Nvidia Shield Tablet review: gaming- en entertainment-tablet pur sang

1
84%
84
Goed

De Nvidia Shield Tablet is de ideale gaming- en entertainment-tablet in het middensegment tablets. De tablet is wat groter en ietsiepietsie zwaarder dan de high-end concurrentie, maar dat mag de pret absoluut niet drukken.

Met een prima beeldscherm, perfecte geluidskwaliteit, een ergonomische behuizing en supersnelle prestaties kun je spreken van een heuse powertablet waarmee je uitermate goed Android-games kunt spelen en kunt genieten van video's.

  • Gebruiksvriendelijkheid
    9
  • Prestaties
    5
  • Beeldscherm
    9
  • Geluid
    10
  • Degelijkheid
    8
  • Connectiviteit
    9
  • Software
    10
  • Accuduur
    7
  • Prijs
    9
  • Gebruikers beoordelingen (0 stemmen)
    0

De Nvidia Shield-tablet is alleen al op papier uniek. De eerste tablet-computer van Nvidia die in Nederland verkrijgbaar is kan ook worden bestempeld als de eerste serieuze gaming-tablet in Nederland. De hardware van deze tablet-computer is in zijn geheel ontwikkeld om te dienen voor een optimale game-beleving, verzekert Nvidia ons. Als expert op het gebied van krachtige gaming-gpu’s snapt Nvidia dat naast deze speciale hardware genoeg aandacht uit moet gaan naar speciale software. Ook daaraan is geen gebrek. In deze Nvidia Shield Tablet review bekijken we deze gaming-tablet zowel als doodnormale tablet-computer, maar ook als speciaal gaming-platform.

We starten deze tablet review dan ook met de normale opzet, waarbij eerst de doorsnee karakteristieken van de Nvidia Shield Tablet worden doorgenomen. Daarna gaan we over op de speciale software en games die Nvidia speciaal voor deze exceptionele Android-tablet.

Nvidia had al ervaring met de Shield Portable, een soort van PlayStation Portable met Android, waarbij de controller en het aanraakscherm in één product verwerkt waren. Dit product kwam uiteindelijk niet in de Nederlandse winkels te liggen maar we kunnen deze tablet, waarbij een losse Shield-controller gekocht kan worden, wel zelf ervaren.

Deze tablet review is uitgevoerd met de Nvidia Shield Tablet met 16 GB opslagruimte (WiFi only). De Nvidia Shield Controller en Cover konden helaas niet getest worden door de redactie.

Behuizing & ontwerp Nvidia Shield Tablet

De Nvidia Shield Tablet is een optimale afweging waarbij de ontwerpers veel aandacht hebben geschonken aan het ontwerp. De afweging tussen functionaliteit (gebruiksgemak, ergonomie, gaming-opties) en design (uiterlijk, gewicht) noem ik optimaal omdat het een lastige balans is om te zoeken als we de tablet als form factor nemen.

Als eerste het uiterlijk. Natuurlijk vallen direct de twee grote luidsprekers op aan beide kanten van het beeldscherm. Kijk je wat beter dan zie je dat de luidsprekers veel meer zijn dan alleen twee speakers naast het scherm. Want ook in de twee korte zijkanten zien we twee uitgangen van wat lijken dezelfde luidsprekers te zijn.

De tabletbehuizing bestaat feitelijk uit vier onderdelen, die duidelijk te onderscheiden zijn met het oog en met je vingers. Want de overgangen zijn niet altijd heel subtiel. Naast het scherm (1) zie je de twee luidsprekers aan de voorkant (2). Dan heb je de zijkant (3) die het meest robuust oogt, wat ook verstandig is. Als laatste is daar de achterzijde (4). Alleen het scherm is gemaakt van glas. De overige onderdelen van de behuizing zijn gemaakt van kunststof, waarbij de achterkant wat zachter aanvoelt.

Oké, de tablet is niet de kleinste in de markt, met veel high-end concurrentie in het 8 inch segment. Een dikte van 9,2 millimeter en een gewicht van zo’n 400 gram (op onze weegschaal slechts 361 gram met daarbij een 10 gram stylus, trouwens) is nog steeds acceptabel te noemen. Zeker wanneer je alle ingebouwde opties in ogenschouw neemt, maar daarover later meer.

De robuustheid lijkt ons dik in orde, mede dankzij de harde kunststof rand. Ook de achterkant voelt fijn aan en is niet enorm gevoelig voor krassen.

Zelfs het microSD-klepje, waar we nooit zo’n voorstander van zijn, is stevig te noemen.

Stylus en speciale software

Nvidia levert bij de Shield Tablet een gratis stylus die op te bergen is in de tablet, met de naam DirectStylus. Het gaat hier niet om een actieve stylus met digitizer scherm. Toch heeft de tabletpen wat meer interactie dan een normaal pennetje dat je los zou kopen bij een tablet zonder digitizer.

Zo schiet de Shield Tablet meteen uit de sluimerstand als je de stylus verwijdert en opent een snelkoppelingmap met daarin een handvol (te personaliseren) apps die je direct kunt openen. Ook kun je instellen dat je één app naar keuze direct wil openen wanneer de stylus uit de opbergsleuf wordt gehaald.

De instellingen zijn aan te passen voor links- en rechtshandigen en je kunt bepalen op welke manier en hoe lang de input van je vingers wordt uitgeschakeld wanneer je de DirectStylus gebruikt. Ook kun je aangeven welke opties je wel en welke je niet te zien krijgt. Zo bestaat de mogelijkheid om extra ‘Quick acces’-knoppen te activeren in de taakbalk bij het stylus-gebruik. Dit is een knop om vingerinput in zijn geheel uit te schakelen en een knop waarmee je een dynamisch screenshot kunt tekenen in aangepaste rechthoekvorm of in de vorm van een lasso-icoon.

 

De stylus is een leuke nice to have maar zal niet de hoofdreden zijn om deze Nvidia Shield te kopen.

Beeldkwaliteit

Het 1920 x 1200 display biedt je een full hd-resolutie op het 8 inch scherm. Dit levert een lekker hoge pixeldichtheid op, 275 pixels per inch. Dit valt meteen op. We zijn inmiddels gewend aan de hoge resolutie-schermen en ook dit keer is het scherm weer een lust voor het oog. Alles oogt zeer scherp.

Op het gebied van helderheid vinden we de de prestaties gemiddeld. Aan de ene kant lijken de wittinten en de donkergrijze en zwarte tinten niet indrukwekkend, maar zeker ook niet onder de maat. Samsung’s AMOLED-schermen, maar ook de OLED-schermen van concurrenten laten zien dat het toch wat beter kan. Wat wel lekker oogt is de weergave op een lage schermhelderheid, een ideale stand wanneer je in het donker met de Nvidia Shield Tablet werkt. Hierbij is het scherm nog prima leesbaar.

Wat zeker uitstekend tot uiting komt is de kleurweergave. Vooral de fellere kleuren komen prima tot hun recht, een punt wat goed moet scoren bij hardcore gamers.

Ook de IPS-technologie doet perfect zijn werk. Vanuit welke hoek je ook naar het scherm kijkt, de weergave blijft zichtbaar. Dat lijkt me essentieel bij het gamen.

Een andere optie die Nvidia heeft toegevoegd is de full screen-modus bij de Snelle Instellingen, waarmee de Android-taakbalk verdwijnt zolang je dat wenst.

Geluidskwaliteit

De luidsprekers vallen meteen op. Dat is niet alleen visueel, maar ook audiotechnisch. Het volume bereikt een acceptabel hoog niveau, niet denderend hoog maar dat is nergens voor nodig.

Wat opvalt is de kwaliteit van het geluid. Waar veel tabletfabrikanten het geluid er terloops bij ontwerpen, omdat het moet, zien we de kunde en creativiteit van de ontwerpers terug in de verwerking van de luidsprekers in deze Shield Tablet. Op geen enkele menselijke wijze kun je met je handen het volledige geluid blokkeren. Het geluid kan zich verspreiden naar de voorkant én naar de zijkant. De uitwerking geeft zo’n goede geluidskwaliteit dat ik zelfs bijna bereid ben om de beoordeling van alle eerdere reviews van kleine tablets een punt naar beneden te schroeven.

Oké, het is nog steeds geen ruimte vullende audio ter vervanging van je stereo-installatie. Maar voor het verwerken van de audio van video’s en games, wanneer je met de tablet in handen bezig bent, is het geluid meer dan voldoende. Wat zeg ik? Perfect!

Prestaties

Benchmarks draaien en noteren maar. Direct na het installeren van de laatste firmware updates was ik benieuwd naar de prestaties van de Nvidia Tegra K1-chip (quad-core 2,2 GHz) die je in de tabletbehuizing zult vinden. En dan vooral naar de Kepler-gpu met 192 grafische kernen. Een kepler-gpu in een mobiel apparaat is sowieso een unicum. Daarnaast is dit het allereerst product waarin de nieuwe K1-processor te vinden is, in Europa.

De theoretische snelheden zijn volgens de benchmarks die we draaiden dik in orde. Op alle punten doet de Nvidia Shield Tablet mee in de top van alle Android-tablets.

Echter, er is één grote uitschieter. En dat is (de nieuw op TabletGuide te introduceren) GFXbench, de prestatietest die de grafische prestaties goed weer kan geven. Daarin worden alle andere Android-tablets verpulverd door de Nvidia Shield Tablet. De GFXbench zegt een crossplatform test te zijn. Kijken we in de online database dan zien we dat de grafische prestaties inderdaad in de buurt komen van bijvoorbeeld de Core-processors, zoals bijvoorbeeld zelfs de eerste generatie Microsoft Surface Pro.

Hoe vertaalt deze theorie zich in de praktijk?

Bij het dagelijks gebruik merken we inderdaad dat de Nvidia Shield heel rap is. De Android 4.4-software draait enorm snel en soepel. Multitasken kan met de Shield Tablet als de beste en apps starten lekker snel op. Wat dat betreft is de Nvidia Shield Tablet een ware krachtpatser.

Het is lastig om de grafische prestaties in de praktijk te beoordelen. Dit kunnen we het beste doen, naast de benchmark tests, door te het spelen van games. Veel games. En dat gaat lekker. Heel lekker. Games en nieuwe levels starten vlot, hoewel laadtijden niet te vermijden zijn natuurlijk. Indien mogelijk speelden we de games in de hoogste resolutie en met de meest geavanceerde opties, zoals frame rate. Zelfs met deze instellingen was het gamen een verademing, zowel op het gebied van snelheid als (3d-)weergave.

Connectiviteit

Aansluitopties heeft de Nvidia Shield Tablet genoeg.

Zo zien we een microUSB-poort waarop je zelfs een muis en toetsenbord aan kunt sluiten, blijkt uit verschillende tests die we uitvoerden. Hoewel Nvidia nergens spreekt van een volwaardige host-functie, naar ons weten, kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat het een volwaardige USB 2.0 host-poort is.

Verder zien we een miniHDMI-poort in de zijkant van de Nvidia Shield Tablet. Wil je via HDMI het beeld tonen op een hd-televisie dan moet je zelf een verloopkabeltje of adapter (miniHDMI naar HDMI) kopen.

Verder is GPS, Bluetooth 4.0 en WiFi aanwezig. WiFi-Direct wordt ondersteund.

Accu

Om eerlijk te zijn, ik heb deze Nvidia Shield Tablet vier hele dagen kunnen testen. Niet genoeg om een algemeen oordeel te kunnen vellen over de accuduur.

Tijdens het uitvoeren van de tests, het werken met de tablet en het spelen van games viel me op dat de accuduur in hoge mate variabel is. Nog variabeler dan ik gewend ben bij een tablet. Want de accuduur is afhankelijk van wat je met de tablet doet en welke instellingen je gebruikt.

Gebruik je de Nvidia Shield Tablet als zijnde een entertainment-tablet, dat wil zeggen recreatief gebruik met veel onregelmatig gebruik van de browser, populaire apps (Facebook, Twitter, weer-apps, krant of tijdschrift lezen, enz) en het bekijken van video’s, dan is mijn ervaring dat we met een gemiddelde tablet te maken hebben. Met voorzichtige instellingen (geoptimaliseerde accu-instellingen en een gemiddelde schermhelderheid) kun je zonder problemen een dagdeel werken met de Nvidia-tablet.

Ga je echter gebruik maken van de snelle processorkracht, zeker in combinatie met de ultieme gpu-krachten, dan kan het hard gaan met de accu, in de modus ‘maximale prestaties’. Je trekt in enkele uren de gehele tablet leeg, als je dat wil.

Nog erger wordt het als je de Console Modus gebruikt met een hoge schermhelderheid, zonder dat de Shield Tablet in de lader hangt. In dat geval trek je de tablet in een uur bijna half leeg. Na 2 à 2,5 uur is het echt gedaan met de pret.

Gelukkig heeft Nvidia veel opties om het accugebruik te optimaliseren onder het kopje Shield Power Control, wat te prijzen is. Zo kun je zijn er voorgedefinieerde modi waarbij de hardware en het Android-systeem wordt bepaald. Je kunt kiezen tussen een ‘max performance’ of een ‘optimized’ modus. Daarnaast is de ‘battery savings’ modus beschikbaar. Je kunt ook aangeven wanneer de Nvidia Shield Tablet automatisch overschakelt op ‘optimized’ of ‘battery savings’ modus, bijvoorbeeld na 40% of pas na 10% accu. Je kunt zelfs kiezen voor ‘my power mode, waarbij je zelf het aantal te gebruiken processorkernen, de maximale cpu-snelheid en de maximale framerate instelbaar is. Ideaal voor de fanatieke gamer die toch wat extra uit de accu wil halen zonder dat het invloed heeft op je favoriete spel.

Om het nog complexer te maken: het is zelfs mogelijk om per applicatie bovenstaande parameters in te stellen. Deze geavanceerde methode zal in de smaak vallen bij veel tweakers die zullen zien dat sommige apps die wel handig zijn soms te veel van je cpu en/of gpu vragen.

Android 4.4 software

Nvidia is zo verstandig geweest om als startpunt gebruik te maken van stock Android, aangaande de software-implementatie en de gebruikersinterface. Alleen wanneer het nodig was is hier vanaf geweken. Zij zijn hebben vrijwel alle toepassingen te maken met het toevoegen van wat functionaliteit, zoals de geavanceerde accu-instellingen en extra stylus-opties, of het optimaliseren van de gaming-ervaring, zoals de full screen-modus waarbij de Android taakbalk wegvalt.

Elke feature en optie die is toegevoegd door Nvidia heeft daadwerkelijk een meerwaarde. Zo prijzen we de extra instellingsopties zoals hierboven vernoemd. Ook kun je je automatisch aanmelden voor bèta firmware updates.

De hoeveelheid bloatware is beperkt tot het minimum. Natuurlijk krijg je wat Nvidia-opties, wat beperkt blijft tot 4 apps die je waarschijnlijk wel zult gaan gebruiken. Een mooi voorbeeld is de aanwezigheid van slechts één game, Trine 2, op deze über gaming-tablet.

Gaming op de Shield Tablet

Je kunt alle Android-games gewoon installeren en spelen op de Nvidia Shield. Echter, verschillende games zijn aangepast voor Shield, waaronder ook de Shield Portable valt. Daarbinnen vallen weer enkele games die zijn aangepast voor de Kepler gpu, als onderdeel van de Tegra K1-chipset. Bekijk hier welke Android-games zijn gemaakt voor, of aangepast voor de Shield tablet en de Kepler gpu.

De game-ervaring op de Nvidia Shield Tablet is inderdaad ongeëvenaard. De games draaien lekker snel en starten heel snel op. Je kunt de games op de meest geavanceerde video-instellingen zetten, zonder dat dit problemen geeft. Toch is niet eens de snelheid en de mogelijkheid tot het spelen van zware en grote games hetgeen wat de Shield Tablet een sublieme gaming-tablet maakt. Het is de combinatie met het mooie scherm en het perfecte geluid wat de Nvidia Shield Tablet een perfecte gaming-tablet maakt.

GameStream & Console Mode

Onderdeel van de toegevoegde software is ShadowPlay en Console Mode, waarmee je je game play kunt opnemen of kunt streamen naar een ander apparaat.

Beide opties heb ik nog niet kunnen testen. Dit onderdeel zal ik later uitbreiden wanneer ik de uitgebreide tests heb kunnen uitvoeren. Wel heb ik al kort kunnen ervaren dat Console Mode best veel van je accu vraagt.

Nvidia Shield Controller

De Shield Controller kun je via Bluetooth verbinden met de tablet. Stream je de Shield Tablet via Console Mode op je televisie dan krijg je ineens een heel andere beleving.

Helaas heb ik de Shield Controller nog niet kunnen testen, op het moment van schrijven van deze review.

Plus- en minpunten

+ Goed en scherp display
+ Uitstekende entertainment- en gaming-audio
+ Supersnelle prestaties
+ MicroSD-slot en microHDMI-poort
+ Bovengemiddelde frontcam
+ Stock Android 4.4 + handige features & instellingen
+ Geavanceerde gaming-opties voor de hardcore gamer
+ Met gratis stylus

- Accuduur niet lang bij zwaar (grafisch) gebruik
- Controller los bij te kopen à 60 euro

Conclusie

De Nvidia Shield Tablet is de ideale gaming- en entertainment-tablet in het middensegment tablets. De tablet is wat groter en ietsiepietsie zwaarder dan de high-end concurrentie, maar dat mag de pret absoluut niet drukken.

Met een prima beeldscherm, perfecte geluidskwaliteit, een ergonomische behuizing en supersnelle prestaties kun je spreken van een heuse powertablet waarmee je uitermate goed Android-games kunt spelen en kunt genieten van video’s.

Nvidia heeft, door zoveel mogelijk gebruik te maken van stock Android software en echt nuttige toevoegingen een perfecte gebruikerservaring weten te creëren. Vooral de technisch onderlegde gebruiker kan genieten van de vele geavanceerde opties en instellingen die je toe kunt passen.

Gaming op een Android-device is tot nu toe nog beperkt en heeft nog niet de status bereikt die de game-console heeft weten te bereiken. Apparaten als de Nvidia Shield Tablet zullen zeker bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe unieke games op het Android-platform. Toch wil ik de verwachtingen voor de game-fanaten onder ons wat temperen. Ja, de grafische weergave en het geluid zijn fantastisch, en de connectiviteit met de Shield Controller en de tv is subliem. Maar een heuse spelconsole-beleving valt nog niet te behalen met de Shield Tablet. Een combinatie met Console Mode en de Shield Controller maakt het apparaat natuurlijk een alternatief voor een game-console, maar een serieuze concurrent zal het (nog) niet zijn.

De Nvidia Shield Tablet is de ideale tablet-computer voor de frequente Android tabletgebruiker die veel waarde hecht aan hoogwaardige weergave van video’s, muziek en audio en (3d-)games. Ben je ook fan van het 8 inch schermformaat (wat mij betreft een ideaal formaat voor entertainment!) dan zit je gebakken met deze machine.

Concurrentie is er, om diverse redenen, eigenlijk niet. We zouden de LG G Pad 8.3, Samsung Galaxy TabPro 8.4 en Galaxy Tab S 8.4 kunnen noemen vanwege vergelijkbare prestaties en hun goede schermen, maar de gaming-opties blijven bij deze concurrenten beperkt.

Het prijskaartje van 299 euro (adviesprijs - voor actuele prijzen scroll verder) lijkt aan de hoge kant voor een 8 inch Android-tablet. Maar ik kan je verzekeren, je zult hier geen spijt van krijgen!

Meer informatie

Nvidia Shield Tablet specificaties
Nvidia Shield Tablet prijzen (16 GB WiFi)
Nvidia Shield Tablet prijzen (32 GB WiFi + 4G) [volgt] Nvidia Shield Tablet accessoires

Nvidia Shield Tablet review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 8 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 1920 x 1080
  • Afmetingen 221 x 126 x 9.2 mm
  • Processor Nvidia Tegra K1 (quad-core)
  • Gewicht 390 gram
  • Opslagruimte 16 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer