Tip: je scherm vastzetten op een iPad, Android- en Windows-tablet

1

De een werkt liever in landschapsmodus, de ander geeft de voorkeur aan portretmodus. Zoveel mensen, zoveel smaken. Standaard is een tablet dusdanig ingesteld dat het scherm automatisch meedraait zodra je je tablet een kwartslag draait. Dat kan fijn zijn, omdat je bijvoorbeeld makkelijker typt in portretmodus, maar het kan ook onhandig zijn als je met een tekenprogramma werkt.

Hoe zorg je ervoor dat je scherm in de gewenste modus blijft staan en niet telkens meedraait? In dit artikel vertelt TabletGuide hoe je je scherm vastzet op een iPad, Android- en Windows-tablet.

Je scherm vastzetten op een iPad

Hoe je je tabletscherm in landschap- of portretmodus vastzet is afhankelijk van welk iPad-model je hebt. Zo heeft de iPad Air 2, op dit moment de allernieuwste tablet van Apple, niet langer een schuifknop waarmee je de schermrotatie kunt in- en uitschakelen. Alle andere modellen, inclusief de iPad Mini 3, hebben deze knop wel. Deze bevindt zich bij de volumeknoppen.

In principe vergrendel je bij deze modellen het scherm door deze knop om te zetten. Maar de schuifknop heeft nog een tweede functie, namelijk het geluid in- of uitschakelen. Door de knop simpelweg opzij te schuiven zie je welke van deze twee functies is geactiveerd. Verschijnt er een klokje in beeld, dan wordt je geluid in- of uitgeschakeld. Zie je een slotje in beeld verschijnen, dan heb je de rotatievergrendeling te pakken.

Je scherm vergrendelen in landschap- of portretmodus op een iPad

Hoe stel je in dat deze schuifknop de schermrotatie regelt in plaats van het volume? Daarvoor ga je naar Instellingen > Algemeen en zoek je het kopje ‘Functie zijschakelaar’. Daar druk je op de optie ‘Rotatievergrendeling’. Als je nu de schakelaar omzet wordt het scherm in de landschap- of portretmodus vastgezet.

iPad Air 2

Heeft u thuis een iPad Air 2? Dan ontbreekt de hierboven genoemde schuifknop. In plaats daarvan gebruikt u het bedieningspaneel. Door van onder in het scherm naar boven te vegen verschijnt het bedieningspaneel. Daar zie je verschillende ronde icoontjes, waaronder vliegtuigmodus, WiFi en Bluetooth. Helemaal rechts ziet u een slotje met een ronde pijl. Als je daar op drukt schakel je de schermrotatie in en uit. Door midden op het scherm te drukken verlaat je het bedieningspaneel.

Het bedieningspaneel is bij alle iPad-modellen aanwezig, ook als ze een schuifschakelaar hebben om de schermrotatie te regelen.

Schermrotatie-iPad-2

Je scherm vastzetten op een Android-tablet

In tegenstelling tot de iPad hebben Android-tablets geen knop om de schermrotatie te regelen. Daarvoor ben je aangewezen op het instellingenmenu. Druk op het tandwieltje om het instellingenmenu te openen. Wat je vervolgens moet doen is afhankelijk van de Android-versie waarop je tablet draait.

  • In Android 5.0 (Lollipop) of hoger ga je naar het tabblad ‘Display’ en zoek je de optie ‘When device is rotated’. Als je daar op drukt heb je de keuze uit ‘Rotate the contents of the screen’ en ‘Stay in current orientation’. Selecteer de tweede optie om het scherm in landschap- of portretmodus te vergrendelen.
  • In Android 4.4 (KitKat) of ouder zoek je eveneens het tabblad ‘Display’. De optie om schermrotatie uit te schakelen heet hier ‘Auto-rotate screen’. Met een schakelaar schakel je deze functie in of uit.

In principe doe je exact hetzelfde, alleen hebben de opties een iets ander naampje gekregen.

Je scherm vergrendelen in landschap- of portretmodus op een Android-tablet

Je scherm vastzetten op een Windows-tablet

Evenals bij Android-tablets ontbreekt ook bij Windows-tablet een knop om je scherm vast te zetten. Desondanks is het toch mogelijk om het scherm in een bepaalde stand te vergrendelen. Volg daarvoor het onderstaande stappenplan.

  • Houd de tablet in landschap- of portretmodus.
  • Veeg van de rechterkant van het scherm naar links om de charms bar te openen.
  • Druk op het tandwielicoontje (Instellingen).
  • Rechtsonder zie je een icoontje met daaronder de naam ‘Scherm’. Als je daar op drukt zie je bovenin de balk die in beeld verschijnt een tablet met dubbelgebogen pijl. Hiermee schakel je de schermrotatie uit.

Je scherm vergrendelen in landschap- of portretmodus op een Windows-tablet

Je hebt nog een tweede mogelijkheid om met een Windows-tablet de schermrotatie te regelen. Daarvoor ga je naar het bureaublad. Druk net zolang op de achtergrond van het bureaublad tot er een vierkantje in beeld verschijnt. Zodra je je vinger loslaat wordt er een venster geopend. Selecteer de optie ‘Schermresolutie’ in het venster. Ongeveer halverwege het scherm zie je een vinkje staan in het hokje ‘Het scherm automatisch laten draaien’. Als je het vinkje hier weghaalt en op ‘Toepassen’ drukt, is je scherm in landschap- of portretmodus vergrendeld.

Je scherm vergrendelen in landschap- of portretmodus op een Windows-tablet

Was dit nuttig?


+21 -22


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

1 reactie

  1. Ik heb een tab a6 samsung. Het automatisch draaien van het scherm lukt ineens niet meer. Ook niet nadat ik de uitleg heb gelezen. Wie kan mij duidelijker uitleggen hoe ik dit weer terugkrijg?

Reageer