Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) review: overweldigend

3
83%
83
Zeer goed

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) is een indrukwekkende high-end Android-tablet met middelgroot schermformaat. Samsung schuift de al hoge lat in tabletland weer een stukje omhoog met de introductie van het Super AMOLED-scherm.

Maar het blijft niet bij een perfect display. Ook alle andere punten (zie vorige paragraaf) zijn indrukwekkend. De snelheid is uitstekend, de accuduur bovengemiddeld. Daarnaast worden opties geboden die concurrenten amper hebben. Denk aan de vingerafdrukscanner en de infraroodmodule.

  • Gebruiksvriendelijkheid
    8
  • Prestaties
    9
  • Beeldscherm
    10
  • Geluid
    10
  • Degelijkheid
    8
  • Connectiviteit
    7
  • Software
    9
  • Accuduur
    8
  • Prijs
    6
  • Gebruikers beoordelingen (7 stemmen)
    5.8

De Galaxy Tab S-familie van Samsung lijkt een van de meest besproken tabletintroducties te zijn van 2014. Waarschijnlijk (we kunnen niet in de toekomst kijken) is het ook de meest innovatieve nieuwe tabletserie van het jaar. De marketingmotor van Samsung draait op volle toeren en lijkt vooral het nieuwe AMOLED-scherm te willen benadrukken. Natuurlijk is de kwaliteit van het beeldscherm van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 en Galaxy Tab S 10.5 een belangrijk onderdeel van de tablet review. Maar we zijn net zo benieuwd naar de andere elementen, zoals de behuizing, de gebruiksvriendelijkheid en de prestaties. In deze Samsung Galaxy Tab 8.4 review beoordelen we de tablet op een handvol onderdelen. De titel verraad de uitkomst al. Toch willen we je uitnodigen om deze Galaxy Tab S 8.4 review in zijn geheel te lezen.

Ongeduldig? Een samenvatting met een veertigtal review foto’s vind je onderaan deze tablet review.

Deze tablet review is uitgevoerd met de bruine Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) met 16 GB opslagruimte, WiFi-only.

Behuizing & ontwerp

Dun en licht, dat zijn de twee trefwoorden die direct opvallen als je de Samsung Galaxy Tab S 8.4 voor het eerst bekijkt en vasthoudt. De AMOLED-tablet van Samsung blijft ook bij langer gebruik opvallen, aangaande deze dimensies. Met een gewicht van 300 gram en een dikte van slechts 6,6 millimeter is dit een van de dunste tablets op aarde. Een schermformaat van 8,4 inch is uniek te noemen, maar toch durf ik te beweren dat deze Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) op dit  moment de dunste en lichtste tablet is met een schermformaat tussen de 7,9 en 9,0 inch.

Ook indrukwekkend zijn de smalle randen (bezels) naast het display. Deze zijn, vooral aan de lange zijde, extreem dun; ik schat nog geen halve centimeter. Maar ook boven het display, aan de korte zijde, is de rand met ongeveer 1 centimeter best smal te noemen. De witte versie heeft witte randen naast het scherm. Deze bruine variant heeft zwarte randen naast het AMOLED-scherm.

Samsung heeft, geheel in stijl met de hedendaagse Galaxy-tablets en telefoons, gekozen voor een fysieke home-knop, een ronde langwerpige knop, die je lekker makkelijk kunt vinden met je vingers onder het display. De knoppen daarnaast zijn moeilijker te vinden doordat ze verwerkt zijn als virtuele aanraakknop in het het glas van het aanraakscherm.

Ondanks de dunne behuizing verwacht ik dat we toch te maken hebben met een degelijke tablet. De gehele zijkant heeft, rondom het beeldscherm, een aluminium rand voor de stevigheid van de tablet. Ook het feit dat de tablet zo licht is is positief bij bijvoorbeeld een val op de grond.

De achterzijde heeft twee rondjes. Onderzoek wijst uit dat dit twee magnetische ‘klikkers’ zijn om accessoires aan te koppelen. Hier gaan we verder niet op in tijdens deze Samsung SM-T700 review.

AMOLED-beeldscherm

Dan het 8,4 inch AMOLED-scherm, waar het allemaal om draait. Eigenlijk kan ik er niet teveel woorden aan vuil maken. Als ik het in één woord uit moet drukken dan is de term overweldigend toch wel de meest passende.

Lees hier een toelichting op AMOLED-schermen.

Natuurlijk gaan we direct na het opstarten van de tablet loeren naar de voorbeeldfoto’s en video die Samsung prominent op de tablet heeft geplaatst. Maar al snel merk je dat eigenlijk elke activiteit bizar goed oogt. Bewegende beelden in hoge resolutie lijken bijna werkelijkheid. Maar vergeet niet de dagelijkse activiteiten, surfen, foto’s checken op social media of het spelen van spelletjes of andersoortige apps; het blijft een verademing voor het oog.

 

Na het testen van tientallen tablets is dit de eerste keer sinds lange tijd dat ik weer eens versteld sta van de kwaliteit van een scherm. Vergeet niet de superresolutie (2560 x 1200 pixels - 359 ppi - 16:10 aspect ratio) welke bij voorbaat al zorgt voor een korrelloze beeldbeleving.

AMOLED heeft veel verrassingen in petto. Zo is duidelijk te zien dat de donkere kleuren veel waarheidsgetrouwer zijn dan de traditionele OLED-schermen met de door de technologie noodzakelijke achtergrondverlichting. Zet het scherm op een lage helderheid en niet alleen is tekst leesbaar of een foto of video prima zichtbaar (een ‘standaard’ criterium bij het maken van een tablet review), ook dan nog zien we uitstekende beelden.

lage helderheid

hoge helderheid

Een ander goed voorbeeld is het langdurig lezen van tekst op een webpagina of in een e-mail, desnoods een e-book, op de Samsung Galaxy Tab S 8.4. Waar, bij het langer dan een uur lezen van een tekst op een witte achtergrond, je ogen al snel vermoeid beginnen te raken, of soms zelfs zeer doen, is dit bij dit AMOLED-scherm in veel mindere mate het geval.

AMOLED-technologie heeft ook de naam sneller te zijn. Echter, hier merken we in de praktijk niets van, ondanks vele tests.

Als laatste heeft Samsung ook nog eens beeldscherminstellingen aangemaakt die aan te passen zijn. Bij de snelle instellingen kun je het icoon ‘aanpasbaar display’ vinden. Hier kun je, naast de standaardweergave, ook kiezen voor AMOLED-bioscoop of AMOLED-foto, wat weer extra effecten geeft aan de foto’s of video’s die je bekijkt. Mijn ervaring is dat je in de praktijk vooral de basis-instellingen of het ‘aanpasbaar display’ zult gebruiken. In deze laatste optie wordt het kleurbereik, de verzadiging en de scherpte van het display aangepast aan de hand van de applicatie die je gebruikt.

Ook de kijkhoek is zeer goed te noemen. De kleuren blijven waarheidsgetrouw welke hoek met het tabletscherm je ogen ook maken.

Als ik dan een minuscuul minpuntje mag noemen: door de afwezigheid van achtergrondpixels is de spiegeling bij grote donkere oppervlakten wat groter dan bij een traditioneel LCD (OLED-)scherm. De achtergrondverlichting verdrukte dit effect een beetje, hetgeen nu wegvalt. Maar echt storend is dit fenomeen niet.

We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat Samsung met haar AMOLED-displays, in combinatie met de hoge resolutie op een middelformaat tabletscherm, bij deze Galaxy Tab S 8.4 een nieuwe standaard zet in de tabletmarkt. AMOLED zal nog wel een tijdje high-end blijven, een nieuwe norm voor een premium-tablet waar tabletfabrikanten heen zullen moeten werken. Natuurlijk heeft Samsung met de in-house productie van de AMOLED-schermen een flink voordeel hierbij.

Resultaat: een dikke tien voor het beeldscherm!

Geluidskwaliteit

Waar de beeldkwaliteit opvalt in positieve zin merken we hetzelfde bij de geluidskwaliteit. De kwaliteit van het geluid is, voor een kleine tablet, dik in orde. Het volume kan zelfs bijzonder hard gezet worden. Prima audioprestaties dus, voor zo’n kleine en dunne tablet! De twee stereoluidsprekers vind je in de korte zijkant van de tablet richting de hoeken. Een prima locatie, aangezien dit niet de achterkant is en je niet je handen tegen de luidsprekers houdt in landschapmodus.

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab S-tablets draaien op de Samsung Exynos-chips, uit eigen huis dus. Het gaat om een zogenaamde octa-core cpu. Dat wil zeggen dat de motor van deze Galaxy Tab S 8.4 bestaat uit vier snelle ARM-kernen voor de krachtige prestaties en vier wat minder snelle maar energiezuinige ARM-kernen die moeten zorgen voor een langere accuduur.

Samsung biedt verschillende accubesparingsopties bij de instellingen die zijn effect hebben op de prestaties. Houd daar rekening mee. Onderstaande prestatietests en onze ervaringen zijn allen uitgevoerd met de maximaal mogelijke prestaties.

Allereerst de theoretische prestatiemetingen die we uitvoerden met deze high-end Samsung tablet. We zien dat de snelheid op papier, op alle aspecten (javascript, pure rekenkracht en grafische prestaties) uitstekend is op papier.

De dagelijkse praktijk wijst uit dat de Samsung Galaxy Tab S 8.4 inderdaad snel is. Tijdens het maken van deze review ondervonden we snelle prestaties in de vorm van een soepel lopend Android-systeem (met doorgaans zware Samsung-skin - waarover later meer) en snel opstartende en prima presterende apps en spelletjes.

Handig is ook de aanwezigheid van 3 GB werkgeheugen, wat hoog is voor Android-begrippen. Veel Android-tablets moeten het doen met 1 of 2 GB RAM. In de taakmanager kunnen we zien dat alle achtergrondprocessen van de Android-skin van Samsung bovenmatig veel werkgeheugen vereisen (tip: schakel alle onnodige Samsung-apps permanent uit in de app manager bij de instellingen om meer werkgeheugen vrij te maken), zo’n 1,5 GB RAM wanneer alle third party-apps zijn uitgeschakeld, waardoor het extra werkgeheugen nodig is om bijvoorbeeld snel te kunnen schakelen tussen apps. Ter vergelijking, Nexus-apparaten met Android 4.4 (stock) gebruiken minder dan 1 GB RAM wanneer geen externe processen draaien.

Het enige wat mij soms opviel, is mijn ervaring, was de lichte vertraging die soms optreedt bij het uit slaapstand halen van de tablet of het verschijnen van het Samsung on-screen toetsenbord. Of dit te maken heeft met de processor is onduidelijk. Het lijkt me waarschijnlijk dat dit aan de software ligt.

Accuduur

Altijd een lastig punt om een oordeel over te vellen.

Eerst het goede nieuws: De accuduur van deze Samsung Galaxy Tab S 8.4 (4.900 mAh) is meer dan ok te noemen, bovengemiddeld goed dus. De tablet kan bij verstandig gebruik een hele dag mee wanneer deze volledig is opgeladen. Zeker het afspelen van video’s bijvoorbeeld is urenlang mogelijk.

Echter we moeten twee kanttekeningen hierbij plaatsen. De eerste is de accuduur bij wat zwaarder gebruik, een punt dat vaker terugkomt bij een tablet-computer. De Exynos 4-processing unit kan enorme krachten leveren. Wanneer de tablet dit doet merk je dit meteen in de accuduur. Het tweede punt is het browsen. Het viel me op dat bij het bekijken van webpagina’s, vaak met een witte achtergrond, de accuduur ook wat sneller achteruit ging, bij een wat hogere schermhelderheid. Het leeglopen van de accu is niet van een dramatisch niveau, maar het lijkt er op dat bovengemiddelde porties van de cpu en het werkgeheugen wordt gevraagd in deze situatie.

Gelukkig biedt Samsung zelf al wat oplossingen, in de vom van twee energiebesparende standen waardoor de acccuduur te verlengen is. Het spelen met deze standen is raadzaam. Je resolutie en framerate worden wat teruggeschroefd, evenals de processorsnelheid, maar vaak is het voldoende om goed te kunnen werken met de Samsung SM-T700, is mijn ervaring tijdens het maken van deze tablet review.

Connectiviteit

Enkele details waar we verder niet op in gaan, aangezien alles prima functioneert:

  • Infraroodmodule voor het gebruiken van de tablet als afstandsbediening van bijvoorbeeld je tv en digitale tv-kastje. Werkt uitstekend in combinatie met de gratis app Samsung WatchOn.
  • Snelle geavanceerde WiFi-verbinding (802.11 a/b/g/n/ac - 2,4GHz en 5,0 GHz) met MHL-ondersteuning voor draadloze videostreaming.
  • Bluetooth 4.0 module
  • GPS

Vingerafdrukken scannen

De vingerafdrukscanner is op de Samsung Galaxy Tab S-tablets uniek, als in dat het de eerste tablets zijn met deze optie. We kennen het al van de iPhone en verschillende zakelijke laptops. De scanner werkt bijzonder goed en ook het instellen is zeer gebruiksvriendelijk. De optie is een heuse toevoeging voor een tablet-computer, daar je nog sneller even je tablet kunt pakken om deze direct te kunnen gebruiken. Pluspunten voor Samsung!

Software & interface

Het is fijn om te zien dat Samsung bij de toepassing van haar TouchWiz-interface alle belangrijke Android 4.4-functionaliteiten heeft bewaard, zoals de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken en de optie om direct vanaf de tablet te printen.

De TouchWiz-laag is weer een heuse wijziging. Zo zijn de twee linkse startschermen ingeruimd voor twee Samsung-widgets waarop persoonlijk nieuws (1) en handige widgets van je kalender en je e-mail (2) zijn opgenomen. Helaas zijn deze twee startschermen niet te verwijderen. Verder is het notificatiepaneel en het ‘snelle instellingen’-menu op de schop genomen. Vooral eerstgenoemde (met één vinger naar beneden bewegen) is mij een doorn in het oog. Als eerste vind je hier enkele snelle instellingen, die je ook in het menu met deze naam zult vinden. Daarnaast zijn er snelkoppelingen naar S Finder en verbindingsinstellingen, geluid- en volumeopties en dan uiteindelijk de notificaties. Het ‘snelle instellingen’-menu is immens met een twintigtal snelkoppelingen naar handige instellingen en toggles. Gelukkig is dit menu naar eigen smaak in te delen via de algemene instellingen.

Het meldingen-menu

Het ‘snelle instellingen’-menu is te personaliseren

Ook heeft Samsung weer het linker multivenster-menu aangebracht op deze Samsung Galaxy Tab S 8.4. Veeg van rechts naar links het scherm in en het menu verschijnt. Hierin kun je een tiental apps kiezen die je kunt openen. Doe je dit twee maal na elkaar dan kun je deze twee apps naast elkaar (horizontale modus) of boven elkaar (in verticale modus) tonen. Deze unieke eigenschap vind je op dit moment alleen in Samsung-tablets. De verhouding is handmatig te wijzigen naar wens.

Een van de speerpunten van Samsung is veiligheid. Naast de vingerafdrukscanner (zie verder) heeft de software verschillende veiligheidsopties en privacy-instellingen ingebouwd die je aan kunt passen. Handig om even door te nemen zodat je ze optimaal kunt benutten. Ook delen van Samsung Knox zijn (op de achtergrond) ingebouwd voor een verbeterde veiligheid. Check ook regelmatig de veiligheidsupdates zodat je altijd optimaal beveiligd bent!

Samsung biedt enkele functies aan die stock Android niet heeft. Zo is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om content te delen met andere Samsung-tablets en telefoons, met de naam SideSync 3.0, iets wat we helaas niet hebben kunnen testen. Met Remote PC (tijdelijk gratis premium dienst) kun je bestanden synchroniseren met je Windows-pc of Mac, en zelfs je computer overnemen vanaf je tablet (oftewel remote desktop op je tablet).

Samsung biedt wederom een dozijn apps waar het nut van valt te betwisten. Sommige apps zijn enorm handig (Dropbox, Hancom Office Viewer, EverNote) wanneer je ze actief gebruikt. Gebruik je ze niet, dan is het nodeloze opgeslokte opslagruimte. De verplichte apps van Samsung en haar partners zijn niet te verwijderen en alleen uit te schakelen zodat ze geen werkgeheugen verbruiken.

Maar sommige diensten, zoals Samsung Go, Businessweek+ en WebEx zal 99 procent van de gebruikers ongetwijfeld niet gaan gebruiken.

Ook dit keer biedt Samsung bij deze high-end tablet een reeks aan leuke proefversies van diensten aan. Zo krijg je 3 maanden gratis Deezer (een Spotify alternatief), 2 jaar gratis 50 GB Dropbox cloudopslag, 12 maanden premium abonnement Evernote en één gratis Kindle boek per maand cadeau. Voor alle extra’s verwijzen we door naar de Samsung.nl productpagina.

Samsung biedt 16 GB opslagruimte bij deze Galaxy Tab S 8.4. Hiervan wordt zo’n 4,5 GB opgeslokt door de Android-software en de Samsung TouchWiz-skin. Ter vergelijking, de stock Android-software van KitKat (Android 4.4) is maximaal zo’n 500 MB groot. Veel fabrikanten hebben vaak een systeem van maximaal 1 GB opslagruimte, wanneer eigen apps en tweaks zijn meegenomen. Het formaat van de firmware wijst niet voor niets uit dat Samsung’s skins een flinke belasting zijn voor de tablet. Gelukkig is daar het microSD-slot met een maximaal extra uitbreidbaar geheugen van maar liefst 128 GB.

Camera’s

De 8.0 megapixel camera levert verrassend leuke foto’s op, hoewel je niet uit moet gaan van fotocamera-kwaliteit foto’s. Zelfs veel telefoons maken beter foto’s, is mijn ervaring. De 2,1 megapixel frontcam doet ook prima dienst voor een videochat via bijvoorbeeld Skype.

Plus- en minpunten

+ Zeer dunne en lichte tablet
+ Perfect beeldscherm
+ Bij verstandig gebruik prima accuduur
+ Vingerafdrukscanner
+ Infraroodontvanger en zender

- Weer een wat zware Android-skin
- Prijzig voor een kleine Android-tablet

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) is een indrukwekkende high-end Android-tablet met middelgroot schermformaat. Samsung schuift de al hoge lat in tabletland weer een stukje omhoog met de introductie van het Super AMOLED-scherm.

Dit ultieme beeldscherm zal de nieuwe norm worden. Ik durf het nu al te bestempelen als dé tabletinnovatie van 2014 waar andere tabletfabrikanten op dit moment alleen maar van kunnen dromen.

Maar het blijft niet bij een perfect display. Ook alle andere punten (zie vorige paragraaf) zijn indrukwekkend. De snelheid is uitstekend, de accuduur bovengemiddeld. Daarnaast worden opties geboden die concurrenten amper hebben. Denk aan de vingerafdrukscanner en de infraroodmodule.

Stop dit alles in een charmante behuizing die uitermate dun en licht is en je weet dat je en uniek apparaat in handen hebt.

De enige twee minpunten konden we eigenlijk al van tevoren aanwijzen. Natuurlijk legt Samsung weer een dikke skin over de Android 4.4-software, wat eventuele software updates in de toekomst zal bemoeilijken. En natuurlijk is de prijs lichtelijk aan de hoge kant.

Maar wat wil je ook. De Samsung Galaxy Tab S 8.4 is uniek, en dat heeft zo zijn prijs. Ben je bereid om (op dit moment) zo’n 400 euro neer te tellen voor een tablet met 8,4 inch scherm, dan kun je niet beter uit zijn dan met deze Galaxy Tab S 8.4!

[kk kkid=’2161572′ number=’5′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab S 8.4 (bruin) prijzen

[kk kkid=’2161569′ number=’5′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab S 8.4 (wit) prijzen

Meer informatie

Samsung Galaxy Tab S 8.4 specificaties
Samsung Galaxy Tab S 8.4 prijzen (bruin)
Samsung Galaxy Tab S 8.4 prijzen (wit)
Samsung Galaxy Tab S 8.4 accessoires

Samsung Galaxy Tab S 8.4 review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 8.4 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 2560 x 1600
  • Afmetingen 125.6 x 212.8 x 6.6 mm
  • Processor Samsung Exynos (octa-core)
  • Gewicht 294 gram
  • Opslagruimte 16 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

  1. Heb hem nu een paar dagen en het resultaat is verbluffend. Prachtige kleuren en rete snel.
    Ik heb nog geen negatieve dingen kunnen ontdekken, maar daarvoor heb ik hem ook nog te kort.

    SideSync 3.0 werkt alleen maar met de Samsung S-5. Vraag me af wat het nut er van is. Heb het in huis uitgetest en het werkt. Je ziet je S5 op het grote scherm maar bedekt wel de icons. Verder is het vreselijk stom om te telefoneren met je grote tablet. Vraag me af of het ook werkt als je de S5 thuis laat.

    Het leuke is dat Samsung nu een actie heeft voor de Tab S met een gratis 64 GB micro SD kaartje (die ik gelijk bij de tablet heb meegekregen).

    • Dat is inderdaad wel een heel erg leuke actie, Harold! Wat vind je van de Samsung Android-skin die over de Android-software zelf is heengelegd? En maak je gebruik van de extra’s, zoals een maand gratis Netflix of de 2 jaar gratis Dropbox cloud-opslag van 50 GB?

Reageer