Standaard applicaties instellen en deselecteren op je Android tablet

15

Als je een document wilt openen of een handeling uit wilt voeren op je Android tablet waarvoor je meerdere apps hebt geïnstalleerd krijg je de keuze welke app je wilt gebruiken. Het is ook mogelijk om een applicatie als ‘standaardwaarde’ in te stellen, waardoor je in de toekomst altijd dezelfde app gebruikt voor die taak of voor het openen van dat type document. Maar hoe deselecteer je deze default applicatie? In deze editie van de tablet tips leggen we je uit hoe je de standaardwaarde kunt selecteren en uit kunt zetten.

Standaardwaarde selecteren

Dit is de meest eenvoudige optie. Je krijgt namelijk een pop-up te zien wanneer je een handeling uit wilt voeren waarvoor meerdere applicaties beschikbaar zijn. Onder de lijst met beschikbare applicaties kun je selecteren dat de app vanaf dat moment als standaard waarde zal gelden.

UPDATE : Vanaf Android 4.2 ziet dit scherm er anders uit. Je dient dan altijd te selecteren of je het bestand of de link één keer met een geselecteerd app wilt openen of altijd. Kies je één keer, dan zal de vraag de volgende keer herhaald worden en kun je eventueel een andere app kiezen. Kies je altijd dan zal dit bestandstype of het linktype voortaan altijd met die app geopend worden, tenzij je dit weer uitzet.

Tot en met Android 4.1

Vanaf Android 4.2

Vanaf Android 4.2

Je krijgt in de toekomst geen pop-up meer te zien en zal direct voor de desbetreffende taak de voorkeursapplicatie gebruiken.

Standaardwaarde deselecteren

Hoe zet je de default of standaardwaarde weer uit? Bijvoorbeeld als je voor één keer, of voortaan, een andere Android applicatie wilt gebruiken voor het openen van dat document? Het uitzetten van een standaard applicatie vergt wat meer stappen maar is niet ingewikkeld.

Ga naar Instellingen > Applicaties (of toepassingen) > [tabblad]alle(s)

Je krijgt een overzicht te zien van alle applicaties op je Android tablet. In deze lijst zitten niet alleen de voorgeïnstalleerde applicaties en de door jou geïnstalleerde apps, maar ook enkele standaard-processen die je kunt beheren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de standaard ‘Startscherm Launcher’ (naamgeving afhankelijk van je Android versie en tablet type).

Ga naar de applicatie die je ooit hebt geselecteerd als standaardwaarde, waarvan je deze default instelling wilt verwijderen. Druk op de app zodat bij de instellingen van die applicatie komt.

Onderaan deze pagina vind je een knop met de naam ‘standaardgegevens wissen’.

Door op deze knop te drukken wis je alle standaard (default) gegevens van die applicatie. Voor alle handelingen waarbij deze applicatie als standaard is aangemerkt zul je opnieuw de pop-up te zien krijgen waarbij je kunt kiezen tussen twee of meer apps.

Voor sommige handelingen, zoals de virtuele home-knop linksonder in het scherm, kunnen ook meerdere apps gebruikt worden. In dit geval kunnen bijvoorbeeld andere launchers gebruikt worden naast de stock launcher voor Android. Voor deze handelingen geldt hetzelfde als hierboven is omschreven. Stock-applicaties, zoals de default Android launcher en de standaard Android browser worden ook vermeld in het applicatie overzicht (bij Alle(s)).

Was dit nuttig?


+401 -96


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

15 reacties

  • Als je een bestand of link opent, en er zijn 2 of meer apps die dit kunnen openen, krijg je de vraag met welke app je het bestand of de link wilt openen. Je kunt er dan een selecteren en aangeven of je dit ‘één keer’ wilt openen of voortaan ‘altijd’ wilt openen. Selecteer je ‘altijd’ dan wordt dat vanaf dat moment, voor dat bestand- of linktype voortaan de standaard app.

   Toevoeging: in bovenstaand screenshot zie je dat het anders heet. Daar kun je aanvinken dat je de app wilt ‘standaard gebruiken voor deze actie’. In andere Android versies krijg je deze vraag als je een bestand opent en moet je selecteren of je dat bestand één keer met die app wilt openen of altijd.

  • Wat wil je veranderen in Android 4.3?

   Het (de)selecteren van standaardwaarden voor apps verloopt vanaf Android 4.0 ongeveer altijd via dezelfde methode.

   Kijk bij Instellingen > Apps of Instellingen > Applicatiebeheer (Appbeheer) en zoek de app waarvan je de standaard open-instellingen wilt wissen.

 1. mijn samsung 10.1 tablet laad regelmatig spelen en maakt daar ook een sneltoets voor aan.
  iedere keer als ik mijn samsung aan zet verschijnt er ook een vraag, b.v. of ik een cadeaubon van de AH wil e.d.
  hoe kom ik van die automatische spelen en vragen af?
  alvast mijn dank voor uw antwoord.

 2. Goedenavond,

  Ik heb geprobeerd om een instelling terug te zetten, ik was bezig met foto’s en klikte de app “foto” aan voor altijd, maar ik wil juist de app ” galerij” als standaard hebben, ik ben 2 dagen bezig geweest, maar het lukt mij niet, in instelling en dan apps komt “foto” niet voor in het rijtje, wel zie ik “galerij” staan maar de balkjes(instelling standaard) zijn grijs, wat moet ik doen om mijn foto’s te openen in galerij?

  Met vriendelijke groet,
  Erika

  • Erika, als het goed is zijn er verschillende tabbladen op je tablet. Één van die tabbladen heet ‘Alles’ of ‘Alle apps’. Daar vind je de Foto’s app mogelijk wel! Je moet juist in de app ‘Foto’s’ de standaardwaarden uit zien te schakelen.

   • Heb zelfde probleem als Erika, ben naar de instellingen tabs alles gegaan maar die foto’s komt daar toch niet in voor. Ik zou mijn fotos ook liever met galerij bekijken. De reden hiervoor is wanneer je de foto’s met de app foto’s bekijkt gaat de foto altijd in een verminderde belichting, als je dan naar de volgende foto wilt gaan (verslepen) licht deze terug op. Verveelend is dit. Dit fenomeen doet zich niet voor met gallerij.

    Kan er mij iemand helpen met dit probleem? alvast reeds bedankt voor elke reactie.

  • In het rijtje met alle apps heeft de app ‘foto’s’ een andere naam, namelijk ‘Google+’. Wis bij deze app de standaardwaarden en je kunt een andere standaard kiezen.

 3. Hallo,

  Ik heb een samsung galaxy tab 2 10.1.
  Kan hier op geen spellen op facebook spelen, zoals farm heroes, candy crush oid.
  Hij geeft telkens aan dat er flash player nodig is, alleen kan nergens een geschikte vinden waardoor het wel werkt.
  Weet dat hier ook apps voor zijn alleen die werken niet optimaal en blijven vast zitten, daardoor speel ik liever gewoon in een webbrowser.

  Weet iemand hoe ik dit op kan lossen?

  • De nieuwere Android-tablets hebben de facto geen Flash meer. Sinds vorig jaar is Flash afgeschaft voor alle mobiele apparaten, waaronder Android-tablets.

   In dit artikel is uitgelegd hoe je Flash zelf kunt proberen te installeren op je tablet http://www.tabletguide.nl/tip/flash-installeren-op-je-android-tablet/

   Alleen zal dit lang niet altijd goed werken. Evengoed heb je veiligheidsrisico’s indien je een verouderde app gebruikt die niet meer ondersteund wordt door de maker (Adobe)

 4. Hallo ik heb perongeluk de vekeerde videospeler als standaard geklikt maar ik kan hem niet meer verwijderen er staat geen standaardinstellingen dus kan ook niks verwijderen help mij heb je de app ook al geprobeerd te verwijderen

 5. Aldin Dubo op

  Hallo,

  Ik heb steeds gezeik met met de standaard webbrowser op mijn Samsung Tab 3. Hij opent hem steeds in de standaard webbrowser, terwijl ik juist wil dat hij alles opent in Chrome of Firefox. Bij applicatiebeheer staat Chrome en Firefox er wel bij en van hun kan ik de standaardwaardes verwijderen. De standaard webbrowser staat er niet bij, terwijl ik juist van de standaard webbrowser de standaardwaarden wil verwijderen. Hoe fix ik dit?

  Alvast bedankt.

Reageer