bModo12 Review

0

Het Amerikaanse bedrijf bModo Inc. heeft een tablet ontwikkeld met potentie. De specificaties van deze Windows-tablet zijn zeer goed te noemen. Daarnaast biedt de bModo12 twee extra’s, zoals een zeer handige docking station (beschikbaar bij introductie) en een GPS-antenne, waardoor dit een serieus alternatief kan zijn ten opzichte van overige tablets. In een Amsterdams café onder het genot van de nodige Belgische speciaalbieren gaf een vertegenwoordiger van bModo ons tekst en uitleg en kregen we meer dan genoeg tijd om met deze tablet te spelen.

Design

bModo12 tablet - TabletGuide.nlDe bModo12 ziet er strak uit met ruim afgeronde hoeken. Één van de korte kanten heeft aan de zijkant een ruime inkeping aan de achterkant waarin vrijwel alle aansluitopties zijn verwerkt. De tablet ziet er rechthoekiger, platter, of minder vierkant uit dan de overige tablets die ik heb vastgehad. Dit is gezichtsbedrog want de verhouding van de resolutie (1366 bij 768 pixels) is niet sterk afwijkend van haar concurrentie. Dit apparaat weegt net geen 1 kilogram, 990 gram om precies te zijn. Dit is ook niet verwonderlijk gezien de vele opties en de veelzijdigheid van deze tablet.

Beeldscherm bModo12

Het beeldscherm is een 11,6 inch capacitief aanraakscherm (LCD), wat door middel van maximaal 2 vingers is aan te sturen. Het scherm is helder en geeft duidelijke kleuren weer met een goed contrast. Deze eigenschappen zijn makkelijk naar eigen voorkeuren in Windows in te stellen.

De video kwaliteit is prima te noemen. Men vermeldt bij de specificaties ‘HD Glare’ maar wat dit inhoudt is ons en de vertegenwoordiger onbekend. De afspeelkwaliteit op het scherm zelf is in ieder geval absoluut niet HD kwaliteit te noemen.

Deze tablet bevat een mini-HDMI uitgang waardoor het mogelijk is om, in combinatie met de 1080p HD Video Accelerator HD-video’s af te spelen op externe schermen, bijvoorbeeld op en TV. Deze functionaliteit konden we helaas niet testen.

Windows 7 Home Premium

bModo12 tablet - TabletGuide.nlDe bModo12 heeft Windows 7 Home Premium geïnstalleerd. Dit pakket van Microsoft is ook ontworpen om aangestuurd te worden door middel van een multi-touch aanraakscherm. De aansturing werkt prima maar is absoluut geen optimale multi-touch-ervaring. Het typen gaat niet snel maar dat zijn we inmiddels gewend op tablets. Scrollen, selecteren van tekst werkt redelijk maar is niet perfect. In- en uitzoomen met behulp van 2 vingers gaat wel maar heeft veel vertraging en verloopt schokkerig. Ook lijkt deze handeling erg veel processorkracht te kosten zeker in combinatie met multitasking.

Overigens zijn bovenstaande handelingen vaak beter uit te voeren, zeker als je dit meerdere keren in een kort tijdsbestek wil doen, samen met het bijgeleverde docking station. Hierop kun je makkelijk een USB-toetsenbord en/of muis aansluiten.

Overige programma’s zijn niet voorgeïnstalleerd. Onze proefversie had onder andere Microsoft Office. Deze programma’s zijn allemaal te gebruiken d.m.v. multi-touch maar weer is het gebruiksgemak minimaal als je meerdere snelle handelingen achter elkaar wilt verrichten zoals typen, tekst selecteren, slepen, enz.

Aansluit opties bModo12

bModo12 tablet - TabletGuide.nlDe aansluit-opties zijn reuze. Eigenlijk heeft deze tablet vrijwel alle opties die een tablet kan hebben momenteel. Zo heeft de bModo12 2 USB-aansluitingen, een SD-kaartslot (voor maximaal 32 gigabyte extra geheugen), een mini-HDMI aansluiting en Bluetooth.

Opvallend is de GPS-module in deze tablet. Lang niet alle tablets hebben momenteel een GPS-mogelijkheid, en het echte nut daarvan is nog niet bewezen. Wij hebben in ieder geval nog nooit iemand zien navigeren met een tablet terwijl er toch al honderdduizenden in omloop zijn. Ons test-model had Microsoft AutoRoute geïnstalleerd, en dat werkte prima. AutoRoute heeft een trial-periode waarna je voor de licentie moet betalen.

Voor overige specificaties van de bModo12 verwijzen wij je naar de informatie pagina.

Internet tablet

Deze tablet maakt zowel gebruik van een WiFi connectie als 3G. Voor gebruik van de 3G-verbinding heb je een gewone simkaart (géén microsim) nodig met een data-abonnement. Dit kan de simkaart van je gewone mobiele telefoon zijn met mobiel Internet bundel. Hiervoor moet je echter wel de instellingen veranderen om connectie te maken.

Prijs / kwaliteit verhouding

Met een adviesprijs van 799 dollar valt deze tablet direct in de duurste categorie. Ik vind dit een hoge prijs, ondanks de veel goede specificaties en de Windows Premium licentie die je erbij krijgt. De verwachting is echter dat de prijs zal gaan dalen, gezien de introductieprijs (alleen de eerste week van pre-orders) van 699 dollar.

Overige verkooppunten en prijzen buiten het directe online verkoopkanaal van bModo zijn nog niet bekend. Updates daarvan vind je op deze pagina: prijs van de bModo12.

bModo12 tablet - TabletGuide.nl

Optioneel: bModo12 docking station

Optioneel kun je voor 75 dollar een bModo docking station kopen. Hierdoor krijg je 3 extra USB-aansluitingen en een extra audio-jack aansluiting. Natuurlijk bevat deze docking station ook een mogelijkheid om de adapter op aan te sluiten.

Foto’s bModo 12

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer