AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 3 reacties

De nieuwe iPad review [VIDEO]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

We zijn een jaar en vele geruchten verder, maar hij is eindelijk in ons land te koop: de nieuwe iPad. Niet de ‘iPad 3′, zoals iedereen verwacht had. Nee, Apple kiest er bewust voor om de telling uit de naam te halen. Dat deden ze jaren geleden ook met de MacBooks, zodat alle types onder dezelfde naam door het leven gaan. Ik heb ‘de nieuwe’ iPad inmiddels een paar dagen in huis en heb er inmiddels genoeg mee gespeeld en gewerkt om een oordeel te kunnen vellen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de nieuwe iPad is niet verrassend. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de iPad 2. Hoewel hij iets dikker is dan de iPad 2, is dat verschil van nog geen millimeter niet met het blote oog te zien. Buiten die dikte zijn er geen opvallende wijzigingen doorgevoerd in het design.


Wat iets meer opvalt is de toename in gewicht. De nieuwe iPad is 50 gram zwaarder dan zijn voorgangen. Dat is vreemd, omdat een opvolger normaal gesproken dunner en lichter hoort te zijn dan de voorganger. Apple breekt met deze ongeschreven wet, maar heeft daar een prima reden voor.

Scherm

Die reden is namelijk het nieuwe scherm van de derde generatie iPad’s. Apple heeft de nieuwe iPad uitgerust met een Retina scherm. Dit type scherm zagen we eerder toegepast worden in de iPhone 4 en iPhone 4s. Retina staat voor een hoge resolutie. Voor de nieuwe iPad betekent dit een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit zijn 4x zoveel pixels dan we in de voorgaande iPad’s zagen. De pixel dichtheid is verdubbeld, waardoor de pixels zo dicht op elkaar staan dat ze met het blote oog niet meer te onderscheiden zijn.

Deze hoge resolutie zorgt ervoor dat teksten haarscherp zijn, waardoor kleine lettertjes beter leesbaar worden. De games die al zijn aangepast aan het Retina scherm zijn scherper dan ooit.

Bij het bekijken van HD video lijkt het verschil tussen het oude en nieuwe scherm minder groot. We hebben geprobeerd dit zichtbaar te maken door op beide schermen een HD film af te spelen.

Ik heb al eerder HD tablets van ASUS en Huawei in handen gehad en elke keer ben ik onder de indruk van de scherpte van het scherm. Het scherm van de nieuwe iPad is nóg scherper dan de HD schermen van de concurrenten maar ik durf te betwijfelen of dat verschil nog met het blote oog vast te stellen is. Maar dat maakt het iPad scherm niet minder indrukwekkend.

Apple houdt vast aan de 4:3 beeldverhouding, waar de meeste tablet tegenwoordig een 16:9 scherm hebben. In portret modus is dit een prettige beeldverhouding, maar wanneer je in landschap modus een video bekijkt, verschijnen er natuurlijk zwarte balken in beeld.

Accu

Dat ‘meer dan’ HD scherm verbruikt natuurlijk meer energie dan het iPad 2 scherm. Apple heeft dus noodgedwongen een zwaardere accu in de nieuwe iPad geplaatst. Die accu zorgt ervoor dat de nieuwe iPad iets dikker is dan de iPad 2 en dat hij 50 gram zwaarder is geworden. De accutijd is vervolgens ongeveer gelijk met de eerdere iPad. De oplaadtijd is helaas wel toegenomen. Van 0% naar 100% duurt nu meer dan 5 uur. En dat is nogal lang, als je het mij vraagt.

Die laadtijd zou verkort kunnen worden door een zwaardere lader mee te leveren maar ook daaraan heeft Apple niet gedacht. De meegeleverde lader is hetzelfde type dat we al kennen sinds de iPad 1.

Prestaties

De nieuwe iPad is jammer genoeg niet sneller dan de iPad 2. De processor die het rekenwerk moet doen is nagenoeg hetzelfde gebleven. Toch is er intern wel het één en ander veranderd. Een 4x scherper scherm betekent 4x zoveel pixels en dus ook 4x zoveel benodigde grafische rekenkracht. Apple heeft dit opgelost door de grafische verwerking uit te laten voeren door 4 kernen. Hierdoor zorgt het grote scherm niet voor een afname van de prestaties. Maar nogmaals, helaas ook geen toename.

Camera

Een (in mijn ogen) minder belangrijke vernieuwing is de camera. De nieuwe iPad is uitgerust met een zogenaamde iSight camera. Deze kenmerkt zich door foto’s van 5 megapixel en een autofocus functie. Daarnaast moet de software ervoor zorgen dat foto’s er beter uitzien, ook bij minder ideale omstandigheden.


De foto’s die ik tot nu toe gemaakt heb zagen er inderdaad stukken beter uit dan de foto’s van de iPad 2. Eindelijk is de iPad écht in te zetten als camera, zonder dat je spijt hebt dat je je fotocamera niet meegenomen hebt. Ook filmpjes zijn van een acceptabele kwaliteit.

Ondanks dat blijft het een gekke ervaring om met een 10-inch toestel foto’s te maken. Ik hoop nog steeds dat ‘augmented reality’ voor eens en voor altijd de camera in een tablet definitief bestaansrecht gaat geven.

Software

Op softwaregebied verandert er weinig met de komst van de nieuwe iPad. Op het moment van schrijven draaien alle iPad’s op iOS 5.1. Natuurlijk maakt het Retina scherm een verschil. Diverse Apple apps zijn aangepast, zodat ze de hoge resolutie ondersteunen. Steeds meer ‘third-party’ apps gaan die ondersteuning ook bieden.

Een aanpassing die wel alleen op de nieuwe iPad zijn is de verbeterde ondersteuning van iPhone apps. Voorheen waren de iPhone apps wat korrelig en onscherp zodra ze full-screen op de iPad werden weergegeven. Op de nieuwe iPad is dat niet langer het geval. iPhone apps zien er goed scherp uit, ook wanneer ze schermvullend worden uitgevoerd.

Aansluitingen

De nieuwe iPad heeft een beperkt aantal aansluitingen, maar dat zal niemand verbazen. Zoals alle Apple producten is er een connector. Deze kan als enige aansluiting gebruikt worden om de iPad te koppelen met een computer of hem op te laden. Via optionele verloopkabeltjes is het mogelijk om randapparatuur aan te sluiten.

Het ontbreken van aansluitingen blijft een doorn in het oog, maar daarnaast beginnen we er wel echt aan te wennen. Het zorgt ervoor dat je als gebruiker op zoek gaat naar alternatieven en gelukkig biedt Apple steeds meer alternatieven. Veel software gerelateerde zaken, zoals updates, kunnen via het internet worden afgehandeld. Daarnaast zorgt iCloud ervoor dat ook bestandsoverdracht steeds minder vaak nodig is.

Voor overige ‘geavanceerde’ behoeftes is de gebruiker aangewezen op zijn eigen creativiteit.

WiFi

Welk model je ook koopt, de nieuwe iPad ondersteunt WiFi. Dit werkt stabiel en snel, zoals we van Apple apparaten gewend zijn. Door de iPad in het thuisnetwerk te verbinden, wordt het mogelijk om via AirPlay en AirTunes je video- en audiomateriaal draadloos te delen met randapparatuur. Je andere apparaten zullen daarvoor wél compatible moeten zijn.

3G / 4G

Koop je een iPad model met 4G ondersteuning, dan kun je ook onderweg online. Ik zeg 4G, omdat Apple de connectie zo benoemt. In de praktijk hebben we het over 3G, want in Nederland hebben we nog geen 4G netwerk. Was dat wel het geval, dan kwamen we nog steeds bedrogen uit. De iPad ondersteunt namelijk alleen de Amerikaanse 4G frequenties. Blijkbaar werken Europese netwerken op andere frequenties en dit maakt de 4G module in de nieuwe iPad per definitie onbruikbaar.

Prijzen

Een overzicht van de actuele verkoopprijzen van de nieuwe iPad kun je hier vinden.

Videoreview

Conclusie

De nieuwe iPad is minder ‘nieuw’ dan de naam doet vermoeden. Het is een upgrade van de iPad 2, maar blijft op de meeste vlakken zelfs gelijk aan zijn voorganger. Op het oog zijn de nieuwe iPad en de iPad 2 niet te onderscheiden en ook de prestaties zijn vergelijkbaar. iPad 2 bezitters hebben in mijn ogen dan ook weinig reden om over te stappen. Weinig, want er is één reden.

Die reden is het scherm. Dat scherm is indrukwekkend en voor de foto- en videopurist een reden om de stap te wagen. De beelden zijn scherper dan ooit zonder prestaties in te leveren. Dat laatste is een belangrijk aspect voor gamers, want de geoptimaliseerde games zijn haarscherp, maar lopen nog altijd vloeiend.

Als het betere scherm niet opweegt tegen de schade in je portemonnee, hou het dan nog een jaartje vol met je iPad 2. Werk je nog op een iPad 1, dan is de nieuwe iPad direct een betere investering. Vergeleken met de eerste generatie is de nieuwe iPad sneller, dunner, lichter en simpelweg het hoogst haalbare op dit moment.

Foto’s

3 reacties

  1. ik heb momenteel nog geen tablet, maar overweeg de 16gb. hoe zit het verder met het geheugenbeheer, ik zie dat jullie een 16 gb variant hebben. is dit voldoende voor grotendeels apps, wat muziek en video’s?

    • Ik heb twee jaar lang de iPad 1 in gebruik gehad en ook toen had ik een 16GB versie. Aangezien ik geen gamer ben, geen grote fotocollectie erop had staan, weinig muziek en weinig video is de 16GB bij mij nooit vol geraakt. Foto’s sla ik op in Picasa en muziek luister ik via Spotify.

      De apps zijn sinds het retina scherm wat groter geworden, dus daar kun je rekening mee houden. Met apps als dropbox en het ingebouwde icloud kun je wat zaken online opslaan.

      Mocht je écht een uitgebreide foto en muziekcollectie erop willen zetten, dan zou ik aanraden een grotere variant te nemen. Ook als je heel veel apps gebruikt en veel grote games installeert zou ik op zoek gaan naar iets groters.

  2. @ Edwin
    bedankt voor je reactie. foto’s en muziek heb ik altijd er wel op staan, maar geen grote collecties. heb zelf wel de SGS met 16 gb en heb deze ook nooit vol staan. ik ben wel van plan om games te spelen, maar dan moet het wel goed komen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.