Gebruiker:
Wachtwoord:
Inschrijven
Inloggen
TabletGuide.nl

Notion Ink Adam: Wat we zagen op de CES

| 3 reacties

Notion Ink heeft op de CES 2011 eindelijk de Adam tablet aan het publiek getoond. Het Indiase bedrijf had geen stand op de beursvloer, maar was wel aanwezig. Rohan Shravan, de CEO van Notion Ink, was als ‘bezoeker’ aanwezig op de beurs en gaf demonstraties aan geïnteresseerde media, meestal in de buurt van de Pixel Qi stand. Toen wij de CES bezochten waren ze alweer vertrokken, dus helaas hebben we Rohan zelf geen vragen kunnen stellen. Daarom een samenvatting van wat er inmiddels op internet is gepubliceerd.

We gaan van start met de officiële promotievideo van de Adam. Deze promo is momenteel op de website van Notion Ink te zien.


We schreven al eerder over de positieve review van Engadget. Dit grote Amerikaanse technologie blog kreeg als één van de eersten de Adam in handen en maakten een uitgebreide review.

De concullega ’s van Engadget zijn positief over de uitrusting van het apparaat. Alle belangrijke aansluitingen zijn aanwezig. Ze beschrijven de UI als een mooie uitbreiding bovenop Android 2.3. We komen daar later op terug, omdat het apparaat niet volledig draait op Android 2.3.

Wat ons vooral opvalt is de reactie van de software op de aanrakingen van de reviewer. Zeker wanneer ze haar eigen website opent op de Adam is duidelijk te zien dat de software sloom reageert op de aanrakingen. Het scrollen en zoomen gebeurt duidelijk met de nodige vertraging. Ook het navigeren tussen meerdere tabs gaat niet meteen goed. En terwijl we dit zien, noemt zij de reactie ‘vloeiend’. We zijn benieuwd naar jouw mening in de comments, maar wij vinden dat op zijn minst vreemd.

In de review wordt een verwijzing gemaakt naar Genesis, de app store van Notion Ink. Deze is momenteel nog niet op het apparaat aanwezig, maar zal binnenkort beschikbaar zijn.

Het Pixel Qi (spreek uit: Piksel Sjie) scherm verrast ons positief. Dit scherm is bijzonder omdat je door het backlight uit te schakelen een display krijgt dat lijkt op digitale inkt waar e-readers gebruik van maken. Dit is energiezuinig en rustig voor de ogen. We wisten al dat het goed zou werken in fel licht, maar dit is beter dan we verwacht hadden. Zeker de vergelijking met de iPad laat goed zien dat het een échte toevoeging is voor een tablet.

Ook Slashgear heeft Shravan kunnen strikken voor een demonstratie. In het volgende filmpje zien we een meer gedetailleerde demo van de Eden UI.

De eigen interface van Notion Ink met de naam ‘Eden’ is een grafische laag bovenop Android. Technisch gezien is het een ‘home replacement’, waarvan er tientallen te vinden zijn voor Android. Dit betekent dat de standaard Android interface ook beschikbaar is, wanneer je daarvoor kiest.

Eden maakt gebruik van leaves die naast elkaar op het scherm getoond worden. Door vanuit de app drawer een applicatie naar het bureaublad te slepen, wordt er een leave toegevoegd aan de lijst. We zien ook dat het afspelen van audiobestanden probleemloos loopt, maar dat de muziek app nog standaard Android is en dus (nog) niet de mooie Eden interface heeft gekregen.


In het tweede deel van de video wordt gekeken naar de prestaties van Flash op de Adam. Shravan laat YouTube video’s zien om te bewijzen dat Flash video kan worden afgespeeld. We zien ook dat Fullscreen video niet goed wordt getoond, wanneer hij dit probeert. De webpagina verdwijnt wel uit beeld, maar de video wordt niet groter. Hij klikt dit dus ook snel weg.

De video speelt soepel af en eventuele haperingen zijn te wijten aan een langzame internetverbinding. Vreemd is echter dat de Flash video speelt, maar dat de Flash advertentie ernaast niet wordt weergegeven. Ook de YouTube afspeellijst die normaal onder in beeld staat en bestaat uit Flash, wordt niet weergegeven. Flashondersteuning lijkt zich dus (nog) te beperken tot video.

De door Notion Ink gemaakte en gedemonstreerde applicaties zien er goed uit. Vooral de UI van de agenda applicatie is vernieuwend en mooi vormgegeven. Op dit gebied worden de verwachtingen zeker waar gemaakt.

Rohan laat zien dat de Adam probleemloos 1080p (full HD) videomateriaal kan afspelen. Dit gaat vloeiend en de video start snel. Maar dat mag ook wel met de geweldige hardware specificaties van de Adam.

Nog een video waarin de Eden UI en de hardware wordt getoond en getest:

In de volgende video wordt de Notion Ink CEO iets langer aan de tand gevoeld.

Rohan Shravan vertelt dat de Adam momenteel draait op een samengestelde versie van Android, bestaande uit onderdelen van Android 2.2 en Android 2.3. Daarmee wordt de conclusie van Engadget over de Androidversie genuanceerd. Android 2.3 is pas een paar weken beschikbaar, dus zo snel konden de Indiërs nooit zijn.

Dit laat wel zien dat Notion Ink zich niet veel aantrekt van de Androidversies. Ze zijn bezig hun eigen software te produceren en lijken zich niet zo druk te maken om de conventies van Google. En hoewel er eerder werd gedacht dat Google nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de Adam, bewijst dit het tegendeel. Waar Google fragmentatie probeert tegen te gaan, heeft Notion Ink daar geen boodschap aan. Dat hoeft ook niet, zij maken immers hun eigen unieke product. Ook het ontbreken van de Android market is een teken dat de twee bedrijven niet samenwerken.

Terug naar de video. Notion Ink zal Android Honeycomb implementeren wanneer die versie beschikbaar komt. Daardoor zullen ook de standaard Android Apps de tablet en haar scherm beter ondersteunen.

De beloofde accuduur van het apparaat is een visitekaartje, wanneer het de waarheid is. Er wordt beloofd dat het apparaat tot 12 uur kan werken met het backlight aan en tot 16 uur met een Pixel Qi scherm en de backlight uit. Waneer je een Adam koopt met een regulier LCD scherm, dan zal de accuduur 11 uur bedragen bij intensief gebruik.

Shravan geeft hier toe dat de UI soms wat sloom reageert. Hij weet echter te vertellen dat de UI gebruik zal gaan maken van openGL, waarna het geheel een stuk sneller zal worden.

Ook weet hij te vertellen dat de levering van de Adam snel van start zal gaan. De eerste tablets worden momenteel verscheept.

In de volgende video zien we nog een interview en demo.

We zien opnieuw de Eden interface met het gebruik van leaves. De interviewer vraagt terecht naar het type programma’s dat wordt getoond en daarbij valt op dat alle getoonde leaves zelf geproduceerde software van Notion Ink is. Dit bevestigt de vermoedens dat de leaves alleen beschikbaar zijn wanneer ze specifiek door de ontwikkelaar zijn ontwikkeld. Dit zou betekenen dat Android Apps die je uit de market installeert en waarvoor geen leave ontwikkeld is, dus ook niet in de Eden UI getoond kunnen worden.

We vinden het jammer dat Notion Ink niets laat zien van bestaande Android apps, draaiend op de Adam. We zouden graag een zware game zien draaien, zodat we ook vanuit dat aspect de prestaties kunnen beoordelen.

De CEO onthult verder dat de e-reader software van Kobo op het apparaat aanwezig zal zijn. Kobo is momenteel ook beschikbaar op de iPad, iPhone en Android. De Kobo app geeft je de beschikking over een brede collectie gratis boeken.

De Adam blijkt verrassend licht te zijn. De interviewers zijn lovend over het gewicht en het design. De Adam ligt prettig in de hand en is eenvoudig met één hand vast te houden, zodat hij met de andere hand goed bediend kan worden.

Er wordt gesproken over randapparatuur. Alle USB apparaten kunnen worden aangesloten, maar ze moeten wel door Android ondersteund worden. We verwachten dat eenvoudige randapparatuur, zoals toetsenborden en USB sticks dus prima ondersteund zullen worden. Maar we zijn benieuwd naar de mogelijkheden van andere randapparatuur als harddisks, printers etc.

Concluderend kunnen we stellen dat de reviews buitengewoon positief zijn. Vooral het design en de uitrusting wordt positief ontvangen. In de verschillende demonstraties zien we echter ook dat de UI op veel punten nog te wensen overlaat. Aangenomen dat levering zal plaatsvinden als beloofd, mag je er dus van uitgaan dat de uitgeleverde modellen nog wel wat updates nodig zullen hebben om de ervaring te bieden die beloofd is. Notion Ink is al jaren bezig om de hype te voeden en grote beloftes te doen en met de hardware lossen ze die beloftes in. Of ze dat met de software ook doen, zal moeten blijken wanneer de vroege kopers het apparaat uit de doos halen.

Auteur: Edwin

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch. E-mail | Website | Twitter | LinkedIn | Facebook | Google Profile



3 reacties

  1. Ik was lange tijd zeer enthousiast over de Adam. Maar ik denk dat ze het moment gemist hebben. Zeker met de introductie van (er wordt gesproken over wel 40) nieuwe tablet van diverse merken. Ik vind de Adam nog steeds een mooi apparaat, maar ik twijfel of ik hem uit eindelijk de

  2. Zal aanschaffen. De concurrentie staat voor de deur. Denk aan Asus Transformer en de Motorola Xoom.

  3. In de video van Engadget zijn er maar drie panels beschikbaar vandaar dat er niet vloeiend doorgescrolled kan worden, er zijn te weinig om van links naar rechts te gaan

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


*