Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Ontvang een mail zodra er belangrijk nieuws is over de Microsoft Surface (Windows 8 Pro)
Verzend

Microsoft Surface (Windows 8 Pro) specificaties

Microsoft’s eerste Windows 8-tablet is de Microsoft Surface tablet. Dit artikel beschrijft het Microsoft Surface Windows 8 Pro-model met een Intel processor. Naast deze Windows 8 Pro-tablet zal ook een Microsoft Surface tablet met Windows RT verkocht gaan worden, wat een iets ander model is met andere afmetingen en gewijzigde specificaties en een ARM processor. Deze variant is compatibel met onder andere de bekende Windows-programma’s (.exe), maar ondersteunt ook de nieuwe Windows 8 Touch applicaties van de nieuwe Windows 8 interface.

Vanaf eind 2013 is een nieuwere versie te koop van deze Microsoft tablet: de Microsoft Surface Pro 2, ook met de Windows 8.1 Pro software.


De Microsoft Surface met Windows 8 Pro is nu te koop in Nederland. Ook de Surface tablet RT is op dit moment te koop in Nederland.

Ontwerp

De Microsoft Surface tablet met Windows 8 Pro is vernieuwend op basis van verschillende aspecten. Zo heeft deze tablet-pc geen ronde hoeken aan de zijkant, maar een rechte hoek in een schuine stand. Ook de bolle achterkant die je steeds meer bij nieuwe tablets ziet is niet aanwezig; de achterkant is vlak.

Aan de achterzijde bevindt zich een kickstand. Deze ingebouwde tablet standaard kan worden uitgeklapt waardoor je de tablet rechtop kunt zetten. Handig bij het consumeren van media, zoals het bekijken van een video. Maar ook handig in combinatie met de keyboard covers, die we later in dit artikel bespreken.

De tablet is met dertien-en-een-halve millimeter niet dun te noemen. Vanwege de aanwezigheid van een Intel-processor, in plaats van een kleinere en energiezuinigere ARM-processor, moet meer ruimte gereserveerd worden, voornamelijk voor een grotere accu. In het onderdeel ‘prestaties’ lees je meer over deze Intel-processor, en de voor- en nadelen daarvan.

Beeldscherm

Het beeldscherm is groter dan die van de iPad en die van de standaard 10-inch Android tablets. De Microsoft Surface tablets hebben een afmeting van 10,6 inch. Het multitouchscreen is voorzien van de HD ClearType technologie met volwaardige (1080p) HD weergave.

Prestaties

De nieuwe Intel-processor die in de Microsoft Surface is aangebracht is nog niet in details bekend gemaakt. Wel kunnen we al enkele zaken vermelden die deze variant van de Surface tablet interessanter of juist minder interessant maakt dan de Microsoft Surface tablet met Windows RT.

 • Intel Core i5 (derde generatie) met nog onbekende kloksnelheid. Hierdoor is de tablet wat dikker en flink zwaarder dan de Windows RT-tablet van Microsoft (Surface RT).
 • De Intel-processor zorgt voor compabiliteit met het Windows ecosysteem. Hierdoor kun je in de klassieke Windows-omgeving met programma’s werken die je ook in bijvoorbeeld Windows 7 gebruikt. Bij Windows RT kan dat niet. Ontwikkelaars moeten voor de RT-omgeving opnieuw de applicaties ontwikkelen. Bekijk hier alle verschillen tussen Windows 8, 8 Pro en Windows RT.

Je hebt bij deze tablet-pc de beschikking over 4 GB RAM werkgeheugen. Wat betreft opslag capaciteit kun je kiezen tussen 64 GB of 128 GB. Dit is kun je uitbreiden met een microSD-kaart.

Microsoft Surface tablet accessoires

Gebruik je de kickstand in combinatie met een van de twee Microsoft Surface accessoires dan kun je de Windows RT-tablet omvormen naar een handige netbook. Er zijn twee typen cases ontwikkeld die ook dienst kunnen doen als extern toetsenbord.

Als eerste heb je de Type Cover, een slimme cover die je met magneten als beschermende afdekking kunt gebruiken. Met behulp van krachtige magneten klemt de Type Cover zich vast aan de tablet. Het mechanisme lijkt sterk op Apple’s Smart Cover. Een verschil is de aanwezigheid van een volwaardig toetsenbord met trackpad in de cover.

Ten tweede heb je de Touch Cover, welke wat dunner is dan de Type Cover. Het bedekkingsmechanisme is identiek maar in plaats van een volwaardig toetsenbord beschikt deze cover over een multitouch-vlak waarop een toetsenbord visueel kan worden weergegeven. Je kunt dus gewoon typen op het vlak alsof het een toetsenbord is.

Beide covers zullen verschijnen in verschillende felle kleuren zoals rood, roze, blauw, zwart en wit.


Software

Windows 8 Pro is de uitgebreide variant van Windows 8. Windows 8 Pro heeft een mobiele omgeving met de nieuwe Metro-interface die geoptimaliseerd is voor de multitouchscreen interface. Deze Metro-stijl is ook direct te zien bij het opstarten. Zie hier een Windows Metro-interface demonstratie. De Windows Metro-apps kun je downloaden in de Windows Store, wat een vergelijkbare software-winkel is als Apple’s App Store en Google’s Play Store.

Indien je dat wenst kun je omschakelen naar de traditionele Windows-interface, onder andere met Windows-knop linksonder het beeldscherm. In deze omgeving kun je de Windows programma’s draaien die je gewend bent. Bekijk hier alle Windows 8 tips.

Surface tablet kopen

De Microsoft Surface met Windows 8 Pro is nu te koop in Nederland. Bekijk het kopje ‘prijzen’ bovenaan deze webpagina voor een overzicht van de voorraad en de prijzen van deze Surface tablet.

Foto’s Microsoft Surface tablet

Microsoft Surface tablet video

Het bedrijf uit Redmond heeft een spetterende demonstratievideo gemaakt van haar eerste eigen tablet-pc.

Heb je nog vragen en/of klachten over de Microsoft Surface (Windows 8 Pro)? Laat het dan weten in de reacties of schrijf je mening in een review.

18 reacties

 1. Kun je met de tablet Surface Pro I tunes draaien / downloaden?

 2. Beste Walter, nee dit kan helaas niet !!

 3. Op de Surface Pro is iTunes geen probleem. Het is gewoon windows 8 dat je draait. De Surface RT daarentegen kan iTunes niet aan, aangezien deze op een compleet andere manier “geprogrammeerd” is (ARM i.t.t. X86).

 4. Als je de versie met 64gb koopt hoeveel daarvan is dan nog beschikbaar?

 5. In de specs staat een vinkje bij GPS. Klopt dit wel? (Specs elders geven aan van niet.) Ik wil graag een windows 8 pro tablet met ingebouwde GPS opdat alle apps die werken met een plaatsbepaling ook daadwerkelijk werken. Of dat nou gaat om navigatie, de plaatselijke sterrenhemel of lokale hotels. Maar het is echt behoorlijk moeilijk om dat uit te vinden met 100% zekerheid. Het is echt geen standaard feature van de win8pro tablets. (Wat is hier de deal? Werkt Windows 8 pro wel fatsoenlijk met gps?) Deze feauture wordt helaas overgeslagen in elke review die ik gelezen heb.

  • Een geluk: ik heb de Surface Pro tablet nog in huis :-)

   In ieder geval heb je de mogelijkheid om apps je locatie te laten gebruiken. Hoe dit wordt bepaald is mij op dit moment nog niet duidelijk. Ik kan ook geen apps installeren die actief de GPS gebruiken (waarom weet ik ook niet).

   Ik vraag het even bij mijn contactpersoon bij Microsoft. Maar mijn eerste antwoord zou zijn: nee, geen GPS. In dat geval zou de aangegeven spec in het overzicht niet correct zijn.

  • Het antwoord van Microsoft is binnen:

   De MS Surface met Windows 8 Pro heeft geen GPS, wel een Wifi locator based services. GPS is op 3 meter nauwkeurig, Wifi location based op ongeveer 15-20 meter maar is wel afhankelijk van een internetverbinding.

 6. @Leon: Hartelijk dank, ik dacht idd dat het zo zat zoals U beschreef. Uit ervaring weet ik dat ik lang niet overal de beschikking heb over wifi en wil dus graag echte “sateliet-gps” ingebouwd. Goedkopere RT tablets hebben het wel, ik snap het eigenlijk niet. Er zijn wel 3G modules te koop met GPS maar weet niet of dat goed werkt (deze optie wordt bij Dell win8pro tablets gegeven). Maar als iemand een win8pro tablet kent met ingebouwde GPS… ik zou het graag willen weten. (Van de Asus TX300 kom ik het ook niet 123 achter, wellicht eens bellen met Asus dus.). Ik vraag me ook af of het mogelijk is de GPS van een smartphone te gebruiken via bleutooth en of dat goed werkt. Iemand ervaring?

  • Ik denk (aanname - weet ik niet zeker) dat GPS in niet is ingebouwd in de Windows 8 tablets omdat deze optie teveel accu verbruikt. En aangezien de accuduur van de eerste Windows 8 tablets toch al niet zo denderend is…

   Als je wat zoekt op Google zie je genoeg USB GPS-modules die zouden moeten werken met het Windows ecosysteem. Dan ben je alleen wel een USB-poort kwijt en zoveel zitten er meestal niet op ;-)

   GPS-signaal overdragen van je smartphone naar je tablet, daar heb ik nog nooit van gehoord.

 7. Ik heb een Surface Pro en daar een Huawei E353 3g usb dongle op aangesloten en met mijn T-Mobile simcard kan ik “overal” ook internetten waar geen wifi beschikbaar is. Nu probeer ik na te gaan of het ook mogelijk is 3g te bellen maar ik vind geen telefoon apps zoals standaard op mijn Samsung 7 inch is geinstalleerd. Weet iemand of er zo iets is?

 8. mooie en zeer goed alternatief is de w8pad van het belgisch bedrijf bmx computers
  heb er zo eentje aangeschaft en werkt gedaan super

  deze heeft met de 3g module ook gps en werkt super goed

 9. waarom de berichten een voor een? onhandig , geen overzicht.

 10. Hoe plaats ik een wachtwoord op een app

 11. Kan je hiermee ook apps downloade en foto’s trekken

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.