Review: Microsoft Surface 3

0
8.3 Goed, maar te duur
 • Ontwerp en behuizing 9
 • Scherm 8
 • Geluid 8
 • Camera's 9
 • Prestaties 7.5
 • Accu 9.5
 • Connectiviteit 7
 • Software 8.5
 • Type-cover 8.5
 • Surface-pen 8
 • Gebruikers beoordelingen (0 stemmen) 0

De Microsoft Surface 3 is een kleinere versie van de Surface Pro 3 en wordt goedkoper in de markt gezet. De afgelopen weken heb ik de tablet gebruikt als vervanger van mijn laptop. Hoe dat heeft uitgepakt, lees je in deze review.

Specificaties

 • 10,8″ scherm (1920 bij 1280 pixels, Full-HD)
 • Intel Atom x7-Z8700 quadcore processor op 1,6Ghz
 • 2GB werkgeheugen met 64GB aan opslagcapaciteit of….
 • 4GB werkgeheugen met 128GB aan opslagcapaciteit
 • Micro-SD slot, volledige USB 3.0-poort, Mini-Displaypoort, 3,5mm mini-stereo aansluiting, Micro-USB aansluiting, Wifi en Bluetooth
 • Windows 8.1 met een 1-jarig abonnement op Office 365 Personal. Gratis update naar Windows 10 volgt na de release, deze zomer
 • Niet-verwisselbare accu die volgens Microsoft voor maximaal 10 uur gebruik zorgt
 • Stereo frontspeakers

Deze tablet review is uitgevoerd met een Microsoft Surface 3 met 4GB werkgeheugen en 128GB opslagcapaciteit in combinatie met de los verkrijgbare Type Cover (€149,99) en Surface pen (€49,99).

Ontwerp en behuizing

De Surface 3 lijkt designtechnisch veel op zijn grotere broer, de Surface Pro 3. De behuizing is gemaakt van magnesium en heeft een keramische afwerking. De achterkant heeft een ingebouwde kickstand die in drie posities geplaatst kan worden. De hoogste stand heb ik niet gebruikt: die hoek vind ik niet fijn. Bij het werken plaats ik de tablet in de tweede stand. De derde en laagste stand is vooral geschikt als je veel op het scherm tikt, bij het spelen van een spelletje bijvoorbeeld.

Microsoft Surface 3 tablet review (18)

De aansluitingen zijn in de rechterzijkant verwerkt, terwijl de aan- en uitknop en volumeknoppen aan de bovenkant zitten. De linkerzijkant is leeg gelaten en de onderkant bevat magnetische connectoren voor de los verkrijgbare Type Cover. De voorzijde van de tablet is voorzien van het 10,8″ scherm, stereospeakers, webcam en touchgevoelige Windows-knop. De achterkant huisvest de primaire camera, microfoon en Windows-logo.

De afmetingen van de Surface 3 zijn 267 x 187 x 8,7 mm en hij weegt 622 gram. Dit maakt de tablet een handzaam apparaat, ook in vergelijking met de 12″ en 798 gram wegende Surface Pro 3. Ik vind het een hele prestatie om een volwaardige Windows-tablet in zo’n compacte en degelijke behuizing te steken en wat betreft het ontwerp krijgt de Surface 3 dan ook een mooi cijfer.

Scherm

Het 10,8″ scherm heeft een licht afwijkende resolutie van 1920 bij 1280 pixels. De meeste 10″ tablets gebruiken namelijk 1920 bij 1080 of 1920 bij 1200 pixels. Het display van de Surface 3 is lekker scherp, daar draait het om. De kleurweergave is goed en de helderheid kan flink opgeschroefd worden, al gaat dit wel ten koste van de accuduur. De kijkhoek van het display is prima en dat moet natuurlijk ook: die kickstand is er niet voor niets.

Microsoft Surface 3 tablet review (20)

Geluid

Aan de voorzijde van de tablet zijn stereospeakers te vinden. Verstopt in de randen rond het display, maar daarom niet minder van kwaliteit. Het geluid komt recht op je af en vol van volume, al blijven het tablet/laptop-speakers. Niet te vergelijken met een goede set speakers dus, maar alleraardigst voor het luisteren van muziek en kijken van een film. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de 3,5mm ingang of Bluetooth 4.0-verbinding.

Camera’s

De 3,5 megapixel webcam schiet leuke selfies maar vooral uitermate geschikt voor scherpe videogesprekken. Aan de achterzijde van de tablet is een 8 megapixel camera geplaatst. Ook dit model produceert nette foto’s, al vind ik dat iets minder belangrijk. Ik verwacht namelijk dat de meeste mensen niet veel gaan fotograferen met een 10,8″ tablet.

Microsoft Surface 3 tablet review (21)

Prestaties

De Surface 3 draait op een Intel Atom x7-Z8700 processor. Deze heeft vier kernen die draaien op 1,6Ghz. Mijn model heeft 4GB werkgeheugen, maar er is ook een variant met 2GB. Deze zal waarschijnlijk iets minder goed scoren dan de door mij geteste uitvoering.

Zelf hecht ik weinig waarde aan benchmarktests, maar voor wie geïnteresseerd is: hieronder vind je er drie. De tablet lijkt moeite te hebben met de Sunspider-test, al is mij niet bekend waarom. Ik heb de benchmark verschillende keren gedraaid, maar de resultaten zijn wat afwijkend van wat ik verwacht had.

Belangrijker voor mij is hoe de Surface 3 in de praktijk presteert. Om eerlijk te zijn heeft de tablet mij positief verrast. Ik verwachtte niet zo veel van de processor, maar over het algemeen loopt de tablet soepel en zonder haperingen. Wachttijden zijn acceptabel en ook het multitasken gaat vlot, al merk je wel dat het niet zo snel gaat als bij machines met betere hardware. Vooral bij het gebruik van zwaardere programma’s, bijvoorbeeld Photoshop of Indesign, blijkt dat de Atom-processor niet altijd voor een vloeiende ervaring kan zorgen. Chrome, Office, Spotify en vele andere programma’s draaien echter als een zonnetje.
Het opstarten van de Surface 3 als hij volledig uit staat gaat als een speer: binnen twintig seconden kun je aan de slag.

 

Accu

Volgens Microsoft biedt de accu maximaal 10 uur gebruikstijd en daar is geen woord van gelogen. De tablet gaat zonder problemen een lange werkdag mee, met na het avondeten vaak nog zo’n 25% aan boord. Ook de standby-tijd van de Surface 3 is indrukwekkend: een nacht snoept slechts drie á vier procent van de accu weg.

De tablet kan worden opgeladen met een Micro-USB kabel. De meegeleverde adapter is forser dan bij andere tablets, wat volgens Microsoft komt omdat hij de Surface 3 sneller oplaadt dan een standaard adapter. Desondanks neemt het volledig opladen van de tablet bijna vier uur in beslag en dat is lang. Maar toch: de lange accuduur zorgt voor een goede score van 9/10.

Microsoft Surface 3 tablet review (3)

Connectiviteit

Wat betreft de aansluitingen en draadloze mogelijkheden blinkt de Surface 3 nergens in uit, maar hij is goed voorzien. Wifi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0, een Micro-SD slot, 3,5mm aansluiting en Micro-USB poort zijn aanwezig. Om randapparatuur als een muis aan te sluiten kun je de volledige USB 3.0-poort gebruiken. Verder heeft de tablet de beschikking over een Mini-Displaypoort. GPS ontbreekt, net als bijvoorbeeld NFC (Near Field Communication).

Later dit jaar komt Microsoft met een Surface 3 model dat overweg kan met 4G-netwerken en GPS. Een precieze lanceerdatum en prijs is mij nog niet verteld.

Software

De Surface 3 draait op een volledige versie van Windows 8.1 en is dus voorzien van zowel het traditionele bureaublad als de nieuwe Metro-tegel interface. Het 10,8″ scherm laat je prima werken en biedt ruimte om bijvoorbeeld twee programma’s naast elkaar te draaien. Qua appaanbod loopt Windows 8 ver achter op Android en iOS, maar het laat je wel desktop-programma’s installeren.

Microsoft Surface 3 tablet review (19)

Microsoft geeft je bij aanschaf een gratis jaar Office 365 Personal met daarin onder andere PowerPoint, Word en Exel. Ook krijg je extra’s bij het gebruik van de opslagdienst OneDrive en chatdienst Skype. Bloatware is praktisch niet op de Surface 3 te vinden, een goede zaak. Ook is duidelijk dat de tablet een gratis update krijgt naar Windows 10, dat deze zomer uitkomt en je een jaar gratis mag gebruiken.

Type Cover

Om de Surface 3 om te toveren van een tablet naar een laptop, brengt Microsoft de Type Cover uit. Deze is los verkrijgbaar voor €149,99 in de kleuren blauw, zwart, rood en wit. Het toetsenbord is aan de tablet te koppelen via de magneetaansluiting. Dit gaat moeiteloos en alhoewel de twee goed vastzitten, kun je gemakkelijk met één hand de tablet loskoppelen. In de praktijk werkt dit uitstekend.

Het oppervlak van het QWERTY-toetsenbord is prima en vergelijkbaar met dat van een 11″ laptop. Met de speciale functietoetsen kun je onder meer de helderheid van het scherm regelen, een printscreen maken of muziek pauzeren. Ook de achtergrondverlichting van het toetsenbord is in/ en uit te schakelen met de functietoetsen. De verlichting is een fijne aanwezigheid, al is het merkbare resultaat minder dan bij bijvoorbeeld Apple’s Macbook Pro.

Microsoft Surface 3 tablet review (4)

Iedereen zal het typen op het toetsenbord anders ervaren, maar ik ben er over te spreken. Blind typen gaat zonder problemen en in combinatie met de functietoetsen kun je eigenlijk alles wat je met een ‘normaal toetsenbord’ ook kan. De toetsen geven veel feedback en maken een klikkerig geluid. Nog ter info: deze review is volledig op deze tablet (met Type Cover) getikt.

Het touchpad daarentegen heeft een twijfelachtige indruk achtergelaten. Hij is aan de kleine kant en navigeert niet zo prettig. Omdat de toetsen dicht op het touchpad zitten, is het meer dan eens voorgekomen dat mijn hand tijdens het typen op het touchpad terechtkwam en daarom bijvoorbeeld zomaar iets aanklikte. De onderkant van het touchpad heeft een linker- en rechtermuisknop die een klik geven, dat vind ik wel handig.

Microsoft Surface 3 tablet review (31)

Dichtgeklapt beschermt de cover het scherm van de tablet tegen onder meer krassen. De Type Cover weegt iets meer dan 250 gram.

Surface-pen

Microsoft levert bij de Surface Pro 3 gratis een ‘Surface-pen’ mee. Bij de Surface 3 is dit niet het geval, waarschijnlijk om de prijs te drukken. De Surface-pen is hier een optionele accessoire die €49,99 kost. De pen voelt degelijk aan en ligt goed in de hand. Qua ontwerp doet hij veel denken aan een normale pen. Een klik op de paarse punt bovenop de pen start de applicatie OneNote: dit werkt naar behoren. De twee kleinere knoppen aan de zijkant van de pen fungeren als rechtermuisknop en gum. De pen is – net als het display van de Surface 3 – drukgevoelig en daarom ideaal bij het tekenen en maken van handgeschreven notities. De verbinding met de tablet wordt gelegd via Bluetooth, maar de pen heeft om te kunnen functioneren ook een batterijtje nodig.
Al met al vind ik de Surface-pen een leuke accessoire, maar lijkt het alleen een must-have voor creatieve gebruikers.

Microsoft Surface 3 tablet review (12)

Plus- en minpunten

+ Ontwerp en bouwkwaliteit
+ Goede camera’s
+ Lange accuduur
+ Volwaardige Windows-versie met gratis Office
+ Type Cover maakt van de tablet een echte laptop…

– maar dat kost je wel €149,99..
– Moeite met zwaardere programma’s
– Prijs/kwaliteit-verhouding t.o.v. Surface Pro 3

Conclusie

De Surface 3 is een tablet met veel pluspunten. Het ontwerp, scherm en accuduur zijn dik in orde, wat ook voor bijvoorbeeld de camera’s geldt. Het apparaat draait over het algemeen vlot, maar loopt bij zwaardere programma’s tegen de beperkingen van de Atom-processor aan. De optionele accessoires maken de Surface 3 een stuk productiever, maar dit kost aardig wat. En dat terwijl de grotere en betere Surface Pro 3 steeds goedkoper wordt.

De grote vraag is dan ook voor wie de Surface 3 een verstandige keuze is. De goedkopere uitvoering met 2GB werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit kost je – exclusief accessoires – €609. Het geteste model met 4GB werkgeheugen en 128GB aan opslagcapaciteit kost €729, ook zonder accessoires.
De Surface Pro 3 met 4GB werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit gaat voor €699 over de toonbank. Deze tablet heeft een groter en scherper display, snellere Intel Core i3-processor en wordt geleverd met de Surface-pen (t.w.v. €49,99).

De Surface 3 gaat met zijn hoge prijs nu vooral de concurrentie aan met zijn grote broer en dat is jammer. Het is namelijk een goede tablet, maar (nog) geen goede koop. Wellicht over een paar maanden, als hij in prijs gedaald is.

De Microsoft Surface 3 is vanaf 7 mei verkrijgbaar en nu te pre-orderen in Microsoft’s webshop.

Foto’s

Hieronder kun je alle foto’s van de Surface 3 en optionele accessoires bekijken.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 10.8 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 1920 x 1280
 • Afmetingen 267 x 187 x 8.7 mm
 • Processor Intel Atom x7-Z8700 (quad-core)
 • Gewicht 622 gram
 • Opslagruimte 128 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Reageer