Top 3 remote desktop apps voor de iPad en Android tablets [TEST]

11

Met verschillende applicaties kun je vanaf je tablet of smartphone verbinding maken met een computer en deze van afstand bedienen. Erg handig als je bijvoorbeeld op afstand bij je bestanden wilt komen. Ook kun je hierdoor programma’s laten functioneren op een tablet die normaal niet op een tablet draaien. Het maken van een verbinding tussen je tablet en je computer is tegenwoordig heel eenvoudig en het kan gratis, zelfs op Windows Home en Premium pc’s, waar de Remote Desktop client van Microsoft niet op is geïnstalleerd. In dit artikel leggen we uit hoe je op afstand je Windows pc kunt besturen met je tablet (Remote desktop of Remote PC genaamd) en testen we drie apps die beschikbaar zijn voor Android smartphones en tablets, iPhone en de iPad.

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van een verbinding voor PC remote is:

 • Een programma op je Windows of Mac pc
 • Een applicatie op je tablet of smartphone
 • Internetverbinding op zowel je pc (desktop of laptop) als je mobiele apparaat (tablet of smartphone)
In dit artikel testen we, na een korte uitleg van Remote Desktop, de mogelijkheden en de voordelen, deze drie applicaties:
 1. TeamViewer (gratis voor privé gebruik)
 2. Splashtop HD (te koop in de Android Market & App Store voor respectievelijk €5,50 en €3,95)
 3. PocketCloud (gratis)
Deze drie applicaties worden getest op: 1) gebruikvriendelijkheid installatie en login, 2) snelheid & kwaliteit verbinding, 3) gebruik van de muis, 4) interactie met de desktop (o.a. scrollen), 5) gebruik van het toetsenbord en andere functies. Bij elke Remote Desktop app is een video gemaakt met een demonstratie van de meest belangrijke eigenschappen.

Wat is Remote Desktop?

Remote desktop is een mogelijkheid waarmee je toegang kunt krijgen tot een Remote PC vanaf een Client. Je kunt als het ware de Remote PC op afstand bekijken en besturen door middel van de Client. De Client kan een andere pc zijn, of een smartphone of tablet. Op het scherm van de Client wordt het beeld van de Remote PC afgebeeld.

Voordelen van Remote Desktop van tablet naar pc

Dit zijn enkele van de voordelen van het gebruik van Remote Desktop die je kunt benaderen vanaf je tablet of iPad:

 • Windows programma’s draaien op je tablet, die anders niet kunnen draaien. Hierdoor kun je zonder problemen bijvoorbeeld MS Office pakketten op afstand bekijken en bewerken, pokeren op je iPad of Android tablet, inloggen op beveiligde intranet omgevingen en gebruik maken van zakelijke of interne bedrijfs-systemen;
 • Volledige Flash weergave op je iPad;
 • Gebruik maken van de snellere processorkracht van de Remote PC;
 • Meekijken met het de pc van iemand anders om problemen op te lossen of om iemand op afstand iets op de computer uit te leggen.

APP 1: TeamViewer

TeamViewer Remote Desktop is gratis voor prive gebruik.

1. Installatie en login
Het installeren van de desktop client en de applicatie spreekt voor zich. In de Desktop client heb je twee opties om een verbinding aan te maken:
a) Laat de client een eenmalige gebruikersnaam en wachtwoord genereren (via menu > nodig partner uit). Als je deze invoert in de Client dan heb je gedurende die sessie direct een Remote Desktop verbinding tussen je tablet en je pc.
b) Permanente ongeauthoriseerde toegang verlenen door op de Remote PC een username en wachtwoord in te geven, die je vanuit verschillende applicaties vanaf de Client kunt verbinden. Deze optie is handig als je permanente toegang wilt hebben vanaf één of meerdere Clients. Je kunt meerdere Clients gebruiken, maar telkens met maar één tegelijk verbinding maken.

Een handige feature is de gezamelijke meeting. Hiermee kun je met meerdere personen inloggen in één pc via TeamViewer om zo gezamelijk bijvoorbeeld een presentatie door te nemen.

2. Snelheid & kwaliteit verbinding
De snelheid van de verbinding is bijna perfect, en de beeldkwaliteit is goed. Je hebt de optie om de actuele schermresolutie mee over te nemen, of om het scherm te schalen. Bij het scrollen en zoomen heb je soms een kleine vertraging. Je kunt zowel de kwaliteit als de snelheid optimaliseren, zodat je altijd de snelste of meest kwalitatieve weergave hebt. Resoluties worden automatisch herkend en weergegeven.

3. Muis
Het aansturen van de muis gaat met TeamViewer anders dan bij de overige twee apps. Neemt niet de positie aan waar je je vinger neerzet en start met bewegen, maar beweegt vanuit de originele positie met de richting en snelheid van je vinger. Dit is even wennen maar werkt daarna prima. Zeker bij moeilijk aan te klikken buttons of invulvelden werkt deze optie uitstekend. Een rechtermuisklik is mogelijk door een dubbeltap, of via het menu onder in het scherm.

4. Desktop & browsen
Vanwege de unieke aansturing van de muis kun je alle desktop features gebruiken. Scrollen kan met twee vingers tegelijk, maar werkt niet soepel. Let hierbij op dat je in de scroll-richting moet bewegen. Dit is tegengesteld aan het scrollen in een browser op je tablet! Het slepen van bestanden op het scherm is ook makkelijk door dubbeltap en vasthoudend slepen. Inzoomen werkt met twee vingers identiek aan het zoomen op de tablet zelf, maar kan wat vertraging opleveren. Ook zit in een balk onderin het scherm een schuifknop om in en uit te zoomen.

5. Toetsenbord en andere functies
Invulvelden worden vrijwel nooit herkend. Het digitale toetsenbord kun je zelf tevoorschijn toveren door een knop onder op het scherm. Ook alternatieve buttons (zoals ALT, SHIFT en F1 – F12) zijn via een extra klik te benaderen en goed te gebruiken.

Video

Algemene beoordeling
De vernieuwde aansturing is even wennen, maar na een tijd merk je er niet veel meer van. Het nadeel is dat deze aansturing iets minder snel werkt. Het voordeel is dat je veel preciezer met de muis kunt bewegen en op bepaalde items kunt klikken. De verbinding is goed en zeer stabiel. TeamViewer is een absolute aanrader voor privé-gebruik!

Links: website, desktop programma, Android app, iPad app.

APP 2: Splashtop HD

Splashtop HD is de tablet-variant van deze applicatie, welke je voor een klein bedrag aan kunt schaffen in de Android Market of Apple’s App Store. Voor de Sony tablet’s blijkt deze app gratis te zijn. Het nadeel is dat je twee keer moet betalen als je zowel Remote Desktop vanaf je tablet als vanaf je smartphone wilt draaien. Het desktop programma voor de Remote PC is gratis te downloaden.

1. Installatie en login
Installeer de Streamer op de Remote PC en een app op de gewenste Client. Je dient een wachtwoord aan te maken voor veiligheidsredenen op de Remote PC. Voor het gebruiksgemak kun je inloggen via je Gmail account. Log daarna met je Gmail account in op de Client app en de verbinding wordt direct gemaakt na het invoeren van het wachtwoord. Zonder Gmail account is inloggen ook mogelijk maar dien je enkele extra stappen uit te voeren.

2. Snelheid & kwaliteit verbinding
De verbinding en beeldkwaliteit zijn het beste van alle drie de applicaties. De beeldkwaliteit is indrukwekkend en zelfs het scrollen in webpagina’s gaat verrassend soepel. Een nadeel is dat je bij het bewegen van de muis en bij het scrollen vaak onbedoeld tekst selecteert. Het scherm wordt in de volledige breedte op je tablet weergegeven, en wordt aangepast aan het schermformaat en de resolutie zoals dat gebeurt met een monitor.

3. Muis
De muis op de Remote PC heeft direct de positie van je vinger, en beweegt altijd direct onder je vinger. Het nadeel is dat je hierdoor niet altijd exact ziet waar de muis zich bevindt, en precies aanwijzen of -klikken van een button wordt hierdoor lastig. Dit bevordert echter wel de snelheid van het werken, zeker bij het browsen. De rechtermuisknop is weer te vinden door een dubbeltap. Helaas vinden we de rechter muisknop niet terug via het menu waardoor deze functie soms moeilijk uit te voeren valt, zeker bij een precieze rechter muisklik.

4. Desktop & browsen

Ook bij het gebruik van Windows, bestanden, MS Office en de browser wordt je op je wenken bediend. Alles verloopt soepel en snel. De ervaring om via Remote Desktop Windows aan te sturen werkt beter dan direct op een Windows tablet. Fenominaal! Er is één groot nadeel. Zoomen is niet mogelijk. Een gemiste kans.

5. Toetsenbord en andere functies
Rechtsonder bevindt zich de knop waarbij het default toetsenbord tevoorschijn komt. Boven aan het scherm wordt een balk getoond met daarin alle overige toetsenbord-functies (CTRL, ESC, ALT, enz.) en veelgebruikte koppelingen (bijvoorbeeld CTRL + C).

Video

Algemene beoordeling
Het beste product op de markt, indien je niet veel exact wilt klikken met je muis, en wanneer zoomen geen vereiste is. Helaas is de app niet gratis verkrijgbaar, maar iedereen die Remote Desktop veel wil gebruiken zal enkele euro’s over hebben voor deze fantastische applicatie!

Linkswebsitedesktop programma (Remote PC, gratis), desktop app (Client, gratis), Android app (€5,50), iPad app, BlackBerry OS app ($5,99), webOS app ($5,99).

APP 3: PocketCloud

PocketCloud is een gratis toepassing, geschikt voor Windows en Mac (Remote PC) en Android en iOS (Client).

1. Installatie en login
Installatie is eenvoudig uit te voeren door middel van een desktop programma op de Remote PC en een app op de Client. Inloggen kan door middel van een Gmail account waardoor de Remote PC automatisch en snel gevonden wordt. Je dient wel zelf een wachtwoord in te geven ter beveiliging.

2. Snelheid & kwaliteit verbinding
De verbinding is matig en valt soms weg, zeker bij langdurig gebruik. De beeldkwaliteit is zeer variabel van matig tot redelijk. De snelheid valt tegen. Zeker bij geleidelijke veranderingen, zoals het slepen van bestanden over het scherm of het scrollen door een website, hapert de verbinding in dergelijke mate dat het irritant wordt.

3. Muis
Het bewegen van de cursor gaat identiek als bij de Splashtop  Remote Desktop. De rechter muisknop dien je te selecteren door middel van een panel.

4. Desktop & browsen
Afgezien van de soms trage verbinding en de matige beeldkwaliteit gaat het werken met de Windows desktop prima. Het browsen gaat niet makkelijk vanwege dezelfde traagheid. Scrollen kan indirect door middel van het panel, wat erg omslachtig is.

5. Toetsenbord en andere functies
Het standaard toetsenbord is naar voren te brengen door middel van het panel. Dit panel kun je zelf plaatsen op de positie waar je het zelf wenst. Het is doorzichtig waardoor het panel met alle opties niet irriteert op het beeldscherm. Een nadeel is dat het lichte panel hierdoor slecht zichtbaar is op een witte achtergrond.

Video

Algemene beoordeling
PocketCloud is een afrader, met twee goede alternatieven op de markt. In de video zie je hoe PocketCloud Remote Desktop functioneert.

Links: website, desktop programmaAndroid appiPad app.

Conclusie

We raden aan om te werken met SplashTop tegen een kleine vergoeding, of om te werken met TeamViewer, wat gratis is bij privé gebruik. Afhankelijk van je manier van werken raden we deze twee opties aan. TeamViewer is erg goed als je wilt zoomen en exact wilt klikken met je muis. SplashTop is iets beter en werkt op een heel andere manier met de muis en met het scrollen bijvoorbeeld. Bekijk de video’s van deze twee Remote Desktop apps voor tablets om de verschillen te zien en je favoriet te kiezen.

Voorwaarden en tips voor het gebruik van Remote Desktop

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden verbonden aan het kunnen toepassen van Remote Desktop vanaf je tablet of smartphone. Hoewel voor de hand liggend, sommen we ze toch even op:

 • Als je in wilt loggen op je computer dan moet deze computer aan staan, ingelogd zijn in bijvoorbeeld Windows, en verbonden zijn met het internet.
 • Voor deze drie applicaties moet je het desktop programma geïnstalleerd hebben en aan hebben staan. Het is mogelijk om dit programma automatisch op te laten starten nadat je de computer opstart of restart, zodat je altijd direct toegang hebt.
 • Deze drie Remote Desktop apps werken voor de meest recente Windows en Mac besturingssystemen. Dus ook bij Home en Premium versies van Windows.

Als je op elk moment gebruik wilt maken van de Remote PC via Remote Desktop, zorg er dan voor dat:

 1. De Remote PC altijd aan staat;
 2. Automatische updates (van bijvoorbeeld Windows of anti-virus programma’s) uitstaan, of draaien op een voor jouw geschikt tijdstip;
 3. Automatisch wordt ingelogd op het besturingssysteem (dus zonder wachtwoord);
 4. Het desktop programma van de desbetreffende applicatie bij het opstarten automatisch wordt geactiveerd.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

11 reacties

 1. Splashtop is overigens ook een zeer bekende client voor het webOS-platform en tevens te gebruiken op de TouchPad. Splashtop voor de TouchPad is exact hetzelfde als de iPad-versie. Het is namelijk een webOS-port 😉
  Naast Splashtop zijn er nog een handjevol alternatieven in de App Catalog te vinden die vrijwel hetzelfde bieden.

 2. Hans ter Horst op

  Splashtop werd meegeleverd met mijn ASUS Transformer. DWZ de desktopkant van het verhaal. Met de tool ASUS MyCloud kun je daarmee verbinden en zo je desktop overnemen.

 3. Vraagje. Ik wil in mijn klas mijn smartphone via mijn PC laten projecteren op het digitaal bord. Kan dit dit met Teamviewer of andere apps? Is mijn smartphone dan de remote desktop en mijn Pc de client ?
  Dank
  Marc

 4. De nieuwe versie van teamviewer voor op de iPad werkt gewoon rechtstreeks. War je het scherm aanraakt staat ook de cursor, of wordt een button geactiveerd.
  Het scherm wordt aangepast naar het scherm van de iPad.
  Werkt goed.

 5. k wil graag op mijn telefoon door de camera van mijn tablet kijken via wifi of thethering.
  op mijn tablet en telefoon krijg ik wel de windows desktop, en kan ik dus door usbcams kijken, maar op mijn telefoon krijg ik niet de desktop van de tablet en kan ik dus ook niet door de camra van de tablet kijken.

  Wie ?

 6. Hans de groot op

  Splashtop werkt inderdaad voortreffelijk (ik gebruik een Samsung galaxy note 10.1 2014 als cliënt bij een Windows 7 home premium pc), wat echter niet lukt is om Windows Media Center in full screen op de tablet te krijgen.Jammer, want dat zo nu juist zo fijn zijn (vanuit je luie stoel de mediacenter bedienen).Is dat probleem bekend en bestaat er een oplossing voor?

 7. Ik wil splashtop gebruiken als tweede scherm (android tablet) op de boot.
  Ik heb een router waar de pc en de tablet op aangesloten zijn.
  Kan dit functioneren als ik op het wifisignaal geen internet heb. Welke splashtop app. moet ik dan installeren??

Reageer