iPad Air review

0
94%
94
Zeer goed

De iPad Air is een alleskunner die uitblinkt op alle aspecten. Het ontwerp, het beeldscherm, de prestaties, het geluid, de accuduur en de gebruikerservaring scoren allemaal maximaal in onze tests en naar aanleiding van onze persoonlijke ervaringen.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  10
 • Prestaties
  10
 • Beeldscherm
  10
 • Geluid
  9
 • Degelijkheid
  10
 • Connectiviteit
  8
 • Software
  10
 • Accuduur
  10
 • Prijs
  8
 • Gebruikers beoordelingen (7 stemmen)
  3.9

In deze review van de Apple iPad Air zetten we onze ervaringen van de alweer vijfde generatie van de iPad op een rij. Je leest hier hoe de iPad Air ons is bevallen, met de nieuwste iOS 7 software. De iPad Air wordt ook wel de iPad 5 genoemd in de volksmond. In deze iPad Air review lees je wat we vonden van de behuizing, het scherm, de prestaties en natuurlijk van de iOS-software op deze Apple-tablet.

Deze tablet review is uitgevoerd met de 32 GB WiFi-versie van de iPad Air van Apple.

Behuizing & ontwerp

De iPad Air is een van de dunste tablets op aarde (ongeveer 7,5 millimeter dun) en ook een van de lichtste 10 inch tablets ter wereld (ongeveer 450 gram). Het ontwerp is wat gewijzigd ten opzichte van de iPad 4 en lijkt meer op dat van de iPad Mini, of nog meer op dat van de iPad Mini 2. De spitsere hoeken van voorgaande iPad-modellen zijn verdwenen en hebben ruimte gemaakt voor een meer ronde bocht richting de achterkant. Het aluminium design is nog steeds van hoogstaande kwaliteit. De eenvoud en het  simplistische uiterlijk is zowel stijlvol als elegant. Ideaal voor de consument maar ook meer dan geschikt voor de zakelijke gebruiker.

Apple iPad Air review (7)

Je zou denken, nog dunner en lichter is nooit goed voor de robuustheid van de Apple tablet. Natuurlijk kunnen we dit met ons review exemplaar niet testen. Echter, op het oog lijkt op stevigheid niet te zijn ingeleverd. Natuurlijk bestaat bij een val altijd een kans op beschadiging van de tablet, of nog erger, het scherm. Dat is bij elke tablet het geval.

Apple iPad Air review (3)

Beeldscherm

Een van de Unique Selling Points van de iPad is sinds de eerste versie met ‘Retina Display’ het beeldscherm. Apple lijkt weer iets vooruit te zijn gegaan als het gaat om beeldkwaliteit. De hoeveelheid pixels en de pixeldichteid zijn hetzelfde gebleven, daar gaat het niet om. Vooral de helderheid van de donkere kleuren lijkt op deze iPad Air beter naar voren te komen. Al met al is het display van de iPad Air nog steeds een van de beste die je kunt kopen in de huidige concurrerende tabletmarkt.

Een ander bijzonder goed aspect van de iPad Air is zijn omgang met fel omgevingslicht en glinsteringen. Natuurlijk blijf je hier altijd last van houden. In vergelijking met de concurrentie kan de iPad 5 hier buitengewoon goed mee omgaan en blijven glinsteringen tot het minimum beperkt.

Apple iPad Air review (1)

Audio

De twee ingebouwde luidsprekers bevinden zich in de zijkant van de iPad Air, een ideale locatie omdat je je handen hier niet snel op houdt met het vasthouden van de tablet. De kwaliteit van het geluid is, voor tabletbegrippen, bijzonder goed. Wel moet je rekening houden dat de lagere tonen niet echt goed tot uiting komen, maar dat is een nadeel waar alle tablets last van hebben.

Tevens vind je als je goed kijkt in de zijkant van de tablet twee microfoons, zodat je in stereo geluid kunt opnemen of kunt Skypen. Ook de kwaliteit van de twee microfoons is perfect.

Prestaties

De kwaliteit van de dual-core A7 processor is goddelijk. Apple heeft, voor het eerst in de tabletmarkt, gebruik gemaakt van een 64-bit ARM-chip, in combinatie met nieuwe software die hier mee om kan gaan. De iPad reageert immens snel en kan ook zware taken zonder problemen feilloos uitvoeren. De prachtige prestaties merk je het beste bij het gebruiken van zwaardere games of grafische toepassingen. Apps starten snel op en hebben niet vaak last van lange laadtijden. Ook het multi-tasken, wat steeds beter tot zijn recht komt in het iOS-systeem (zie verder), verloopt feilloos.

Apple iPad Air review (9)

Benchmarks hebben we in dit geval niet uitgevoerd omdat het op papier moeilijk is om verschillende besturingssystemen met elkaar te vergelijken. Andere benchmarks tonen aan dat de iPad Air tot wel twee maal zo snel is dan de iPad 4!

Wil je meer weten over de verschillen tussen de laatste generatie iPad’s die je nu nog kunt kopen in de Nederlandse winkels? Bekijk dan de iPad 2 vs. iPad 4 vs. iPad Air vergelijking. Of bekijk hier alle iPad Air specificaties.

Accuduur

Apple belooft ons op elke iPad-versie tot 10 uur accuduur. Nou, daar is geen woord van gelogen. Je kunt zonder problemen en bij normaal gebruik 10 uur werken met deze iPad Air. Tijdens het maken van deze review (voor een groot gedeelte geschreven met de iPad 5/Air) hebben we zelfs langer kunnen werken voordat het licht uit ging!

Apple iPad Air review (6)

Software & gebruiksvriendelijkheid

iOS 7 is een compleet nieuw systeem voor de iPad, met een nieuwe lay-out en interface. De software is nog gebruiksvriendelijker geworden. Ook leken kunnen zonder problemen snel aan de software werken. Met behulp van de iPad Tips & Trucs wordt je binnen no-time klaargestoomd van beginner tot iPad-expert!

In de App Store kun je kiezen uit honderdduizenden gratis of betaalde apps. Ook zijn in-app aankopen mogelijk waardoor je bijvoorbeeld flexibele abonnementen of eenmalige aankopen kunt doen binnen een applicatie.

Helaas biedt de software van Apple ook flink wat beperkingen. Enkele klachten over de software, wat negatieve aspecten zijn die we kunnen beamen, zijn onder andere de afwezigheid voor het aanmaken van gebruikersprofielen, de beperkte multitask-mogelijkheden en het gesloten systeem. Dit laatste houdt onder andere in dat alternatieve browsers buiten de Safari browser maar beperkte opties hebben, dat het aantal deel-opties binnen iOS beperkt is tot hetgeen Apple toestaat en dat widgets nog steeds niet mogelijk zijn op het startscherm van de iPad.

Plus- en minpunten

+ Stijlvol, licht en dun ontwerp
+ Super beeldscherm
+ Fantastische prestaties
+ Enorm goede accuduur
+ Gebruiksvriendelijke software met keuze uit honderdduizenden compatibel apps

– Gesloten besturingssysteem (geen profielen, beperkt multitasken, enzovoorts)
– Slechts een beperkt aantal compatibel (vaak duurdere) accessoires
– Prijzig in vergelijking met sommige vergelijkbare Android-tablets

Conclusie

De iPad Air is een alleskunner die uitblinkt op alle aspecten. Het ontwerp, het beeldscherm, de prestaties, het geluid, de accuduur en de gebruikerservaring scoren allemaal maximaal in onze tests en naar aanleiding van onze persoonlijke ervaringen.

De iPad is niet voor nog steeds de bestverkochte tablet ter wereld, en ook in Nederland vind de Apple tablet gretig aftrek. Geheel terecht, volgens de voltallige redactie van TabletGuide.

Het enige nadeel is dat je om moet leren gaan met het iets meer gesloten systeem van de iPad Air (zie het item ‘software’) en de vaak wat duurdere accessoires. Maar als je van Apple’s software houdt en een top-tablet in handen wil hebben, dan rest je slechts naar de winkel te gaan en direct deze iPad Air te kopen!

Meer informatie

iPad Air specificaties
iPad Air prijzen (los)
iPad Air prijzen (met abonnement)
iPad Air accessoires
iPad Air handleiding

iPad Air review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 9.7 inch
 • Besturingssysteem iOS
 • Schermresolutie 2048 x 1536
 • Afmetingen 240 x 170 x 7.5 mm
 • Processor Apple A7 (dual-core) 64-bit
 • Gewicht 450 gram
 • Opslagruimte 128 / 16 / 32 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer