Snelkoppelingen naar mappen en websites maken op je bureaublad

4

Je Android bureaublad of startscherm is vaak het startpunt van waaruit je gaat werken. Eerder al schreven we hoe je je bureaublad achtergrond in kan stellen en hoe je applicaties op je Android tablet bureaublad kunt plaatsen en aanpassen. In dit artikel wordt besproken hoe je snelkoppelingen of een shortcut naar websites en naar mappen op je Android tablet kunt maken. Dit is een andere methode dan het plaatsen van apps op je Android startscherm, vandaar dat het speciale aandacht verdient. Een andere naam voor een snelkoppeling is een shortcut (engels). Een bladwijzer is in feite iets anders maar vaak wordt hetzelfde bedoeld.

Je hebt in veel gevallen applicaties nodig om een snelkoppeling aan te kunnen maken naar een folder of een webpagina op je Android tablet. De methode hangt ook af van het type tablet dat je hebt en de versie van het Android besturingssysteem. We proberen zoveel mogelijk opties aan te bieden zodat je meerdere methoden kunt proberen op jouw tablet. Heb je een andere methode? Laat het ons weten in de reacties en we voegen deze toe aan deze tip! Laat ook vooral weten of deze tablet tip handig was voor je, onderaan deze pagina.

Snelkoppeling naar een map

Optie 1 – ES File Explorer

Deze methode is de meest gebruikte en meest voor de hand liggende. Via een File Manage applicatie is het mogelijk om een shortcut naar een folder aan te maken. Het meest gebruikt en het handigst is ES File Explorer. Een andere populaire app, ASTRO File Manager, biedt deze mogelijkheid niet.

Druk in ES File Explorer lang op een map. Een menu verschijnt waarin je kunt selecteren dat je een snelkoppeling aan wilt maken. Deze verschijnt automatisch op je startscherm. Deze kun je daarna verplaatsen naar de gewenste locatie of samenvoegen in mappen op je startscherm.

Snelkoppeling naar map op Android tablet

Optie 2 – via startscherm

De tweede optie verloopt niet via een applicatie maar via het Android systeem. Deze optie werkt niet bij alle Android tablets. Optie 2 voor het toevoegen van een directe link naar een map op je Android tablet is identiek aan het toevoegen van een applicatie op het bureaublad. Sommige Android tablets of smartphones bieden de mogelijkheid om via het bureaublad nieuwe snelkoppelingen toe te voegen. Druk lang op een vrije ruimte op het startscherm waarna mogelijk een menu tevoorschijn komt waarbij je verschillende items toe kunt voegen. Soms zijn dit alleen achtergronden of applicaties. Echter, sommige Android versies bieden ook de mogelijkheid om een snelkoppeling naar een map toe te voegen met deze methode. Als je deze optie selecteert kun je meteen kiezen welke map je als snelkoppeling wilt gebruiken.

Snelkoppeling naar een website

Optie 1 – via browser

Verschillende Android browsers bieden de optie om snelkoppelingen toe te voegen aan het startscherm van je tablet via de browser applicatie. Hier geven we het voorbeeld van de Stock Android browser, de standaard browser voor alle Android apparaten tot en met Android 4.0.

 1. Open de Android browser en navigeer naar de webpagina waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
 2. Klik op het sterretje in de browser, welke zich in de adresbalk bevind. Een menu verschijnt.
 3. Geef de naam aan van de snelkoppeling en selecteer in dit menu dat je deze wilt toevoegen aan het startscherm.
 4. Automatisch wordt een snelkoppeling aangemaakt waarbij het logo van de website wordt gebruikt als icoon. Dit icoon kun je vervolgens naar wens verplaatsen.

Snelkoppeling naar website op startscherm Android tablet (1)

Optie 2 – via widget (1)

De snelkoppeling die je aanmaakt op het bureaublad of homescreen van je Android toestel is in feite een widget. Je kunt dus ook via de widgets een website snelkoppeling toevoegen.

Elke tablet heeft zijn eigen methoden om een widget toe te voegen. Een mogelijkheid is door lang op een open plek op het bureaublad te drukken. Ook kan dit soms via de instellingen of via de lijst met applicaties (en widgets). In dit voorbeeld gebruiken we de laatste optie.

 1. Open de browser en navigeer naar de gewenste webpagina. Maak een bladwijzer aan. Dit kan door op de ster te drukken in de adresbalk.
 2. Ga naar de lijst met widgets (afhankelijk van de tablet). Daar vind je een of meerdere widgets met de naam ‘bladwijzer(s)’. Soms hebben alternatieve browsers ook bladwijzer widgets aangemaakt. Gebruik de bladwijzer widget van de browser naar keuze.
 3. Selecteer de website voor de snelkoppeling. Deze wordt automatisch aangemaakt op het startscherm van je tablet.
Widget voor het aanmaken van een snelkoppeling van de Android browser (links) en de Chrome browser (rechts)

Widget voor het aanmaken van een snelkoppeling van de Android browser (links) en de Chrome browser (rechts)

Plaats de snelkoppeling widget op je gewenste positie op een startscherm

Plaats de snelkoppeling widget op je gewenste positie op een startscherm

Optie 3 – via widget (2)

De methode van optie 2 is ook toepasbaar voor een widget met meerdere bladwijzers. Ook deze vind je in de lijst met widgets. Hiermee maak je een grotere widget op je bureaublad of homescreen met daarin meerdere snelkoppelingen naar webpagina’s.

Widgets van de Android browser en van Chrome met meerdere snelkoppelingen naar websites

Widgets van de Android browser en van Chrome met meerdere snelkoppelingen naar websites

Selecteer een bladwijzer waarnaar je de snelkoppeling wilt laten verwijzen

Selecteer een bladwijzer waarnaar je de snelkoppeling wilt laten verwijzen

 

Twee voorbeelden (Android en Chrome) van grotere snelkoppeling widgets naar bladwijzers

Twee voorbeelden (Android en Chrome) van grotere snelkoppeling widgets naar bladwijzers

Voorbeelden van de aangemaakte shortcuts op een Android tablet startscherm naar mappen (boven) en naar webpagina's (onder)

Voorbeelden van de aangemaakte shortcuts op een Android tablet startscherm naar mappen (boven) en naar webpagina’s (onder)

 

 

Was dit nuttig?


+146 -76


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

4 reacties

  • Optie-1, snelkoppeling maken werkt nog steeds maar net even anders:

   ES File Explorer; klik op ..% Intern geheugen
   – houd gewenste map of bestand ingedrukt
   – tik rechtsonder op ‘meer’
   – keuzelijstje verschijnt, dat niet op 1 pagina past
   – scroll naar boven waar op de 3e plek staat: ‘Toevoegen aan Startscherm’

Reageer