ASUS Eee Pad Transformer review [video]

15

Na jaren van niet-succesvolle lanceringen van tablets lijkt de markt eindelijk klaar voor deze nieuwe categorie van draagbare multimedia-computers. Ook ASUS heeft jaren geleden al geprobeerd de tablet-markt te veroveren met innovatieve ontwerpen. Nu de tablet-oorlog is gestart heeft ASUS een innovatief product op de markt gezet. De ASUS Eee Pad Transformer is een 10,1-inch Honeycomb tablet welke geleverd kan worden met een keyboard dock. Wanneer je deze ASUS-tablet in het keyboard dock plaatst veranderd de tablet in een netbook of smartbook. Je hebt dan, naast het full-QWERTY toetsenbord, ook de beschikking over een extra accu en een SD kaart-slot. Een samenvatting van enkele uitgebreide reviews die zijn verschenen vind je na de break.

Inmiddels heeft Tabletguide.nl een eigen review gemaakt van de Transformer. Bekijk hier de ASUS Transformer review.

De ASUS Eee Pad Transformer (type TF101) is de eerste tablet in ASUS’ Eee Pad-reeks. In een later stadium zullen de Eee Pad Memo (7-inch Android tablet), en de hybride Eee Pad Slider (10-inch Android tablet met uitschuifbaar toetsenbord) in de winkels komen te liggen.

Alle informatie over deze ASUS-tablet, zoals uitgebreide specificaties, foto’s, adviesprijzen en (online) winkels waar je de Transformer kunt kopen, vind je op de pagina van de ASUS Eee Pad Transformer.

Wil je de Eee Pad Transformer vergelijken met andere tablets? Dat kan in de tablet vergelijker.

Uiterlijk

De Eee Pad Transformer is niet de dunste en lichtste tablet op aarde. Maar volgens ons hoeft dat ook niet. De Transformer is ongeveer even dik als de Motorola Xoom. De iPad 2 en de nieuwste Samsung Galaxy Tab 10.1 zijn enkele millimeters dunner.

De Transformer is, in landschap-positie, wat breder dan bijvoorbeeld de iPad 2 en de Motorola Xoom. Hierdoor is deze tablet wel makkelijker in de hand te houden in deze positie. De twee concurrenten zijn overigens ook lichter dan de Transformer. In deze video van Engadget wordt de Transformer vergeleken met de Xoom.

Het scherm, de harde plastic rand en het metalen frame zijn stevig met elkaar verbonden en vormen één stevig geheel. De metalen donkerbruine achterkant heeft een geribbelde achterkant.

Accu’s en accuduur

Zoals vermeld beschikt de Eee Pad Transformer over een eigen accu en bevat het keyboard dock een extra accu. Volgens de specificaties zou de tablet zelf een accuduur hebben van 8 uur. In combinatie met het keyboard dock zal dit verdubbeld worden naar 16 uur. Als je de tablet in het dock zet zorgt de (opgeladen) accu van de docking ervoor dat de accu van de tablet weer wordt opgeladen. Erg handig dus.

Tests van verschillende onafhankelijke reviewers wijzen uit dat dat de accuduur significant is voor tablets. Bij intensief gebruik houdt de accu van de tablet het lang uit. Enkele uren Flash-video’s kijken in de browser is geen probleem. Ook het afspelen van Full HD videomateriaal op een externe monitor gaat zonder problemen. Engadget zette de tablet aan met Gmail, inclusief updates, en na 13 uur was slechts 40% van de accu verbruikt.

We kunnen aannemen dat de claim van ASUS omtrent de gebruiksduur als waarheid gezien kan worden.

Beeldscherm

Het 10,1 inch IPS beeldscherm (1280 x 800) functioneerd naar behoren op deze tablet. Het scherm is helder en vanuit verschillende hoeken goed te zien. Uiteraard, zoals bij alle LCD-schermen het geval is, wordt de helderheid van het scherm minder bij enkele extreme invalshoeken.

Hardware

De specificaties van de ASUS Eee Pad Transformer zijn prima als je deze vergelijkt met de concurrentie. Met een nVidia Tegra 2-processor (1 GHz, dual-core) en 1 GB RAM geheugen heb je een prima stuk hardware in je handen. De Eee Pad Transformer beshikt over 16 GB of 32 GB opslag geheugen, naar keuze.

Het geheugen is uit te breiden door middel van een micro SD-kaart in de zijkant van de Transformer-tablet of een SD-kaart (MMC/SD/SDHC) in het toetsenbord docking station. De zijkanten van de tablet bevatten ook een mini HDMI-poort (1.3a), een gecombineerde microfoon & hoofdtelefoon jack, en de power & lock- en de volume-knoppen.

De onderkant van de Eee Pad Transformer beschikt over enkele gaten om de tablet te koppelen aan het keyboard dock. Ook kun je hiermee deze tablet-pc koppelen aan een andere computer.

In de tablet bevinden zich een Wi-Fi antenne en een GPS-modulle. Alle specs vind je op deze pagina.

Keyboard docking station

Zoals vermeld bevat het keyboard dock van de ASUS Eee Pad Transformer een extra accu, en een SD kaart-slot. Erg handig voor het snel uploaden van foto’s of video’s naar de tablet. Ook bevindt zich onder het toetsenbord een touchpad om te gebruiken als muis-aanwijzer. Daarnaast beschikt het keyboard dock over twee volwaardige 2.0 USB-poorten. Met deze specs, samen met die van de tablet, overklast de Transformer de standaard netbook.

Engadget ondervond wel problemen met het gebruik van de USB-poorten en de SD kaart-slot nadat de tablet in het docking was geplaatst. Pas na een reboot werden deze poorten automatisch herkent. Indien de poorten werden herkent werkte de koppeling perfect doordat bijvoorbeeld de handige File Manager applicaties automatisch verscheen voor het bekijken, verplaatsen, editen of verwijderen van bestanden.

Het keyboard docking station kun je kopen samen met de tablet. Je kunt de Eee Pad Transformer ook los kopen, zonder keyboard dock.

Software

ASUS heeft een eigen UI aangebracht op het Honeycomb besturingssysteem. Zo zijn drie simpele widgets ontwikkeld die op het bureaublad het actuele weer, de datum en tijd, en je e-mails weergeven. Over het algemeen is de mening dat deze widgets beter zijn dan die Google standaard biedt. De mail-widget is slechts een weergave van je (on)geopende meest recente e-mails met een link naar de inbox.

Ook heeft ASUS op de Eee Pad Transformer het virtuele toetsenbord aangepast. Verschillende reviewers vonden dit een verbetering ten opzichte van het standaard Honeycomb-toetsenbord. Wel merkte men op dat er een kleine vertraging plaatsvindt tussen het moment van aanraking en het moment van weergave op het scherm. Deze vertraging vind je niet op bijvoorbeeld de iPad.

Deze vertraging vind je ook terug bij andere functies in deze Honeycomb-tablet. We denken dat dit komt door het nog nieuwe Honeycomb besturingssysteem, aangezien het zich vooral voordeed bij standaard functionaliteiten. Hierdoor ontstaat een minder positieve gebruikservaring. Hopelijk weet Google dit probleem op korte termijn op te lossen door een software update.

Een uitgebreide video van het besturingssysteem, de applicaties en widgets van de Eee Pad Transformer vind je hier.

Conclusie

Volgens veel reviewers is de ASUS Eee Pad Transformer de beste Honeycomb tablet die men tot nu toe heeft gezien. Uiteraard zijn er nog maar weinig tablets met de nieuwste Android software op de markt verschenen en is Honeycomb nog een jong besturingssysteem met nog onbekende kinderziektes.

Men verwacht dat de negatieve punten, zoals de vertraging die optreed bij aanraking van het scherm, ligt aan het besturingssysteem en niet aan de Transformer tablet zelf, of aan ASUS’ user interface.

Positieve punten zijn het goede scherm, de vele functionaliteiten en het handige keyboard dock. In combinatie met een voordelige prijs (adviesprijs vanaf €399,-) kan deze tablet wel eens een van de toppers worden van 2011.

Alle informatie over deze ASUS-tablet, zoals specificaties, foto’s, de prijzen en (online) winkels waar je de Eee Pad Transformer kunt kopen, vind je op de pagina van de ASUS Eee Pad Transformer.

Bronnen: Engadget, Trustedreviews

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal inch
  • Besturingssysteem
  • Schermresolutie x
  • Afmetingen
  • Processor
  • Gewicht gram
  • Opslagruimte
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

15 reacties

  1. Erg mooi apparaat maar waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarom, zonder gps. Echt heel gek vind ik dat. Misschien zeggen jullie: “niet zaniken, kopen!” maar ik verbaas me er wel over. Maps en locatieservices zijn een belangrijke toegevoegde waarde voor zo’n tablet dus waaaaaaaaaaaarom? Of komt het nog?

    • Zoals je op de informatie-pagina van deze Transformer tablet kunt lezen beschikt de tablet wel over GPS.nnhttp://www.tabletguide.nl/tablet/asus-eee-pad-transformer/nnDit komt niet naar voren in de reviews inderdaad. Ik zal het in deze tekst even toevoegen ter verduidelijking.

    • P Hoogduin op

      Zonder gps DNA heb jij het stuk niet goed gelezen.nIn de tablet bevinden zich een Wi-Fi antenne en een GPS-modulle.

  2. Groeneveld21 op

    Eerste fout ontdekt. Het is deze week twee keer overkomen dat het scherm vastloopt wil zeggen dat je aanraakscherm niet meer reageert, oplossing accu leeg laten lopen. Volgens AUS wordt dit met een update gefixet

  3. Het lukt niet om met deze EEE-pad bestanden te uploaden op bv You tube of een filmpje.
    Als je deze wilt uploaden dan ziet de EEE-Pad wel als bestand maar geeft als grote 0 Kb aan dus dit gaat dan fout.
    Dochter heeft sinds kort deze EEE-pad in het buitenland maar is niet te vreden door het gemis van deze functie, kan geen film aan blog toe voegen.

  4. Uploaden van filmpjes naar YouTube via file manegerof Galley wil iet. Geeft elke keer aan dat hij de account gegevens niet kan vinden. Lukt wel naar Facebook. Waar of hoe kan ik dit verhelpen. Ben verder dik te vreden . Heb hem net 4 dagen.

  5. @ Hendrik.
    Heb al jaren een YouTube accont dit ik veel gebruik. Dus daar ligt het niet aan. Heb ook een G+ accont en daarna toe lukt het ook niet. Ben niet echt een beginner, wel op een tablet. En dacht dat misschien iemand hier wel eens vaker van dit probleem had gehoord en een oplossing zou weten. Misschien een andere file manger dowloaden. Vind het alleen heel vreemd dat ik wel naar FaceBook kan uploaden. Maar goed , ga wel verder zoeken …….

Reageer