Wat is het verschil tussen Windows RT, Windows 8 en Windows 8 Pro?

0

Met Windows 8 brengt Microsoft drie nieuwe edities van haar populaire besturingssysteem op de markt. Windows RT, Windows 8 en Windows 8 Pro behoren alle drie tot hetzelfde ecosysteem maar vertonen elementaire verschillen. Op het gebied van hardware én software vind je verschillen die van invloed zijn op de mogelijke keuze die je wilt maken bij de aankoop van een Windows-tablet. In dit artikel zet TabletGuide.nl de meest belangrijke verschillen én overeenkomsten op een rij. Welk type Windows 8-software past perfect bij jou?

Windows RT vs. Windows 8 vs. Windows 8 Pro

De verschillen tussen de drie typen van Windows 8 zijn vergedeeld in drie onderdelen. Als eerste komt de software aan de beurt, uiteraard het meest belangrijke element als we het hebben over een softwarepakket. De verschillen zijn opgesomd in een tabel. Daarna behandelen we kort de elementaire verschillen tussen Windows RT, 8 en 8 Pro aangaande de hardware. Als laatste komen de commerciële verschillen aan bod.

Software

SoftwareWindows RTWindows 8Windows 8 Pro
Windows Touch InterfaceJaJaJa
Windows Desktop Interface (traditioneel)BeperktJaJa
.exe Windows programma'sNeeJaJa
Windows 8 Touch (RT) applicatiesJaJaJa
Windows StoreJaJaJa
Microsoft OfficeMS Office 2013 Touch (gratis)Los aanschaffenLos aanschaffen
Windows Media PlayerNee, alternatieven in Windows StoreJaJa
Browser(s)IE10 & alternatievenIE10 & alternatievenIE10 & alternatieven
Flash ondersteuningBeperkt (alleen op whitelist)Ja, binnen IE (desktop versie)Ja, binnen IE (desktop versie)
FormaatVerwachting: ~16 GBVerwachting: ~20 GBVerwachting: ~20 GB

Interface
Windows 8 kent twee interfaces. Als eerste is een nieuwe, touch-vriendelijke vormgeving gebouwd die vooral voor tablets en andere tochscreen-apparaten erg handig is. De zogenaamde Metro-interface, of Windows touch interface, is het start-scherm van elke Windows 8-versie. Een van horizontaal langwerpig scrolbaar scherm bevat interactieve en dynamische ‘tiles’, wat in feite snelkoppelingen zijn naar webpagina’s en programma’s. De tile kan een plaatje bevatten, of interactieve informatie zoals een overzicht van je laatste e-mails, je kalender, het laatste sportnieuws, enzovoorts. De ‘tiles’ zijn vergelijkbaar met widgets op een smartphone of tablet. Bekijk hier een demonstratie van de Windows 8 Touch interface (Metro).

De tweede interface is de traditionele desktop modus met het bekende Windows bureaublad en een taakbalk met alle openstaande vensters. In deze variant vind je ook het traditionele Windows Verkenner. Deze traditionele Windows-opmaak en interactie is beschikbaar in Windows 8 en Windows 8 Pro. Windows RT bevat ook een beperkte vorm van desktop modus, maar hier kun je in principe alleen maar enkele varianten van Microsoft Office draaien.

Programma’s & Windows Store
Een andere enorme wijziging is het gebruik van programma’s. In feite zijn er twee varianten. Als eerste heb je de Windows Store met nieuwe Windows RT-applicaties, oftwel Windows 8 Touch applicaties. Windows RT kan alleen de nieuwe Windows 8 Touch-applicaties draaien. Windows 8 en Windows 8 Pro kunnen deze nieuwe Touch-applicaties of RT-applicaties ook draaien.

Traditionele Windows-programma’s (bekend van de bekende .exe extensie) zijn alleen bruikbaar binnen Windows 8 en Windows 8 Pro. Op een Windows RT-tablet kun je dus niet je oude Windows-programma’s draaien.

Wil een ontwikkelaar van een traditioneel Windows-programma het stuk software beschikbaar stellen voor Windows RT? Dan dient de ontwikkelaar het programma te herschrijven naar de nieuwe RT-omgeving en aan te bieden in de Windows Store.

De Windows Store is een vergelijkbare applicatiebibliotheek of softwarewinkel zoals Apple de App Store en Google de Play Store heeft.

Microsoft Office
De nieuwe versie van Microsoft Office (Office 2013) kent over het algemeen een verbetering voor het gebruik met touchscreens. Voor Windows 8 en Windows 8 Pro verandert er niets. Je kunt verschillende typen Office pakketen tegen betaling los aanschaffen en gebruiken binnen het besturingssysteem.

Voor Windows RT verandert wel  iets. De basis Microsoft Office applicaties (Word, Excel, PowerPoint en OneNote) worden standaard en gratis geleverd bij elk Windows RT-product. Deze variant (Microsoft Office 2013 RT) is een light-variant van de echte Office pakketen. Zo kun je bijvoorbeeld binnen Excel niet met Macro’s werken. Ook kun je niet gebruik maken van plugins. Zeer waarschijnlijk is het uitgebreide ‘traditionele’ Office 2013 pakket niet compatibel met Windows RT.

Browser
Op alle drie de systemen wordt Internet Explorer gratis meegeleverd. Ook kun je op alle typen systemen zelf (gratis) alternatieve browsers installeren, zoals Chrome en FireFox.

Windows Media Player
Voor Media Player verandert weer niets binnen Windows 8 en Windows 8 Pro. Windows Media Player wordt niet meer geleverd bij Windows RT. In plaats daarvan kun je kiezen uit verschillende alternatieve mediaspelers die je gratis kunt downloaden in de Windows Store.

Hardware

HardwareWindows RTWindows 8Windows 8 Pro
ChipsetARM-processorenx86/64x86/64
Leveranciers chipsetsNvidia, Texas Instruments, Qualcomm, SamsungIntel, AMDIntel, AMD
Type productenTablet-pc, convertible, hybrideTablet-pc, convertible, hybride, laptop, desktopConvertible, hybride, laptop, desktop
Beschikbare productenBekijk alle Windows RT tabletsBekijk alle Windows 8 tabletsBekijk alle Windows 8 Pro tablets

Processoren
Het type chipset of processor in het apparaat bepaalt tegenwoordig meer en meer de software die je op dat apparaat kunt draaien. De processor-typen zijn dan ook de directe reden van het verschil tussen Windows RT en tussen Windows 8 en 8 Pro.

Windows 8 en Windows 8 Pro draaien op ‘traditionele’ desktop en laptop processoren van Intel en AMD. Intel en AMD hebben hun chipsets wel aangepast om Windows 8 beter te kunnen draaien op mobiele apparaten zoals tablet-computers. Deze moeten de tablets energiezuiniger en dunner maken.

Windows RT is voornamelijk veranderd omdat de software is aangepast op de populaire mobiele processoren met de ARM-architectuur. Deze ARM-processoren zijn onderdeel van het succes van de iPad en Android-tablets. Hoewel het voor de gebruiker niet zo snel op zal vallen begeeft Microsoft zich op een compleet nieuwe markt met Windows RT.

Type producten
Windows RT zul je dan ook voornamelijk terugvinden op tablet-computers, convertibles (tablets met afneembaar toetsenbord) en hybride modellen (laptops die kunnen transformeren in tablets). Windows 8 zul je gaan vinden in alle typen computers vanwege de brede inzetbaarheid van het product (consument & zakelijk). Vanwege de zakelijkheid van Windows 8 Pro verwachten we altijd een toetsenbord bij een Windows 8 Pro-apparaat. Een pure tablet-pc, zonder bijpassend toetsenbord en muis, met Windows 8 Pro zul je niet zo snel tegenkomen.

Windows RT, Windows 8 of Windows 8 Pro kopen (of upgraden?)

CommercieelWindows RTWindows 8Windows 8 Pro
DoelgroepConsumentConsument & zakelijkZakelijk
AanschafGebundeld met hardwareGebundeld & losGebundeld & los
Upgrade vanaf Windows 7?NeeJaJa
Beschikbare productenBekijk alle Windows RT tabletsBekijk alle Windows 8 tabletsBekijk alle Windows 8 Pro tablets

Windows 8 en Windows 8 Pro zullen gebundeld met tablets, laptops en desktops verkocht worden. Ook zul je in de toekomst Windows 8 los kunnen kopen. Windows RT wordt niet los verkocht door Microsoft. Je kunt Windows RT alleen kopen in combinatie met een tablet-pc, hybride of convertible product.

Windows 8 is vanaf 26 oktober 2012 te koop wereldwijd.

Upgraden naar Windows 8
Heb je tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 een Windows 7-product aangeschaft (elk type behalve Starter)? Dan kun je deze voor 28 februari 2013 upgraden voor een klein bedrag naar Windows 8 Pro. Meer informatie vind je op windows.nl/upgrade.

Overeenkomsten

De meest belangrijke overeenkomst tussen de drie Windows 8-typen is de gebruikservaring. Microsoft streeft ernaar om de elementen in de touchversies van Windows RT, Windows 8, Windows 8 Pro en later zelfs Windows Phone 8 op elkaar te laten aansluiten. Windows 8 is vanwege de nieuwe gebruikerservaring en interface een grote wijziging voor gebruikers. Als deze verandering is geaccepteerd kunnen gebruikers van de Windows 8 besturingssystemen een gelijkwaardige gebruikerservaring verwachten bij alle systemen.

Bekijk hier alle Windows 8 tablets (vergelijken)
Bekijk hier alle Windows RT tablets (vergelijken)
Bekijk hier alle verschillen tussen Windows RT en Windows 8 (Microsoft blog)
Bekijk hier een Windows 8 demonstratie op Samsung tablet (video)
Meer informatie over de (on)mogelijkheden van Windows RT (video)
Onthulling Windows 8 door Microsoft (video’s)
Windows RT (Wikipedia)

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer