HP TouchPad Review [VIDEO]

0

Met dank aan Ries kunnen we vroegtijdig een review maken van de HP TouchPad. Dit is het eerste product wat is voortgekomen uit de overname van Palm door HP. Hiermee is de TouchPad ook direct de eerste tablet met het webOS besturingssysteem. In deze eerste Nederlandse review van de TouchPad  beschrijven we onze ervaringen en die van Ries. Alle pluspunten en minpunten worden ten slotte samengevat.

Op het moment van schrijven is de HP TouchPad nog niet beschikbaar in Nederland. Deze review is gemaakt met een TouchPad die is ingevoerd vanuit de UK.

De  HP TouchPad is niet de eerste tablet van HP, maar wel de eerste webOS tablet. In deze TouchPad review lees je onze bevindingen van het uiterlijk van de TouchPad, het beeldscherm, de hardware specificaties, het besturingssysteem en de applicaties.

Design

De HP TouchPad is geheel zwart en heeft aan alle kanten afgronde hoeken. Door het gebruik van plastic aan zowel de rand van het scherm als de achterkant ziet deze HP-tablet er een beetje goedkoop uit. Toch voelt de TouchPad redelijk solide aan. De plastic achterkant is even wennen. Je vingers blijven soms een beetje ‘plakken’ en er zitten snel vingerafdrukken en vegen op.

Beeldscherm

We zijn onder de indruk van het 9,7 inch beeldscherm van de  HP TouchPad. Ten eerste is het schermformaat en de verhouding uitstekend, zeker voor het gebruik van meerdere apps tegelijk. Het scherm is helder en de kleuren worden goed weergegeven. Opvallend is de scherpe kijkhoek van waaruit je de teksten en visuals nog duidelijk kunt waarnemen. Buiten in het zonlicht glanst en spiegelt het scherm, maar dat is het geval bij alle tablets die we tot nu toe in handen hebben gehad. Ondanks de spiegeling was de schermweergave buiten redelijk goed te zien.

Een nadeel van de TouchPad was de draaiing van het scherm als je de tablet kantelt. We vonden dat het lang duurde voordat het scherm met de tablet meedraait. Deze vertraging is een software issue wat later ook nog terugkomt in deze review.

Het toetsenbord is in afmeting te veranderen. Doormiddel van tap and hold op de keyboardbutton rechts onderin op het toetsenbord, kan je kiezen tussen xs, s, m en l.

Specificaties en prestaties

De HP TouchPad heeft uitstekende hardware specificaties. Met een dual-core 1,2 GHz processor en 1 GB RAM geheugen in combinatie met een efficiënt besturingssysteem zou je zeggen dat de TouchPad als een speer moet lopen. In veel gevallen merk je dit ook. Meerdere apps naast elkaar draaien is vaak geen probleem en ook het opstarten kan snel gaan. Maar in andere gevallen merkten we dat de TouchPad bij zwaarder gebruik vertragingen toont en soms zelfs even stil valt. We gaan er vanuit dat dit nog wat software issues zijn die in de loop van de tijd verholpen zullen worden door middel van OTA updates.

Aan de voorkant van de TouchPad bevindt zich een frontcam. Deze is alleen te gebruiken bij videochat applicaties zoals Skype. De TouchPad heeft geen camera-app dus het maken van foto’s is niet direct mogelijk. Gezien de kwaliteit van de camera (1,3 megapixel) en de doelgroep van de TouchPad vinden we dit overigens ook absoluut niet noodzakelijk.

Het exemplaar van de TouchPad die wij in handen kregen was een 16 GB WiFi only exemplaar. Indien je beschikt over een Palm Pre2, HP Pre3 of een HP Veer dan kun je via Bluetooth verbinding maken met de TouchPad. Op deze manier kun je, net zoals bij de BlackBerry Playbook, wel gebruik maken van de GSM-functie en de 3G functie van je Palm toestel. Ook kun je op deze manier met je TouchPad een telefoongesprek voeren via het Palm toestel. De SMS functie komt later beschikbaar na een software update. De 64 GB versie van de HP TouchPad beschikt wel over een simkaart slot en de GSM functie (en later de SMS functie) zijn hier wel direct op beschikbaar.

Een ander voordeel van de synchronisatie met de Pre2, Pre3 en de Palm Veer is het volgende. Bij de installatie van de HP TouchPad worden automatisch alle beschikbare apps en de instellingen van je Palm smartphone geïnstalleerd op de TouchPad.

webOS 3.0

Aangezien webOS een vernieuwend besturingssysteem is, en er veel over te melden is, is dit het meest uitgebreide gedeelte van deze review.

webOS is in januari 2009 tijdens de CES geïntroduceerd als opvolger van PalmOS, wat sinds begin jaren ’90 bekend was van de PDA’s en smartphones van o.a. Palm, Garmin, Handspring, Sony en IBM.

De bekende gestures, oftewel sleepbewegingen over het scherm, van webOS op smartphones zien we weer terug in de  TouchPad. Alle open applicaties worden getoond als cards, naast elkaar op het scherm. Een app is te openen vanuit de quick launcher onder aan het scherm. Een reeds geopende app afsluiten doe je simpel door de app naar boven uit het scherm te slepen. Door op de app te ´klikken´ in het homescreen open je de applicatie.

Open applicaties zijn direct snel beschikbaar. YouTube video´s en muziek applicaties blijven draaien als je de app verlaat maar niet afsluit. Games gaan automatisch over op de pauze-modus waardoor je de game snel kunt hervatten als je deze opnieuw opent

De enige twee functionaliteiten die we missen op de  TouchPad, en die wel voorkomen op de nieuwste Palm-producten, is de back-gesture en de wave launcher. De kans is groot dat deze gestures in toekomstige updates mogelijk zijn.

De notificaties worden subtiel rechtsboven weergegeven. Ook nu weer kun je op een gebruiksvriendelijke manier de notificaties bekijken. Alle notificaties zijn individueel of per groep te zien en te verwijderen.

Dat HP/Palm het niet altijd serieus neemt zie je onder andere in een grappige, en eveneens compleet nutteloze, methode om applicaties af te sluiten in de stijl van Angry Birds.

webOS 3.0 Applicaties

Tijdens het schrijven van deze review zijn ruim 400 applicaties beschikbaar voor het grote scherm van de  TouchPad. Daarnaast zijn ruim 6.000 apps vanuit Palm geschkt voor de TouchPad. De beschikbare apps zijn zeer professioneel en hebben allemaal handige functionaliteiten. Er zijn vrijwel geen nutteloze apps beschikbaar of identieke (dubbele apps). Pin je dus niet vast op dit laag-lijkende aantal beschikbare apps voor de TouchPad. Vrijwel alle apps hebben meerwaarde voor de TouchPad gebruikers, zeker de zakelijke gebruikers.

In sommige gevallen heeft HP of Palm bewust gekozen om geen specifieke app te ontwikkelen. Zo is de YouTube app een simpele verwijzing naar de HTML5-pagina van YouTube welke prima draait op de TouchPad. HP/Palm geeft hier mee aan dat het echt meerwaarde wil bieden aan de gebruiker.

Ook beschikt de HP TouchPad over verschillende games. Zelfs kinderen kunnen een hoop lol hebben met deze HP tablet.

Het is voor ontwikkelaars makkelijk om iOS en Android apps te porteren naar het webOS platform. Daarom zie je nieuwe games en updates daarvan al snel verschijnen in de applicatie catalogus van de TouchPad.

webOS e-mail client

Een opvallende vermelding willen we geven aan de e-mail client. Deze applicatie lijkt wel centraal te staan voor de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de webOS software en applicaties. Zonder problemen kun je tot 16 e-mail accounts toevoegen en naast elkaar gebruiken. Ook de contacten en agenda’s van veel e-mail providers worden gesynchroniseerd en helder naast elkaar gezet. De manier waarop je kunt multitasken, met sliding panes, tussen het overzicht van alle e-mail accounts, de inbox per account, en losse e-mails is het meest perfecte wat we tot nu toe zijn tegengekomen. Ook het kopiëren van URL’s, tekst of visuals vanuit webpagina’s of direct vanaf het geheugen van de TouchPad gaat in een handomdraai. Wederom een knap staaltje werk van de heren en dames van Palm.

De UI van de webOS 3.0 e-mail client zie je terug in veel native apps van de TouchPad, bijvoorbeeld de officiële TouchPad Facebook app.

Just Type functie

Een andere handige feature is de Just Type functie, welke ook overgenomen is van de webOS smartphones. Je kunt in dit veld direct typen wat je wilt hebben. Net als bij Google Desktop wordt zowel online, binnen je apps, je e-mail, en andere apps naar deze zoekwoorden gezocht. Je kunt daarna direct acties uitvoeren hiermee, zoals het delen van je status naar meerdere social media accounts tegelijk.

Pluspunten HP TouchPad

  • ‘True’  multitasking
  • Meest ‘perfecte’ e-mail client die we tot nu toe gezien hebben
  • Synchronisatie met webOS smartphones
  • Ruime keus aan functionele en zakelijke applicaties: native applicaties via Citrix Reciever, Office apps, cloud services, enz. enz.
  • Volledige browse ervaring, incl. Flash

Minpunten HP TouchPad

  • De TouchPad is soms nog traag, waarschijnlijk door een geheugen lek. Dit wordt spoedig opgelost met een update.
  • Nog geen officiële launch in Nederland, waardoor je geen Nederlandstalige support hebt en geen Nederlandse App Catalogue. Een correcte installatie van de TouchPad is hierdoor iets complexer.

Foto’s HP TouchPad

Meer informatie

Meer informatie over de TouchPad lees je hier. Als de HP TouchPad in Nederland beschikbaar is dan vind je alle prijzen hier. Ook zal er t.z.t. een vergelijking zijn van de TouchPad prijzen inclusief abonnement. Rond die tijd vind je hier alle HP TouchPad accessoires.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer