Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Apps
18 maart 2014

WhatsApp topman wil privacyzorgen ontzenuwen

WhatsApp-iPad

Jan Koum, de CEO van berichtendienst WhatsApp, reageert voor het eerst sinds de overname door Facebook op de privacyzorgen van haar gebruikers. Volgens hem circuleren al een hele tijd onjuiste verhalen over wat de overname betekent voor de privacy van WhatsApp-gebruikers. Op zijn blog probeert hij deze geruchten te ontzenuwen.

In de blogbijdrage praat Koum over zijn jeugd in de Oekraïne en Rusland.


“Een van mijn sterkste herinneringen uit die tijd is een zin die mijn moeder altijd zei als ze aan de telefoon hing: ‘dit is geen gespreksonderwerp voor de telefoon, ik vertel het je persoonlijk’. De angst dat we niet vrijuit konden praten uit angst dat onze gesprekken werden afgeluisterd door de KGB is de reden waarom wij naar de Verenigde Staten verhuisden.”

Vrijheid

Hij stelt daarom dat respect voor privacy in het DNA van WhatsApp zit.

“We hebben WhatsApp gebouwd rondom het doel dat we zo weinig mogelijk van je weten. Je hoef ons je naam niet prijs te geven en we vragen niet naar je e-mailadres. We weten niet wanner je jarig bent. We kennen je adres niet. We weten niet waar je werkt, wat je liket, waar je op internet naar zoekt en we houden je gps-locatie niet bij.”

Koum stelt dat de overname niet betekent dat deze principes overboord worden gegooid. WhatsApp blijft onafhankelijk en autonoom opereren. “Speculeren op het tegenovergestelde is ongegrond en onverantwoordelijk (…) Mensen over de hele wereld hebben de vrijheid om te zeggen wat ze willen zonder angst”, aldus de topman.

Dwarsbomen

Vorige maand bood Facebook 19 miljard dollar om WhatsApp te mogen overnemen. Het is het hoogste bedrag dat ooit geboden is in de technologiewereld voor een overname. Facebook zei toen al dat de overname geen gevolgen zou hebben voor de gebruikers van WhatsApp. Een echte geruststelling was het niet, omdat Nederlandse gebruikers massaal overstapten op Telegram.

Diverse Amerikaanse belangenorganisaties voor online privacy dienden begin deze maand een klacht in bij de Federal Trade Commission (FTC) om een stokje te steken voor de overname. Ze maken zich zorgen dat de persoonlijke gegevens van gebruikers verkocht worden om relevante advertenties aan te bieden en reclame-inkomsten op te strijken. Hetzelfde gebeurde namelijk bij de overname van Instagram door Facebook in 2012.

Update

Vorige week kwam WhatsApp met een update voor nieuwe privacyinstellingen. Gebruikers kunnen voortaan instellen wie kan zien wanneer ze voor het laatst online zijn geweest en wie je profielfoto en status mag bekijken.

Lees ook:
Whatsapp installeren op je Android tablet
Whatsapp installeren op je iPad

Auteur: Anton Mous

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek en... Lees meer

2 reacties

  1. Ik snap alle heisa over Whatsapp en privacy niet nu Facebook de eigenaar is geworden. Het blijft toch onafhankelijk? En systemen integreren is echt niet zo simpel dat dit zomaar kan. Als laatste heb je de Europese privacyregels die voorkomen dat je zomaar persoonlijke gegevens mag koppelen zonder toestemming.

    Een storm in een glas water…

    • Helemaal mee eens Teun! Overstappen naar een Whatsapp alternatief is totaal onnodig!

      (hoewel ik Hangouts nog steeds beter vindt door het bredere bereik via de browser op een pc en betere compatibiliteit met tablets)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.