Microsoft Surface Pro 3 review: ultrabook of MacBook in tabletvorm

0
86%
86
Zeer goed

Eigenlijk hebben we hier niet te maken met een tablet-computer maar met een dunne, kleine en snelle laptop (in combinatie met de Type Cover). De Type Cover is namelijk onmisbaar bij deze Surface tablet. Het is één van de twee benen waar deze Surface Pro 3 op staat, waarbij alle positieve oordelen over de tablet an sich het andere been vormen.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  9
 • Prestaties
  10
 • Beeldscherm
  9
 • Geluid
  9
 • Degelijkheid
  9
 • Connectiviteit
  10
 • Software
  8
 • Accuduur
  7
 • Prijs
  6
 • Gebruikers beoordelingen (8 stemmen)
  5.5

De Microsoft Surface Pro 3 tablet review is er een waar ik sinds de introductie naar uit kijk. Microsoft is bij de derde generatie Surface-tablets een andere weg in geslagen. De Windows RT-variant is achterwege gebleven en deze Windows 8.1 Pro-versie wordt anders vermarkt. De marktpositionering neigt eerder naar een dunne laptop in plaats van een tablet-computer. We geven Microsoft geen ongelijk; in de Surface Pro 2 review ontdekten we al dat de ‘wolf in schaapskleren (…) de gemiddelde laptop jaloers zal maken’. Toch hadden we wat kritiekpunten, waar Microsoft bij deze Surface Pro 3 tablet-pc aan heeft gewerkt. Een tipje van de sluier: veel kritieken zijn weggepoetst. Deze Microsoft-tablet heeft een andere behuizing, een meer flexibele kickstand, is lichter geworden én wordt uitgebracht met meer opslagruimte. Natuurlijk zien we weer het elegante design, de bijbehorende dunne Type Covers en een geheel nieuwe bijpassende stylus. Of de Microsoft Surface Pro 3 wederom een wolf in schaapskleren is lees je in deze tablet review, of in de conclusie aan het einde van dit epistel.

Deze tablet-pc review is uitgevoerd met de Microsoft Surface Pro 3 met Intel Core i5-4300 cpu, 4 GB werkgeheugen en 128 GB werkgeheugen. Er worden ook varianten uitgebracht met de volgende specs. Daarachter vind je de adviesprijs die is opgegeven. Vanaf eind augustus 2014 is deze Microsoft-tablet te koop in Nederland.

 • Surface Pro 3 met Intel Core i3 – 64 GB – 4 GB RAM: €819,-
 • Surface Pro 3 met Intel Core i5 – 128 GB – 4 GB RAM: €1.019,-
 • Surface Pro 3 met Intel Core i5 – 256 GB – 8 GB RAM: €1.319,-
 • Surface Pro 3 met Intel Core i7 – 256 GB – 8 GB RAM: €1.569,-
 • Surface Pro 3 met Intel Core i7 – 512 GB – 8 GB RAM: €1.969,-

Bekijk hier alle actuele Microsoft Surface Pro 3 prijzen.

Behuizing & ontwerp Surface Pro 3 tablet

De Microsoft Surface Pro 3 heeft het inmiddels bekende tabletontwerp met wederom een magnesium behuizing. Microsoft kiest voor ongeveer hetzelfde design, met ingebouwde tabletstandaard, en de schuine taps toelopende zijkanten. Dit keer is alleen een zilveren versie van de Surface Pro 3 te koop.

De tablet is weer als zeer robuust te classificeren, met de magnesium behuizing rondom.

Natuurlijk is ook het formaat van de Surface Pro 3 toegenomen, nadat het scherm is gegroeid met zo’n 1,4 inch tot een formaat van 12,0 inch. De behuizing van de Surface Pro 3-tablet is nu zo’n 20 centimeter hoog en 29 centimeter breed. Dit is 2 tot 3 centimeter meer in de breedte en hoogte dan zijn voorganger. De dikte is zo’n 9 millimeter, bijna 4 millimeter (!) dunner dan de tweede variant van de Surface Pro-tablet.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (23)

Misschien nog wel indrukwekkender is de gewichtsafname van zeker 100 gram, tot zo’n 800 gram, terwijl de tablet groter display heeft gekregen en wat meer functionaliteiten. 800 gram is veel meer dan de doorsnee 10 inch tablet, maar we realiseren ons dat we hier met een groter display te maken hebben, met zeer snelle prestaties (zie verder) en dat veel specs een upgrade gehad hebben.

De behuizing heeft weer een ingebouwde kickstand. Dit keer is de kickstand niet in drie posities te gebruiken (dicht, hoog en laag), maar kun je de ingebouwde tabletstandaard zelf in de gewenste stand draaien van 22 (bijna rechtop) tot maar liefst 155 graden (bijna plat op de tafel). Deze nieuwe eigenschap biedt een enorm voordeel, is onze ervaring. Je kunt de tablet zo positioneren als je wilt. Ook het gebruik van de Surface Pro 3 op schoot, bijvoorbeeld, is wat handiger met deze flexibele tabletstandaard. Je kunt nu kiezen uit meerdere standen in plaats van alleen de lagere stand, welke voorheen mogelijk was bij gebruik op je benen.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (14)

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (32)

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (31)

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (30)

De Microsoft Surface Pro 3 is niet fanless, ondanks eerdere speculaties en onduidelijkheden. Microsoft heeft gepoogd de ventilator(en) zo klein en geruisloos mogelijk te maken. Dat is gelukt, zij het met een kanttekening (zie paragraaf ‘Prestaties’). Bij zeker 95% van de activiteiten zul je niks merken van de eventuele werking van een inwendige ventilator. Ook de ventilatiekanalen zijn stijlvol weggewerkt in de korte zijde van de Surface Pro 3, hebben we ervaren.

Surface Pro 3 Type Cover & Docking Station

Het nieuwe Type Cover van de Microsoft Surface Pro 3 is op verschillende punten aangepast.

Het grootste verschil is het gebruik van twee koppelstanden. Net als voorheen kun je het Type Cover helemaal plat op de tafel leggen. Daarnaast is de rand, waarmee de verbinding met de tablet wordt gemaakt, omhoog te zetten waardoor het Type Cover wat schuiner komt te liggen. Onze ervaringen zijn positief in deze nieuwe stand. Het dunne Type Cover heeft hierdoor bij veel houdingen een betere hoek met je onderarm en handen. Het Type Cover is stug waardoor het niet zo snel doorbuigt in deze schuine positie.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (15)

Plat (traditioneel) gebruik

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (16)

Met kleine hoek (nieuw)

Je hebt nog steeds de beschikking over een volwaardige QWERTY toetsenbord (ons review model had helaas een QWERTZ toetsenbord i.v.m. de beschikbaarheid) met groot touchpad.

Microsoft laat ons weten dat de Surface Pro 2 Type Cover compatibel is met deze Surface Pro 3. Echter, handig is dit niet in verband met het grote verschil in formaat (10,6 inch vs. 12,0 inch).

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (17)

Een tweede toepassing is de toevoeging van een meer fysieke muisklik in het multitouch trackpad. Om met de aanwijzer te klikken (linkse of rechtse klik) moet je links- of rechtsonder het touchpad indrukken, in plaats van een keer op het touchpad tikken, waardoor een echte klik voelbaar is. Een muisklik wordt hiermee realistischer gesimuleerd en je beseft je beter wanneer je een klik plaatst. Een misclick (per ongeluk klikken) wordt hiermee voorkomen.

Handig is het labeltje naast het toetsenbord, waar de stylus precies in past. Ook zijn de toetsen weer voorzien van verlichting in de achtergrond, waardoor de toetsen ook in donkere ruimten goed te vinden zijn.

Wel moet gezegd worden dat het gebruikte materiaal na veelvuldig gebruik op sommige plaatsen wat matter kan worden, zoals je op de foto kunt zien. Deze Type Cover was duidelijk al vaker gebruikt bij demonstraties, wat zijn weerslag heeft op het zachte materiaal.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (19)

LET OP: Deze Surface Pro 3-accessoire wordt niet meegeleverd met de tablet. Je kunt deze zelf aanschaffen voor een (advies)prijs van €129,99, vanaf eind augustus. Het Type Cover is verkrijgbaar in de kleuren blauw, lichtblauw, paars, rood en donkergrijs.

Ook stelt Microsoft een volwaardig docking station beschikbaar. De prijs is nog niet bekend maar zal rond de 200 euro uitkomen. Het zwarte docking station kan de tablet netjes recht laten staan en beschikt over een miniDisplay-poort (compatibel tot 4K-resolutie), 3 USB 3.0-poorten en 2 USB 2.0-poorten. Tevens is een ethernetpoort aanwezig. Dit docking station hebben we nog niet kunnen testen tijdens deze review, helaas.

Surface Pro 3 stylus

De stylus wordt wel wederom gratis meegeleverd bij de Microsoft Surface Pro 3. Ons enthousiasme over deze actieve stylus van Microsoft is bij deze tablet review nog een gradatie positiever geworden.

Tijdens de demonstratie van Microsoft sprak men bewust van een pen en niet van een stylus. De pen is de facto een tabletstylus, zij het met het uiterlijk van een doodnormale balpen, inclusief balpunt, klipje en klikker-knop bovenop. De Surface Pro 3 pen beschikt daarnaast over 2 knoppen met verschillende functies afhankelijk van het gebruik. Meestal is dit een gum en een rechter muisklik.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (5)

Microsoft zet vol in op deze pen in combinatie met het digitizer scherm. Op hardware-vlak is de ruimte tussen buitenste glas en het touchoppervlak geminimaliseerd voor een optimale drukgevoeligheid. Op het gebied van software heeft Microsoft verschillende toepassingen bedacht. Zo zien we bijvoorbeeld dat het drukken op de klikker, bovenop de pen, direct de MS OneNote applicatie opent met een nieuw open notitieblok, welke volledig geoptimaliseerd is voor het gebruik met een digitale (actieve) stylus. Tevens heeft Microsoft een speciale ‘digitale inkt’-software ontwikkeld die de input van een tabletpen moet verwerken als zijnde virtuele inkt. Deze software is ook beschikbaar voor third party-ontwikkelaars. Echter, op dit moment zien we alleen Microsofts OneNote-app werken met deze technologie. Lees hier meer over de stylus mogelijkheden.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (6)

De stylus werkt deze keer met een AAAA-batterijtje welke volgens de makers een jaar mee moet gaan. Alleen de drukknoppen worden hiermee aangedreven. De connectie wordt gelegd via Bluetooth, waarbij je bij installatie één keer moet paren om de connectie daarna automatisch te maken.

Beeldscherm

Het 12,0 inch beeldscherm heeft weer een hoge resolutie gekregen, hoger dan een full hd resolutie, namelijk 2.160 bij 1.440 pixels. Deze ietwat aparte beeldschermresolutie geeft een uiteindelijk aspect ratio van 3:2 dat overeen komt met ongeveer 16 : 10,7. Dit houdt in dat het scherm iets vierkanter is dan veel andere tablets, waar we vaak een 16 : 10 beeldverhouding zien. Mijn ervaring is dat deze beeldverhouding ideaal is bij deze wat grotere Surface Pro 3. Tijdens het uitvoeren van deze review ontdekte ik wel een (logisch) nadeel van deze resolutie: bij het afspelen van een video in standaard-resolutie zijn twee horizontale zwarte balken zichtbaar, boven en onder de video.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (3)

Verder heb ik niets dan lof over het display van de Microsoft Surface Pro 3 tablet. Het scherm is schelder en kan helder genoeg worden gezet via de settings zodat de Surface Pro 3 ook buiten prima te gebruiken is. Spiegelingen zijn minimaal en de kijkhoeken zijn groot. Ook de kleurweergave is zeer realistisch te noemen. Al met al beoordelen we het Surface Pro 3-scherm met een uitstekende 9!

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (2)

Geluid

De luidsprekers zijn verwerkt aan de voorkant van de tablet, naast het beeldscherm, en wijzen daardoor naar voren. Hierdoor wordt het geluid netjes naar voren toe gericht. Het geluid kan verbazingwekkend hard gezet worden, wat helaas niet ten goede komt voor de kwaliteit. Overigens is de algemene geluidskwaliteit uitstekend. Ook op dit aspect wordt weer een 9 gescoord!

Mijn Modern-UI startscherm, met vooral een duidelijke link naar de desktop.

Mijn Modern-UI startscherm, met vooral een duidelijke link naar de desktop.

Prestaties & hardware

De Intel Core i5-4300U biedt een standaardsnelheid van 1,9 GHz met turbo-pieken die kunnen oplopen tot wel 2,5 GHz, volgens de data in het configuratiescherm. Dat is wat minder dan mogelijk is bij dit type cpu.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (1)

Och, wat maakt dat ook uit. De Microsoft Surface Pro 3 blijkt toch de snelste Windows-tablet te zijn van dit moment. Uit alle benchmarks blijkt dat deze Surface-tablet meedoet in de top. Maar ook in de praktijk blijkt dat we met een uitermate snelle tablet-computer te maken hebben. Complimenten voor Microsoft die wederom een unieke prestatie weten te leveren.

Helaas moeten we constateren, dat de tablet bij langdurig intensief gebruik best warm wordt aan de achterzijde. Intensief gebruik houdt in: voor een langere periode de processor voluit laten werken, bijvoorbeeld door het verwerken van grafische documenten in geavanceerde programma’s zoals Photoshop. Bij een ingeklapte kickstand blijkt dat de achterkant van de Surface Pro 3 flink heet wordt. De sensoren herkennen dit en het is duidelijk dat op dat moment wat minder gevraagd wordt van de processor, om niet oververhit te raken. Echter, dit gaat ten koste van de rekencapaciteit, waardoor bijvoorbeeld het renderen van een groot document in Paint.net nog langer duurt. Het uitklappen van de kickstand lijkt de kwaal te verhelpen.

Om eerlijk te zijn: we hebben op de warmte afgifte pas gelet nadat dit onderwerp in het nieuws kwam. In de praktijk zul je hier niet zo snel mee te maken hebben daar 95 procent van de activiteiten niet gedurende een lange periode het uiterste van de processor processor vragen.

Deze benchmark-tests zijn uitgevoerd met de Microsoft Surface Pro 3 met Intel Core i5-chip, 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Voor andere modellen gelden andere waarden, is onze ervaring.

Accuduur

De supersnelle prestaties hebben zijn nadelen. De accuduur is namelijk zeer variabel.

De lader zelf is gewijzigd en dankzij de handige magneet nog handiger te plaatsen in het desbetreffende poortje.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (21)

We ervaren dat we bij ‘normaal gebruik’ bij een gemiddelde schermhelderheid tot 8 uur kunnen werken met de Surface Pro 3.

Echter, gaan we actief de processor belasten dan wordt de accuduur snel teruggeschroefd. Helaas konden we geen uitgebreide accutests uitvoeren of werken met empirische indicaties door de korte leentijd van ons reviewexemplaar.

Aan alles is verder gedacht. Zo heeft de acculader ook een extra USB 2.0-poort met volledige functionaliteit, inclusief host.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (22)

Camera’s

We focussen ons vooral op de frontcam, aangezien we niet verwachten dat veel gebruikers de camera zullen gebruiken op een 12 inch tablet van 800 gram. Wel willen we opmerken dat bij de Surface Pro 3 de camera haaks op de tablet is gemonteerd. De lichte hoek is verdwenen als het om de camera gaat.

De frontcam wordt wel weer geplaatst onder een hoek van 22 graden zodat je optimaal kunt videochatten (Skypen) met de ingebouwde webcamera. De kwaliteit was al prima bij de Surface Pro 2, bleek uit de Surface Pro 2 review, maar we ervaren bij de Surface Pro 3 weer een iets betere camerakwaliteit. Dat kan kloppen want de frontcam heeft een upgrade gehad (net als de camera) naar 5,0 megapixel.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (29)

Aansluitopties

Over de aansluitopties kunnen we kort zijn:

 • Bluetooth 4.0 Low Energy (LE) werkt uitstekend.
 • De WiFi-verbinding heeft een verrassend goed bereik en een hoge snelheid.
 • Onder de kickstand kun je een microSD-slotje vinden voor geheugenuitbreiding (SDXC, max. 64 GB).
 • Voor de display-poort dien je zelf een kabel aan te schaffen.
 • De USB 3.0-poort zorgt voor een snelle dataverbinding.

GPS is niet aanwezig op de Surface Pro 3.

Microsoft Surface Pro 3 tablet review (25)

Software

Microsoft heeft wederom gekozen voor Windows 8 Pro, de meest uitgebreide versie van Windows 8, inmiddels Windows 8.1. Mijn ervaring is dat we in de praktijk vooral gebruik maken van het toetsenbord en een muis, waardoor je zeker 90 procent van de tijd in de desktop-omgeving zit te werken. De nieuwe touch-omgeving raak ik nog amper aan, net zoals het geval is op mijn laptop die ik voornamelijk zakelijk gebruik.

Mijn Modern-UI startscherm, met vooral een duidelijke link naar de desktop.

Mijn Modern-UI startscherm, met vooral een duidelijke link naar de desktop.

Microsoft levert dit keer geen Office 2013-licentie bij deze tablet. De strategie omtrent deze populaire productiviteit-software is de omschakeling van een eenmalig licentiesysteem naar een abonnementsdienst, waardoor Office 2013 niet standaard wordt meegeleverd in de doos.

Plus- en minpunten

+ Robuuste behuizing…
+ … met ingebouwde flexibele tabletstandaard
+ Licht van gewicht (kijkend naar formaat & eigenschappen)
+ Goed groot (digitizer) beeldscherm & uitstekende audio
+ Uitstekende camera’s met ideale kijkhoek
+ Met gratis stylus
+ 2 jaar uitgebreide Nederlandse Microsoft garantie

– Alleen beschikbaar in de kleur zilver
– Office wordt niet meer meegeleverd
– Kan warm worden bij langdurig intensief gebruik
– Prijzig (maar niet duur!)
– Je moet haast wel een Type Cover aanschaffen voor optimaal gebruik (à 130 euro)

Conclusie

Om de vraag in de inleiding maar meteen te beantwoorden: de Microsoft Surface Pro 3 is een nog agressievere wolf in een nog donziger wollen jasje. De prestaties van deze nieuwste Surface-tablet van Microsoft zijn (nog) niet geëvenaard. Ook alle andere punten scoren hoog bij de puntenbeoordeling.

Maar de daadwerkelijke conclusie van de Surface Pro 3 review is niet eens te vinden in bovenstaande evaluatie op detailniveau. Eigenlijk hebben we hier niet te maken met een tablet-computer maar met een dunne, kleine en snelle laptop (in combinatie met de Type Cover). De Type Cover is namelijk onmisbaar bij deze Surface tablet. Het is één van de twee benen waar deze Surface Pro 3 op staat, waarbij alle positieve oordelen over de tablet an sich het andere been vormen.

Het is ons overigens een raadsel waarom Microsoft er voor kiest om deze Surface Pro 3 niet mèt Type Cover te leveren.

Deze vergelijking met een dunne, kleine en snelle laptop, oftewel een vergelijking met de ultrabooks (met Windows) en de MacBooks (met OS X), is niet alleen te maken op hardware-vlak (dun, licht, supersnelle cpu en SSD-opslag). Ook de prijs is ernaar. Het goedkoopste model Surface Pro 3 (Core i3, 4 GB RAM, 64 GB SSD) gaat je namelijk 819 euro kosten. Pakken we de variant die getest is in deze review (Core i5, 4 GB RAM, 128 GB SSD met Type Cover – totaal €1.239,-) en vergelijken we deze prijs met bijvoorbeeld een ultrabook van ASUS, Acer of Samsung of een MacBook Air met vergelijkbare specs, dan zien we (nu althans) gemiddeld eenzelfde prijs. De Surface Pro 3 is dus prijzig te noemen maar zeker niet duur!

Een vergelijking met Windows 8-tablets met een Intel Atom-cpu gaat in zijn geheel niet op met de Surface Pro 3.

Door deze hoge aanschafwaarde zal de doelgroep wat minder groot zijn dan bij een standaard Windows-tablet. Voornamelijk zakelijke gebruikers en studenten met hoge computereisen (check hier de studentenprijzen) kunnen de supersnelle Microsoft Surface Pro 3 met het grote display en alle handige accessoires zeker in overweging nemen.

Eindoordeel: 9

De Surface Pro 3 is vanaf 28 augustus 2014 te koop in de Nederlandse winkels. Hieronder vind je de actuele prijzen. Hier vind je alle Surface Pro 3 prijzen.

Microsoft Surface Pro 3 (Core i3 – 4 GB RAM – 64 GB SSD)

[kk kkid=’2051666′ number=’3′]

Microsoft Surface Pro 3 (Core i5 – 4 GB RAM – 128 GB SSD)

[kk kkid=’2051664′ number=’3′]

Microsoft Surface Pro 3 (Core i5 – 8 GB RAM – 256 GB SSD)

[kk kkid=’2051665′ number=’3′]

Meer informatie

Alle Microsoft Surface Pro 3 prijzen (klik op het dropdown menu om alle versies te bekijken)
Microsoft Surface Pro 3 specificaties
Meer productinformatie (Microsoft Store)
Microsoft Surface Pro 3 accessoires

Alle Microsoft Surface Pro 3 review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 12 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 2160 x 1440
 • Afmetingen 20.14 x 29.21 x 9.14 cm
 • Processor Vierde generatie Intel Core i3 i5 of i7 (dual-core)
 • Gewicht 798 gram
 • Opslagruimte 128 / 256 / 512 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer