AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 8 reacties

Acer Iconia Tab A700 review [VIDEO]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

De Acer Iconia Tab A700 komt ons bekend voor. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de Iconia Tab A510. Maar we weten dat er één groot verschil is: het scherm. De A700 is de eerste Acer tablet met een Full HD beeldscherm. Visueel is het dus direct de beste Acer tablet tot nu toe. Maar is de tablet ook op andere gebieden het geld waar? Om daarop antwoord te kunnen geven, hebben we hem wat langer moeten testen.

Ontwerp en bouw

 


De tablet heeft het uiterlijk van de Iconia Tab A510. Alle aansluitingen en knoppen zitten op exact dezelfde plek. De behuizing voelt stevig aan, ondanks het gebruik van plastic. Het gewicht van 670 gram helpt daaraan mee. Het is dus geen extreem lichte tablet, maar daardoor ligt hij wel lekker in de hand.

De achterkant van de tablet heeft een reliëf in het plastic, waardoor het materiaal een zekere stroefheid krijgt. Hierdoor glijdt de tablet niet snel uit je handen. Het zorgt er ook voor dat de tablet eenvoudig rechtop tegen een ander voorwerp geplaatst kan worden, zonder dat hij direct weg glijdt.

In de rand van de tablet zitten diverse aansluitingen en knoppen verwerkt. Naast de gebruikelijke volumeknop, aan- en uitknop en koptelefoonaansluiting, beschikt de tablet over een microSD-slot en micro USB aansluiting. Deze laatste kan via het meegeleverde USB kabeltje gebruikt worden als volwaardige USB aansluiting. Daarnaast beschikt de A700 over een micro HDMI uitgang, waarmee zelfs 3D video kan worden uitgezonden.

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een diagonaal van 10.1 inch en een Full HD resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het scherm is een IPS paneel, gekenmerkt door de brede kijkhoek en goede helderheid. Hij heeft een pixeldichtheid van 222 pixels per inch en levert daarmee bijzonder scherp beeld.

Dit scherm mag met recht het beste Acer tabletscherm tot nu toe genoemd worden. In eerdere reviews van Acer tablets waren we niet echt onder de indruk van de gekozen display’s. Dat geldt wel voor de A700.

Geluid

De A700 is uitgerust met ‘Dolby Mobile’ geluid. Het geluid is via een equalizer naar eigen wens te tunen. Beide speakers zijn aan de onderzijde van de tablet geplaatst. De meeste tablets hebben speakers aan de achterzijde, maar de plaatsing in de rand zorgt duidelijk voor beter geluid. Dat is dus een prima keuze van Acer.

Het geluid is daardoor van een goede kwaliteit. Het geluid kan hard genoeg de plaatsing van de speakers zorgt voor weinig onbedoelde demping.

Prestaties

De quad-core Tegra 3 processor moet ervoor zorgen dat het apparaat snel genoeg blijft draaien. Logisch, want een mindere processor had het Full HD scherm nooit goed aan kunnen sturen. De Tegra 3 heeft daar geen problemen mee, waardoor de Android 4.0.3 software soepel draait.

Toch zijn er af en toe wat haperingen te constateren. We hopen dat deze na een update naar Android Jelly Bean verleden tijd zullen zijn. Van Jelly Bean weten we inmiddels dat de UI flink door Google is opgepoetst, waardoor het geheel een stuk soepeler en sneller loopt.

Benchmarks: Browser


We hebben de A700 getest in een aantal benchmarks. Een aantal benchmarks hebben specifiek betrekking op de browser en de verwerking van Javascript. De tests zijn uitgevoerd in de standaard browser van de A700.

Bij de SunSpider test komt de A700 slechter uit de bus dan alle recent door ons geteste tablets:

In de Browsermark benchmark kan de A700 zich meten met andere recente 10-inch tablets:

In de Peacekeeper benchmark is de A700 een goede speler in de middenklasse:

Benchmarks: CPU

De BenchmarkPI test de snelheid waarmee een PI algoritme berekend wordt. Hoe sneller hoe beter. De A700 presteert in deze test sneller dan alle andere recent door ons geteste tablets:

In de overige benchmarks presteert de A700 redelijk gelijk aan andere Tegra 3 tablets (TF101 is een Tegra 2 tablet):

Accuduur

De accu van de A700 moet het bij normaal intensief gebruik een dag vol kunnen houden. Dat betekent netto zo’n 8 uur gebruikstijd. Als je zuinig met de energie omgaat door het scherm minder helder in te stellen en geen onnodig zware apps te draaien, dan moet de 10-12 uur haalbaar zijn.

Wanneer je de beste kwaliteit uit het HD scherm wil halen, dan heeft dat helaas direct gevolgen voor de accuduur. Die neemt met de nodig uren af.

In standby modus kan de tablet zichzelf dagenlang in leven houden. Je kunt hem dus zonder problemen een aantal dagen in de kast laten liggen.

Software en gebruiksvriendelijkheid

Acer heeft de Android 4 Ice Cream Sandwich software redelijk ongemoeid gelaten. De belangrijkste aanpassingen zijn de snelkoppelingen in het lock-scherm en de Acer Ring.

Dat laatste is een extra menu, te vinden onderin het Android homescreen. In dat menu zijn snelkoppelingen te plaatsen naar populaire apps en bookmarks. Daarnaast kan o.a. het volume eenvoudig aangepast worden. Kortom: de Acer Ring biedt mogelijkheden die we al hadden. Het voegt weinig toe aan de hard- en software, maar gelukkig zit het ook niet in de weg. Of het handig is, dat mag dus elke gebruiker lekker zelf bepalen.

Video

Conclusie

De Acer Iconia Tab A700 is boven alles een degelijke tablet. De prestaties zijn degelijk en fysiek is het een stevige tablet die betrouwbaar aanvoelt. Het scherm kan soms wat sloom reageren, maar is verder van goede kwaliteit. De prestaties zijn goed genoeg en zullen waarschijnlijk na een Android update beter worden.

De voornaamste concurrent van de A700 zal de ASUS Transformer Pad Infinity zijn. Die heeft een iets beter scherm en een optioneel keyboard dock, maar kost dan ook wat meer.

Full HD schermen lijken in de toekomst de standaard te gaan worden. Met de A700 loop je voorop en heb je een tablet in handen waarmee je een tijd vooruit kunt.

Voordelen

  • Full HD scherm
  • Stevige behuizing met veel grip
  • Dolby Mobile geluid

Nadelen

  • Touchscreen registreert soms aanraking niet goed
  • HD scherm gebruikt veel stroom

Foto’s

8 reacties

  1. Wordt deze Tegra3 tablet nu nog vergeleken met de ASUS TF101 zoals in de tabelletjes is te zien? Als dat zo is doet die het dus nog verrassend goed als dualcore tablet.

    • Ze hebben het in de review over Tegra 3 tablets en het mag duidelijk zijn dat de Asus TF101 daar niet bijhoort.
      Ik ga er dan ook maar van uit dat ze de TF201 bedoelen.
      Is overigens wel een slordig foutje uieraard.

    • We hebben benchmarks gedraaid met de tablets die we op dit moment tot onze beschikking hebben. Helaas zit de Infinity daar niet bij.

      We hebben inderdaad vergeleken met de TF101, en die doet het inderdaad verrassend goed t.o.v. zijn Tegra 3 collega’s.

      Natuurlijk is een benchmark een momentopname en soms geven die verrassende resultaten. Draait de TF101 verrassend goed, of zijn de andere tablets nog niet geoptimaliseerd voor quad-core?

  2. “De voornaamste concurrent van de A700 zal de ASUS Transformer Pad Infinity zijn. Die heeft een iets beter scherm en een optioneel keyboard dock, maar kost dan ook wat meer.”

    Waarom dan de testresultaten niet ook afgezet tegen de Infinity? Met een HD scherm één van de weinige tablets die je ECHT met de A700 kan vergelijken.

    Ik zie nog een typo in de laatste alinea van het eerste hoofdstuk: er staat “voorwaardige” ipv “volwaardige”.

    Verder nette en interessante review maar nogmaals: hij had van mij veel duidelijker tegen de ASUS Infinity gebenchmarkt mogen worden.

  3. Allereerst: dank je voor jullie reacties. Ik zal een korte verklaring geven van de benchmark tests:

    We proberen de tablets in onze benchmarks met zoveel mogelijk andere tablets te vergelijken. De benchmark tests zijn nieuw in onze reviews. Helaas hadden we dit niet uitgevoerd ten tijde van de Infinity review. Vandaar dat deze (helaas) ontbreekt in de vergelijking. Ik zal m’n best doen om alsnog een test met de Infinity tablet uit te voeren, als ik de tablet een keer in handen krijg. Als iemand ons daarmee wil helpen dan is dat ook mogelijk!

    De Toshiba AT200 en de ASUS TF101 zijn inderdaad dual-core (Tegra 2) tablets. Desondanks willen we deze tablet-computers toch met elkaar vergelijken, aangezien niet alleen de processor of chipset maar de gehele configuratie van invloed is op de prestaties van de tablet.

    De TF101 scoort inderdaad erg goed in de benchmark tests. Dit is toevallig ook mijn dagelijkse werk/hobby-tablet en ik ben er zeer tevreden over.

    Wel moet ik enkele kanttekeningen plaatsen als je de tablets in deze details met elkaar wilt vergelijken:

    1) Bij het testen van de browser is de processor wat minder belangrijk dan je zou denken. Vooral een goede ‘afstelling’ van alle componenten en de software heeft invloed op de browse-ervaring. Een Tegra 3-processor hoeft hier dus niet per definitie sneller en gebruiksvriendelijker te zijn dan een tablet met Tegra 2-chipset.
    2) Bij de Linpack benchmark-test hebben we specifiek gekozen voor een Single-thread test. Dit houdt in dat er met één proces tegelijkertijd getest wordt waardoor het voordeel van meerdere processorkernen in de chipset minder groot is.

    Benchmarks zijn altijd gemodelleerde test-scenario’s waar enkele onderdelen op één specifieke manier gemeten worden. Hierdoor is het mogelijk om van deze onderdelen de prestaties van verschillende tablets te vergelijken. Een benchmark test is dus altijd een momentopname. Vandaar dat we:
    - altijd een gemiddelde pakken van 3 tests
    - altijd meerdere benchmarks uitvoeren om meerdere meetpunten te kunnen vergelijken
    - de metingen altijd op identieke wijze uitgevoerd worden, voor zover dat mogelijk is

    Helaas zal het altijd zo blijven dat een benchmark een momentopname is.

    De typo is inmiddels verbeterd, dank je voor het melden Jurriaan!

    • Leon,
      Bedankt voor jouw uitvoerige antwoord.
      Ik ben ook nog steeds zeer blij met mijn TF101. Ik wacht nu nog even Windows 8(RT) af. Bij de keuze van een volgende tablet zal ik zeker eerst kijken naar ASUS.

    • Duidelijk verhaal! Dank voor de uitleg. Dat verhelderd een boel. Ik woon in regio Rotterdam en heb een Infinity in mijn bezit. Ik weet niet of dat een handige locatie is voor je en hoeveel tijd je er aan kwijt denkt te zijn.

      • Dat is een beetje ver weg (woon in het zuiden). De tests zijn gratis. De browsertests is gewoon een link. De benchmark tests zijn 3 gratis apps uit de Play Store. Als je wilt kun je ze zelf doen, hoewel je voor 3 x 6 tests + het downloaden wel zo’n half uur - drie kwartier bezig bent…

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.