Microsoft Surface (Windows RT)

14
Ontvang een mail bij belangrijk nieuws over de Microsoft Surface (Windows RT)  
Verzend
 • Omschrijving
 • Specificaties
 • Foto's
 • Prijzen
 • Abonnementen
 • Accessoires
 • Handleiding

In juni 2012 maakte Microsoft haar Surface tablets bekend. Microsoft veranderde daarmee van strategie door in ieder geval twee eigen tablets te gaan ontwikkelen met Windows 8 als nieuwste besturingssysteem. Dit artikel beschrijft de specificaties en geeft de foto’s weer van het Microsoft Surface Windows RT model. Naast deze Windows RT-tablet zal ook een Microsoft Surface tablet met Windows 8 Pro uitgebracht worden, wat een iets ander model is met andere afmetingen en specificaties. Ook zijn beide tablet-pc’s van Microsoft niet compatibel! Let dus goed op de verschillen (zie verder in dit artikel).

Vanaf eind 2013 is een nieuwere versie te koop van deze Microsoft tablet: de Microsoft Surface 2, ook met het Windows RT systeem.

Ontwerp

Het ontwerp van de Microsoft Surface tablet is innovatief te noemen. Niet dat een tablet-pc zoveel innovatie kan brengen want het blijft natuurlijk afhankelijk van de platte rechthoekige vorm. Voornamelijk de rechte zijkanten in een hoek van zo’n 20 graden zijn opvallend. Na de introductie van de iPad zie je een trend van steeds ronder wordende zijkanten en een licht bolle achterkant. Microsoft pakt dit met haar Surface tablets duidelijk anders aan.

De tablet is met 9,6 millimeter dun te noemen.

Ook de combinatie met speciale Surface accessoires zorgt voor een nieuwe unieke dimensie. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.

Beeldscherm

Het beeldscherm is wat groter dan je gewend bent van de iPad en de 10-inch Android tablets. Met een schermdiagonaal van 10,6 inch. De resolutie is nog niet bekend gemaakt, maar Microsoft geeft aan dat het beeldscherm HD video’s weer kan geven. Het scherm is helder door middel van de ClearType technologie.

Prestaties

De Microsoft Surface tablet-pc wordt aangestuurd door een Nivida Tegra processor met de ARM-technologie. Nvidia is een van de beste, in ieder geval de meest populaire, SoC-ontwikkelaar als het gaat om Android-tablets. De krachtige, snelle en energiezuinige processoren worden veel gebruikt in de hedendaagse tablets.

Je hebt daarnaast de beschikking over 2 GB RAM geheugen. De opslag capaciteit bedraag 32 GB of 64 GB naar keuze. Dit is uit te breiden met een microSD-kaart. Op deze manier kun je ook makkelijk bestanden overzetten van het ene apparaat naar het andere.

Kickstand

In de tablet is een handige tablet standaard verwerkt. Een knap staaltje werk, als je beseft dat de tablet minder dan een centimeter dun is. Hierdoor is de tablet makkelijk rechtop te plaatsen zonder gebruik te maken van een losse accessoire. Je kunt de tablet standaard nooit meer kwijtraken en altijd makkelijk meenemen!

Microsoft Surface tablet accessoires

Gebruik je de kickstand in combinatie met een van de twee Microsoft Surface accessoires dan kun je de Windows RT-tablet omvormen naar een handige netbook. Er zijn twee typen cases ontwikkeld die ook dienst kunnen doen als extern toetsenbord.

Als eerste heb je de Type Cover, een slimme cover die je met magneten als beschermende afdekking kunt gebruiken. Met behulp van krachtige magneten klemt de Type Cover zich vast aan de tablet. Het mechanisme lijkt sterk op Apple’s Smart Cover. Een verschil is de aanwezigheid van een volwaardig toetsenbord met trackpad in de cover.

Ten tweede heb je de Touch Cover, welke wat dunner is dan de Type Cover. Het bedekkingsmechanisme is identiek maar in plaats van een volwaardig toetsenbord beschikt deze cover over een multitouch-vlak waarop een toetsenbord visueel kan worden weergegeven. Je kunt dus gewoon typen op het vlak alsof het een toetsenbord is.

Beide covers zullen verschijnen in verschillende felle kleuren zoals rood, roze, blauw, zwart en wit.

Dit is de adviesprijs van de officiële Surface RT accessoire:

 • Touch Cover: €119,99
 • Type Cover: €129,99

Software

Windows RT is het besturingssysteem van deze Microsoft Surface tablet-pc. Deze Windows 8-variant is de tablet-variant en is niet volledig compatibel met andere Windows 8-varianten. Besef dit dus goed bij de aankoop van de tablet. Een standaard Windows-programma zal dus niet draaien op een Windows RT-tablet. Bekijk hier de Windows 8 en Windows RT verschillen.

Je kunt touch-geoptimaliseerde Metro-applicaties downloaden in de Windows Store. Deze virtuele marktplaats voor software is vergelijkbaar met de App Store of de Play Store. Microsoft zal enkele Microsoft Office RT-applicaties gratis meeleveren bij deze tablet-pc zodat je zelf word, excel en powerpoint-bestanden kunt lezen, bewerken en aanmaken.

Bekijk hier alle Windows RT tips.

Surface tablet kopen

De Microsoft Surface met Windows RT is vanaf 14 februari op de Nederlandse markt. Dit zijn de adviesprijzen van de Microsoft Surface RT in Nederland:

 • Surface RT 32 GB: €486,-
 • Surface RT 64 GB: €586,-
 • Surface RT 32 GB met Touch Cover: €586,-
 • Surface RT 64 GB met Touch Cover: €686,-

Bekijk hier alle verkooppunten van de Microsoft Surface met Windows RT.
Bekijk hier alle prijzen en voorraden van de Surface RT (volgt later).

Foto’s Microsoft Surface tablet

Microsoft Surface review

Op dit moment hebben we nog geen review kunnen maken van de Microsoft Surface tablets. Zodra we er een in handen krijgen dan zullen we ze aan een test onderwerpen. De resultaten en onze beoordeling van deze tablet test lees je dan op deze pagina terug. Tot nu toe moeten we het doen met enkele simpele hands-on reviews van andere websites.

Microsoft Surface tablet video

Het bedrijf uit Redmond heeft een spetterende demonstratievideo gemaakt van haar eerste eigen tablet-pc.

Algemeen:
Introductiedatum:februari 2013
Beschikbaarheid:Te koop
Type:Tablet
Gewicht:676 gram
Formaat:275 x 172 x 9.3 mm
Batterij:31.5 W-h
Gebruikstijd:onbekend
Kleuren:Zwart
Geheugen:
Harddisk:32 GB / 64 GB
Cardreader:
SD-kaart tot:64 GB /
Werkgeheugen:2 GB
Scherm:
Soort:ClearType HD LCD
Schermdiagonaal:10.6 inch
Resolutie:1366 x 768
Pixels per inch:148 ppi
Aspect ratio:683:384
Besturingssysteem:
Platform:Windows RT
Processor:
Processor:Nvidia Tegra 3
Frequentie:1.3 GHz
Grafische chip:ULP GeForce @ 520MHz
Camera:
Camera achterzijde:
Camera kwaliteit:720p (resolutie onbekend)
Camera voorzijde:
Camera voorzijde kwaliteit:720p (resolutie onbekend)
Connectiviteit:
USB Slave:
USB Host:
Bluetooth:
WiFi:
3G:
4G:
GSM:
GPS:
HDMI:
NFC:
Overige aansluiting / sensor:2x2 MIMO antennae / Accelerometer / Digitaal kompas / Gyroscoop / Lichtsensor
Invoer:
Toetsenbord:
Digitizer:
Pen / stylus:
We hebben (nog) geen verkoopprijzen van deze tablet in ons systeem. Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra er nieuws is over deze tablet. Wil je alleen weten wanneer de verkoopprijzen bekend zijn? Vink dan 'alleen prijzen' aan.

   Alleen prijzen

Verzend
Type tablet:
Contract:
Abonnement:
Zoeken
Kies een type tablet en een type abonnement.
Deze handleiding of gebruiksaanwijzing is eigendom van de tablet-fabrikant. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Share.

14 reacties

 1. Ik mis in de store tal van de voor NL markt gebruikelijke apps. Wel allerlei voor de NL consument irrelevante VS apps. Is dat normaal voor een Surface die je koopt bij een NL MediaMarkt??!

  • Dat heeft niets met MediaMarkt te maken. Wel met de Windows RT Store. Daarin zijn namelijk nog maar een beperkt aantal apps te vinden, zeker van Nederlandse makelij. Dit viel ons ook al op in de Surface RT review (tweede deel) en is er blijkbaar niet beter op geworden.

   Let ook op of je je voorkeurstalen goed hebt ingesteld. Mogelijk is het zelfs slimmer om deze uit te zetten. Dit kan zo:

   Open de Windows Store
   Open de Charm Bar
   Kies Instellingen
   Kies Voorkeuren
   Kies de optie “Makkelijker maken om apps te vinden in mijn eigen voorkeurstalen” uitzetten

 2. Ik heb een xbox Adera app geïnstalleerd, nu is het spel gecrasht.
  Wil deze app dus verwijderen, maar hoe doe ik dat?

  mvg M.koper

 3. rolf engels op

  Wat een drama zeg windows 8 rt, geen itunes, geen spotify, geen picasa, geen fatsoenlijk mailprogramma.

  JAMMER DAT ZO IETS ZO MAAR DE MARKT IN WORDT GESCHOPT!

 4. Hallo,
  Ik heb een vraag. Ik ben student en ik kan met studentenkorting deze tablet kopen voor €249,- (dit is inclusief toetsenbord). Nu die voor mij zo goedkoop is, is het dit dan waard? Of kan ik beter gaan voor de Asus Transformer Pad TF300(T)?
  Bij voorbaat dank.
  Thomas

 5. Ik heb zonet in Duitsland een windows surface gehaald.
  Heb bij het eerste gebruikj enige dingen over het hoofd gezien.
  Hoe kan ik het toestel helemaal op de begintoestand terugzetten?

 6. Vraag, op de windowsRT heb ik in word een hyperlink gemaakt, deze werkt wel met de muis maar niet via het scherm.
  Weet iemand hier een antwoord op,

Reageer