Radio luisteren op je tablet – Top 3 gratis radio apps

9

Internet radio beluisteren via je tablet. Het klinkt wellicht ongebruikelijk, maar het heeft verschillende voordelen. Ondanks dat een tablet niet zo mobiel is als een smartphone en niet de geluidskwaliteit levert van een gewone radio kun je in veel gevallen optimaal profiteren van het beluisteren van radio via je tablet. Een reden kan het accu-verbruik zijn. Een smartphone zal bij het beluisteren van internetradio snel leeg zijn. Bij een iPad of Android tablet is dit veel minder snel het geval (wij testten zonder problemen 8 uur radio op één accu). Ook is de tablet goed aan te sluiten op externe speakers, via bijvoorbeeld de audio jack. Voor dit artikel testten we verschillende internet radio applicaties. Alle voordelen en nadelen van de beste drie geteste apps vind lees je hier.

Deze review is gemaakt in maart 2012. Het kan zijn dat sommige features inmiddels zijn verbeterd of dat de nadelen zijn verholpen door een update van de app. Als je verbeteringen of veranderingen vind, laat het ons dan weten via een reactie onder dit artikel.

Let op: onderstaande applicaties werken allemaal met internet radio streams. Hierdoor worden relatief grote hoeveelheden data gebruikt. Let op bij het gebruik van mobiel internet (3G) hoeveel data je verbruikt en wat de kosten hiervan zijn. De kosten van mobiel gebruik van internet radio kunnen hoog oplopen!

Nr. 1: TuneIn (iOS, Android, Windows (Phone), BlackBerry, webOS, smartTV)

TuneIn, een mobiele applicatie en web applicatie geschikt voor alle gangbare systemen en apparaten, is verreweg de meest uitgebreide internet radio applicatie die er bestaat. Het aanbod is extreem groot (men claimt meer dan 50.000 internetradio streams en podcasts te serveren) en de zoek functionaliteiten zijn zeer uitgebreid. Bij het beluisteren van een stream kun je informatie over de zender, het programma en soms zelfs over het beluisterde nummer zien, afhankelijk van het aanbod. Luister je veel internet radio via je tablet, dan is de TuneIn app een must have voor op je tablet!

Veel zoek opties

Voordelen

 • Duizenden nationale, lokale en internet radio zenders, podcasts en muziek-streams beschikbaar;
 • Afhankelijk van de zender/stream: zender-, programma-, nummer- en album-informatie;
 • Veel zender zoek opties: zoeken en filteren op locatie, land, taal, omroep, genre, enzovoorts;
 • Gerelateerde radiozenders per zender beschikbaar;
 • Handige en gebruiksvriendelijke Car Mode (spraakbediening, interface met grote buttons);
 • Verschillende streams (kwaliteit, snelheid) beschikbaar;
 • Synchronisatie van persoonlijke instellingen over meerderde TuneIn apps via TuneIn login, of login via Facebook of Twitter;
 • Laag accu verbruik.

Car Mode – spraak aansturing & gebruiksvriendelijke interface

Nadelen

 • Geen tablet optimalisatie (Android 3 & Android 4);
 • Alleen ‘snelste stream’ automatisch in te stellen, niet de ‘meest kwalitatieve’ of ‘minste data’ automatisch te selecteren. Handig bij bijvoorbeeld streaming via 3G i.v.m. databundel.

TuneIn app downloaden

Beschikbaar op iTunes, Google Play, en overige downloads.

Nr. 2: NL Radio (Android)

De Android applicatie NL Radio is een gesimplificeerde applicatie. Eigenlijk bestaat de app uit een simpele lijst met Nederlandse nationale radiozenders. Klik op een zender en hij start met spelen. Druk langer op de zender en je krijgt een lijst met opties, zoals het favoriet maken van deze radiozender. Een simpelere applicatie bestaat niet.

Voordelen

 • Hoe eenvoudig wil je het hebben? Één lijst met Nederlandse radio zenders. Klik & Play!

  Zeer eenvoudig te gebruiken;

 • Vrijwel alle grote nationale Nederlandse radio stations;
 • In-app volume regeling;
 • Alternatieve radio speler indien de standaard player niet goed werkt;
 • Laag accu verbruik.

Nadelen

 • Geen zoekfilters, genres, enzovoorts;
 • Geen extra zender, programma of nummer informatie;
 • Geen tablet optimalisatie (Android 3 & Android 4);
 • Alleen Nederlandse radio zenders.

RadioNL app downloaden

Download hier de Radio NL Android applicatie.

Nr. 3: Nederland Radio (Android)

Nederland Radio, helaas alleen beschikbaar voor Android smartphones en Android tablets, is wederom een Nederlandse internet radio applicatie zonder fratsen. Zo’n 125 radiozenders zijn ingedeeld in verschillende categoriën en per provincie. Klik een zender aan een luisteren maar!

Ontbrekende tablet optimalisatie is één ding, maar dit is op zijn minst niet handig

Voordelen

 • Ruim 100 Nederlandse radio stations;
 • Persoonlijke voorkeuren aan te merken.

Nadelen

 • Geen tablet optimalisatie;
 • Alleen beschikbaar in portrait-modus;
 • Alleen zoeken op categorie of filter;
 • Geen zender, programma of nummer informatie;
 • Streams werkten in enkele gevallen niet.

RadioNL app downloaden

Download hier de Nederland Radio Android applicatie.

Overige apps

3 voor 12 luisterpaal (Android, iOS) – Net-uitgebrachte albums beluisteren met deze VPRO app van het 3 voor 12-genre.

Spotify (Android, iOS) – Geen radio zender of station, maar een online muziek dienst. Miljoenen nummers zijn gratis te streamen op je computer, smartphone of tablet. Gratis dienst is beperkt bruikbaar en is inclusief reclame tussen de nummers. Voor 5 of 10 euro per maand onbeperkt toegang (zowel stream als download) zonder reclame tot miljoenen gratis nummers en albums.

Heb je een tip? Laat het weten in de reacties, en wie weet testen we de app en wordt deze toegevoegd aan de lijst!

Directe apps van radio stations

In de app store van je tablet (Apple App Store, Play Market, BlackBerry Store, Windows Store) vind je applicaties van de zenders en radiostations zelf. Gebruik de naam van de radiozender die je wilt horen in de app store, en de kans is groot dat er een applicatie gemaakt is. Zo zijn er bijvoorbeeld applicaties voor Android en iOS voor Radio 1, Radio 2, 3 FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, Sky Radio, Q MusicSLAM FM, Radio 538, Radio Veronica, enzovoorts.

Was dit nuttig?


+120 -34


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

9 reacties

 1. Ik heb een keer streaming radio geluisterd. Matige kwaliteit door de slechte luidprekers.

  Maar het netwerkverbruik was screaming hoog. Dus geen goed idee voor mensen met een beperkte internetbundel.

 2. Cora, niet alle Nederlandse Internet radiostations zijn ook in het buitenland te ontvangen. Dit hangt af van de afspraken die een radiostation heeft met het bedrijf dat het station distribueert.
  Je kunt een app downloaden WinAmp of XiiaLive. Op deze apps zijn duizenden radiostations te vinden en te beluisteren. Voor Old Men’s Radio is momenteel een proef gestart, waardoor het radiostation te beluisteren is zonder dat je een app hoeft te downloaden. Probeer het! Ga naar http://www.oldmensradio.nl en klik op de knop “browser luisteren”. Na een paar seconden hoor je muziek.
  Het is wel aan te raden om verbinding via WiFi te hebben.

 3. Al hoewel ik het een prima tablet vind is het jammer dat er geen mogelijklheid is om TV en Radio rechtstreeks te ontvangen. Op de i-pad kan je een Wireless Digital TV & Radio adapter aansluiten.
  fabr. Trust. Helaas blijkt dat met de samsung tablet niet mogelijk. Een stevig gemis, omdat de wereldomroep ook al uit de lucht is. Misschien wordt daar nog wel eens een oplossing voor gevonden

 4. Hallo,

  Kunnen jullie mij vertellen of ik via ” Nr. 3: Nederland Radio (Android) ” de zenders in Indonesië kan beluisteren op mijn Samsung 2 tablet ?

  Dank je wel !

Reageer