Samsung Galaxy Tab 7.7 review [VIDEO]

3

Samsung slingert de ene na de andere tablet-pc de wijde wereld in. Na een 5.3, enkele 7.0, 8.9 en verschillende 10.1-inch tablets is nu een 7.7-inch tablet aan het Samsung tablet assortiment toegevoegd. Bekijk in de tabletvergelijker alle Samsung tablets (selecteer links op Samsung). De Samsung Galaxy Tab 7.7 lijkt in eerste instantie op de reeks Galaxy Tab’s die momenteel al in de winkels ligt. Om alvast een tipje van de sluiter te lichten: uit deze Samsung tabletreview zal blijken dat dat niet op alle vlakken het geval is. Deze review gaat over het beeldscherm, het ontwerp, de audio, de prijs-kwaliteit verhouding en niet te vergeten: het formaat. Nadat de pluspunten en minpunten van deze tablet zijn opgesomd komen we tot de conclusie: is de Galaxy Tab 7.7 een aanrader of niet?

Een demonstratie van de belangrijkste punten uit deze Galaxy Tab 7.7 review vind je in de videoreview, onderaan deze pagina. Daar vind je ook foto’s die we tijdens de tablettest hebben geschoten.

Formaat

7,7 inch. Wat moet je je daarbij voorstellen? Er zijn twee manieren om je dit goed te kunnen voorstellen:

 1. Pak een 10-inch tablet (bijvoorbeeld de iPad). Een 7-inch tablet past hier ongeveer 2 keer in;
 2. Pak een vel A4 papier. Een 7-inch tablet past hier ongeveer 2 keer in.
Er zijn al veel onderzoeken verricht naar het ideale schermformaat voor een tablet. Tot nu toe is steevast het antwoord: 10-inch. Er is natuurlijk een logische verklaring: vrijwel het gehele tabletaanbod is momenteel 10-inch. Slechts een klein deel van de verkochte tablets is kleiner.

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een kleiner tablet formaat, zoals 7, 7.7 of 8.9 inch. Deze tablet-pc’s zijn compacter en dus makkelijker mee te nemen. Toch kun je op zo’n schermformaat nog verrassend veel taken goed uitvoeren. Het lichtere gewicht is ideaal als je een langere video bekijkt, waarbij je de tablet vast wilt houden. Ook is een tablet van 7 tot 9 inch ideaal om een e-book mee te lezen.

Het schermformaat is een persoonlijke voorkeur waarbij iedereen een eigen mening heeft naar aanleiding van de taken die men met de tablet uitvoert, en de beschikbaarheid van schermformaten (de iPad is slechts in één schermformaat verkrijgbaar).

Ontwerp

In de stijl van de gehele Galaxy Tab reeks, is deze tablet wederom licht en dun. De achterkant van de behuizing van de Galaxy Tab 7.7 is van aluminium wat de tablet een robuust maar ook stijlvol uiterlijk geeft. De randen rond het scherm lijken smal in vergelijking met andere tablets, maar dat kan gezichtsbedrog zijn.

Beeldscherm

Zoals je in onderstaande video kunt zien: het beeldscherm is met één woord te beschrijven: WOW! Ondanks dat dit 7,7-inch schermpje geen RETINA beeldscherm is een geen HD-resolutie ondersteunt, is het beeldscherm zeer indrukwekkend. De resolutie van 1280 x 800 pixels op het kleine scherm zorgt voor 196 pixels per inch (ppi), waarbij de Galaxy Tab 7.7 de magische grens van 200 ppi nadert.

Maar niet alleen de hoeveelheid pixels, en hoe dicht die op elkaar staan, bepalen de kwaliteit van het beeldscherm. In dit geval heeft Samsung de Super AMOLED technologie wederom succesvol toegepast. Heldere kleuren met vooral een realistische weergave. HD YouTube video’s die we afspeelden op deze Galaxy Tab 7.7 waren stuk voor stuk van top-kwaliteit. De kleuren waren helder wanneer ze helder moeten zijn (zie de review video) en ook de doffere grijstinten waren van een indrukwekkend realistische kwaliteit.

Audio

De speakers van de Galaxy Tab 7.7 van Samsung zijn wisselvallig. Het goede hieraan is het hoge volume dat te bereiken is en de kwaliteit van de speakers. Deze is voor een kleine tablet uitstekend.

De positionering van de speakers is echter zeer ongelukkig te noemen. Doordat beide speakers zich aan één korte zijde bevinden kun je niet spreken van stereo video. Een nog ongelukkiger minpunt komt door deze positionering naar voren. Doordat beide speakers zich aan één zijde bevinden, worden deze door je hand bedekt als je de tablet in landschap-modus positioneert. Naast dat het geluid hierdoor door je handen gedempt wordt, voel je ook het geluid tegen je hand trillen.

Camera’s

Een minder belangrijke feature zijn de camera’s, maar we zullen ze kort benoemen. De 3,0 megapixel camera aan de achterkant is van matige tot redelijke kwaliteit. Verwacht geen top-foto’s, maar met een tablet ga je die sowieso niet schieten. De frontcam is wel van prima kwaliteit, zo testten we met de Skype applicatie.

Software

Android 4 is een besturingssysteem dat uitstekend presteert. We zullen in deze review voornamelijk ingaan op de software die Samsung heeft geïnstalleerd op vrijwel al haar tablet-pc’s: Samsung TouchWiz. Wederom blijkt er geen noodzaak te zijn voor deze software. HTC bewees met haar HTC Sense een positieve draai te kunnen geven aan de Android software op haar smartphones en tablet. De Samsung software is totaal overbodig doordat het alleen features biedt die al beschikbaar zijn in de huidige software. De zogenaamde Samsung Hub’s zijn of simpele verwijzingen naar apps in de Android Market, of doen dienst als handige applicatie, waarvan er ook verschillende gratis te downloaden zijn in de Google Play Store. TouchWiz is geen minpunt, maar kan ook absoluut niet als pluspunt gezien worden.

Vergelijking Galaxy Tab 7.7 vs. Galaxy Tab 7.0 Plus

In een apart artikel, welke later gepubliceerd wordt, zullen we de Galaxy Tab 7.7 vergelijken met de Galaxy Tab 7.0 Plus. Voornamelijk het ontwerp en het beeldscherm is anders bij deze twee 7-inch Samsung tablets. In onderstaande foto zie je het verschil in het ontwerp.

Galaxy Tab vergelijk

Pluspunten Galaxy Tab 7.7

 • Super compact, dun en licht;
 • Beste scherm op een 7-inch tablet wat ik tot nu toe gezien heb;
 • Zeer drukgevoelig;
 • Volume en kwaliteit van de speakers, maar bekijk het bijbehorende minpunt;
 • Micro SD slot;
 • Goede prestaties;
 • Android 4 software.

Minpunten Galaxy Tab 7.7

 • Speakers verwerkt in één korte kant waardoor je hand bij het vasthouden de speakers kan blokkeren. Onhandig bij het bekijken van een video. Speakers zijn ook niet naar je toe gericht;
 • Samsung TouchWiz heeft weinig toegevoegde waarde;
 • Virtueel toetsenbord soms niet ideaal op het compacte scherm. Auto-correctie werkt redelijk, maar niet geheel optimaal. Dit is op te lossen door het installeren van een alternatieve toetsenbord applicatie, bijvoorbeeld Swiftkey;
 • Alleen beschikbaar (momenteel – maart 2012) met 3G;
 • Hoge prijs (actuele modellen en prijzen).

Conclusie

Als eerste wil ik stellen dat de SGT 7.7 de beste 7-inch tablet is die ik tot nu toe heb mogen testen. Alle pluspunten betreffen de belangrijkste elementen, terwijl de minpunten, op één na, allemaal minder belangrijk of simpel te verhelpen zijn.

In deze conclusie willen we maar één punt uit de plus- en minpunten naar voren halen en dat is het allerlaatste nadeel wat we hebben aangegeven: de prijs. Momenteel ligt de goedkoopste variant (16 GB 3G) voor meer dan 525 euro in de winkels. En dat is simpelweg teveel voor een 7-inch tablet. Als Samsung niet met een WiFi model uitkomt, en/of deze tablet goedkoper maakt, lijkt me dat de Galaxy Tab 7.7 bij voorbaat nooit een succes kan worden.

Klanten verwachten dat een 7-inch tablet significant goedkoper is dan een vergelijkbare 10-inch tablet. Het feit dat de pluspunten in zonder twijfel opwegen tegenover de minpunten doet niet af aan het feit dat deze tablet zo duur moet zijn.

Vind hier de prijzen en voorraad van alle Galaxy Tab 7.7 modellen die je in Nederland kunt kopen.

Samsung Galaxy Tab 7.7 review video

Foto’s van de Galaxy Tab 7.7

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7.7 inch
 • Besturingssysteem Android 3
 • Schermresolutie 1280 x 800
 • Afmetingen 197 x 133 x 7.9 mm
 • Processor dual-core ARM gebaseerd
 • Gewicht 335 gram
 • Opslagruimte 16 / 32 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

 1. robvan dinter op

  Ik ben vanaf dat deze tablet uit is een erg blije bezitter van deze tablet. Wil even reageren op jullie review. Het is wat mij betreft een perfect apparaat. Lange batt duur, uitbreidbaar geheugen, 3G en erg mobiel(dus laag gewicht, dun en niet te groot). Wat jullie zeggen over de prijs snap ik wel maar ben het er niet helemaal mee eens. Hij is zeker niet goedkoop maar wil je een apparaat wat fijn mee te nemen is (dus geen 10 inch) dan is hij perfect. Daardoor wel voor beperkte doelgroep. Is een apparaat met een 10 inch scherm dan zoveel duurder om te fabriceren? Met andere woorden moet een top 7,7 inch apparaat dan zoveel goedkoper zijn dan een top 10 inch apparaat. Naar mijn idee is vooral belangrijk waar ga ik hem voor gebruiken alleen thuis op de bank (op de schoot) dan is 10 inch goed wil je hem vooral gebruiken als je hem in de hand houd dan is 7-8 inch perfect. Voor mij is deze echt perfect. Alleen hoop ik nog op een upgrade naar android 4.0.

  • Hoi Rob,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb even één zin aan de conclusie toegevoegd, want ik wil zeker laten blijken dat dit een top-tablet is. Heel simpel: de beste 7-inch tablet die ik ooit heb mogen testen.

   De conclusie geeft alleen aan dat ik de prijs aan de hoge kant vind, ondanks dat het een top-tablet is. Een 7-inch tablet hoeft niet per definitie goedkoper te zijn dan een 10-inch tablet. Alleen nu is de prijs nog hoger dan een vergelijkbare 10-inch variant (bijv. SGT 10.1 3G is er al voor 499).

   Als Samsung al een WiFi model voor zo’n 400 euro uit zal brengen dan is dat punt meteen uit de lucht wat mij betreft.

   Een goed voorbeeld is de SGT 7.0 Plus (review verschijnt een dezer dagen) die je al voor zo’n 300 euro kunt kopen (WiFi – 16GB).

   Tja en bovenstaande heeft natuurlijk ook te maken met het (tot nu toe) uitblijven van een update naar Android 4. Samsung is wat dat betreft enorm laks tegenover haar klanten. Kortweg schandalig dat een bedrijf wat zo’n grote focus heeft op tablets de updates (want het is structureel) maar niet uitgerold krijgt, terwijl de concurrentie (ASUS, maar ook zelfs Archos en Yarvik) al lang klaar zijn en aan het doorontwikkelen zijn met Android 4. Ik zeg: gooi dat onnodige TouchWiz in de prullenbak en focus je op het standaard Android systeem!

Reageer