Meldingen aanpassen en uitzetten op je Android tablet

2

Notificaties of meldingen zijn de korte berichten die in de taakbalk van je tablet verschijnen. Handig, die meldingen, omdat ze vaak relevant nieuws actueel maken of indiceren dat je een persoonlijk bericht hebt ontvangen. Toch wil je niet alle notificaties voorbij zien komen. Je wilt bepaalde appmeldingen op je Android tablet uitzetten en andere meldingen liever zonder geluid. In deze Android tablet tip lees je hoe je notificaties van apps kunt uitzetten of kunt aanpassen.

Voordat we met de praktische tips starten een gouden stelregel:

Individuele meldingen (van specifieke apps) uitschakelen op tablets met Android 4.0 of eerder kan alleen via de app zelf. Het uitschakelen van alle meldingen is wel mogelijk via de Android software.

Individuele notificaties (van specifieke apps) op je tablet zijn uit te zetten vanaf Android 4.1. Je kunt ook alle meldingen op je Android tablet uitzetten.

Alle notificaties uitzetten
Geluid van notificaties uitzetten of aanpassen
App-specifieke notificaties uitzetten [vanaf Android 4.1] Notificaties van specifieke apps uitschakelen in de app [alle Android tablets]

Alle notificaties uitzetten

Wil je niet meer lastig gevallen worden met notificaties en ze allemaal tegelijk blokkeren? Dat is helaas niet mogelijk. Meldingen zijn alleen individueel (per app) uit te schakelen. Hoe dat moet kun je verder lezen. Wel kun je het geluid van de meldingen uitzetten zodat je hier geen last van hebt.

Geluid van notificaties uitzetten of aanpassen

Je het geluid van notificaties aanpassen via Instellingen > Geluid. Bij Standaardmeldingsgeluid kun je geluid aanpassen naar je voorkeur. Kies ‘Geen’ als je geen geluid wilt horen. Let op: het gaat hier om het standaardmeldingsgeluid. Soms kunnen apps andere meldingsgeluiden maken. Dit wordt dan per app geregeld via de instellingen van de app zelf.

Geluid van meldingen notificaties uitzetten (2)

Hier kun je het geluid van notificaties wijzigen

Geluid van meldingen notificaties uitzetten (3)

Selecteer een notificatie-geluid naar keuze. Of selecteer ‘Geen’ als je niks wilt horen bij het krijgen van een melding op je tablet.

Sommige tablets hebben ook de mogelijkheid om het volume van notificaties aan te passen. Ga naar Instellingen > Geluid en druk op Volumes. Hierin vind je de volumeniveaus van verschillende typen geluiden. In onderstaand screenshot zie je respectievelijk de volumes van afspelende media (bijvoorbeeld een video), het volume van meldingen en het volume van de wekker. Niet alle tablets hebben onafhankelijke instellingen voor het media- en meldingenvolume. Soms is dit gekoppeld in één volumebediening.

Geluid van meldingen notificaties uitzetten (1)

App-specifieke notificaties uitzetten [vanaf Android 4.1]

Iedereen met een tablet met Android 4.1 of hoger is in staat om de notificaties (of meldingen) per app uit te schakelen in de Android software. Deze instelling overruled eventuele instellingen in de app zelf (zie het volgende hoofdstuk). Je kunt op twee manieren alle meldingen van een app uitschakelen in de app manager. Je kunt daar komen via twee opties:

1. Druk lang op een notificatie van de betreffende app. Een kleine pop-up verschijnt met de naam ‘App info’. Druk hierop en je komt in de app manager.

Meldingen notificaties uitzetten Android tablet (1)

Druk lang op een notificatie om naar de app manager te gaan waar je alle meldingen van de app kunt blokkeren

2. Ga naar Instellingen > App(licatie) Beheer en zoek de app op. Druk hierop en je komt ook in de app manager.

In de app manager is ‘Meldingen weergeven’ aangevinkt. Deze kun je uitvinken. Vanaf dat moment ontvang je geen notificaties meer van die app op je Android tablet.

Meldingen notificaties uitzetten Android tablet (3)

Hier kun je alle meldingen van de app (in dit geval Gmail) inschakelen of uitschakelen.

Niet alle meldingen zijn te blokkeren via deze weg. Systeemkritische apps zullen altijd de mogelijkheid hebben om een melding te maken. Voorbeelden zijn notificaties van software updates, een lage accu, enzovoorts. Zie het voorbeeld hieronder.

Meldingen notificaties uitzetten Android tablet (2)

Van systeemkritische apps kun je de meldingen niet afzetten.

Notificaties van apps uitschakelen in de app

Veel apps die regelmatig gebruik maken van notificaties of meldingen op je tablet hebben zelf nog speciale instellingen om deze notificaties te beheren. Zo kun je ze bijvoorbeeld uitschakelen (voor iedereen met Android 4.0 of eerder), het meldingsgeluid aanpassen voor specifieke meldingen of de notificaties filteren.

Van enkele populaire apps die veel gebruikmaken van notificaties geven we je hier de mogelijkheden om ze uit te schakelen dan wel te wijzigen.

Gmail

Notificaties kun je per Gmail-account uitschakelen via de instellingen. Druk rechtsboven op het icoon met de drie vierkantjes onder elkaar (het algemene icoon voor de Instellingen) en selecteer het account waarvan je de notificaties wilt uitzetten. Je kunt aangeven of je geluid wilt horen bij een notificatie of niet. Of je kunt alle meldingen van dat Gmail-account afzetten.

Gmail notificaties meldingen aanpassen Android tablet

Facebook

Het uitzetten van Facebookmeldingen kan ook direct in de app. Ga naar de Facebook instellingen (Druk linksboven in de hoek van de Facebook app) en geef aan of je alle meldingen uit wil schakelen of niet (Meldingen – actief/inactief), of je tablet moet trillen en of de LED van de tablet moet knipperen (indien aanwezig). Ook kun je aangeven welke notificaties je wel wilt ontvangen en welke niet.

Facebook notificaties uitzetten

Nu.nl

De app van Nu.nl biedt je de mogelijkheid om nieuwsalerts te ontvangen bij belangrijk nieuws. Bij de instellingen kun je de notificaties weer uitzetten.

Nu.nl meldingen notificaties uitschakelen

Hangouts

Google Hangouts wordt tegenwoordig vaak automatisch ingeschakeld. Je kunt de meldingen uitzetten of je helemaal uitloggen bij Hangouts. Via beide opties verdwijnen de notificaties van de Hangouts app.

Wil je wel ingelogd blijven op je tablet (en zichtbaar zijn als ‘online), schakel dan alleen de Hangout-meldingen uit via de instellingen.

Meldingen notificaties Hangouts uitzetten op tablet (1)

 

 

Je kunt je ook volledig uitloggen bij Hangouts. Je status blijft dan ‘offline’ en je ontvangt ook geen Hangouts-notificaties meer. Ga naar het menu en klik op de instellingen. Helemaal onderaan vind je de optie om uit te loggen bij Hangouts. Let op: na het uitloggen sluit de app volledig. Open je de app één keer dan wordt je weer automatisch ingelogd!

De Hangouts-app is vaak niet te verwijderen van de Android tablet. Lees hier hoe je de app kunt uitschakelen.

Meldingen notificaties Hangouts uitzetten op tablet (2)

Play Store

Wil je niet meer zien dat een app een update heeft gehad?Alle Play Store meldingen zijn simpel uit te schakelen via de instellingen van de Play Store. Als je ‘apps automatisch bijwerken’ hebt aangevinkt blijven de apps op de achtergrond updates krijgen.

Notificaties meldingen Play Store uitschakelen

Google+

Voor Google+ geldt hetzelfde als voor Hangouts. Bij het openen wordt je aangemeld. Je moet je via de instellingen weer uitloggen om helemaal verlost te zijn van de meldingen. De Hangouts-app is vaak niet te verwijderen van je Android tablet. Lees hier hoe je de app kunt uitschakelen.

Twitter

Bij de Twitter instellingen kun je de Twittermeldingen aanpassen of volledig uitschakelen. Dit wordt genoemd de ‘Meldingentijdlijn’.

Meldingen notificaties Twitter uit

Was dit nuttig?


+37 -14


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

2 reacties

  1. anneliese op

    Eindelijk een site gevonden die een oplossing heeft voor mijn probleem.
    Had geen meldingsgeluid op samsung tablet 3.1 met gmail,
    maar nu weer wel. Reuze bedankt en voor de goede uitleg, staat nu bij mijn favorieten

Reageer