Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief
22 oktober 2012

Apple domineert Nederlandse tabletmarkt. Samsung op twee. Veel ‘unbranded’ modellen verkocht.

Allaboutphones kreeg vandaag inzicht in de GFK-cijfers over de tablet-verkopen en het tablet-bezit in Nederland. Dat Apple domineert op de Nederlandse tabletmarkt is geen groot nieuws, dat presteert het bedrijf al jaren. Het marktaandeel is nog steeds verbazingwekkend groot. Ondanks de immense concurrentie van Android bedroeg het marktaandeel van Apple in augustus 72 procent.

Samsung staat op plek nummer twee met een marktaandeel van bijna 25 procent. Ver daarachter zien we ASUS terug met slechts 2 procent van alle verkopen. Daarachter bevindt zich een grote rij met voornamelijk budget-tablets van bekende maar zeker ook onbekendere modellen.


Wel moeten we bij het bestuderen van deze verkoopcijfers de marktsituatie van augustus 2012 in acht nemen. Hoewel de Nieuwe iPad al enkele maanden te koop is zien we een grote marketingcampagne van Samsung voor bijvoorbeeld de nieuwe Galaxy Note 10.1. ASUS piekte vooral in de het begin en in de lente van 2012 met productintroducties van verschillende Transformer modellen.

Opvallend zijn de verkopen van veel ‘unbranded’ merken. Dit zijn voornamelijk goedkope tablets die via niet-standaard kanalen verkocht worden. Zo verkopen bijvoorbeeld Intertoys, Bart Smit, Kruidvat en Kijkshop goedkope tablet-pc’s waar in totaal toch duizenden exemplaren per maand over de toonbank gaan.

De totale tabletafzet bedroeg in augustus in Nederland zo’n 100.000 exemplaren.

Van alle tablets die momenteel in Nederland gebruikt worden draait zo’n 70 procent op iOS. Android heeft vrijwel heel de rest van de tabletmarkt in handen met een aandeel van zo’n 29 procent. Android is wel aan het groeien als je naar de geschiedenis kijkt.

Met de komst van de goedkope Nexus tablet, en de eerste Windows 8-tablets en Windows RT-tablets zal eind 2012 een verschuiving onstaan in de marktaandelen van alle fabrikanten. Het blijft de vraag hoe hard Windows 8 kan groeien als op 26 oktober de eerste exemplaren in de verkoop gaan in Nederland.

iPad 3 (5)

Apple iPad 3 (Nieuwe iPad - 2012)

vanaf € 449.00
  • Schermdiagonaal 9.7 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 241.2 x 185.7 x 9.4
  • Processor A5X chip (dual-core)
  • Gewicht 652
  • Opslagruimte 16 GB / 32 GB / 64 GB /
  • Introductiedatum maart 2012
Alle specificaties >

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Een reactie

  1. Deze resultaten verbazen mij niet echt.
    Je wordt echt doodgegooid met reclame voor de overhypte iPad 3.
    En ook van Samsung zie ik doorlopend reclames voorbijkomen, zelfs voor iemand zoals ik die de laatste driekwart jaar geen TV meer heeft aangehad.
    Van de Asus TF-serie heb ik echter nog nooit een reclame gezien. Maar dat is dan ook meer een tablet voor professinals natuurlijk :)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.