Multitasken: switchen tussen openstaande applicaties (Android tablet)

3

Een van de voordelen van Android ten opzichte van iOS (iPad) is het multitasken. Binnen Android is het makkelijk om meerdere applicaties tegelijk te gebruiken en om openstaande apps te managen. Je kunt makkelijk switchen tussen verschillende openstaande applicaties zonder helemaal terug te navigeren naar het startscherm. Ook kun je, vanaf Android 4.0, in één overzicht openstaande apps (geforceerd) sluiten. In deze tablet tip leggen we uit hoe je snel met verschillende Android applicaties tegelijk kunt werken op je tablet-pc.

Belangrijke informatie!

De software-processen en het werkgeheugen binnen Android werkt anders dan bijvoorbeeld binnen Windows. Android heeft een actief beleid om de lopende processen te managen en optimale prestaties te leveren. Het systeem bepaalt aan de hand van enkele factoren of het slim is om apps te laten draaien, af te sluiten of geforceerd te beëindigen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er meerdere apps op de achtergrond ‘open staan’ of ‘actief zijn’ terwijl je op dat moment maar één applicatie gebruikt.

Er is een verschil tussen een applicatie die open staat, en een app die geactiveerd is. Een openstaande applicatie kan zich bijvoorbeeld in een wachtende toestand bevinden waardoor deze geen enkel proces van het systeem gebruikt of bezet houdt. Dit verschil is essentieel bij het multitasken en bij het eventueel sluiten van apps. Het geforceerd sluiten van apps, eventueel met een zogenaamde task killer, is dus bijna nooit nodig aangezien het Android systeem alle belangrijke parameters (bijvoorbeeld accuduur, prestaties) regelt.

Task Killers, of Applicatie Managers zijn populaire apps die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Bij velen leeft het idee dat men accuduur kan besparen of de prestaties kan verbeteren door alle openstaande apps regelmatig geforceerd af te sluiten. De Android software zorgt voor optimale prestaties. Het en masse geforceerd sluiten van apps kan juist vertragingen van processen opleveren en een mindere accuduur.

Android 2 & Android 3

Overzicht recente applicaties

Binnen Android 2.3 (Gingerbread) en Android 3.x (Honeycomb) is geen snelkoppeling beschikbaar naar een lijst met openstaande applicaties. Wel kun je een lijst naar voren halen met alle recente applicaties. Dit doe je door een seconde of twee op de home-knop te drukken.

Overzicht actieve applicaties

Een lijst van openstaande apps kun je vinden bij de instellingen. Ga naar Instellingen > Apps, of naar Instellingen > managen > Apps. Hier vind je een overzicht van alle applicaties, actieve (openstaande) applicaties en een lijst met alle applicaties.

Applicaties geforceerd sluiten

Klik op een applicatie in de lijst met actieve applicaties. De meeste apps kun je geforceerd sluiten door te drukken op Gedwongen stoppen.

Android 4.0 en hoger

Overzicht openstaande applicaties & switchen

Vanaf Android 4 (Ice Cream Sandwich) is een handige virtuele knop in de software gebouwd waarmee je ten aller tijde een overzicht kunt laten zien van alle geactiveerde apps. Druk, zoals in onderstaande foto, op de knop en je ziet de lijst. Door op een app te klikken ga je automatisch die app gebruiken.

De rechtse van de 3 of 4 Android-knoppen, links onderin het beeldscherm, kun je gebruiken om tussen alle openstaande apps te switchen.

Applicaties geforceerd sluiten

Vanuit de lijst met geactiveerde applicaties kun je apps individueel geforceerd sluiten. Dit doe je door een app simpelweg van uit de lijst naar rechts te vegen.

Veeg een app naar rechts uit de lijst om ‘m af te sluiten.

Zoals hierboven is aangegeven hoef je de applicatie, na het gebruik, niet per se actief af te sluiten om de accu te sparen of om de processen van de tablet vrij te maken voor andere apps.

Was dit nuttig?


+129 -17


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

3 reacties

 1. Afgezien van het feit dat Matias Duarte (UI architect webOS) de webOS kaart metafoor op deze wijze probeerde te implementeren in ICS, kan je in tegenstelling tot webOS de volgorde van recent geopende apps niet ordenen. In tegenstelling tot iOS is het zeker een betere oplossing. Alleen jammer dat het enkel screenshots zijn van recent geopende apps en dus niet actief zijn in tegenstelling tot webOS. In het laatstgenoemde OS draaien alle apps wel in ‘geminimaliseerde’ toestand zoals je dat in Windows gewend bent. Al met al vind ik de Android ‘multitasking’ beter dan de iOS multitasking……is net een stap te veel en inefficient.

 2. Hallo,
  dat multitasken/switchen is soms wel handig maar ook nadelig.

  Heb het volgende voor:
  Als ik vb aan het surfen ben en switch dan naar een andere app, geen probleem switch ik dan naar de browser terug dan opent hij ook maar telkens de startpagina en ben ik het laatste bezochte punt/website kwijt.

  Wat echt vervelend is, heeft iemand dit nog aan de hand of is hier een oplossing voor?
  Heb een samsung galaxy tab 2 10.1

  Hoop dat er een oplossing voor bestaat,

  • Mogelijk is een tekort aan werkgeheugen de oorzaak van dit euvel. Wanneer je andere apps gaat gebruiken wordt hier ook werkgeheugen voor gebruikt. Alleen wanneer werkgeheugen overblijft om de webpagina te ‘onthouden’ zal deze bij het terugswitchen naar de app direct zichtbaar zijn. Zo niet dan moet de pagina opnieuw geladen worden. Het teruggaan naar de startpagina is nieuw voor mij, maar ook dat is mogelijk. Misschien kun je eens een andere webbrowser gebruiken op je Android-tablet? Hier vind je verschillende opties die je kunt testen:

   http://www.tabletguide.nl/30017/browser-test-voor-android-tablets-welke-browser-past-bij-jou/

Reageer