Facebook legt 19 miljard neer voor WhatsApp

0

Facebook is op overnamepad. Het sociale netwerk van CEO Mark Zuckerberg heeft een bedrag van maar liefst 19 miljard dollar neergelegd voor de berichtendienst WhatsApp. Nog nooit is eerder zo’n groot bedrag betaald voor de overname van een technologiebedrijf.

Dat meldt Facebook in een persverklaring.

Het bedrag van 19 miljard dollar is deels in contanten (4 miljard dollar) en deels in aandelen (12 miljard dollar). De overige 3 miljard dollar worden in ‘beperkte aandelen’ uitgekeerd aan de oprichters van WhatsApp. Dat bedrag zal in de komende vier jaar op hun bankrekening bijgeschreven worden.

In de technologiewereld is nog nooit zo veel betaald voor de overname van een bedrijf. In 2011 legde Google een bedrag van 12,5 miljard dollar neer voor Motorola Mobility, dat het overigens onlangs verkocht voor 2,91 miljard dollar.

Instagram

WhatsApp is niet het eerste bedrijf dat Facebook overneemt. In 2012 betaalde het sociale netwerk nog één miljard dollar voor Instagram. Daarop kreeg het bedrijf veel kritiek te verduren van aandeelhouders die vonden dat Facebook te veel had betaald.

WhatsApp

WhatsApp is een berichtendienst waarmee gebruikers elkaar gratis tekstberichten en foto’s kunnen sturen. 450 miljoen leden gebruiken maandelijks WhatsApp, 70% daarvan zelfs dagelijks. Iedere dag krijgt WhatsApp er één miljoen nieuwe gebruikers bij. In het begin konden gebruikers WhatsApp gratis installeren op hun smartphone, maar tegenwoordig vraagt de berichtendienst een eenmalige bijdrage van 99 eurocent.

Zuckerberg en Koum

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, is zeer te spreken over de overname. “WhatsApp is op weg één miljard mensen met elkaar te verbinden. De diensten waarmee die mijlpaal bereikt wordt zijn allemaal ontzettend waardevol. Ik ken Jan [Jan Koum, CEO en een van de oprichter van WhatsApp, red.] al heel lang en verheug me op een samenwerking met hem en zijn team om de wereld opener en meer verbonden te maken.”

Ook Koum is op zijn beurt enthousiast. “WhatsApp’s extreem hoge betrokkenheid van gebruikers en snelle groei worden gestuwd door de simpele, krachtige en directe mogelijkheden voor het versturen van berichten die wij verzorgen. We zijn blij en voelen ons vereerd met de samenwerking met Mark en Facebook nu we ons product naar meer mensen over de hele wereld brengen.”

Zelfstandig

Volgens Facebook heeft de overname geen gevolgen voor de gebruikers van WhatsApp. De dienst blijft zelfstandig opereren en er zal ook geen reclame in beeld verschijnen. Of dat ook in de toekomst zo zal blijven moet nog blijken.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer