AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
14 augustus 2012

Naast ASUS en Microsoft gaan ook Lenovo, Samsung en Dell Windows RT-tablets maken

Windows 8 en Windows RT zijn twee verschillende systemen en zo worden ze ook door Microsoft behandeld. In een nieuwe blogpost op Microsoft’s ontwikkelaars-blog vertelt Steven Sinofsky, de eindverantwoordelijke van Windows binnen Microsoft, over Windows RT. Windows RT is het mobiele onderdeel van Windows 8 en kan als een standalone besturingssysteem gezien worden. Steven begint met een samenvatting van de afgelopen maanden. Interessanter is de bekendmaking van de producenten die Windows RT-tablets gaan maken. Nog opvallender zijn de twee, al verwachte, afwezigen in deze lijst. Tenslotte publiceert Steven de gestures van Windows RT die gedaan kunnen worden op een trackpad van een toetsenbord dat is aangesloten op een Windows RT-tablet.

Gestures

De gestures, of vingerbewegingen, die uitgevoerd kunnen worden op een trackpad om het Windows RT-systeem aan te sturen via het trackpad zijn aangegeven in onderstaande tabel.


Microsoft gaat er vanuit dat de meeste Windows RT-tablets verkocht zullen worden als convertible tablet, waarbij de tablet in een handomdraai omgevormd kan worden in een netbook met touchscreen, of een hybride apparaat, waarbij het toetsenbord los of als docking station meegeleverd wordt.

We weten niet of Microsoft de levering van een toetsenbord bij het apparaat als eis stelt. Het lijkt dat men de tablet-fabrikanten die richting in stuurt zodat de Windows RT-tablet veel productiviteit kunnen bieden. Dit zou een groot pluspunt zijn ten opzichte van de iPad en bestaande Android-tablets.

In onderstaande tabel vind je eerst de gestures voor het trackpad op het toetsenbord. Daaronder staat tussen haakjes de methode om hetzelfde te bewerkstelligen met de muis, en de toetsen op het toetsenbord.

Veel vingerbewegingen voor op het trackpad die hierboven zijn weergegeven zijn al bekend via andere systemen. Zo is het zoomen identiek aan de bewegingen die je maakt op het touchscreen van een tablet. Ook de andere gestures lijken te zijn overgenomen van bestaande gestures op touchscreen-devices en trackpads.

Windows RT tablet-fabrikanten

Van Microsoft (Surface RT tablet) en ASUS (Tablet 600) wisten we al dat men een Windows RT-tablet zou gaan maken. Nu blijkt dat ook Samsung, Lenovo en Dell Windows RT-tablets gaan maken.

Opvallende afwezigen zijn HP en Acer. Van Acer was al publiekelijk bekend, bij monde van de CEO, dat men geen interesse heeft in het snel gaan produceren van een tablet met Windows RT. Ook verschillende geruchten meldden recentelijk dat HP weinig interesse had in de ontwikkeling van een Windows RT-tablet. De ontwikkeling van de Surface tablet door Microsoft is blijkbaar de reden voor het (nog) niet produceren van een mobiel apparaat met Windows RT. Deze onverwachtse stap van het bedrijf uit Redmond leverde een golf van kritiek op.

Microsoft Surface

De Microsoft Surface RT tablet zal vanaf eind oktober, tegelijk met de lancering van Windows 8 en Windows RT, te koop zijn bij de online winkels van Microsoft. De Surface tablets zullen een scala aan bijpassende accessoires krijgen.

ASUS Tablet 600

ASUS was de eerste onafhankelijke partij die een tablet-pc met Windows RT aankondigde. Zoals altijd is het bedrijf vroeg met de aankondiging van een product, wat we kunnen waarderen. Helaas is hierdoor nog niet veel informatie bekend over de ASUS Tablet 600. ASUS is een van de meest succesvolle Android tablet-fabrikanten en we verwachten ook op het gebied van Windows RT veel van ASUS.

Lenovo Yoga convertible?

Lenovo heeft haar Windows RT-plannen nog niet bekend gemaakt. Betrouwbare geruchten vermelden dat een eerder getoonde convertible van Lenovo, de IdeaPad Yoga (wellicht een werknaam), de inzending van het bedrijf gaat worden voor Windows RT. De lenige tablet annex ultrabook heeft in ieder geval een opvallend uiterlijk.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.