Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief

| Geen reacties

ASUS VivoTab review: lang en comfortabel werken

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

Dankzij de komst van Windows 8 zijn de Windows-tablets bezig met een opmars. Zeker op het gebied van productiviteit zorgt Windows voor nieuwe kansen, niet op de laatste plaats voor de zakelijke markt. ASUS grijpt die kans met beide handen aan en komt met de ASUS VivoTab TF810C, een hybride 11,6 inch tablet.

Specificaties

De VivoTab is de grote concurrent van de Samsung Smart PC. Hij draait net als de Samsung op een Atom 2670 dual-core processor. Ze delen dezelfde schermresolutie, die met 1366 x 768 pixels goed oogt. De tablet wordt geleverd met een toetsenbord dock en stylus. Helaas is ons reviewmodel geleverd zonder stylus, dus kunnen we je niets vertellen over het gebruik ervan.


De tablet beschikt over 2GB werkgeheugen, Bluetooth, WiFi en NFC. Ons reviewmodel heeft 64GB opslagruimte. Het apparaat beschikt over een 2MP en een 8MP camera.

De VivoTab is uitgerust met de 32-bit versie van Windows 8. Dit betekent vooral dat je kunt werken met alle software die je nu ook al op je Windows PC of laptop in gebruik hebt.

De tablet beschikt over de gebruikelijke aansluitingen. Naast een koptelefoon- en stroom-aansluiting vinden we in de rand van het apparaat alleen een micro-HDMI poort en microSD kaart ingang. Via deze laatste poort kun je de opslagruimte van de tablet uitbreiden. Het is mogelijk om de tablet via USB aan te sluiten, maar hiervoor moet je gebruik maken van de meegeleverde verloopkabel die je ook gebruikt om het toestel op te laden.

Zodra je het toetsenbord in gebruik neemt, heb je ook direct twee volwaardige USB 2.0 poorten tot je beschikking. Het toetsenbord heeft ook een eigen accu, zodat je de tablet nog langer kunt gebruiken wanneer het toetsenbord is aangesloten.

Uiterlijk

Het apparaat weegt net iets minder dan 700 gram en hij ligt prettig en stevig in de hand. De achterkant is een combinatie van geborsteld aluminium en geribbeld plastic. Het oogt degelijk en netjes. De afwerking is zoals we van ASUS gewend zijn: perfect. Het geborsteld aluminium begint kenmerkend te worden voor ASUS tablets en notebooks.

Wanneer je de tablet in het toetsenbord hebt geplaatst, weegt de combinatie zo’n 1300 gram. Bijna een verdubbeling van gewicht dus, maar dit is te verklaren door de accu in het toetsenbord.

Prestaties

De prestaties van de VivoTab zijn ook vergelijkbaar met de Samsung Ativ Smart PC. Het apparaat is niet zo krachtig als een moderne notebook of ultrabook, maar daar staan de voordelen van een tablet tegenover.

Nadat we de VivoTab ingeschakeld hebben duurt het net iets minder dan 24 seconden voordat het startmenu op het scherm verschijnt. Ter vergelijking: de Dell XPS 12 deed daar slechts 13 seconden over.

Onze benchmark tool Novabench geeft een score van 235, verdeeld over een aantal geteste aspecten. We hebben nog niet veel vergelijkbare Windows 8 systemen getest om die score duidelijk in een context te plaatsen. Ter vergelijking: de Dell XPS 12 behaalde een score van 685.

Beeld en geluid

Het scherm is een IPS display met goede kleurweergave en een goede kijkhoek. Het touchscreen kan vijf aanrakingen tegelijk verwerken en reageert daar snel en accuraat op. Een lichtsensor controleert de helderheid van het scherm, maar deze sensor is iets te gevoelig. Kleine veranderingen in de lichtinval zorgen direct voor verandering in de helderheid van het scherm. Bij wisselvallig licht kan dit irritant worden.

Het geluid is vergelijkbaar met eerdere ASUS tablets. Op de geluidskwaliteit is niet af te dingen en het volume kan hoog genoeg worden opgeschroefd.


Toetsenbord dock

Het toetsenbord dock is prettig om mee te werken. De toetsen voelen goed aan en geven voldoende weerstand om prettig te typen. Door de ingebouwde accu heeft het toetsenbord een aardig gewicht en dit heeft als voordeel dat de tablet i.c.m. het toetsenbord stevig staat. Bij lichtere toetsenborden heeft de tablet snel de neiging om te kantelen, maar bij de VivoTab is dat niet het geval.

Om de tablet te ontkoppelen moet er een schuifje worden verzet aan de zijkant van de tablet. Het loskoppelen gaat eenvoudiger dan het plaatsen van de tablet. Tijdens het plaatsen hadden we soms moeite om de tablet goed te positioneren. Het komt nogal precies, waardoor je soms een aantal seconden aan het stuntelen bent.

Batterij

Eén van de grootste voordelen van de ASUS VivoTab is de dubbele accu, waardoor de gebruikstijd op één acculading bijzonder lang is. Wanneer we de tablet flink op zijn staart trappen, gaat de accu ruim 5 uur mee. Als we de accu van het toetsenbord daar ook bij gebruiken, dan loopt de gebruikstijd op tot bijna 9,5 uur. Het haalt het niet bij tablets met ARM processors, maar voor Intel tablets zijn dit indrukwekkende cijfers.

Conclusie

De ASUS VivoTab combineert de voordelen van een tablet met de productiviteit van een netbook. Een ideale combinatie voor het gebruik van Windows 8. De dubbele accu is één van de grootste voordelen van de combinatie. We kunnen op dit moment geen ander Windows 8 apparaat verzinnen met een vergelijkbare gebruikstijd.

De Intel Atom processor levert goede prestaties bij een laag energieverbruik, maar is geen krachtpatser. De VivoTab is dus vooral geschikt voor de lichtere toepassingen, zoals e-mail, web-browsen, audio, video en office-software.

Het apparaat is niet goedkoop, maar dat zijn de directe concurrenten ook niet. Voor de prijs is een snellere en krachtige laptop verkrijgbaar. De VivoTab is echter mobieler, lichter en multifunctioneel.

ASUS levert opnieuw een mooi vormgegeven en perfect afgewerkt apparaat.

Voordelen ASUS VivoTab:

  • Multifunctioneel
  • Dubbele accu = lange gebruikstijd
  • Goede afwerking

Nadelen ASUS VivoTab:

  • Relatief duur
  • Geen top-prestaties

Foto’s

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.