Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
20 maart 2013

Microsoft betaalt ontwikkelaars voor Windows 8 apps [UPDATE]

Windows 8 apps ontwikkelaar 100 dollar cash

Promotieprogramma’s voor ontwikkelaars om apps te ontwikkelen voor een nieuw besturingssysteem zijn niet nieuws. Zo gaf RIM al eens een gratis BlackBerry tablet aan ontwikkelaars die een app ontwikkelden voor het QNX-systeem van de smartphone- en tabletfabrikant. Nu blijkt dat ook Microsoft ontwikkelaars over de streep wil trekken door beloningen te bieden aan software ontwikkelaars die nieuwe apps ontwikkelen voor Windows Phone 8 en Windows 8. Naast standaard beloningen is Microsoft Nederland ook in gesprek met enkele populaire app-exploitanten voor een portering naar de Windows 8 Store.

Een van de problemen van Windows 8 (touch omgeving) en Windows RT is de beperkte aanwezigheid van apps. Waar in januari van dit jaar volgens Microsoft’s eigen target zo’n 100.000 apps in de Windows Store beschikbaar zouden moeten zijn vonden we in februari nog minder dan de helft van het target.


Standaard incentive

Het softwarebedrijf uit Redmond gaat ontwikkelaars 100 dollar geven per Windows 8 applicatie die wordt ontwikkeld. Dit is omgerekend zo’n 77 euro per nieuwe applicatie. Wel zijn enkele voorwaarden verbonden aan het beloningsprogramma voor app ontwikkelaars. Zo moet de applicatie nieuw zijn en mag het geen variant van een bestaande applicatie zijn. Ook mag de Windows 8 app geen kopie zijn van een bestaande website.

Ontwikkelaars mogen maximaal 10 apps indienen voor Windows 8 en Windows RT en maximaal 10 voor Windows Phone. In totaal valt dus 2.000 dollar te verdienen per ontwikkelaar met deze actie.

Helaas is de promotie programma alleen geldig voor inwoners van de VS.

Belangrijke Nederlandse apps

Ook is ons ter oren gekomen dat Microsoft Nederland momenteel onderhandelt met de eigenaren en ontwikkelaars van enkele populaire Nederlandse applicaties voor Android en iOS.

De Nederlandse afdeling van Microsoft wil deze apps ook graag aanbieden in de Windows Store maar door gebrek aan interesse van de ontwikkelaars zijn ze op dit moment niet beschikbaar. Insiders melden dat de kosten voor het maken en onderhouden van een Windows app niet opwegen tegen het relatief kleine bereik van Windows 8 op dit moment.

Microsoft wil afspraken maken met de app exploitanten om de populaire Nederlandse apps zo snel mogelijk naar het Windows 8 touch-platform te krijgen.

De informatie bereikt ons via verschillende onafhankelijke bronnen. Om de gesprekken met Microsoft niet te dwarsbomen wensen de bronnen anoniem te blijven.

UPDATE:

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen reageert Marcel Timmer, directeur Developer & Platform Evangelism bij Microsoft:

“In Nederland zijn we continu met de markt in gesprek om te zorgen dat er apps en ervaringen komen die verder gaan dan we tot nu toe kennen. We ondersteunen App producenten en opdrachtgevers met kennis en expertise om apps voor het Windows 8 en Windows Phone platform te ontwikkelen, bijvoorbeeld via www.microsoft.nl/start . In Nederland kennen we geen standaard incentive programma. In de Verenigde Staten bestaat wel een programma wat in zeer specifieke gevallen wordt aangeboden.”

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.