3 VoIP applicaties voor je tablet: Skype, WiCall en MobileVOIP [TEST]

7

Bellen en sms-en met je iPad of Android-tablet. Het kan! Met behulp van Voice over IP, kortweg VoIP. De bekendste VoIP-applicatie die ook op een tablet kan worden geïnstalleerd is Skype. Maar er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. In deze applicatie review testen we drie VoIP-apps voor je tablet. Alledrie de apps hebben in ieder geval om te bellen met je iPad of met je Android tablet naar een telefoon. Maar sommige apps hebben meer mogelijkheden, zoals het versturen van bestanden en het videobellen. In deze review worden de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de tarieven getest.

Een populaire VoIP-app op smartphones, Viber, is op het moment van schrijven niet beschikbaar op de iPad en op Android tablets. Vandaar dat deze VoIP-applicatie niet kon worden meegenomen in deze applicatie review.

LET OP: Tarieven en voorwaarden kunnen wijzigen. Controleer altijd de actuele voorwaarden en tarieven via de gegeven hyperlinks. Vind je grote verschillen tussen de actuele tarieven en voorwaarden en de weergegeven informatie uit dit artikel. Mail ons even en we passen het aan!

Deze applicatie review is uitgevoerd met een ASUS Transformer TF101.

Wat is VoIP?

Wikipedia definieert VoIP als:

“Bij IP-telefonieVoice over IP of VoIP wordt het internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de voorheen traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen”

Met behulp van VoIP is het mogelijk om met je tablet of smartphone te bellen. Je kunt bellen van tablet naar tablet, maar ook van en naar andere platformen, zoals naar een vaste telefoon, mobiele telefoon of een computer.

Als je van computer naar computer (waarbij computer identiek wordt beschouwd als een tablet) belt via VoIP dan is dit over het algemeen gratis. Verder biedt VoIP als voordeel dat je bijvoorbeeld vanaf je computer kunt bellen naar een gewoon telefoonnummer. Ongeacht de locatie van het te bellen nummer betaal je, over het algemeen, een nationaal tarief. Meer over tarieven vind je verderop in deze test.

In eerste instantie is VoIP bedoelt voor spraak, maar inmiddels wordt ook videobellen en sms-en (SoIP) geschaard onder de marketing-term VoIP. Voor het bellen via VoIP op je tablet heb je geen simkaart(slot) nodig.

Mogelijkheden

De drie geteste applicaties zijn alledrie te installeren op de iPad en op Android-tablets. Wel moet worden opgemerkt dat de tablet-optimalisatie niet ver is doorgevoerd. Vooral WiCall blinkt uit in het tonen van slechts de smartphone-interface. Ook binnen Windows 8 werken Skype, WiCall en MobileVOIP. Windows RT-applicaties zijn momenteel nog niet bekend gemaakt.

 SkypeWiCallMobileVOIP
VOIP bellenAlleen naar Skype (gratis)NeeAlleen naar Finarea-app gebruikers (gratis)
Telefoonnummer bellenjajaja
SMS naar mobiel nummerjaneeja
Applicatie Windows/Mac?janeeja
Applicatie mobiel/tabletiOS, Android, Nokia (Symbian), Windows PhoneAndroid, iOSiOS, Android, Nokia (Symbian), Windows Phone, BlackBerry
BetalingPrepaid (€10) of abonnement typenPrepaid $5, $10, $20Prepaid (variabel)
BetalingmethodeCreditcard, PaypalCreditcard, PaypalCreditcard, Paypal, iDeal, bankoverschrijving

Tarieven

In onderstaande tabel zijn de tarieven weergegeven van de drie VoIP-providers die we hebben getest.

LET OP: De tarieven zijn verzameld op 11/09/2012 en kunnen wijzigen. Klik op de link onderaan de tabel om de actuele tarieven te bekijken. Beltarieven zijn in cent per minuut en worden naar boven afgerond per minuut.

 Skype*WiCallMobileVoip**
Starttarief5,6/10,2***Onbekend3,9
Nederland (vast)2,23,2gratis**/2,3
Nederland (mobiel)25,58,76,9
België (vast)2,22,8gratis**/2,3
België (mobiel)25,35,310,4
Duitsland (vast)2,24,11,2
Duitsland (mobiel)23,65,66,3
VS (vast)2,29gratis**/2,3
VS (mobiel)2,27gratis**/1,2
China (vast)2,21,3gratis**/2,3
China (mobiel)2,21,6gratis**/2,3
Actuele tarievenTarievenAlleen te vinden in de applicatieTarieven
* Skype hanteert verschillende prijsplannen, waaronder een prepaid plan (Pay As You Go) en verschillende abonnementtypen. In deze vergelijking hanteren we de Pay As You Go-tarieven van 11 september 2012. Bekijk hier alle prijsplannen.
** MobileVOIP (onderdeel van 12VOIP) hanteert naar sommige landen gratis tarieven. Kwalificeer je je niet voor het gratis tarief dan betaal je het normale tarief, wat ook vermeld is in de tabel. Meer informatie. In deze gevallen kwalificeer je hiervoor:
 • De eerste 60 minuten dat je gebruik maakt van de service, als test;
 • Na elke opwaardering: 3 maanden lang 300 gratis minuten per week.
*** Starttarieven van Skype zijn afhankelijk van de bestemming van het telefoontje, evenals een gesprek naar mobiel of vast. Hier worden de meestvoorkomende starttarieven weergegeven voor respectievelijk vaste en mobiele gesprekken. Bekijk hier de actuele starttarieven van Skype per land.

Skype (Android tablet, iPad en meer)

Multifunctioneel en beschikbaar op vrijwel alle platformen. Skype is de bekendste en meestgebruikte VoIP-dienst ter wereld.

Voordelen

 • Beschikbaar op vrijwel alle platformen;
 • Hoogwaardige kwaliteit van audio en video;
 • Video-bellen is ook mogelijk (Skype naar Skype);
 • Mogelijkheid om bestanden naar elkaar te verzenden;
 • Enorm bereik van te bellen landen;
 • Goede bel- en beltegoed overzichten;
 • Veel verschillende tariefplannen.

Nadelen

 • Tot Android 2.2: alleen gebruik maken van de camera aan de achterzijde;
 • De app lijkt veel accu te verbruiken, voornamelijk bij het videobellen;
 • Prepaid beltarieven (zie boven) zijn aan de hoge kant;
 • Beperkte betaal-mogelijkheden.

Conclusie

Skype is een veelzijdige applicatie om op je iPad of Android tablet gratis of goedkoop te kunnen bellen. De kwaliteit is over het algemeen uitstekend te noemen. Een aanrader voor Skype-naar-Skype gesprekken en videochats. Wil je veel bellen naar vaste of mobiele nummers in het buitenland dan zijn de abonnementen misschien interessant voor je.

Downloaden: Android, iOS (gratis)

WiCall (Android tablet, iPad en meer)

Een simpele en beperkte VoIP-telefonie applicatie voor Android en iOS.

Voordelen

 • Snel en direct bellen naar de hele wereld;
 • Simpele gebruikersinterface;
 • Prima beltarieven;
 • Geen account nodig.

Nadelen

 • Geen tablet-optimalisatie;
 • Tarieven onoverzichtelijk en alleen te lezen binnen de app;
 • Applicatie geeft veel bugs. Valt regelmatig uit;
 • De kwaliteit is wisselend, van slecht tot goed;
 • Verbinding valt soms weg.

Conclusie

WiCall voor Android of voor iOS is geen aanrader. De software heeft teveel bugs en het aantal mogelijkheden is beperkt tot slechts het bellen naar vaste of mobiele nummers.

Downloaden: Android, iOS (gratis)

MobileVOIP (Android tablet, iPad en meer)

MobileVOIP is onderdeel van 12VOIP. MobileVOIP richt zich alleen op audio-gesprekken tussen 12VOIP-deelnemers en naar mobiele nummers. Ook kun je sms-jes versturen via je tablet.

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke software;
 • Caller ID mogelijk om in te stellen;
 • Over het algemeen goede geluidskwaliteit;
 • Zeer goede tarieven;
 • Uitgebreide betaalopties;
 • Relatief zuinig accugebruik.

Nadelen

 • Belhistorie en tariefinformatie alleen online te bekijken via een browser. Wel met directe link, maar niet binnen de applicatie;
 • Geen tablet-optimalisatie;
 • Soms een robot-achtig geluid;
 • Bluetooth headsets lijken niet te worden ondersteund;
 • Laag belvolume, vooral van de kiestoon.

Conclusie

MobileVOIP is een zeer interessant alternatief voor VOIP-telefoongesprekken op je tablet. Veel platformen worden ondersteund en de kwaliteit is over het algemeen goed. De betaal-opties zijn zeer uitgebreid. De tarieven zijn zeer interessant voor zowel onregelmatige gebruikers als veelgebruikers. Vanwege de goede ‘Free-aanbiedingen’ kan deze dienst interessanter zijn dan de Skype-abonnementen. Let wel goed op de voorwaarden en de nummers die je ‘gratis’ kunt bellen. Voor betaalde gesprekken komt MobileVOIP als beste uit de test.

Downloaden: Android, iOS (gratis)

Tips voor een goede geluidskwaliteit

Enkele tips voor het verbeteren van de kwaliteit van het geluid van je verbinding:

 • Gebruik een goede WiFi-verbinding. 3G-verbindingen kunnen nogal eens uitvallen of een slechte kwaliteit geven, zeker in landelijk gebied. Daarnaast heeft een VoIP-verbinding een significante impact op je dataverbruik;
 • Gebruik VoIP in een rustige ruimte zonder veel achtergrond-ruis;
 • Gebruik een headset of oordopjes, in plaats van de speakers van je tablet;
 • Gebruik een microfoon. Een goedkope externe microfoon is vaak al beter dan de ingebouwde microfoon van je tablet. Een headset met ingebouwde microfoon geeft veelal de beste kwaliteit. Heb je geen microfoon?;
 • Test met de afstand tussen de microfoon en je mond. Een centimeter meer of minder kan een veel betere kwaliteit geven.
Headsets en microfoons zijn vaak voor een lage prijs aan te schaffen. Kijk bij de tablet accessoires welke headsets bij jouw tablet passen.

[Laatste update: 11/09/2012]

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

7 reacties

 1. Dear Leon, thank you for a fantastic article. There’s some minor points I’d like to address: MobileVOIP is a client developed by Finarea SA for DellMont Voip services. One of these services is 12Voip. A complete list of supported labels can be found here:
  https://www.mobilevoip.com/en/supported_brands/

  This list features all DellMont brands. These brands offers the cheapest rates for international calls.

 2. Ik lees dat met mobile voip alleen gebeld zou kunnen worden naarFinarea-app gebruikers. Nu heb ik de app net geinstalleerd,maar vlgs mij kun je zowel naar vaste als 06 nummers uit de contacten bellen, of zie ik dat fout? (ik bel via wifi thuis netwerk).

  • Hoi Kees

   Ja kan ook gewone en 06 nummers bellen
   Geen 112 en ik dacht ook geen 0800 en 0900 nummers
   ook geen sms sturen naar een 4 cijferig nummer

   Kun jij wel gebeld worden/?
   Als er iemand naar mij belt horen ze de ingesprektoon
   Ik ben al een paar dagen aan het emmeren

   Groet Annelies

Reageer