablets hebben uitgebracht: Viewsonic, Archos en Dell. Van deze drie tablet-fabrikanten gaan, voor zover wij weten, niet veel geruchten rond over uitbreiding of verbetering van het huidige assortiment. Alleen Dell verwacht begin 2011 een hybride tabletpc: de Dell Inspiron Duo.

tablets line-up - TabletGuide.nl

Enkele bekende plannen of geruchten van overige tablet-ontwikkelaars vind je hier:

LG

Het leek er op dat LG wilde wachten totdat een Android-versie speciaal voor tablets is ontwikkeld. LG heeft nu besloten om niet daarop te wachten en gaat een 10 inch Windows-tablet op de markt brengen, de E-Note H1000B. Waarschijnlijk zullen andere LG-tablets pas na de introductie van Honeycomb (en een eventuele succesvolle test-fase) het levenslicht zien.

Lenovo

Lenovo dacht hetzelfde als LG. De Chinezen willen echter wel wachten op Honeycomb. De LePad, zoals de 10-inch Lenovo tablet zal gaan heten, zal in het eerste kwartaal in China verschijnen. De planning is dat verdere verscheping naar het Westen in het tweede kwartaal van 2011 zal plaatsvinden. Indien we meer specificaties weten zal deze tablet uiteraard in het tablet-overzicht op de site worden geplaatst.

Asus

Tijdens de CES in januari zal Asus de Digital Note of Eee Note introduceren aan het grote publiek. Deze veredelde e-reader kan interessant zijn voor mensen die naast het lezen van een e-book ook wat willen internetten of simpele applicaties of spellen willen downloaden. Echter, we willen Asus niet uitsluiten in dit overzicht. De Taiwanezen hebben eerder bewezen succesvol te kunnen zijn in de computermarkt. Aangezien ze ook al onderdelen maken voor onder andere Apple, HP en Palm gaan we deze partij zeker in de gaten houden!

Sharp

Inmiddels heeft Sharp in haar moederland Japan de Galapagos tablet uitgebracht. Het is onbekend of deze Android-tablets ooit in de Nederlandse winkels zullen liggen. Gezien het lokale succes in Japan wordt ook dit bedrijf nauwlettend gevolgd.

Uit dit overzicht kunnen we concluderen dat 2011 (eindelijk?) het jaar van de tablet zou kunnen gaan worden. Aan het ruime aanbod zal het in ieder geval niet meer liggen. Ook de prijzen zullen zo interessant worden dat de tablet in bereik komt van een breder publiek. De consument zal uiteindelijk de doorslag geven.

De CES in Las Vegas luidt weer de start in van het jaar op electronica-gebied. De tablet-fabrikanten zullen weer vrijwel allemaal aanwezig zijn, met uitzondering van één belangrijke partij. Als het aan ons ligt wordt 2011 het jaar van de tablet!

Gerelateerde artikelen:
Overzicht tablets & specificaties vergelijken
Opinie: Is de tablet het einde van de netbook?
Opinie: De toekomst van applicaties en app stores
Tablet koopgids: Waar moet ik op letten bij het kopen van een tablet? • http://topsy.com/www.tabletguide.nl/2552/2011-het-jaar-van-de-tablets-overzicht/?utm_source=pingback&utm_campaign=L2 Tweets die vermelden 2011: het jaar van de tablets [overzicht] | TabletGuide.nl — Topsy.com

  [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ezi Ovunda, Kodak Gallery. Kodak Gallery heeft gezegd: RT @TabletGuide_nl: Nieuw bericht: 2011: het jaar van de tablets [overzicht] http://www.tabletguide.nl/?p=2552 #2011 #overzicht #tablets [...]

 • Ries

  Wacht wel op de ‘Palmpad’ van Palm / HP. Dit jaar maar even iets anders onder de boom

 • http://www.tabletguide.nl/2616/weer-2-nieuwe-tablets-nec-en-msi/ Weer 3 nieuwe tablets: NEC en MSI | TabletGuide.nl

  [...] wordt de markt overspoeld met tablets. Zoals in een eerder artikel is beschreven, kan 2011 wel eens het jaar van de tablet worden. In dit artikel meer informatie over deze 3 nieuwe [...]

 • Herrst

  “Notion Ink

  Notion Ink lijkt een vreemde eend in de bijt. Toch zijn we verplicht om dit Indiase bedrijf te vermelden.”

  DIT GETUIGD WEER VAN GEWELDIGE INFORMATIEOVERDRACHT…IDIOTS!!!!!!!!

  Kijk eens een keer naar de mogelijkheden die dit apparaat biedt, het is echt een gigantische vooruitgang in vergelijking met die verheerlijkte e-readers.

  Anyways, check your facts before posting!

  verder: good job =)

 • http://www.tabletguide.nl Edwin

  @Herrst

  Bedankt voor de heldere bijdrage

  Notion Ink is een relatief onbekend bedrijf dat tot nu toe nog geen enkel eindproduct heeft verscheept. Dit maakt het bedrijf een ‘vreemde eend in de bijt’ tussen namen als Apple, Acer, HP etc.

  Ze hebben overigens dit weekend het eerste videomateriaal van het apparaat vrijgegeven en dat ziet er inderdaad vernieuwend uit!
  http://www.tabletguide.nl/2656/officiele-adam-tablet-video-demonstratie/

blog comments powered by Disqus

Poll

Een 3D tablet?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...

Laatste Forum Berichten

Archief