Uitleg: HDMI en video’s afspelen op een Android tablet

4

Veel Android tablets, zelfs verschillende budget-tablets, hebben tegenwoordig een HDMI-poort waardoor het mogelijk is om makkelijk en snel video en audio af te spelen op een externe monitor. In dit artikel proberen we uit te leggen wat HDMI is, wat je ermee kunt en hoe dat werkt. Ook leggen we uit hoe je een tablet met mini- of micro-HDMI-poort aan kunt sluiten op je televisie. Als laatste proberen we een helder beeld te scheppen van alle mogelijkheden van HDMI in combinatie met een tablet. Wist je bijvoorbeeld dat een tablet met HDMI-poort niet altijd Full HD-video’s zal afspelen?

Wat is HDMI?

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is een standaard om digitale content af te spelen van een apparaat op een monitor. De HDMI-standaard wordt voornamelijk gebruikt om video en audio weer te geven van het ene apparaat op het andere apparaat. In de loop van de tijd is de functionaliteit van de nieuwste HDMI-standaarden verder uitgebreid. In dit artikel zullen we stilstaan bij haar standaard-taak: video en audio afspelen.

HDMI, mini-HDMI, micro-HDMI

In totaal zijn er drie typen connectoren binnen de HDMI-standaard die van belang zijn voor het streamen van media van je tablet naar een externe monitor: HDMI, mini-HDMI en micro-HDMI. Elke type connector heeft verschillende eigenschappen.

HDMI connector: Type A-connectie met HDMI-standaard 1.0.
Mini-HDMI connector: Type C-connectie met HDMI-standaard 1.3.
Micro-HDMI connector: Type D-connectie met HDMI-standaard 1.4.

Alle drie deze connectors en alle standaarden zijn compatibel met elkaar met behulp van adapters en verloopkabels (zie verder).

HDMI-versies en standaarden

Elke nieuwe HDMI-standaard brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. In onderstaand overzicht vergelijken we de voor dit artikel meest-belangrijke eigenschappen per standaard.

 HDMI 1.0 - 1.2HDMI 1.3HDMI 1.4
ConnectorHDMIMini-HDMIMicro-HDMI
Maximale resolutie1920×1200p2560×16004096×2160
3D video?neeneeja
Dolby TrueHD audio?neejaja

De standaarden zijn backwards compatible, wat inhoudt dat bijvoorbeeld HDMI 1.4 alle mogelijkheden van HDMI 1.3 ook kan uitvoeren.

HDMI-aansluiting op tablets

Tablets beschikken meestal over een mini-HDMI-poort of micro-HDMI-poort. Kijk goed in de handleiding welk type connector je tablet aan boord heeft. Let op: veel fabrikanten leveren geen adapter of verloopkabel bij de tablet. Deze zul je dus zelf moeten kopen.

HDMI-kabels en adapters

Om de connectors aan te passen kun je adapters, verloopkabels of een HDMI-switch gebruiken.

Een adapter is een kleine accessoire dat een signaal omzet van bijvoorbeeld miniHDMI naar HDMI. Adapters hebben altijd een male en een female-poort. HDMI-adapters zijn vaak handig als je al een HDMI-kabel hebt (HDMI naar HDMI). Door een adapter op bijvoorbeeld je mini-HDMI-poort op je tablet te plaatsen kun je daarin je HDMI-kabel pluggen.

Een verloopkabel is in feite een standaard HDMI-kabel met aan de ene kant een HDMI-poort en aan de andere kant een ander type aansluiting. HDMI verloopkabels hebben altijd twee male-poorten. Een verloopkabel is handig als je altijd hetzelfde apparaat op je televisie aan wilt sluiten. Je hebt dan geen adapter meer nodig.

Wat geavanceerder (en duurder) is een switch. Een HDMI-switch is een kastje dat het HDMI-signaal om kan zetten naar meerdere HDMI-signalen, afhankelijk van het type switch in verschillende type connectors. Let op: bij een switch heb je ook altijd minimaal 2 kabels nodig!

Micro/mini-HDMI naar HDMI

Om je micro-HDMI-poort of mini-HDMI-poort aan te kunnen sluiten op je televisie met een volwaardige HDMI-poort kun je een adapter, verloopkabel of switch gebruiken, zoals hierboven is aangegeven.

HDMI naar DVI & display poort

DVI en een display poort zijn digitale signalen die zonder problemen omgevormd kunnen worden van en naar HDMI. Om het signaal om te vormen kun je adapters of kabels kopen met een DVI-connector en een HDMI-connector.

HDMI naar VGA

Een VGA-poort geeft een analoog signaal dat niet communiceert met het digitale signaal van HDMI. Om toch een connectie te kunnen bewerkstelligen dien je een converter of omvormer te kopen. Dit is een relatief dure aangelegenheid, maar de mogelijkheid is aanwezig. VGA geeft alleen een video-signaal door, dus een omvormer zal altijd een alternatief audio-signaal doorgeven, meestal via een R/L audiosignaal. Houdt rekening met kwaliteitsverlies, afhankelijk van het type VGA/HDMI-omvormer dat je koopt.

Let op: sommige partijen bieden (mini/micro-)HDMI naar VGA-kabels aan. Deze kabels hebben geen omvorm-optie en zullen daarom niet werken tussen je tablet-computer en een monitor.

HDMI naar SCART

Bij het doorgeven van een HDMI-signaal naar SCART-signaal heb je hetzelfde probleem van analoog en digitaal als bij een HDMI/VGA-connectie. Je dient hiervoor een omvormer aan te schaffen. Het verschil met VGA is dat een SCART-signaal wel audio door kan geven.

Male of female?

Aangezien het aanbod van onderstaande winkels groot is, met veel exotische aansluit-opties, dien je goed te kijken of je de juiste connector koopt. Het is makkelijk te onthouden: male is altijd met pinnetjes, female met gaatjes. Een tablet en een televisie zullen altijd een female connectie hebben. Vandaar dat HDMI-kabels en verloopkabels altijd twee male-connectors hebben. HDMI-verlengkabels hebben net als adapters altijd een male en een female connector.

HDMI kabel kopen

Je kunt HDMI-kabels, omvormers, switches, verloopkabels, verlengkabels en adapters kopen bij Dixons, Kabelmaxx en Kabels en meer.

Audio en video afspelen op je tv

Voor het weergeven van video inclusief audio van je tablet naar je televisie hoef je niet veel speciaals te doen. De tablet herkent de HDMI-kabel automatisch als je deze aansluit op een televisie. In sommige gevallen wordt de video, inclusief geluid, afgespeeld op de externe monitor. In andere gevallen dien je via de melding te selecteren dat je de video wilt streamen.

Alleen video afspelen

Dit is mogelijk door zowel op de tablet of op de televisie het geluid uit te zetten. Voor zover het bekend is, is er geen mogelijkheid om de audio onafhankelijk, dus via een ander medium, weer te geven indien je gebruik maakt van HDMI. Weet je een methode? Laat het dan weten in de reacties.

Alleen audio afspelen

Voor zover het bij ons bekend is kun je niet alleen audio afspelen via HDMI, zonder gebruik te maken van een videoverbinding. Weet je een methode? Laat het dan weten in de reacties en we voegen deze toe aan deze informatie!

Full HD video weergeven

Als afsluiting wil ik een belangrijke toelichting geven over het afspelen van video van je tablet naar een externe monitor via HDMI. HDMI bekend is geworden vanwege de doorgave van HD-videomateriaal. Dit houdt niet in dat alle video dat door de HDMI-kabel gaat Full HD video is. Om volledige (1080p of Full HD) videoweergave te kunnen draaien moet de tablet en de televisie aan enkele voorwaarden voldoen.

 • Natuurlijk moet de video in 1080p zijn opgenomen en zijn opgeslagen;
 • De televisie moet 1080p videoweergave ondersteunen;
 • De tablet-pc moet in staat zijn om 1080p-video’s te ‘draaien’. De chipset (een combinatie van onder andere de processor, de grafische processor en het werkgeheugen) moet dit ondersteunen. Ook de software moet dit ondersteunen.
Over het algemeen kun je deze regel toepassen binnen de tablet-markt.
 • Single-core processoren ondersteunen maximaal HD-Ready (720p) video output;
 • Dual-core processoren (o.a. Tegra 2) ondersteunen maximaal Full HD (1080p) video output;
 • Quad-core processoren (o.a. Tegra 3) ondersteunen tot Full HD (1080p) 3D video output.
Let op: dit is een algemene regel die niet voor alle tablets en processoren geldt.

Meer informatie

Televisie kijken op je tablet
Films en series kijken op je tablet
HDMI Wikipedia
Technische gegevens Nvidia Tegra 2 & 3 processoren (o.a. audio & video standaarden)

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

 1. Paul Driesen op

  Werkt het ook andersom? Kan ik een (mini)Tablet ook gebruiken als extern beeldscherm op een HDV-camcorder met mini-HDMI uitgang? Uiteraard is een 7″ Tablet dan al erg groot. Kun je een (budgetvriendelijke) oplossing aanbevelen?

 2. petronella jansen op

  Goedemorgen,
  Hoop dat u mij kunt helpen.
  Al zo’n maand of drie gaat google zoeken op zwart en google plus ontvang ik wel maar dan, als ik op een onderwerp tik, geeft ie weer aan “google is gestopt”.
  Ik heb al overal gekeken op google en ook al zo’n 4 mailtjes verstuurd naar google.
  Ben al blij dat ik redelijk met de tablet overweg kan maar ik kom er niet uit.
  HELP! Mvg. Petronella.

Reageer