Toshiba Satellite Click Mini review

0

Windows tablets met een toetsenbord die zo omgetoverd kunnen worden tot een kleine laptop; we zien het steeds vaker. Veel van zogeheten convertibles hebben een scherm van 10,1″ of groter, dus de 8,9″ Toshiba Satellite Click Mini valt op. Ook de prijs van net geen driehonderd euro is aantrekkelijk, maar is het ook echt een goede koop? Je leest het in deze tablet-review.

Deze review is uitgevoerd met een witte Toshiba Satellite Click Mini (L9WB102) die draait op Windows 8.1 met Bing.

Belangrijkste specificaties Toshiba Satellite Click Mini

  • 8,9″ Full-HD scherm (1920 bij 1200 pixels)
  • Intel Atom Z3735F processor
  • 2GB werkgeheugen
  • 32GB opslagcapaciteit, uitbreidbaar met Micro-SD
  • Micro-SD, Micro-HDMI, 3,5 mm audio-ingang, Micro-USB in tablet en USB 2.0-poort en SD-slot in toetsenbord
  • Wifi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 5MP camera aan de achterkant, 2MP webcam
  • Windows 8.1 with Bing
  • Accuur van max. 7 uur in tabletmodus, max. 13 uur in laptopmodus
  • Meegeleverd toetsenbord met eigen accu en aansluitingen

Ontwerp en behuizing

De 8,9″ tablet meet 235 bij 161 bij 9.8 millimeter, bijna even groot als de gemiddelde 10,1″ Android-tablet. Hij weegt 472 gram en ook dat is aan de zware kant voor een tablet van dit formaat. Het apparaat met één hand gebruiken zit er dan ook niet in. Koppel je de Click Mini aan het toetsenbord dan worden de afmetingen 235 bij 170.6 bij 19,9 millimeter. Het gewicht stijgt naar totaal 978 gram.

Toshiba Satellite Click Mini review (6)

De tablet heeft een plastic behuizing met een zachte afwerking. Deze voelt goed aan, al blijf je merken dat het plastic is. De achterkant telt na de reviewperiode verschillende krassen, jammer. De randen rond het scherm zijn breder dan bij de gemiddelde tablet, iets wat naar mijn mening een ouderwetse indruk wekt. De linker- en rechterzijkant huisvesten speakers, waarover later meer. Verder is de rechterzijkant voorzien van de volumeknoppen en aan- en uitknop. De linkerzijkant biedt ruimte aan alle aansluitingen en een fysieke Windows-knop. De bovenkant is leeg gelaten, de onderkant heeft drie uitsparingen voor het toetsenbord.

Toetsenbord

De Toshiba Satellite Click Mini wordt geleverd met een toetsenbord dat met een klik-systeem aan de tablet te koppelen is. Op het toetsenbord is een fysieke knop geplaatst die je ingedrukt moet houden als je de tablet uit het toetsenbord wilt halen. Een goed werkend systeem. Het toetsenbord bevat een USB 2.0-poort en SD-slot en heeft een eigen accu die volgens Toshiba maximaal zes uur gebruikstijd toevoegt. Verder gaat het om dezelfde plastic behuizing, met aan de onderzijde vier rubberen voetjes die ervoor zorgen dat de machine niet verschuift tijdens gebruik.

Het trackpad is wat klein maar zeker bruikbaar. Ook biedt het ondersteuning voor de Windows-gebaren en zijn de linker- en rechtermuisknop in te drukken.
De toetsen hebben een minder goede indruk achtergelaten. Het toetsenbord is krap, de toetsen zijn klein en produceren een hard klikgeluid. Ook veert de behuizing erg mee bij aanslagen. De FN-toetsen zijn verwerkt in de onderste rijen van het toetsenbord, terwijl de cijferrij ook gebruikt wordt voor snelkoppelingen. Zo kun je de helderheid van het display, het geluidsvolume en de muziek regelen: zaken die prima werken.

Toshiba Satellite Click Mini review (4)

Voor het schrijven van lange stukken lijkt dit toetsenbord mij geen aanrader, al kun je – na wat gewenning – wel even snel iets tikken, bijvoorbeeld in de trein.

Scherm

Het 8,9″ Full-HD scherm oogt scherp en door de gebruikte IPS-techniek zijn de kijkhoeken van het display goed. De maximale helderheid van het scherm is niet opvallend hoog en werken in de zon is dan ook lastig. Buitenhuis, bijvoorbeeld in de trein, kun je met de helderheid op zijn hoogst net uit de voeten. Het blijkt dat Windows 8(.1) – nog steeds niet – geoptimaliseerd is voor dit gebruikte schermformaat. Met name de desktopomgeving zorgt regelmatig voor frustratie en gepriegel. Het scherm zelf krijgt echter een goede voldoende.

Geluid

De tablet heeft stereo speakers met Dolby Digital Plus-technologie aan de linker- en rechterzijkant zitten. Het geproduceerde geluid is voldoende maar niet erg goed. Zo is het maximale volume aan de lage kant in vergelijking met andere tablets. Ook lage tonen zijn grotendeels afwezig en al met al is de geluidskwaliteit dan ook geen reden om de Toshiba Satellite Click Mini in huis te halen.

Toshiba Satellite Click Mini review (3)

Camera’s

Aan de achterkant van de tablet is een 5 megapixel camera geplaatst. Die is goed genoeg om een snel kiekje te schieten of een bonnetje in te scannen, maar verder kun je hem beter links laten liggen. Foto’s ogen snel wat bewogen en de camera heeft moeite om kleuren juist vast te leggen. De afwezigheid van een flitser maakt de camera zo goed als kansloos in donkere situaties. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de 2 megapixel webcam: die is alleen bruikbaar bij voldoende daglicht. Dan doet ‘ie zijn werk vrij aardig en omdat er gefilmd kan worden in Full-HD resolutie, is hij geschikt voor videogesprekken.

Prestaties

De Intel Atom Z3735F processor draait op 1,83Ghz en wordt bijgestaan door 2GB werkgeheugen. Mijn bevindingen komen overeen met de gedraaide benchmarktesten: de tablet is niet zo rap, maar volstaat voor eenvoudig gebruik. Internetten, Office en basis programma’s als Spotify lopen zonder al teveel problemen. Wel mag het duidelijk zijn dat de Click Mini niet het juiste apparaat is als je zware games of programma’s als Photoshop wilt gebruiken. Dit blijkt ook uit het feit dat de tablet slechts 32GB interne opslagcapaciteit heeft, waarvan Windows nog een deel in beslag neemt.

Accu

In de tablet vind je een accu met een onbekende capaciteit die volgens Toshiba maximaal zeven uur meegaat. De afgelopen weken haalde ik bij het gebruik van alleen de tablet zo’n 6 uur, wat een vrij magere score is. Koppel je de tablet echter aan het toetsenbord dan kun je nog zo’n 3 tot 5 extra uren  door – afhankelijk hoe je de machine gebruikt. Wie de Click Mini als kleine laptop inzet, kan dus zonder problemen een werkdag op een acculading vooruit. Dat is dan wel weer een net resultaat. Het toetsenbord wordt opgeladen via de tablet en beide onderdelen volledig opladen neemt dan ook een aantal uren in beslag, een puntje van aandacht.

Toshiba Satellite Click Mini review (8)

Connectiviteit

Qua draadloze connectiviteit is de tablet voorzien van Wifi 802.11 b/g/n en Bluetooth 4.0 + Low Energy (LE). Zaken als een simkaartslot, NFC en GPS ontbreken, waarschijnlijk om de prijs van het apparaat relatief laag te houden. Fysiek heeft de Click Mini gelukkig meer mogelijkheden. Hij is uitgerust met een Micro-SD slot, Micro-USB poort, Micro-HDMI aansluiting en 3,5 mm audio ingang. Het toetsenbord voegt hier nog een volledige USB 2.0-poort en SD-slot aan toe. Genoeg opties voor de gemiddelde gebruiker, al was er meer mogelijk geweest. Zo biedt het toetsenbord ruimte aan meer aansluitingen, bijvoorbeeld een volledige HDMI- of extra USB-poort.

Software

De Satellite Click Mini draait op Windows 8.1 with Bing, een wat uitgeklede versie van Windows speciaal voor tablets met minder krachtige hardware. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de tablet geen hoogvlieger, maar draait hij vlot genoeg voor de basistaken. Wel is het systeem in twee weken tijd verschillende malen volledig vastgelopen, met als enige oplossing dertig seconden de aan- en uitknop indrukken om de tablet opnieuw op te starten. Helemaal stabiel is Windows 8.1 hier dus niet. Op de laatste dag van de testperiode kreeg ik een melding dat de update naar Windows 10 gereed was om te downloaden, maar hier heb ik geen gebruik van gemaakt.
Naast de verschillende programma’s die Windows 8.1 standaard meelevert, heeft Toshiba McAfee Central op de tablet geïnstalleerd. Een antivirus-programma dat niet door iedereen gewaardeerd wordt, mede door de vele meldingen.

Toshiba Satellite Click Mini review (10)

Bij aanschaf van de Click Mini krijg je een jaar gratis toegang tot Office 365, 1TB opslagruimte in OneDrive en maandelijks 60 Skype-wereldminuten. Fijne extra’s waar je normaal voor moet betalen.

Plus- en minpunten

+ Goed werkend 2-in-1 systeem
+ Gratis software-extra’s als een jaar Office 365
+ Toetsenbord zorgt voor langere accuduur…

– maar tikt niet zo fijn
– Windows 8.1 werkt niet ideaal op dit schermformaat

Conclusie

De Toshiba Satellite Click Mini kost op moment van schrijven net geen driehonderd euro: een scherpe prijs voor een Windows-tablet die ook inzetbaar is als minilaptop. Maar hoe presteert de machine in de praktijk? Het antwoord: niet opvallend goed of slecht. De behuizing, camera’s en geluidskwaliteit zijn voldoende maar gooien geen hoge ogen. Ook de prestaties van de tablet zijn weinig indrukwekkend, wat ook geldt voor de beperkte opslagruimte van 32GB. Het 8,9″ display is goed, maar de software is duidelijk ontworpen voor grotere schermen.
Het relatief eenvoudige systeem dat de tablet aan het toetsenbord koppelt, werkt opvallend goed. Het toetsenbord zelf krijgt daarentegen een magere voldoende: door het kleine formaat tikt het niet zo fijn. Hier staat tegenover dat het over verschillende aansluitingen en een eigen accu beschikt. De accuduur van het apparaat is dan ook dik in orde.

Toshiba zet de Satellite Click Mini in de markt als een compacte convertible voor studenten en mensen die veel onderweg zijn. Daar kan ik me in vinden, al moet je er rekening mee houden dat de machine niet geschikt is voor langdurig en zwaar gebruik. Wie daar geen moeite mee heeft, koopt voor minder dan driehonderd euro een prima 2-in-1 model.

Toshiba Satellite Click Mini review foto’s

Share.

Over de auteur

Reageer