How to: Printen met je Android tablet

6

Printen vanaf je Android tablet lijkt niet voor de hand liggend. Toch is het zonder problemen mogelijk. Je kunt draadloos printen vanaf een tablet op een netwerkprinter via WiFi of door middel van Bluetooth. Ook is het mogelijk om met een USB-kabel te printen vanaf je Android tablet, indien je tablet dit ondersteunt. In deze tablet tips lees je alle opties, met voorwaarden, voordelen en nadelen, over het afdrukken vanaf je Android tablet.

Deze tablet tip gaat over het printen of afdrukken maken vanaf een Android tablet. Bekijk hier de uitleg over Printen vanaf je iPad.

Printen vanaf je Android tablet kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om te kijken of je een netwerkprinter hebt of niet. Een netwerkprinter kun je via een ethernetkabel of door middel van WiFi (draadloos internet via je thuisnetwerk) verbinden met je router. Afhankelijk van het type printer kun je ook printen op je Android tablet via een netwerk of via USB of Bluetooth.

Alle tablets met Android 4.4 en hoger hebben een ingebouwde Cloud printfunctie, waar je ook gebruik van kunt maken.

Ga direct verder naar:
>>1. Printen met een generieke print-app
>>2. Printen met een printerfabrikant-app
>>3. Printen met Android 4.4 of hoger

1. Printen met een generieke print-app

We benadrukken twee apps die handig zijn voor het printen vanaf je Android tablet: Google Cloudprinter en PrinterShare Mobile Print.

Optie 1a. Google Cloud Print

Google Cloudprinter is dé alles-in-een oplossing om te printen vanaf je Android tablet (of telefoon). Welbeschouwd onthoudt Google op zijn servers alle apparten en alle printers die zijn aangemeld.

Computer & Tablet toevoegen aan Cloud Print – Het is aan te raden ook via een computer je aan te melden bij Google Cloud Print. Via de computer is het makkelijker om printers toe te voegen. Je kunt een computer aanmelden via de Chrome browser, door je in de browser aan te melden met je Google account. Via je tablet kun je je ook aanmelden bij Google Cloud Print via de Google Cloudprinter app. Installeer deze Cloud Print app op je tablet en meld je aan met je Google account.

[app slug=’google-cloud-print’]

Printer toevoegen aan Cloud Print – In de Chrome browser op een computer (via deze link) kun je een cloudprinter (= netwerkprinter) toevoegen. Volg de instructies. Ook kun je via de app een cloudprinter toevoegen. Wil je je printer gebruiken via USB of Bluetooth. Dan dien je de printer te koppelen met je computer via Google Cloud Print. Ga op de computer naar de Chrome browser (via deze link) en klik op ‘een klassieke printer’ toevoegen en volg de instructies. Om vanaf je tablet te printen via Google Cloud Print moet je de computer aan hebben staan met de Chrome browser open, en de printer aangesloten hebben op de computer.

Google Cloud Print app screenshot (1)

Google Cloud Print app screenshot (2)

 

Share icoon android

Printen met Cloud Print – Na het toevoegen van de cloudprinter aan Google Cloud kun je vanuit de Google Cloud Print app foto’s, bestanden en webpagina’s afdrukken vanaf de tablet. Open de foto, het bestand of de webpagina die je wilt printen. Klik op het delen-icoon (rechts weergegeven). Dan kun je kiezen met welke app je het bestand wil delen (Engels: share). Selecteer de Google Cloudprinter app. Selecteer daarbinnen de printer die is aangemeld bij Google Cloud Print. Volg verder de instructies.

Google Cloud Print app

Optie 1b. PrinterShare Mobile Print Een andere oplossing is PrinterShare, waarvan alleen een app beschikbaar is voor op je Android toestel. Helaas moet je, wil je gebruik maken van uitgebreide features van de app, betalen voor de Premium versie van de app, een bedrag van rond de 10 euro. PrinterShare ondersteunt ook Google Cloud Print in de gratis versie. Het voordeel van de PrinterShare app is dat een verbinding met Bluetooth of USB zonder computer plaats kan vinden. [app slug=’printershare’] Voor een Bluetooth verbinding moet je tablet Bluetooth ondersteunen. Voor een USB-verbinding moet je tablet USB-OTG (On The Go) ondersteunen of een host-functie hebben. Ook moet je een USB-kabel hebben voor tussen de tablet en de printer. Weet je niet of je tablet USB OTG ondersteuning biedt? Kijk dan in de tablet vergelijker of op de productpagina van de tabletfabrikant (bijv. www.samsung.com). Bij het openen van de print app kun je de instructies volgen.

2. Printen met een app van een printerfabrikant

De grote printerfabrikanten hebben ook zelfgemaakte apps voor de meeste nieuwe netwerkprinters (= cloudprinter). Heb je een printer van zo’n merk dan is het aan te raden om, naast de Google Cloud Print optie, ook de app eens te proberen. Je kunt dan de app gebruiken die je zelf het fijnste vind.

Brother – Met de iPrint & Scan app van Brother kun je printen en gescande documenten delen met je Android tablet of telefoon. De Brother iPrint & Label applicatie biedt een connectie met een Brother labelprinter.

Canon – Met de Canon Mobile Printing app is het mogelijk om alle typen documenten met een Canon laserprinter of multi-functionele laserprinter af te drukken. Heb je een Pixma printer of Selphie fotoprinter dan kun je gebruik maken van de Canon Easy PhotoPrint app om foto’s af te drukken. Andere documenten zijn met deze app niet te printen.

Epson – Met de Epson Creative Print app kun je foto’s bewerken en printen op je Epson inkjetprinter.

HP – Met de HP ePrint app zijn foto’s, pdf-bestanden, webpagina’s en Microsoft Office documenten te printen op afstand vanaf elke Android telefoon of tablet.

KodakKodak Document Printing geeft je een connectie met je Kodak netwerkprinter om allerhande documenten mee af te drukken vanaf je Android tablet.

Samsung – Printen, faxen en scannen vanaf je Android toestel naar elk compatibel Samsung Laserprinter met de Samsung Mobile Print app.

Xerox – De Xerox Print Portal kun je printen met alle merken netwerkprinters maar is vooral ideaal in combinatie met een Xerox Mobile Print-oplossing, bijvoorbeeld een Xerox netwerkprinter op het werk.

Printen met je Android tablet (Android 4.4 en hoger)

De Android 4.4 tablets (en hoger) hebben de Google Cloudprint-optie standaard in de software zitten. Bij Instellingen > Printen of Instellingen > Afdrukken kun je je Android-tablet aanmelden bij de cloudprint-dienst. Vanuit de standaard Android-apps, zoals de e-mail app, de browser en documenten, kun je nu direct printen. Ook kun je, met behulp van de hierboven uitgelegde methode, vanuit andere apps printen met de deelknop.

Andere printopties

Printen via USB vanaf je tablet is veelal niet mogelijk vanwege twee redenen. Als eerste argument geldt dat vaak een driver noodzakelijk is die niet op de tablets geïnstalleerd kan worden. Als tweede reden wordt genoemd de regelmatige afwezigheid van een USB-host of USB-OTG-functie op de Android-tablet.

Printen via Bluetooth vanaf je tablet is een optie die veel tablets ondersteunen. Wel dien je daarvoor een Bluetooth verbinding te maken tussen de tablet en de Bluetooth printer. Laat de printer scannen naar aanwezige apparaten (hoe? zie de handleiding van de printer) en zoek je tablet. Vaak hebben printers een van bovenstaande apps nodig van het merk om de verbinding aan te kunnen maken.

Was dit nuttig?


+235 -100


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

6 reacties

 1. christel op

  Hoi,
  weet er iemand hoe je kan printen met samsung galaxy tab 3. Ik heb bij men kabel voor op te laden usb kabel is een micro usb maar als ik die in de tablet steek en printer neemt deze niet.

  normaal moet dit toch gaan met usb kabel, iemand enig idee

  Groetjes.

  • Je kunt vaak alleen printen vanaf je tablet naar een printer via USB, wanneer je hiervoor een speciale app hebt van de printer. Heb je bijv. een HP-printer, eentje die wat nieuwer is (dus geen oude), dan kan het zo zijn dat dit werkt door een HP Print-app te installeren. De grotere merken hebben zo’n app en bieden je dan de optie om te printen vanaf je tablet via USB.

   Echter, dat kan ook alleen wanneer je tablet USB-Host ondersteunt. De meeste tablets hebben echter alleen USB-slave. Met andere woorden, dan is het nog niet mogelijk. En natuurlijk moet je een compatibel verloopkabel hebben van USB naar microUSB.

   Vandaar bovenstaande overzicht. Als het niet met een kabel lukt via USB en een app van je printerfabrikant, ben ik bang dat je een andere optie moet proberen zoals hierboven enkele zijn omschreven.

   Eigenlijk raad ik zoveel mogelijk de Google CloudPrint aan, aangezien dat de app is die het vaakst werkt en het handigst is.

 2. Bedankt voor dit artikel. Op mijn Android 4.4 tablet kan ik echter “Instellingen > Printen” niet vinden. Indien mogelijk graag duidelijkheid waar ik moet zoeken. Bedankt.

 3. Printen werkt met de Google Cloudprint werkt, maar ik kan enkel foto’s afdrukken. Documenten afdrukken lukt mij niet. Ik heb zowel Polaris als Quickoffice staan, maar toch gebeurt er niets.

  Ik krijg altijd een melding: ‘afdrukken mislukt’ zonder verder uitleg.

Reageer