Tip: 5 alternatieven voor het standaardtoetsenbord op je tablet

0

De tijd dat Google de enige aanbieder was van een virtueel toetsenbord voor je tablet, ligt ver achter ons. Wie de Google Play Store of Apples App Store doorzoekt merkt dat er vele tientallen alternatieven zijn voor het standaardtoetsenbord. Maar welke zijn nou de moeite waard? In dit artikel geeft TabletGuide je een overzicht van 5 alternatieven voor het standaardtoetsenbord.

SwiftKey

Wellicht een van de bekendste alternatieve keyboards is SwiftKey. Deze toetsenbordapplicatie wordt geroemd om zijn hoge mate van kunstmatige intelligentie: naarmate je meer met SwiftKey typt, des te meer hij van je typegedrag leert. Een handige functie is bijvoorbeeld Tap Map. Stel dat je de letter –G wilt intoetsen, maar geregeld gedeeltelijk de –F indrukt met je vinger. SwiftKey onthoudt dit en past (op de achtergrond) automatisch de vormgeving van de toetsen aan door ze enigszins te kantelen. Als je voortaan de halverwege de F-toets drukt terwijl je de –G wil intypen, dan maakt hij daar automatisch de –G van.

SwiftKey biedt ook de mogelijkheid om het uiterlijk van je toetsenbord aan te passen met gratis en premium-thema’s. Tevens biedt de applicatie autocorrectie en woordvoorspelling en houdt het statistieken bij van je typegedrag, zoals het aantal gecorrigeerde typefouten en aantal goed voorspelde woorden.

SwiftKey heeft meer dan 800 emoji’s in zijn database en onthoudt welke daarvan je het meest gebruikt. Naast typen kun je er ook voor kiezen om te swipen. De toetsenbordapplicatie ondersteunt meer dan 80 talen, waaronder Nederlands.

 • OntwikkelaarSwiftKey
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

 

Fleksy

Fleksy maakt gebruikt van een technologie die het bedrijf geometrische intelligentie noemt. Het toetsenbord kijkt niet alleen welke letter je intypt, maar analyseert je typepatroon. Ook als je onnauwkeurig of slordig typt weet Fleksy op basis van je geschiedenis, woordkeuze en typepatroon welk woord je eigenlijk wilde invoeren en doet op basis daarvan een woordsuggestie.

Evenals SwiftKey houdt Fleksy statistieken bij van je typegedrag, maar kent ook badges toe op basis van behaalde prestaties. Zo heb je onder meer onderscheidingen als ‘invisible master’, ‘dash swiper’, ‘Fleksy bird’ en ‘king of the keyboards’. Ook kun je extensies toevoegen om bijvoorbeeld animated gifs te versturen met je berichten en applicaties als Facebook of Gmail activeren vanuit de toetsenbordapp.

De vormgeving van het toetsenbord kun je aanpassen. Ondersteunt eveneens swipen en de Nederlandse taal.

 • OntwikkelaarFleksy Inc.
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieProductiviteit / Toetsenbord /
 • Downloaden

 

Ai.type Keyboard

De vormgeving van ai.type Keyboard kun je helemaal naar je eigen smaak inrichten. Je kiest een van de gratis thema’s of ontwerpt je eigen thema waarin je je eigen kleuren en lettertype bepaalt. Ook woordvoorspelling, woordsuggesties en automatische correctie behoren tot de standaardfunctionaliteiten.

Een bijzondere toevoeging is single touch typing. Op basis van de context doet ai.type Keyboard een woordsuggestie voor het volgende woord dat je waarschijnlijk wilt intypen. Je hoeft hierbij niet eens de eerste letter van het woord in te typen.

Naast letter-voor-letter typen kun je ook swipen. De toetsenbordapplicatie omvat meer dan 800 emoji’s die je in je gesprekken kunt gebruiken. Bevat een Action Bar met handige ingebouwde functies als een calculator, Google Search en clipboard. Het toetsenbord kun je groter of kleiner maken door een rij weg te halen of toe te voegen.

 • Ontwikkelaarai.type
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieProductiviteit /
 • Downloaden

 

Swype

Swype biedt min of meer dezelfde functionaliteiten die we al eerder voorbij hebben zien komen: je kunt de vormgeving naar je eigen smaak inrichten, autocorrectie, woordvoorspelling, swipen, etc. Handig is dat je twee talen naast elkaar kunt gebruiken terwijl je aan het typen bent. Je krijgt dus niet meteen een foutmelding als je een Engelstalig woord typt terwijl het keyboard is ingesteld op Nederlands. Over talen gesproken: je kunt op dit moment 71 talen en 20 dialecten downloaden.

Heb je geen zin om te typen, dan gebruik je de Dictator-functie. Je dicteert wat je wilt schrijven en de tekst verschijnt in beeld. Weet je ook meteen waar het vlammetje rechts onder in de hoek voor staat: hiermee activeer je de dicteerfunctie.

 • OntwikkelaarNuance Communications
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

 

TouchPal

TouchPal is een gratis toetsenbordapplicatie voor je Android-tablet of iPad en telt wereldwijd meer dan 270 miljoen gebruikers. Deze toetsenbordapplicatie maakt gebruik van een techniek die de ontwikkelaars Wave Technology noemen. Hiermee kun je complete zinnen typen zonder ook maar één letter in de toetsen. Als je swipet verschijnen de woorden boven de letters. Deze woorden sleep je naar de spatiebalk totdat je een volledige zin hebt.

De database van TouchPal bevat meer dan 800 kleurrijke emoji’s, emoticons en smileys. Andere functionaliteiten zijn autocorrectie, woordsuggestie, statistieken en voice input. De laatste functie activeer je door de spatiebalk ingedrukt te houden. De vormgeving van het toetsenbord is met thema’s aan te passen. TouchPal ondersteunt meer dan 85 talen wereldwijd. Iedere taal heeft zijn eigen app, waaronder Nederlands.

 • OntwikkelaarTouchPal
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieProductiviteit /
 • Downloaden

Was dit nuttig?


+4 0


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

Reageer