Hoe sluit je je Android tablet aan op een tv

1

Het aansluiten van een Android tablet op je televisie kan verschillende redenen hebben. Vaak wil je het beeld van je Android tablet weergeven op je tv om bijvoorbeeld een video of foto’s op je tv te tonen. Of je wil je tablet met je tv verbinden om met meerdere mensen tegelijk op internet te surfen. In deze Tablet Tip sommen we alle mogelijkheden op om je Android tablet te verbinden met je tv. Zowel draadloze opties als mogelijkheden met een kabel worden meegenomen.

Deze tablet tip beschrijft hoe je het beeld van een Android-tablet kunt weergeven op een televisie. Lees hier hoe je het beeld van een iPad kunt weergeven op een tv.

Android-tablet met kabel verbinden met tv

Doorgaans zijn er twee manieren om een Android-tablet op je televisie aan te kunnen sluiten door middel van een kabel.

HDMI

Veel Android-tablets beschikken over een HDMI-poort. Met een kabel kun je een verbinding maken met een tv of andere externe monitor die ook een HDMI-poort heeft. HDMI heeft als voordeel dat de kwaliteit van het beeld en het geluid optimaal blijft.

typen HDMI-poortenLet op van welk type HDMI-poort je tablet heeft. Waar vrijwel alle televisies en monitoren een normale HDMI-poort hebben, beschikken veel tablets over een microHDMI- (type D) of miniHDMI-poort (type C), in plaats van de normale versie (type A). De meeste kabels gaan van HDMI naar HDMI, maar je kunt ook kabels kopen die ineens van bijvoorbeeld microHDMI naar HDMI gaan. Heb je al een HDMI-kabel, dan kun je kiezen voor een HDMI-adapter, een klein koppelstukje dat je tussen de kabels plaatst.

Bij sommige tablets moet je bij de Instellingen aangeven dat je het beeld via de HDMI-poort wil laten verlopen. Maar veel tablets hebben een automatische herkenning die direct werkt. Veel televisies moet je via de afstandsbediening nog wel even op het goede input-kanaal zetten. Dit kan vaak via ‘source’ of ‘bron’ en kies dan als bron ‘HDMI’.

Let op: hoewel sommige tablets een HDMI-poort hebben is de output die geleverd wordt niet altijd volwaardige hd. Vooral wat goedkopere of oudere tablets hebben geen full hd-output. Je kunt nagaan bij de specs van je tablet of dit het geval is.

Meer weten over HDMI? Lees dan hier alle HDMI-informatie.

USB (MHL)

Sommige Android-tablets hebben de optie om beeld van de tablet op de tv te projecteren via de USB-poort. Deze techniek heet MHL, oftewel Mobile High Definition Link.

Let vooral op of je tablet wel MHL ondersteunt, aangezien dit een minderheid in het totale tabletaanbod tegenwoordig is. Als je bij de tablet specificaties van je tablet niet expliciet ‘MHL’ ziet staan, ga er dan van uit dat MHL ook niet ondersteunt wordt.

Sommige televisies maken gebruik van MHL. In dat geval kun je direct een USB(verloop)kabel gebruiken tussen de tablet en de televisie. Zorg er wel voor dat de kabel MHL-ondersteuning biedt.

Als je Android-tablet wel MHL ondersteunt maar je televisie niet, dan kun je een speciale MHL-adapter gebruiken. Deze ‘microUSB 2.0 naar HDMI’-adapter met MHL-ondersteuning maakt van de microUSB-uitgang van je tablet een verbinding naar HDMI zodat je televisie kan worden aangesloten.

HDMI-kabels en HDMI- en MHL-adapters koop je onder andere bij Bol.comKabelmaxx, Kabelsenmeer en Kabelstore.

Een iPad beschikt niet over een HDMI- of USB-aansluitoptie. Lees hier hoe je je iPad kunt aansluiten op je televisie.

Android-tablet draadloos verbinden met tv

Naast bedrade opties om je tablet aan te sluiten op je televisie zijn er andere draadloze om je tabletbeeld weer te geven op de tv.

DLNA

DLNA is een standaard waarbij je via je draadloze WiFi-netwerk een beeldsignaal verstuurt, via de router van je thuisnetwerk. Het beeld wordt van je tablet draadloos naar je router verstuurd die het signaal weer doorstuurt naar de tv.

Om via DLNA het beeld van je tablet te kunnen beamen naar de tv moeten beide apparaten hiervoor geschikt zijn. Zoek bij de productinformatie of je tablet en tv DLNA-compatibel zijn.

Is dit het geval, installeer dan een Android-app op je tablet die DLNA ondersteunt. Daarna kun je op je televisie of op je tablet scannen in het draadloze thuisnetwerk naar andere apparaten die DLNA ondersteunen. Eenmaal gevonden kun je ze koppelen met elkaar waarna je video’s kunt weergeven van de tablet naar de tv.

Lees hier meer over het streamen van video via DLNA.

WIDI / WiFi-Direct

Sommige tablets en televisies ondersteunen WIDI of WiFi-Direct. WIDI en WiFi Direct zijn in feite een directe verbinding tussen de tablet en de televisie, zonder tussenkomst van de router. Onder andere AirPlay (iPad/iOS) en Miracast (zie verder) werken door middel van dit soort draadloze technologie.

Lees hier meer over Apple’s AirPlay (alleen voor de iPad).

Miracast

Miracast is een standaard die werkt volgens het hierboven genoemde WiFi-Direct principe. ‘cast’ is Engels voor ‘werpen’, waarmee bedoeld wordt dat je het beeld van je tablet (of telefoon) naar je tv werpt. Miracast heeft als voordeel dat het de volledige beelden en audio draadloos verzend, waardoor de beeldkwaliteit optimaal is. Het nadeel is dat het tabletscherm continue aan moet staan, wat meer accu vraagt tijdens het weergeven van het tabletbeeld op je televisie.

Een quote uit deze Miracast uitleg: “Om Miracast te gebruiken moeten beide multimedia apparaten Miracast ondersteunen (Miracast-gecertificeerd zijn). Indien de televisie geen Miracast ondersteunt, kan er een Miracast adapter worden aangeschaft.” Deze zijn onder andere te koop bij Centralpoint, Conrad en Bol.com.

Om Miracast op je tablet in te schakelen ga je naar Instellingen > Apparaat > Weergave > Scherm sturen >  Menu > Draadloze weergave inschakelen. Om Miracast op je tv in te schakelen verwijzen we je door naar de handleiding van de televisie.

Chromecast

Google ChromecastHet weergeven van een video, van foto’s of gewoon van het tabletscherm op je tv kan ook door middel van Chromecast. Chromecast is een kleine HDMI-plug die je in de HDMI-poort van je tv kunt stoppen. De Chromecast heeft wel stroom nodig via het stopcontact of via USB (handig is via USB via je tv). Het voordeel van Chromecast is dat de plug in de tv het meeste werk doet, zoals het renderen van het beeld. Je Android-telefoon of tablet verzend wel het signaal, maar verbruikt verder zo min mogelijk stroom. Het scherm van je tablet kan bijvoorbeeld op zwart waardoor stroom wordt bespaard.

De Chromecast maakt verbinding via WiFi met je router. Lees hier hoe je een Chromecast instelt.

Veel apps bieden inmiddels Chromecast-ondersteuning, waarmee je de content (video, plaatjes, enz.) van de app kunt weergeven op je televisie door middel van één simpele druk op de knop. Lees hier welke apps werken met Chromecast. Indien de iPad-apps dit ondersteunen werkt Chromecast ook met de iPad!

Chromecast mirroring is het weergeven van het beeld en geluid van je tablet direct (draadloos) op je televisie. Ook alle video’s die je op je tablet kunt afspelen kun je zo op je tv projecteren, inclusief geluid. Lees hier welke Android-apparaten werken met Chromecast mirroring en hoe dit werkt, want niet alle Android-tablets en telefoons ondersteunen screenmirroring naar je tv.

Bij deze Nederlandse winkels kun je een Chromecast kopen:

[kk kkid=’1959334′ number=’5′]

Sony- & Samsung-tablets

Verschillende tabletfabrikanten, waaronder Sony en Samsung, bieden onder het eigen merk oplossingen voor het draadloos verbinden van je Android-tablet met een tv. Hiervoor heeft men eigen apps ontwikkeld. Meestal werkt dit alleen als je bijvoorbeeld een Samsung tablet hebt én een Samsung smart-tv. Compatibiliteit tussen merken bestaat bij deze diensten niet. In de praktijk maakt men vaak gebruik van een van bovenstaande technologieën.

Samsung maakt gebruik van Samsung Link. Lees hier meer over Samsung Link.

Veel Sony-tablets maken gebruik van DLNA, waarbij in de Sony-apps voor het weergeven van video de DLNA-knop is verwerkt.

Meer informatie

Wil je meer informatie hebben over het kijken van televisie op je iPad? Lees dan deze artikelen:

Televisie kijken op je tablet (apps)
Live televisie kijken op je tablet (vergelijking aanbod)
Films en tv series downloaden en kijken op je tablet (info)

Was dit nuttig?


+182 -63


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

1 reactie

Reageer