10 tips: maak je Android tablet sneller

23

Android tablets komen in veel soorten en maten. Ook de hardware kan uit oneindig veel typen configuraties bestaan. Zo heb je budget-tablets met beperkte hardware maar ook supersnelle tablet-computers met quad-core processoren en tot 2 GB RAM werkgeheugen. Onafhankelijk van het type tablet wil je je Android-aankoop zo goed mogelijk laten presteren. Tijdens het gamen, bijvoorbeeld, kan het funest zijn dat je tablet een tiende van een seconde niet reageert. In dit artikel geven we je 10 tips om het optimale uit je tablet te halen. Veel van onderstaande tips komen overeen met de tips die je accuduur van je tablet zo lang mogelijk maakt. Lees hier het artikel: Tips om de batterij van je Android tablet t e besparen.

1. Monitor je processen via een Taak Manager

De Taak Manager (Task Manager) is een belangrijk onderdeel van je tablet. Vanaf Android 4 is een taak manager standaard ingebouwd maar eerdere varianten kunnen ook standaard over een taakmanager beschikken. Zo kun je naar de Taak Manager van je Android tablet navigeren: Instellingen > Apps > Wordt uitgevoerd (tabblad).

Heb je geen Taak Manager? Download dan een van deze apps in de Play Store:

Task Manager (simpel)
Advanced Task Manager (geavanceerd)
Advanced Task Killer (zie opmerking in het gele blok)

De Taak Manager geeft je een overzicht van alle processen die op dat moment draaien op je tablet. Controleer een paar keer per jaar je Taak Manager. Doe dat bij voorkeur als je je tablet langere tijd in gebruik gehad hebt. Kijk welke applicaties draaien en hoeveel van het werkgeheugen ze gebruiken. Het zal je ongetwijfeld verbazen hoeveel applicaties op een bepaald moment bezig zijn. Sommige apps worden automatisch ingeschakeld bij het opstarten. Kijk hiervoor bij Tip 2. Sommige apps zijn onderdeel van de tablet en kun je niet verwijderen. Anderen heb je niet meer nodig. Kijk hiervoor bij Tip 10. Draaiende apps met processen die op dat moment veel capaciteit van je rekenkracht gebruiken kun je stoppen of geforceerd sluiten. Dit kun je doen via het multitask-overzicht of via de applicatie-manager. Klik op de links voor meer informatie.

Task killers - Sommige Taak Managers of Task Killers van derde partijen bieden de optie om met één druk op de knop (d.m.v. een widget) alle processen geforceerd te sluiten. Dit lijkt een handige optie die laat lijken dat je Android tablet sneller wordt en dat de accuduur verbetert. De meningen over de werking van dit soort applicaties zijn verdeeld. Onze mening is dat task killers niet nodig zijn en in sommige gevallen de prestaties zelfs verslechteren. Android heeft een eigen proces manager die de optimale balans zoekt tussen accuduur en prestaties. Een task killer verstoort deze balans. We raden je aan om met bovenstaande methode individuele apps te identificeren die onnodig veel van je tablet vragen en de rest over te laten aan het Android systeem.

2. Gebruik een startup cleaner

Sommige apps worden standaard gestart bij het opstarten van je tablet. Dit kunnen default Android processen zijn, nodig om elementaire functies op je tablet te kunnen gebruiken. Dit kunnen voorgeïnstalleerde apps zijn van de producent of een eventuele telecomprovider. Dit kunnen apps zijn die je zelf geïnstalleerd zijn.

Met behulp van de Android applicatie Startup Cleaner 2.0 kun je al deze processen die automatisch inschakelen bij het aanzetten van je tablet geïdentificeerd worden. De app biedt je ook direct de mogelijkheid om individuele applicaties direct na het opstarten te stoppen. Identificeer onnodige applicaties om te verwijderen. Selecteer deze en klik op “Batch prevent selected”. Maar let op: verwijder alleen apps waarvan je zeker weet dat je ze kunt stoppen bij het opstarten. Twijfel je over een app uit de lijst? Zoek met Google naar de functie van die applicatie, voordat je deze verwijderd. Het verwijderen van essentiële systeem-processen uit de lijst kan je tablet beschadigen.

3. Schoon je cache op

In principe is Cache-geheugen een middel om je apparaat sneller te maken. Veel-gebruikte elementen worden op de tablet opgeslagen zodat ze niet telkens te hoeven worden gedownload. Dit bespaart enorm veel tijd bij bijvoorbeeld het surfen op internet, voornamelijk op webpagina’s waar je vaker te vinden bent. Sommige applicaties kunnen extreem veel cache opslaan. Het is aan te raden om enkele keren per jaar de volledige cache van de tablet te wissen. De tijdwinst zal minimaal zijn maar je hebt daarnaast ook een opgeschoonde tablet met meer vrij geheugen.

Je kunt de cache van individuele applicaties wissen. Meer informatie daarover vind je de link. Ook zijn er applicaties te vinden in de Play Store die in één keer alle cache van je tablet kunnen identificeren en wissen. Voorbeelden zijn App Cache CleanerCache Cleaner gemakkelijk en Cache Opschonen.

Gecachte processen zijn bij nieuwere tablets (Android 4.0 en hoger) te vinden via Instellingen > Apps > Wordt uitgevoerd (tabblad) > gecachte processen weergeven (rechtsboven in het scherm).

4. Verwijder live widgets

Dynamische of live widgets op je startschermen zijn handig. Ze tonen actuele informatie en zijn vaak interactief. Live widgets vragen hiervoor regelmatig wat rekenkracht om bijvoorbeeld nieuwe informatie te downloaden of informatie bij te werken bijvoorbeeld aan de hand van een veranderde locatie. Door onnodige live widgets uit te schakelen kun je dit voorkomen. Ook is het verstandig om het proces- en accuverbruik van de widgets te monitoren als je last hebt van een langzame tablet. Lees hier hoe je een widget kunt verwijderen van je homescreen.

5. Schakel animaties uit

Deze optie is niet mogelijk op alle typen tablet-pc’s. Via Instellingen > Weergave > Animatie kun je op veel tablet-pc’s animaties van het Android systeem uitschakelen. Deze animaties zien er vaak gelikt uit. Echter, zeker voor oudere of wat goedkopere tablet-computers, kunnen ze zorgen voor onnodige vertraging van je tablet. Door de animaties uit te schakelen kun je soms kleine vertragingen voorkomen.

6. Schakel live wallpapers uit

Ook live wallpapers, bewegende en/of interactieve achtergronden, zullen wat werkgeheugen nodig hebben om te kunnen functioneren. Door een statische achtergrond te kiezen voorkom je dit. Bekijk hier hoe je de achtergrond van je tablet kunt vervangen.

7. Voorkom onnodige synchronisatie

Het is lastig om te zien welke applicaties synchroniseren en hoe vaak. Kijk in ieder geval eens bij Instellingen > Accounts & synchronisatie. Maar ook andere apps kunnen automatische synchronisatie-elementen bevatten. In ieder geval e-mail applicaties zullen dit doen, maar denk ook aan apps van social media (bijvoorbeeld Hyves, FaceBook, Twitter) en alle andere apps die je een notificatie geven als er iets is veranderd. Synchronisatie van applicaties is soms niet nodig. Vaak synchroniseert de applicatie automatisch een keer wanneer je deze opent. In dat geval kun je via de instellingen van de app de synchronisatie uitzetten. Ook kan het verstandig zijn om de synchronisatie-instellingen te wijzigen zodat bijvoorbeeld minder vaak gesynchroniseerd wordt of belastende onderdelen niet gesynchroniseerd worden. Dropbox heeft bijvoorbeeld veel synchronisatie-opties om de snelheid en accuduur van je tablet te kunnen managen.

8. Schakel je GPS uit als je deze niet gebruikt

GPS is een sensor die veel accu verbruikt. Vaak zijn apps op de achtergrond actief die deze data gebruiken en/of doorsturen naar externe servers. Door de GPS uit te schakelen voorkom je dit. De snelheidswinst op je tablet zal minimaal zijn, maar alle kleine beetjes helpen!

9. Schakel Bluetooth uit als je deze niet gebruikt

Hoewel de Bluetooth sensor meer een batterij-vreter is dan een vertragende factor geldt hier hetzelfde als bij GPS: alle kleine beetjes helpen.

10. Verwijderen en uitschakelen van onnodige applicaties

De laatste tip is een logische stap. Maar wel een die nogal vaak vergeten wordt. Door applicaties volledig te verwijderen die je niet gebruikt zorg je voor een opgeschoonde tablet. Apps kunnen geen persoonlijke gegevens meer doorsturen, je applicatie-lijst wordt overzichtelijker en je creëert meer opslag capaciteit voor andere doeleinden. Kortom, een belangrijke stap die door velen niet of te weinig wordt uitgevoerd.

Was dit nuttig?


+1188 -166


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

23 reacties

    • Dat kan in de Play Store of in een alternatieve dowloadwinkel. Kijk even bij de tablet tips (zie bovenaan de pagin) of stel anders je vragen in de vraag & antwoord sectie 🙂

  1. Ik heb een galaxy Note 10.1 en voorheen kon ik de actieve apps stoppen door de home button ingedrukt te houden, maar sinds de update van android 4.1.2 werkt dat niet meer?
    Is er een ander handigheidje om actieve apps op een snelle manier te stoppen?

    • De derde knop (alle apps tonen) kun je kort indrukken. Dan zie je een lijst van alle openstaande of draaiende apps, boven elkaar.

      Wil je een app sluiten? Veeg de app van links naar rechts weg uit de lijst. En voila!

  2. Hallo,

    Ik heb thuis een android tablet (tab 2 10.2). Deze is heel erg traag, heb alle stappen van je uitgevoerd. Probleem zit hem (denk ik) in het RAM. Deze gebruikt, als ik alle actieve processen en cache opgeruimd heb, al 550 mb van de 687. Wat kan ik hier aan doen, ik kan niet vinden wat er zoveel ram gebruikt.

    • Je kan GO Launcher for pad downloaden.
      Als je dat als standaard home scherm instelt is je tablet een stuk sneller.
      Heb ik zelf ook gedaan en helpt heel goed

  3. als ik bij taakmanager kijk op mijn tab 10.1, lijkt het erop dat meer dan 600 mb van de 724 in gebruik is. Terwijl ik zojuist alle applicaties en cache geheugen heb gewist. Hoe kan dit?
    Als ik bij instellingen en actieve aps kijk kom ik maar tot ongeveer 50 mb en dat klopt weer niet met het grijze balkje onderin dat aangeeft hoeveel er in totaal in gebruik is en hoeveel nog beschikbaar. Overigens is de optelling van beschikbaar en in gebripuik weer niet gelijk aan 724 mb.
    Tips?

    • Waarschijnlijk haal je twee zaken door elkaar. Als eerste heb je de opslagruimte, wat vaak het geheugen wordt genoemd. Deze is vaak 16 of 32 GB. In de praktijk heb je overigens minder tot je beschikking omdat ook het besturingssysteem en de al aanwezige software flink wat GB’s in beslag zal nemen. Apps, cache en documenten worden opgeslagen op de overgebleven opslagruimte.

      Daarnaast heb je het werkgeheugen. Dit is iets heel anders dan de opslagruimte. Vaak is het werkgeheugen 1 GB of 2 GB, bij tablets van deze tijd. Met dit werkgeheugen wordt in feite gewerkt. Waarschijnlijk heeft je tablet 1 GB werkgeheugen (wat in de praktijk best overeen kan komen met 724 MB). Om de software draaiende te houden is vaak al honderden MB’s nodig. Daarnaast gebruiken openstaande apps ook nog werkgeheugen. De taakmanager geeft alleen het gebruikte werkgeheugen neer van alle draaiende processen.

      Het werkgeheugen dat je ziet in de taakmanager heeft dus niets te maken met de opslagruimte.

      Het Android systeem zal zoveel mogelijk de processen regelen van het besturingssysteem en alle apps zodat dit zo efficiënt mogelijk plaatsvindt. Desondanks kun je zelf processen (zoals apps) stoppen in de taakmanager.

      Maak je dus niet druk om het werkgeheugen. Dit is alleen van belang voor alle processen. Is je tablet langzaam dan kun je dus handmatig processen stoppen om wat meer werkgeheugen vrij te maken, maar dit zal daarna weer snel vollopen met andere processen.

  4. Hans van Leeuwen op

    Ben er nu pas achter dat je via instellingen bestaande apps kunt verplaatsen van het interne geheugen naar de disk (het kaartje), zodra bij downloaden blijkt dat er geen plaats meer is voor nieuwe apps. Als je dat niet weet is dat teleurstellend. Wie het wel wist mag het zeggen.

  5. Het cache opschonen heeft alleen zin als je bijna geen opslagruimte meer hebt. Cache voorkomt dat bestanden van internet gedownload moeten worden of verwerkt moeten worden. Als je dat wist moet dat dus opnieuw worden gedaan. Resultaat: meer tijd nodig voor het uitvoeren van de taak.

    Verder een goed artikel met bruikbare tips.

  6. Ik heb een samsung galaxy grand duos i9082 en hij is héél traag, zelfs als ik gebeld word en probeer op te nemen lukt het niet, ook als ik de vergrendeling er af haal of een app probeer te openen. Wat moet ik doen?

  7. ik heb een galaxy tab 2 10.1 en heb al enige tijd last dat als ik via google een pagina wil opzoeken hij niets weergeeft. het cirkeltje “zoeken”blijft bovenin maar draaien……wat kan ik hieraan doen?

    en als hij dan eens een pagina weergeeft is hij met een paar seconden weer verdwenen en krijg ik een wit scherm en eveneens een draaiend cirkeltje………..

    hoop dat u mij kan helpen.

  8. Hallo,
    Ik heb een samsung galaxy tab 3 7.0, deze tab is echt super traag. Ik weet niet hoe het komt, ik heb hem vandaag een week en hij was na dag een al super sloom en liep soms vast. Sommige zeiden dat het dankzij internet kwam, wat ik me haast niet kan voorstellen.. is dit normaal voor deze tablet? Kan ik er iets aan doen zodat hij sneller wordt? Of moet ik er gewoon mee terug gaan naar de winkel,

    dank u wel.

    • Hoi, hier hetzelfde probleem. Heb je inmiddels al een oplossing gevonden?
      Zo ja, mag ik het weten? En heb je toevallig ook het probleem dat je geen apps meer kan downloaden omdat het interne geheugen vol is? Ik heb wel een sd card maar kan geen apps verplaatsen.

  9. Sofie De Schepper op

    Mijn apps zijn plots allemaal verdwenen. Ze staan blijkbaar nog op mijn tablet maar ik kan ze niet openen? Dit is de 2de keer dat dit voorvalt. Wat kan ik doen om deze weer op mijn startscherm te krijgen?

  10. Ook een vraag en wie kan mij helpen.
    Heb net een Samsung Galaxy 4.0 tablet aangeschaft. Héél tevreden behalve wanneer ik een naam schrijf zoals bvb. Bjorn komt er Brown in mij tekst.

    Alvast vriendelijk bedankt.

  11. Je bent beter af met een surface pro 4 dan met zo een stomme ipad met al zijn beperkingen. Met een surface kan je werkelijk alles doen.

Reageer