Icarus Tablet T701 Review

0

Het Nederlandse bedrijf DistriRead brengt eind 2010 een 7 inch tablet op de markt: de Icarus Tablet T701. DistriRead was in eerste instantie leverancier van eReaders maar heeft het toch gewaagd om een tablet op de markt te brengen. TabletGuide.nl heeft de hand weten te leggen op een exemplaar voordat hij te koop is in de winkels. Lees onze ervaringen in deze review.

Ontwerp

De Icarus T701 is klein van formaat maar ziet er toch robuust uit. Het totale oppervlak oogt als een rechthoek met afgeronde hoeken. Dit tablet van de voor en achterkant vervaardigd uit een stuk zeer hard (metaal-achtig) plastic. De smalle zijkant ziet eruit als glanzend metaal. Het tablet ziet er van een afstand uit alsof het wel tegen een stootje kan.

Beeldscherm

Het 7 inch LCD touchscreen ondersteunt geen multi-touch. Het scherm oogt niet 100% helder na het opstarten. Als we eenmaal aan het werk waren waren viel dit overigens niet op en was het scherm in ieder geval helder genoeg om te gebruiken. Echter, vergelijken we de helderheid van het scherm en de kleuren met bijvoorbeeld de iPad of de Samsung Galaxy Tab, dan valt op dat de T701 een stuk minder helder is. Ook de kleurstellingen ogen niet zo mooi als op de iPad. Overigens hadden we dit ook niet verwacht.

De Icarus T701 zegt HD-kwaliteit (1080p) video af te kunnen spelen. Het apparaat heeft een mini-HDMI aansluiting. Een mini-HDMI naar HDMI kabel wordt meegeleverd. Ik heb helaas geen mogelijkheid gehad in de testperiode om een Full HD video af te spelen op deze tablet. Wat wel opviel is dat de kwaliteit van bijvoorbeeld HQ YouTube video’s prima is. Bovenstaande kritiek over de helderheid van het scherm blijft overigens wel overeind staan.

Aansturing

Het aanraakscherm was lastig te bedienen met de vingers. De aansturing met de vingers ging zo moeizaam dat ik met tegenzin gebruik moest gaan maken van het bijgeleverde pennetje. Met behulp van het pennetje verliep de aansturing een stuk beter, maar absoluut niet vlekkeloos.

Een groot minpunt van de Icarus T701 is de reactiesnelheid. Het lijkt een paar tienden van een seconde te duren voordat de aanraking (ook met het pennetje) daadwerkelijk wordt omgezet in een actie. Zeker bij het maken van sleepbewegingen, bijvoorbeeld bij het ‘scrollen’ tussen de 3 bureaubladen, was deze vertraging storend. Het gebeurde te vaak dat het begin van een sleepbeweging door het tablet werd geïnterpreteerd als een ‘klik’. Scrollen door het applicatie menu resulteerde op deze manier regelmatig in een ongewenste opening van een applicatie.

Naast het aanraakscherm zijn er 3 knoppen aanwezig onder het scherm. Dit zijn 3 van de 4 bekende Android knoppen. Van links naar rechts zijn dit: Back, Home en Menu. De Zoek-knop is niet aanwezig op deze tablet. Persoonlijk vond ik dit niet storend. De zoekfunctie gebruik ik niet vaak en als je wilt zoeken is er altijd wel een snelle weg naar een zoek-optie.

Fysieke volumeknoppen ontbreken op de Icarus Tablet. Dit kan wel als storend gezien worden, hoewel bij veel applicaties zoals de browser en in Youtube handige digitale hard- en zacht buttons zijn verwerkt. Toch gaat mijn voorkeur uit naar fysieke volumeknoppen.

Gebruiksvriendelijkheid

De Icarus tablet draait op Android 2.1, wat inmiddels een oudere versie is. Als je een Android toestel hebt dan valt het op dat de user interface eigenlijk hetzelfde is als op een Android smartphone. Dit is overigens niet als nadeel te beschouwen, aangezien dit 7 inch tablet eigenlijk meer gezien moet worden als een kruising tussen een smartphone en een eReader.

De gebruiksvriendelijkheid van Android 2.1 is redelijk te noemen. Uiteraard had niemand de UE van Apple verwacht op dit apparaat. Door de eerder genoemde vertraging is het even wennen om dit multimediatablet aan te sturen. Na een tijdje krijg je het trucje (niet te snel willen werken) in de gaten en loopt alles voor je gevoel wat vlotter.

De Android 2.1 interface is intuïtief en lijkt zeer rationeel en consequent opgebouwd. Verwacht niet teveel handige trucjes of een gelikte interface. Deze versie van Google’s operating system is gemaakt om goed te werken in plaats van het creëren van een ultieme gebruikerservaring.

Multimedia

Volgens de gebruiksaanwijzing speelt dit tablet alle gangbare audio en video bestandsformaten af. Flash wordt ondersteund in de browser, maar in de praktijk ondervond ik hier verschillende problemen mee (o.a. dumpert.nl filmpjes werden niet getoond).

Applicaties

Naast Android 2.1 is ook de welbekende Android Market van Google voorgeïnstalleerd. Met behulp van deze applicatie winkel kun je, gratis of tegen betaling, duizenden handige applicaties en games downloaden. Het is mogelijk om te multi-tasken op dit device.

Deze tablet bevat enkele handige voorgeïnstalleerde applicaties. Naast de standaard Google en Android applicaties, zoals Gmail, Market, Youtube, is er bijvoorbeeld een e-reader applicatie geïnstalleerd. De aanwezigheid van een Chinese applicatie markt (EoeMarket) is me een raadsel!

Helaas had ik een review-exemplaar in de periode dat de Android Market veel downloadproblemen had. Hierdoor heb ik niet veel applicaties kunnen uitproberen. Degenen die zijn getest werkten allemaal naar behoren. Wel moet opgemerkt worden dat door de relatief lange reactietijd sommige spellen niet goed te spelen waren.

Connectiviteit

Naast de eerder genoemde HDMI aansluit optie, heeft deze tablet ook een USB aansluiting en een mini-USB aansluiting. Met behulp van bijgeleverde kabels kun je hier 2 USB aansluitingen van maken, zowel mannetje als vrouwtje. Verder heeft de T701 een hoofdtelefoon aansluiting en een SD kaart slot waarmee het standaard 2 GB geheugen eventueel kan worden uitgebreid. 3G verbinding wordt niet ondersteund.

Prijs

Na al deze kritiek een positief punt om af te sluiten: de prijs. DistriRead heeft bekend gemaakt dat de introductieprijs 199,- euro bedraagt. Dit is zeer goedkoop voor een tablet. Voor mensen die graag op zoek zijn naar een budget tablet is deze tablet het overwegen waard.  Het gebruiken van simpele applicaties zoals de browser, YouTube, sociale netwerken of het lezen van e-boeken is prima te doen. Ook is de Icarus T701 een optie als je op zoek bent naar een eReader die wat meer kan. Let wel: dit is een tablet en geen eReader met digitale inkt!

Ben je op zoek naar een multifuncioneel multimediatablet? Ben je een veelgebruiker? Hecht je veel waarde aan het design en gebruiksvriendelijkheid? Of ben je op zoek naar een vervanger van je laptop of netbook? In dat geval is deze tablet geen aanrader.

Wanneer deze tablet leverbaar is in Nederland, en via welke kanalen deze tablet verkocht gaat worden is nog niet bekend. Pre-orders zijn mogelijk op de site van IcarusReader via deze link.

Meer informatie, specificaties en prijzen van de Icarus Tablet T701 vind je op deze pagina.

Foto’s

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer