Werken met de e-mail applicatie op je Android tablet

53

De e-mail app is een veel gebruikte applicatie op de tablet. Binnen Android kun je gebruik maken van verschillende e-mail apps. Vaak is een native e-mail applicatie voorgeïnstalleerd, evenals de Gmail applicatie. Daarnaast kun je andere e-mail applicaties downloaden in de Play Store. Een e-mail app heeft meerdere voordelen ten opzichte van een webservice zoals hotmail.com of gmail.com. Zo kan de app gebruik maken van notificaties zodat je een melding krijgt bij nieuwe e-mails. Ook is de interface vaak gebruiksvriendelijker.

In deze tablet tip wordt uitgelegd hoe je met een e-mail applicatie kunt werken. Veel functionaliteiten van e-mail apps zijn hetzelfde. Ook de look and feel en veel standaard functionaliteiten zijn vaak identiek.

E-mail apps

android-email-app-logoBijna elke tablet heeft een native (eigen) e-mail applicatie geïntalleerd. Het logo daarvan lijkt vaak op het logo dat rechts van deze tekst is weergegeven. Ook is op een Android tablet bijna altijd een Gmail app meegeïnstalleerd, welke fijner werkt met een Gmail account.

In de Play Store op je tablet zijn verschillende onafhankelijke e-mail apps te vinden die je kunt gebruiken. Zoek op e-mail en je vindt tientallen alternatieven.

E-mail account ingeven

Het instellen van je e-mail account is niet moeilijk als je de juiste gegevens bij de hand hebt. Bekijk hiervoor de tablet tip die hoort bij jouw e-mail account:

Gmail instellen
Microsoft (Hotmail, Live mail, Outlook.com) e-mail instellen
Andere online e-mail dienst instellen instellen
Zakelijk e-mail account via Exchange server instellen

Hoe werkt de e-mail app

De e-mail applicatie op je tablet heeft bijna altijd eenzelfde type uiterlijk. Een linker kolom geeft je inbox weer met daarbij alle mappen die je hebt ingesteld, zoals verzonden e-mails en alle e-mails in de prullenbak. Bij vrijwel alle apps blijft de linker kolom in beeld, ook als je een e-mail opent.

Daarnaast, rechts van de mappen, vind je een overzicht van alle e-mails uit de map. Net als bij een web-versie zijn ongelezen e-mails dikgedrukt. Het kan voorkomen, afhankelijk van de instellingen, dat reeds gelezen e-mails buiten de app als ongelezen getoond worden. Druk op een e-mail om deze te openen.

Vanuit het beginscherm kun je meer dan navigeren in mappen en het openen en lezen van e-mails. Dit zijn enkele handige functies die in bijna alle e-mail apps voor Android werken.

Functies
In de bovenste balk, zoals je hieronder ziet, vind je de volgende functies:

Instellingen e-mail op Android tablet - logos functies

 

 • E-mail account: je kunt zien in welk e-mail-account je aan het werken bent. Je kunt vaak meerdere accounts aan één applicatie toevoegen. Klik op de accountnaam om te wisselen van account.
 • Aantal ongelezen e-mails: in het voorbeeld zijn 3 e-mails niet gelezen.
 • Sorteren: sorteer je e-mails op bijvoorbeeld tijd (standaard) of op onderwerp.
 • E-mail aanmaken: start met het schrijven van een nieuwe e-mail.
 • Zoeken: zoek binnen al je e-mails (titel en tekst) op een woord of combinatie van woorden.
 • Verversen: synchroniseer opnieuw (ook automatisch mogelijk via de instellingen). Hiermee ververs je de app. Je kunt recente e-mails ophalen.
 • Instellingen: ga naar de instellingen van de e-mail applicatie.

Vanuit een geopende e-mail blijven deze funcities beschikbaar. Wel verschijnen nieuwe functies, zodat je bijvoorbeeld de e-mail direct kunt beantwoorden of verwijderen.

Lang drukken
Vanuit het e-mail overzicht kun je direct bepaalde functies uitvoeren met een e-mail. Druk lang op het onderwerp van de e-mail. Na een seconde verschijnt een popup of een nieuwe balk (afhankelijk van de app en de versie) waarmee je direct de e-mail kunt verwijderen, de mail kunt verplaatsen naar een andere map of andere bewerkingen kunt uitvoeren.

Vegen (gestures)
In sommige e-mail apps kun je ook vegen, afhankelijk van het type app. Zo kun je een e-mail bijvoorbeeld in één keer ‘wegvegen’ waardoor deze wordt gearchiveerd. Bij een geopende e-mail kun je met één veeg naar de volgende of vorige e-mail navigeren. Veeg in de geopende e-mail simpelweg van rechts naar links, of de andere kant op.

Notificaties

Nieuwe e-mails verschijnen vanzelf als melding in je notificatiebalk. Klik op de e-mail om deze direct te openen. Of verwijder de notificatie door de notificatie weg te vegen van links naar rechts (alleen in Android 4.1 en hoger).

Instellingen

Via de instellingen knop, bijna altijd zichtbaar rechtsboven in het beeldscherm, kom je bij de instellingen van de e-mail app. Hierin kun je je account wijzigen of meerdere accounts toevoegen. Ook kun je hier je e-mail en alle instellingen personaliseren. Selecteer bijvoorbeeld hoe vaak gescand moet worden naar nieuwe e-mails. Of bepaal wat met een gelezen of verwijderde e-mail moet worden gedaan op de e-mail server.

Instellingen e-mail Android tablet (1)

Problemen met e-mail op je tablet

Nog steeds problemen met je e-mail? Stel dan je vragen in de reacties hieronder, in de tablet vraagbaak, of kijk bij de veelvoorkomende e-mail problemen op je tablet [link].

Was dit nuttig?


+94 -149


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

53 reacties

 1. eddie stout op

  Ik kan mijn email die in de prullenbak is geplaats niet verwijderen ik heb een nexus7
  misschien dat iemand mij dat kan uitleggen

 2. Waarom download me mail niet van zelf? Nog als ik alles bijwerken drukt lukt het nog niet.

  Gaat om een Tab 2 10.1.

  Graag wie kan e helpen

 3. Djuri Matthijsse op

  hallo, ik heb een samsung galaxy tab 10.1
  ik heb op de standaard email app mijn email geinstalleerd nu wil ik mijn mails verwijderen die ik gelezen heb, deze worden verwijderd uit de inbox dan verwijder ik ze ook uit mijn prullenbak en als ik dan mijn tablet uitzet en opnieuw aanzet dan staan deze mails gewoon weer in mijn inbox. ik denk zelf dat dit een instelling is, zoja weet iemand hoe ik deze instelling kan veranderen?

  Groetjes,
  Djuri Matthijsse

  • Djuri, waarschijnlijk haal je je e-mails binnen via de algemene e-mail app en door middel van de Pop-instellingen?

   In dat geval zijn de e-mails op je tablet slechts een gesynchroniseerd duplicaat van je e-mail, die ergens op een server van bijv. Google (Gmail) of Microsoft (Hotmail/Live) staat. Elke keer als je je tablet opstart worden nieuwe of gewijzigde e-mails opnieuw opgehaald. Het is als het ware een live kopie van je online account.

   Je kunt vanuit de app wel e-mails versturen, bewerken, enz. Maar als je een e-mail verwijdert dan is dit alleen op je tablet en niet in je live account. Dat kan namelijk niet met de Pop-instellingen. Na een herstart zal de verwijderde e-mail gewoon weer opgehaald worden van het online account.

   Wil je dit wel dan kun je bijvoorbeeld (indien beschikbaar) gebruik maken van een officiële app, bijvoorbeeld de Gmail app of Hotmail app.

   Soms is het mogelijk om in de app in te stellen (via instellingen) of de app de e-mails ook van de server moet verwijderen als je deze verwijdert van je tablet. Deze optie is soms mogelijk, afhankelijk van je instellingen en je e-mail account.

   Succes, en laat even weten of en zo ja welke optie is gelukt!

 4. Bedankt voor de vraag en de tip, ik zat met met hetzelfde probleem, heb nu die app leegemaakt en ongesynchroniseerd, gebruik dan toch maar de webmail, dan kan ik via de computer de prullemand van webmail makkelijker leegmaken ook nog.

 5. Ik heb twee email accounts ingesteld in de standaard android app en ik kan berichten ontvangen en versturen. Echter zodra ik op een bericht druk om het te openen krijg ik de melding “email is gestopt” en sluit de email app. Zodoende kunnen er geen berichten worden geopend.

 6. Hoe maak ik een extra map bij in het emailprogramma op een Android versie 4.2.1 ?
  Er staat alleen de 5 bestaande en standard mappen zoals:
  Postvak In
  Concepten
  Postvak Uit
  Verzonden
  Prullenbak
  Ik wil namelijk b.v. een Map bijmaken ” Niet Verwijderen” zodat ik alle emails die ik wil bijhouden niet per ongeluk verwijder
  Anders “ziet men door het bos de bomen niet”

  mvg

  • Hallo Ritteke,
   Ik zit met hetzelfde probleem.
   Ik zou een mapje willen bijmaken met “ongewenste email”.
   Maar ik weet niet hoe.Ik zie hier ook geen antwoord verschijnen.
   Heb jij ondertussen een oplossing gevonden? groetjes Yves

 7. Francine Dal-Piva op

  Ik heb verschillende mappen aangemaakt op mijn pc voor
  hotmail.Als ik ze op mn samsung tablet wil bekijken verschijnt
  er geen enkele mail.De mappen kan ik wel zien .
  Wat kan ik doen ?
  Dank bij voorbaat.

 8. Hoi,

  Ik heb een vraagje, ik heb een Asus MemoPad tablet en daar heb ik mijn mail op geïnstalleerd. Na ongeveer 20-30 mails “verwijdert” de app echter zelf de e-mails, terwijl ik ze graag minstens een maand zou willen bewaren. Weet iemand hoe ik kan instellen dat de app niet zelf laat verdwijnen? Anders moet ik inloggen via internet en dit gaat niet altijd als ik geen wifi heb, maar wel even snel iets weer doorlezen.

 9. Mijn email app geeft een cijfer aan met een min teken. Normaal staat daar het aantal nieuw gestuurde email? Ik heb alle mails gelezen, weet iemand hoe dat kan
  Bvd

  • Helaas heb ik dat ook. Min 2. Krijg ik bv 2 mails binnen staat die dus op 0. Na lezen en verwijderen staat er weer min 2.
   Wij hebben allebei een samsung s 3 met dezelfde instellingen. Het andere toestel doet dit niet.
   Raadsel ??????????
   Weet iemand wat dat kan zijn ?

 10. Ik heb sinds kort een samsung tab 3 10.1 aangeschaft. Ik heb mijn mail hierop ingesteld en dat is me prima gelukt. Het enige nadeel is dat ik alleen de mails van ‘vandaag’ kan lezen en niet voorgaande mails van vorige week of zelfs vorige maand. Ik denk dat dit een instelling is, maar kan dit nergens vinden.
  Wie kan mij vertellen hoe ik dit kan wijzigen?

 11. Gybels Lieve op

  Ik heb dezelfde vraag als hierboven,Ilse.Mijn mails gaan ook steeds weg,hoe kan ik die ophalen?
  Ik krijg ook sommige mails die ik via mijn pc krijg,maar niet allemaal;hoe komt dit?

 12. Ik heb ook hetzelfde probleem als k.e. 7 december en Ilse 18 januari.
  Mijn mails verdwijnen vanzelf uit de app na een paar dagen. Ik zou ze ook graag minstens een maand zichtbaar hebben. Ik heb dit probleem zowel op mn Galaxy Tab 3 10.1 als op mn iphone 4s.

 13. Is er een Android e-mail app die de mail ook daadwerkelijk download en op de tablet opslaat zodat de mail op de tablet zichtbaar blijft ook nadat de e-mail via Outlook op de vaste pc van de server is binnen gehaald?

  Het mail programma op de iPad werkt wel zo. Waarom werkt Android dan anders? Ik wil zelf besluiten of ik de mail vervolgens van de tablet afhaal (zoals bij de vaste pc).

  Dus niet een app die alleen weergeeft wat er op de server staat maar alles wat er in de mailbox op de server staat ook echt download (kopieert) waarbij alleen na downloaden met Outlook op de vaste pc de server mailbox leeg is.

 14. Sinds een paar dagen krijg ik geen melding meer als er een mail binnenkomt. Ik moet op de twee pijltjes tikken, dan wordt de mail binnengehaald. Heb ik iets veranderd?

  • Hoi Mary,

   Mogelijk heb je synchronisatie uitgezet? Deze kun je vinden op een van deze twee manieren:

   1) bij de ‘snelle instellingen’ (ook waar je notificaties te vinden zijn). Hier vind je een logo met twee pijlen die in de vorm van een rondje naar elkaar wijzen. Dit is de synchronisatie-knop die je aan en uit kunt zetten. Zet deze aan.
   2) bij de instellingen van je e-mail account. Ga naar de algemene instellingen (radar-logootje) en ga bij de accounts naar het e-mail-account. Daar kun je checken of de synchronisatie van je e-mail toevallig niet uit staat.

   Succes en laat even weten of het gelukt is, Mary!

   • Hallo Leon, bedankt voor je reactie. Het lukt mij niet op synchronisatie aan te zetten. Ik kom ergens, master sycronisatie is uitgeschakeld, en bij gegevensgebruik, staat er sycronisatie uitgeschakeld. Of ik het vinkje nu aan of uit vinkt het blijft er staan. Heel vervelend, wat kan ik nog meer doen.

   • Het is gelukt. Bovenaan het tablet een veegbeweging naar beneden. Ik zag o.a. wifi, gps, vliegtuigstand enz. Het icoon van synch was zwart en hoort groen te zijn. W.s. door de laatste update gewijzigd. Meer mensen in mijn omgeving hadden dit euvel.

    Bedankt voor je eerdere reactie. Nog een klein dingetje, ook is er iets gewijzigd bij de mail, er staat nu steeds, gecombineerde weergave. Ik krijg het handmatig terug gezet naar postvak in maar de volgende maal weer het zelfde. Kan ik dit definitief terug zetten? Alvast bedankt Leon.

    • Mary, ik was denk ik vergeten die veegbeweging naar beneden erbij te vermelden (hoewel het bij sommige tablets een veegbeweging van onder naar boven is, afhankelijk van de Android versie).

     Over het e-mail probleem: heb je al eens gekeken bij de instellingen van de e-mail app? Ergens bovenin kun je naar de instellingen gaan door middel van een icoon dat lijkt op:
     1) drie kleine vierkantjes op een rij boven elkaar, of
     2) drie smalle horizontale strepen boven elkaar op een rij.

     Mogelijk dat je bij de Instellingen van de e-mail-app de standaardweergave kunt wijzigen naar Postvak In.

     Ik ben benieuwd of het je lukt!

 15. Henriet Miggelenbrink op

  Ik heb een samsung tablet en heb problemen met het downloaden van bijlagen in email. Het is me 1 keer gelukt maar ik weet niet meer wat ik heb gedaan. Antwoord zoeken op Internet geeft geen gewenst resultaat.

 16. Hoi Leon, en weer is het mij gelukt. En dat voor een 65 plusser. Bij de weergav, gecombineerde weergave staat daar direct onder mijn account naam met een groen vinkje. Dat heb ik een paar tellen vastgehouden en alles was weer bij het oude. Wat jij beschreef over de veegbeweging, i.d.d was voor de laatste update het een veegbeweging naar boven. Nu dus andersom

  Een fijn weekend en zo kunnen we elkaar mooi helpen. Super.
  Mary. r

 17. Hey,

  Ik gebruik naast een outlook-adres ook een gmail-adres. Ik laat de mails van gmail automatisch doorsturen naar het outlook-adres.

  Als ik via de app op mijn smartphone mails wil beantwoorden die naar mijn gmail-adres zijn gestuurd, dan krijg ik telkens een foutmelding (Status: 5.6.2
  Diagnostic-Code: smtp;554 5.6.2 Delivery SMTP Error. Command: 3. Response: 535-5.7.8 Username and Password not accepted.).

  Mails die naar mijn outlook-adres zijn gestuurd kan ik zonder problemen beantwoorden. Ook via mijn pc is er geen enkel probleem om mails te beantwoorden. Het maakt niet uit op welk adres ze zijn gestuurd.

  Hoe kan ik dit oplossen?

 18. Ik stuur al sinds jaar en dag emails vanaf de standaard mailapplicatie. Ik gebruik daarvoor een hotmailaccount. Tot nu toe altijd zonder problemen maar sinds een paar dagen stuurt men mij de mailtjes terug omdat ze zijn veranderd in een wirwar van cijfers en letters.

  Heel bizar en ik weet niet wat ik eraan kan doen. Iemand die het weet? Het zou ontzettend fijn zijn!

  Groet Johan

 19. hallo,

  ik ontvang wel e-mail op mijn samsung tab3 maar al ik de mail wil beantwoorden zegt hij verzonden maar de mail komt niet aan… dit is ook het geval op mijn mobiel de samsung s3
  wat doe ik verkeerd…

  gr linda

 20. Hallo, op het startscherm van mijn tablet blijft het envelopje met @ steeds open staan, iedereen die dit tablet gebruikt kan dus mijn mails lezen. Ik vind nergens terug hoe ik hier kan afmelden 🙁

 21. Hallo Leon,

  Als ik email heb binnengehaald op mijn Samsung Galaxy Note 2014 (Android) tablet en daarna nieuwe berichten van de server heb opgehaald met mijn laptop (die server leegmaakt) en daarna dus nieuwe berichten ophaal op de tablet, worden de eerder binnengehaalde email op de tablet verwijderd. En de eenmaal op de tablet binnengehaalde mails wil ik ook bewaren. Hoe kan ik dat op de tablet Instellen?

  Alvast bedankt,

  Hans

 22. Beste lezers,

  Ik hoop dat een van jullie mij kan helpen, zag de vraag hierboven al staan maar geen antwoord.
  Ik heb bij mijn mailicoontje een minteken staan welke ik niet weg krijg. Hij staan nu al op -19.

  Weet iemand hoe ik dit probleem kan oplossen?

  Alvast bedankt.

 23. Paul Wuyts op

  Gebruik samsung tablet ,problemen :krijg de binnenkomende e-mails niet in postvak in, krijg wel een pop-up (links boven )en beep , maar naar waar ze dan worden weggeschreven is een raadsel ,vind ze niet terug , werkte vroeger wel normaal,bedankt voor de responce .

 24. Ik wacht nog steeds op een oplossing voor het printen van emailberichten vanuit de emailapplicatie vanaf mijn Nexus 10 via Epson Iprint. Ook sinds de laatste update van KitKat juni 2014 is daarvoor geen mogelijkheid voor.

 25. Katinka Verdonk op

  Help!!!!! Ik kan mijn mappen niet vinden. Ik zie alleen de inbox, ofteweel alle mails die err binnen komen, maar als ik een mail verzend of opsla kan ik die met geen mogelijkheid terugvinden.

  • Welke e-mail applicatie gebruik je op welke tablet?

   In de Gmail app vind je rechtsboven in het beeldscherm een zogenaamd hamburger-menu. Dit is een icoon met drie kleine liggende streepjes boven elkaar. Druk hierop en er verschijnt een nieuw menu vanuit de linkerkant van het scherm. Daar vind je de mappen van de e-mail.

   Veel standaard e-mail-apps binnen Android hebben helaas geen mappen-functionaliteit. Deze werken slechts met de inbox-map. Je moet dan een andere e-mail app gebruiken om de mappen te kunnen gebruiken.

   Verder zien we regelmatig problemen met gebruikers van Hotmail, in welke app dan ook. Hotmail heeft helaas geen optimale verbinding om het complete e-mail-account mee te nemen, inclusief alle mappen, in de e-mail app op Android of op de iPad. Een optie is om de Hotmail-app te gebruiken van Microsoft, maar deze applicatie vind ik niet zo fijn werken helaas…

 26. Ik heb een samsung-tablet 3, ik ontvang steeds mail -ouder dan- van soms meer dan een maand terug, heb ik net alles leeggemaakt komen er weer oude mails soms wel 50! boven. Hij haalt ze op bij m’n laptop, wil ik zo houden, maar hoe los ik dit op, hopelijk ben ik duidelijk, ben 64 en nog niet zo heel handig. Dit euvel had ik eerder niet,daarom snap ik het niet.vr.groet

 27. MarieChristine op

  Ik heb een Galaxy tab3 en een vraag over email bijlagen downloaden. Dit lukt vaak niet goed, ik kllk op de bijlage en zie dat hij download als ik hem dan open is hij leeg dat gebeurd met alle soorten bestanden. Wat kan ik hier aan doen?
  Alvast bedankt!

 28. Anke van Heeckeren op

  Als ik mijn prullen bak leeg maak , blijft er toch een cijver achter staan , terwijl ik leeg heb gemaakt ! Hoe krijg ik dat cijver weg?

  • Rini Vondeling op

   Er blijven cijfers achter mijn postbank in en prullenbak staan, ondanks dat er geen berichten meer in staan. Hoe krijg je dit weg voor?

 29. Ik heb een asus nexus en gebruik de meegeleverde email.
  Mailtjes die ik verwijder, komen in de prullenbak.
  Weet iemand hoe ik in 1 keer die prullenbak kan legen, ipv weer elk mailtje apart aan te moeten vinken?

  • De Sutter Wim op

   Normaal moet het volstaan om, IN je prullenbak, te swippen naar nieuwe mails. Dus even van boven naar onder vegen. Alsje mails zouden moeten weg zijn dan.

 30. M.P.J. Dekkers op

  Ik heb een LIFETAB S9512 en gebruik de OUTLOOK email.
  Mailtjes die ik verwijder, komen in de prullenbak.
  Weet iemand hoe ik in 1 keer die prullenbak kan legen, ipv weer elk mailtje apart aan te moeten vinken?

 31. hallo,

  ik wil een zonnet emailaccount instellen op de android mail-app op mijn tablet. Dit lukt met pop3. Ik loop er nu tegenaan dat de mail-app wel email ontvangt maar na het openen verdwijnt uit de inbox. Ik heb synchronisatie aangezet en bij het instellen van het emailadres zowel ‘email verwijderen van server: nooit’ en ‘email verwijderen van server: wanneer ik verwijder uit Postvak IN’ geprobeerd. Ik beide gevallen blijft de inbox leeg na opnieuw synchroniseren. Ik kan zo snel niet in de algemene instellingen niets vinden waardoor ik dit aan kan passen. Via imap. krijg ik het niet voor elkaar omdat de provider tele2 is, die ondersteunt imap. niet.

  Alvast bedankt.

 32. Als ik een reply ontvang op een door mij verstuurd bericht, zie ik wel bij het overzicht dar er een antwoord is en kan daar nog net een paar woorden van het antwoord zien, maar als ik deze aantik, krijg ik alleen mijn eigen bericht te zien. Scrollen helpt niet. Voor het bericht staat een vierkant die zeg maar gedeeld wordt door de eerste letter van mijn email en die van de beantwoorder. Op een andere helft klikken werkt ook niet. Heeft iemand een oplossing voor dit probleem?

 33. Als ik op mijn Samsung Galaxy S5 postvak in leegmaak staan er (niet te verwijderen of te lezen) nog een aantal berichten in. Ook in de prullenbak staan vele reeds verwijderde berichten (die ook niet meer te lezen zijn) momenteel 145. Iemand enig idee hoe ik die verwijder? Alvast dank!

 34. Hoe maak ik een nieuwe map in outlook op mijn Android tablet zie geen optie zoals op de pc om een nieuwe map te maken

 35. Is er ook een manier om je email te lezen op volledig scherm? Ik kan er geen instelling voor vinden.
  Ik heb een 10 inch android schermpje,en kan niet de hele berichten in 1 x lezen,moet altijd schuiven om alles te lezen. Ik gebruik ook iets grotere letters omdat mijn ogen wat minder worden door de leeftijd he.
  Iemand een tip behalve een grotere tablet kopen..?

Reageer