How To: je iPad verbinden met de tv

7

Het verbinden van je iPad met een tv, om het beeld en geluid van je iPad weer te geven op je televisie, kan met behulp van een kabel of draadloos. Voor alle opties dien je een accessoire te kopen. In deze iPad Tip leggen we uit welke manieren je hebt om een video, foto’s of het iPad-beeld direct op je tv te projecteren. Achtereenvolgens behandelen we de methode met een iPad VGA- of HDMI-adapter, draadloze tv-weergave van je iPad via Airplay en Apple TV en draadloze projectie van het beeld van je iPad op de buis door middel van Chromecast.

Waar in deze iPad Tip wordt gesproken over een iPad kun je dezelfde trucs uithalen met een iPad Mini of een iPhone.

De mogelijkheden van het verbinden van een iPad met een tv, en het projecteren van het beeld van de iPad op een televisie, zijn niet zo groot als bij Android. Lees hier hoe je je Android-tablet met de tv kunt verbinden.

iPad verbinden met tv via kabel

Een iPad beschikt niet over een HDMI-poort of VGA-poort. Hierdoor ben je verplicht een tussenstukje te kopen, in de vorm van een adapter, waarmee je een verbinding kan maken tussen je iPad of iPad Mini en je tv.

Er zijn vier soorten adapters. Twee typen hebben de oudere 30-pens iPad-connector uit de iPad 1 tot en met 3. De zogenaamde Lightning-connector past op de iPad 4, iPad Air en de iPad Mini’s. Aan de andere kant kun je kiezen tussen een VGA-poort (vrouwelijk) of een HDMI-poort (vrouwelijk). De laatste heet officieel een digitale AV-connector. Aangezien deze poorten vrouwelijk zijn dien je ook te beschikken over een HDMI-kabel of een VGA-kabel. Dat kunnen gewone kabels zijn, niet specifiek voor de iPad. Hieronder zie je de vier adapters die Apple officieel aanbiedt om je iPad of iPad mini met een televisie te verbinden.

iPad VGA HDMI adapters verbinding met tv

Deze iPad-adapters heten respectievelijk, van link naar rechts:

 1. Apple 30-pens VGA Adapter
 2. Lightning-naar-VGA-adapter
 3. Apple 30-pens Digital AV Adapter
 4. Lightning-naar-digitale-AV-adapter

Oudere televisies en monitoren maken gebruik van een composiet AV-kabel, zoals hieronder is weergegeven, met de drie bekende tulp-connectors. Deze methode geeft een mindere kwaliteit en de kabels zijn alleen beschikbaar in combinatie met de oudere 30-pens connector.

iPad composiet kabel tv weergave

De iPad-naar-VGA of naar-HDMI-adapters kun je kopen bij onder andere de officiële online Apple Store, Dixons en Wehkamp.

iPad-beeld weergeven op tv via AirPlay & Apple TV

Het verbinding maken met een extern apparaat met een iPad kan via AirPlay, een standaard van Apple. Beeld beamen of streamen vanaf een iPad naar een tv is alleen mogelijk met het Apple TV-kastje. Dit kastje maakt een draadloze verbinding via WiFi met je iPad en kan worden aangesloten via HDMI met een televisie.

Met Apple TV kun je je iPad-scherm weergeven op je televisie. Het beeld, maar ook video’s, foto’s en alles met geluid kan op de televisie worden getoond. Maar ook veel applicaties hebben een directe AirPlay-optie waardoor je met een druk op de knop via AirPlay connectie kunt maken met andere apparatuur, zoals de Apple TV en zodoende met je televisie.

Lees hier meer over de werking van AirPlay op je tablet.

Apple TV is te koop bij onder andere de online Apple Store, Coolblue en iCentre.

Apple TV iPad weergeven

 

iPad-beeld weergeven op tv via Chromecast

De tweede optie om je iPad beeld weer te geven op je tv is door middel van de Chromecast van Google. Chromecast werkt op een identieke manier, en heeft wat voor- en nadelen ten opzichte van Apple TV/Air Play.

Het voordeel van Chromecast is tweeledig. Als eerste is de Chromecast stukken goedkoper (adviesprijs €35,-) en kan direct op de televisie worden aangesloten, zoals je op de foto kunt zien. Het tweede voordeel is dat Chromecast direct vanuit een app (die compatibel is) te zien is, en makkelijk te installeren is met de iPad/iPhone Chromecast app.

Een nadeel van Chromecast is dat screen mirroring niet mogelijk is. Je kunt niet altijd het iPad-beeld tonen op de televisie. Het beamen of casten van video’s, muziek of foto’s vanaf de iPad naar een tv kan alleen wanneer een specifieke app daarvoor geschikt is. Momenteel is dit alleen nog YouTube, Netflix, Google Play Music en Movies, maar in de toekomst zullen meer apps Chromecast gaan ondersteunen.

Een Chromecast kun je kopen bij onder andere CentralpointDixons en Bol.com.

Chromecast in tv verbonden met iPad

Meer informatie

Wil je meer informatie hebben over het kijken van televisie op je iPad? Lees dan deze artikelen:

Televisie kijken op je tablet (apps)
Live televisie kijken op je tablet (vergelijking aanbod)
Films en tv series downloaden en kijken op je tablet (info)

 

Was dit nuttig?


+341 -228


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

7 reacties

 1. Geluid verhuur op

  Handig en overzichtelijk artikel! Ik verbind zelf altijd mijn laptop en tablet via een kabel met mijn tv. Wanneer je eenmaal gewend bent om je tablet te koppelen met je tv wil je niet meer anders, dat is mijn ervaring. Vooral bij het bekijken van video’s vind ik het een groot voordeel om net wat beter geluid te hebben!

 2. Ik heb mijn Ipad 2 met een composiet AV-kabel aan gesloten op een Yamaha rx-v671. Deze reciever is met een HDMI en optische kabel verbonden met de TV. Ik heb wel geluid, maar geen beeld. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Hoe is dit te verhelpen?

  • Hallo,

   Ik heb hetzelfde pobleem. Via airplay op de Ipad speel ik films af middels XBMC/Kodinaar Samsung TV.Helaas geen beeld wel geluid. Weet iemand hoe dit kot en op te lossen is?

 3. Het is heel handig alleen op mn nieuwe tv doet hij geen beeld geven als ik naar netflix kijk… Wel ondertiteling maar geen beeld. Iemand een oplossing?

 4. Zelfde probleem, 3pins kabeltje besteld via miniinthebox, lijkt prima te werken.. zie het scherm van mijn ipad 2 mooi weergegeven, tot ik netflix start.. hij draait 2-3 sec en dan krijg ik een foutmelding dat de weergave niet ondersteund word.

Reageer