Screenshot of printscreen maken van je Android tablet en iPad

64

Hoe maak je een screenshot, of een schermafbeelding of foto, van het huidige scherm van je iPad of je Android tablet? Dat is een veelvoorkomende vraag. Vrijwel elke tablet-pc heeft de mogelijkheid om een afbeelding te maken van je scherm. Binnen Windows is dit mogelijk met behulp van de PrintScreen-knop op het toetsenbord. Aangezien de tablet geen toetsenbord heeft zijn er andere methoden om dit te bewerkstelligen. Helaas is deze methode voor elk merk, tablet-type en type besturingssyteem anders. Soms kan het met behulp van een knoppen-combinatie. De andere keer is de screenshot-optie verwerkt in de software. Er zijn enkele standaard procedures die eenvoudig te proberen zijn.

Algemeen: schermafbeelding maken

Methode 1 (probeer bij Android 2.x en 3.x): Druk tegelijk de home-knop en de standby-knop voor ongeveer één seconde in.

Methode 2 (probeer bij Android 4.x): Druk tegelijk de volume omlaag-knop en de standby-knop voor ongeveer één seconde in.

Methode 3 (probeer bij Android 4.x): Zoek bij de instellingen of er een optie is om te selecteren dat je via een virtuele knop een screenshot kunt maken.

Omdat we niet voor alle tablets weten wat de optie is vragen we jullie hulp. Heb je een tablet-pc? Probeer dan een van onderstaande opties en laat in de reacties weten welke methode om een printscreen te maken werkt. We zullen jullie hulp toevoegen aan het artikel zelf, zodat we uiteindelijk een up-to-date lijst krijgen van zoveel mogelijk tablets en de manier waarop je een schermafbeelding kunt maken van je tablet.

Onderstaande tablets staan in alfabetische volgorde. De methoden van het maken van een screenshot zijn door TabletGuide getest of aangedragen door onze bezoekers.

Screenshots maken per tablet

Acer Android tablets – Acer heeft in haar software van de Acer ring de screenshot-optie verwerkt.  Zie ook de reactie van Erwin onderaan deze pagina.

ASUS Transformer tablets – Via de software: Ga naar instellingen >ASUS customized settings en selecteer Capture screenshots by holding the Recent Apps Key. Ga nu naar het scherm waar je de schermafbeelding van wilt maken. Druk voor langere tijd de Recent Apps-toets in er wordt een foto gemaakt van je huidige tablet-scherm.

Andere ASUS tablets – Probeer een van bovenstaande toetsencombinaties, bijv. aan/uit-knop en volume naar beneden-knop tegelijk indrukken voor één seconde.

Google Nexus 7 – Druk tegelijk voor 2 seconden op de standby-knop én de volume-naar-beneden-knop om een printscreen van je huidige schermweergave te maken.

iPad 1, 2, 3, 4, Air en iPad Mini – Druk tegelijk op de homeknop en op de standbyknop en houdt deze twee knoppen een korte tijd ingedrukt.

Motorola Xoom tablets – Ook hier is in de software aangemaakt dat je foto’s kunt maken van je schermweergave. Ga naar instellingen > weergave en selecteer screenshot.

Samsung Galaxy Tab tablets – Druk voor langere tijd de terug-knop in, dat is de knop met het pijltje naar links. Tijdens dit indrukken druk je op de standby-knop. Het printscreen wordt gemaakt als je het geluid van een foto hoort.

Samsung Galaxy en Note tablets (nieuwere en na updates) – Probeer een van bovenstaande toetsencombinaties, bijv. aan/uit-knop en volume naar beneden-knop tegelijk indrukken voor één seconde.

Screenshots terugvinden

De screenshots die je hebt gemaakt van je tablet kun je terugvinden in de map:

Android: Pictures > screenshots.
iPad: je kunt de screenshots terugvinden in de Camerarol.

Heb je een tablet. Zoek jouw methode en laat het ons weten in de reacties. Alvast bedankt!

Was dit nuttig?


+346 -310


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

64 reacties

 1. Erwin Schippers op

  Op de Acer A700 open je de Acer ring en in de ring staat een knop screenshot. In de galerij kun je het screenshot weer terug vinden.

 2. Op een kruidvat tablet Proline 2 dual core (M-936) kun je met volume-down en standbye 1 seconde gelijktijd indrukken een screen shot maken. Deze is terug te vinden in Galerij onder Schermafbeeldingen.

 3. Gaat ooj op Android GSMs.
  Op mijn samsung galaxy gio is het ook standby knop en home knop 1 sec indrukken.
  WARNING!!!
  NOOIT te lang indrukken want dan kom je op het reboot scherm.

 4. ik heb een lifetab model s9714 van medion en de screenshot verloopt klassiek volgens android 4.1.1 (recent model); dus volume – knop en standbyknop tegelijk 1 sec indrukken en het screenshot staat onder schermafbeelding

 5. ik heb een samsung s3
  ik wil screenshots maken maar ik zou niet weten hoe je dat zou moeten doen ??
  ik er toevallig een proggie voor
  michel kokkie

 6. Ik vond een andere oplossing voor Galaxy tab2 7.0:
  gelijktijdig de aan/uitknop en de volumetoets (naar beneden) indrukken tot een klik laat weten dat de foto is gemaakt. De opname staat dan bij de afbeeldingen (galerij) onder ;screenshots’.

 7. ineke de ligt op

  Samsung tab 2.7; heb alle opties geprobeerd zonder succes, geen screenshots! Zou graag eerdere versie, met toets voor screenshot, terug plaatsen. Hoe doe ik dat?

 8. ineke de ligt op

  Hoe krijg je dit voor elkaar?!? Bij mij lukt niets! Echt jammer, net zo handig/leuk de screenshots. Krijg ook geen reacties hoe dit te verhelpen……

  • Als het goed is moet het mogelijk zijn om een screenshot te maken door deze actie uit te voeren:

   Druk tegelijk de volumeknop en de standby-knop voor één seconde in. Je hoort een klik en het screenshot is gemaakt. Deze kun je vinden in de gallerij bij ‘Screenshots’ of ‘Schermafbeeldingen’. Bij veel tablets zie je ook bij de notificaties een icoon staan dat de screenshot gemaakt is. Dan kun je deze direct openen vanuit de notificaties.

   Na de upgrade naar Jelly Bean, van de Samsung Galaxy Tab 2 tablets, is de softwarematige schermafbeelding knop op het scherm verdwenen inderdaad. Maar via bovenstaande hardwaremethode zou het toch moeten lukken.

   • Ik heb een Samsung galaxy tablet 2, en bij mij werken deze methodes geen van allen . Alles waarbij de standby knop ook ingedrukt moet worden heeft als resultaat dat de tablet zich in de standby modus zet. Alles waarbij de volumeknop ook ingedrukt moet worden heeft als resultaat dat het geluidsvolume afneemt. Steeds geen screenshot.
    Wat kan ik verder doen?
    Bij voorbaat dank.
    Met vr. groet.

   • op deze manier lukt het wel om een screenshot te maken, maar de kwaliteit is niet zo goed van de foto. waar kan je een klacht schrijven naar samsung?

  • Vraagje, hoe moet het dan? Als ik de ontgrendelingsknop en de volumeknop naar beneden tegelijkertijd indruk krijg ik helemaal niets 🙁
   Hoe moet het dan?

   Alvast bedankt

 9. buggy.driver op

  Na de update Jelly Bean, is deze optie voor de Sansung tab 2 niet verdwenen.
  Instelling is terug te zetten door naar instellingen te gaan;
  Onder Apparaat, Display dan meer instellingen.
  Krijgje vensterje Snel starten, vervolgens vinkje bij schermafbeelding zetten en de instelling staat weer onder in de taakbalk.

  Ook simpel weer weg te halen, Google heeft hier dus een goede extra optie toegevoegt.

  • Super,…. ben dagen aan het zoeken geweest erg bedankt voor je tip buggy driver.
   Het werkt weer. Vriendelijke groetjes Herman

 10. Ook op de ASUS Nexus 7 (de nieuwe) werkt het door de standbyknop en volumeknop tegelijk voor één seconde in te drukken. De schermafbeelding verschijnt dan bij de melding in de balk. Druk daarop en je kunt de afbeelding openen. Daarna verstuur ik de schermafbeelding van mijn tablet via een mailtje.

 11. Tanja Goethals op

  Super, bedankt! Bij mij Samsung Galaxy Express ging het met home+standby; screenshots komen in een apart mapje in de galarij terecht.

 12. Onder Apparaat, Display dan meer instellingen.
  Krijgje vensterje Snel starten, vervolgens vinkje bij schermafbeelding zetten en de instelling staat weer onder in de taakbalk.

  Kan bij meer instellingen alleen maar het batterij percentage weergeven aan of uitvinken.

  Wat nu te doen???

 13. Ik heb hetzelfde als Henk,
  Kan bij meer instellingen alleen maar het batterij percentage weergeven aan of uitvinken.
  Venster “snel starten” dus niet aanwezig.

 14. Hier het zelfde als bij Henk en Marcel! Allen batterij persentage weergeven aan of uit vinken.
  Venster snelstarten niet te zien!
  graag oplossing???

 15. Ook ik zie alleen maar ‘batterijpercentage weergeven’ bij ‘Meer instellingen’ staan.
  Vind het heel erg jammer dat de screenshotknop onvindbaar is/blijft.
  Wie weet de oplossing?

   • Dat werkt! Heel fijn, dank u!

    andere vraag, bij deze update zie ik ook staan dat ik in de camera app die samsung er standaard op heeft gezet ik nu de camera kan bedienen met mijn stem. Dat werkt echter niet, wat ik jammer vind. Bovenin wel een knopje om hem op luidspreker te zetten maar deze doet niets. Iemand hier een oplossing voor of een suggestie op welk forum ik deze vraag kan stellen?

    mvg Iris

 16. Ik ben niet blij met deze nieuwe update voor Samsung tab 2! Printscreen knop die ik voor de update had is weg!
  Hoe moet ik nu een screen maken?
  De bovengenoemde opties werkten niet bij mij!
  Mijn opgeslagen sites onder favorieten in Google, weg!
  Voorheen kon ik mijn foto’s in de galerij veel meer opties vinden dan nu, bijsnijden, bewerken enz, zijn nergens te bekennen.
  En zo heb ik nog enkele minpunten.

  1 voordeel heb ik wel met deze update, ik kan nu eindelijk video’s delen op Istagram.

  Maar ik zou toch liever die opties die ik had ook terug willen hebben.

  • Het maken van een printscreen kan niet meer via een knop op het scherm. Je moet daarvoor op de Galaxy Tab 2 tegelijk de aan/uit-knop en de volume naar beneden-knop voor 1 seconde indrukken. Doe dit vooral tegelijk, anders lukt het niet.

   We horen meer klachten over de upgrade van de software van Samsung. Enkele tips:

   Probeer de Chrome browser te gebruiken en log in met je Google account. Alle favorieten worden opgeslagen op servers en kun je altijd terughalen (ook als je bijvoorbeeld op een computer zit).

   Voor de foto’s: probeer in plaats van de Galerij app de ‘Foto’s’ app eens, als je die kunt vinden. Deze app is van Google en kan wel foto’s bijsnijden. Anders zijn erin de Play Store genoeg apps te vinden waarmee je foto’s of screenshots makkelijk kunt bijsnijden en evt. kunt voorzien van een filter.

   Voor alle overige vragen verwijs ik je door naar het Vraag & Antwoord forum. Daar kun je onbeperkt vragen stellen 🙂

   http://www.tabletguide.nl/vragen/

 17. Alle mogelijkheden geprobeerd, screenshot kan niet worden gemaakt.
  Is er een andere methode voor de samsung tablet?
  Kan dit aub weer worden hersteld met een knopje op de balk?!

 18. Inderdaad de aan/uit knop en volume omlaag TEGELIJK indrukken. Dan lukt het bij de Galaxy tab 2.
  Heeft me wel wat oefening gekost…

 19. Na de Android up date van nov 2013 zou bij navraag bij Samsung voor de Galaxy Tab2 de combi van volumeknop en aan/uit knop een screenshot moeten geven. Bij mij nog geen een keer gelukt. Bij mijn man wel een keer, maar lukt dus praktisch nooit. Baal er vreselijk van dat her niet meer werkt. Gebruikte het regelmatig. Hoop dat er gauw weer gewoon een knop voor komt zoals het was 🙁

 20. Ik heb een screenshot gemaakt met de aan/uit knop en de volumeknop laag tegelijk een seconde indrukken even wachten en ja hoor gelukt en zonder de afbeelding van de volumeknop erop ik ben blij dat ik het eindelijk weer kan

 21. Ik heb nu alle zogenaamde “oplossingen” geprobeerd die ze hier op noemen voor de Samsung Galaxy Tab2 en geen enkele werkt, ik vind het wel jammer dat het knopje voor de printscreen weg is, granted werd er soms gek van als ik perongeluk op die knop drukte maar is een stuk handiger dan wat er nu is.

  • Het moet op de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) toch echt werken met de combinatie van de toetsen

   1) volume naar beneden
   2) standby-knop

   Druk ze exact tegelijk in voor één seconde en de schermafbeelding wordt gemaakt. Het lijkt dan net (animatie en geluid) of een foto van het scherm wordt gemaakt. De schermafbeelding kun je direct bewerken of delen, of je vind ‘m bij de meldingen (notificaties) bovenin het tablet beeldscherm.

   Goed oefenen dus! 🙂

   • Inmiddels heb ik deze methode voor het maken van een printscreen op je tablet getest bij veel Samsung tablets. Bij allemaal, waar geen printscreenknop meer aanwezig is in de software (op het scherm) werkt het met deze methode:

    1) volume naar beneden
    2) standby-knop

    Het werkt in ieder geval voor alle Samsung Galaxy tablets van de eerste en tweede generatie, en bij de 10 inch versie van de Galaxy Tab 3.

  • Heb je al bovenstaande methoden geprobeerd om een printscreen van je tablet te maken?

   Bij veel tablets werkt tegelijk volume naar beneden en de powerknop indrukken voor één seconde, zoals hier is aangegeven.

 22. Na een miljoen keer proberen: werkt alleen als je 1 seconde vasthoudt. Hou je wat te lang vasr, dan werkt het niet. Welke zombie heeft dit bedacht?

 23. Heb deze dingen normaal toch wel redelijk snel door, maar lukt me echt van geen kant om dat screenshot te maken op mijn galaxy Tab 3 10.1.
  Alle knoppen combi’s geprobeerd, van een half seconde tot 3 seconden vasthouden. Er gebeurt heel veel behalve het maken van screenshot. Ellende.

 24. Samsung Galaxy Tab 2.10. Na wat oefenen is het gelukt. Volume down en Standby gelijk indrukken. Foto wordt opgeslagen en je krijgt bovenin een melding. Dank voor de tips.

 25. Samsung tab 3 10.0: volume hoog genoeg zetten zodat je het klik geluid kunt horen.
  Dan aan-uit (power-on) + start knop (ovale knop onder scherm) exact tegelijkertijd indrukken, niet langer dan 1seconde.

 26. Gezien alle bovenstaande problemen met de screenprint en het al of niet werken bij sommige tablets, zou het niet klantvriendelijk zijn van Samsung om de knop bij een volgende update terug te laten komen???

 27. G. Tamas op

  Hallo! Het is gelukt, Volume down + Power button 1 sec maakt een screenshot met Acer E3 dou smartphone. I like it!

 28. Ik heb pas geleden een oude Lenco TAB-711 gevonden en ik vroeg me af of het mogelijk was om er een screenshot mee te maken? Zoja, hoe moet dat?
  Alvast bedankt 🙂

 29. hey ik wil heel graag duizende duizende foto,s op google doen en ik heb maar wenige filmpjes gedaan op youtube ik ben half bekend

 30. F.R. van Duijne op

  Geprobeerd een screenshot te maken volgens methode 1 (homeknop + volumeknop indrukken).
  Hoort wel een aanslag geluid maar kan nergens de printscreen afbeelding vinden.

 31. Ik heb sinds kort een Huawei Ascend Y210-0100 en ik heb alles wat hier staat geprobeerd, (meer dan dat zelfs) maar het lukt gewoon niet om een screenshot te krijgen. Bij instellingen is helaas ook niks te vinden. Ik hoop dat iemand me kan helpen.

 32. Elizabeth Hartgers op

  Ik heb een Acer Iconia, A1-810. En print screen maak je door de aan/uit knop en de volume knop tegelijk in te drukken. Dan hoor je een klik en staat de foto bij mededelingen en in je galerij. Heel handig.

 33. Ik heb een Medion tablet (Android) gekocht bij Aldi. Ik maak een screen shot door de standby knop en de volume omlaag knop tegelijkertijd één seconde in te drukken. Jullie methode 2 dus.
  Bedankt voor de tip!!!

 34. ik heb een Samsung Note GT-N5100 en ik maak een screenshot met tegelijkertijd de aan-en uitknop (rechtboven) en de home-knop (middenonder) 1 seconde in te drukken.
  De screenshot vind je in de “Galerij”

 35. Samsung galaxy tab 1 inch.
  De enige methode is net als bij de iPad.. home nutten samen met standing.. werkt prima.

Reageer