Je Android tablet op afstand beheren en opsporen

10

Google heeft vanaf augustus 2013 een ingebouwde optie om je Android tablet (en smartphone) te lokaliseren en te beveiligen op afstand. Van alle Android apparaten die je hebt aangemeld met je Google account en waarbij je deze optie hebt geactiveerd kun je in één overzicht zien waar ze zijn. Ook kun je op afstand een alarm laten afgaan en eventueel de gegevens wissen ter beveiliging. Hoe dit moet? Dat lees je in deze tablet tip.

Soms is het handig om te weten waar je Android tablet op dat moment is. Gewoon omdat je je tablet kwijt bent of omdat je tablet gestolen is. In deze gevallen kun je ook een alarm, in de vorm van de beltoon van je tablet, af laten gaan op afstand. Als je tablet is gestolen kun je, ter beveiliging van je persoonlijke data, alle gegevens op afstand wissen van je tablet.

De functie van Google voor al je Android apparaten heet Apparaatbeheer. In deze tablet tip lees je hoe je je gratis voor Android Apparaatbeheer (Device Manager in het Engels) kunt aanmelden en deze optie in kunt schakelen.

Android Apparaatbeheer voor je tablet of smartphone is beschikbaar voor alle apparaten met Android 2.2 en hoger die de beschikking hebben over de Google Play Store.

Waarom Apparaatbeheer?

 • Je bent je tablet kwijt en je wilt weten waar deze is
 • Je hebt je tablet meegegeven met iemand en wilt weten waar deze zich nu bevindt
 • Je tablet is gestolen en je wilt weten waar deze op dat moment is (licht de politie direct in als je de optie hebt ingeschakeld)

Hoe werkt Apparaatbeheer?

Android Apparaatbeheer houdt de locatie bij voor je tablet. Je moet via je Google account deze optie inschakelen op je tablet. Via een website kun je, na inloggen met je Google account, altijd zien waar je apparaat op dat moment is. Ook kun je van afstand een alarm laten afgaan of de gegevens op de tablet laten wissen.

Het lokaliseren van je tablet doet Google op verschillende manieren. Zo kan de locatie gebaseerd worden aan de hand van GPS, WiFi of een eventuele mobiel internetverbinding. Zorg dat je altijd een van deze opties aan hebt staan, anders kan je locatie niet worden opgehaald door Google. Het beste resultaat bereik je met het aanzetten van alle opties maar dat kost wel extra accu.

Hoe stel ik Apparaatbeheer in?

Vanaf augustus 2013 wordt Android Apparaatbeheer automatisch geïnstalleerd op je tablet, indien je het automatisch updaten van apps via de Play Store hebt aangezet. Heb je dit niet of weet je dit niet zeker? Check dan of je deze app kunt updaten. Zo ja, doe dit dan.

Als de Google Play Services app is geüpdated dan kun je de ‘zoek en vind-optie’ op je tablet inschakelen. Gebruik één van deze twee methoden:

1: Instellingen > Beveiliging > Apparaatbeheerders

2: Ga naar de lijst met apps en open de app ‘Google Instellingen’ (Nederlands) of ‘Google Settings’ (Engels) en ga naar ‘Android Apparaatbeheer’ (Nederlands) of ‘Android Device Manager’ (Engels)

Schakel ‘Android Apparaatbeheer’ (Nederlands) of ‘Android Device Manager’ (Engels) in. Selecteer hier ook of je je Android toestel op afstand wilt kunnen wissen (‘Op afstand terugzetten op fabrieksinstellingen’). Eventuele andere opsporingsapps zul je hier ook vinden en kun je vanaf dit punt in- of uitschakelen of bewerken.

Android apparaatbeheer

Nu moet je inschakelen dat Google Apps je locatie mogen bepalen. Om dit in te schakelen, of te controleren of je dat al is gebeurd, kun je een van deze twee opties gebruiken:

1. Instellingen > Locatieservices

2: Ga naar de lijst met apps en open de app ‘Google Instellingen’ (Nederlands) of ‘Google Settings’ (Engels) en ga naar ‘Android Apparaatbeheer’ (Nederlands) of ‘Android Device Manager’ (Engels)

Selecteer ‘Locatie en Google zoeken’. Hiermee geef je toestemming dat Google je locatie bepaalt voor haar diensten. Via de eerste methode kun je ook selecteren of je WiFi of 3G wilt gebruiken om de locatie van je tablet te bepalen. Zet ook deze aan zodat Google daadwerkelijk je tablet locatie kan vaststellen. Let op: deze instelling vraagt wat meer van je accu van je tablet!

Hoe vind ik mijn tablet?

Je kunt, na het inschakelen van Apparaatbeheer of Device Manager, voortaan je tablet vinden via deze URL: www.google.com/android/devicemanager

Log hier in met je Google account. De laatst bekende locatie van je tablet (of smartphone) kun je vinden via de kaart. Links kun je selecteren naar welke tablet of smartphone gezocht moet worden.

Indien ingeschakeld kun je hier ook selecteren of je een melding of beltoon op afstand in wilt schakelen of dat je het apparaat op afstand wilt wissen.

LET OP (1) – Het pushen van een melding op afstand naar je Android tablet kan alleen als het geluid van de tablet aan staat en als de tablet is verbonden met het internet en aangemeld met het Google account.
LET OP (2) – Het op afstand wissen van alle tablet informatie kan alleen wanneer de tablet is verbonden met het internet en aangemeld met het Google account.
LET OP (3) – De optie ‘Apparaat op afstand wissen’ is definitief en kan niet worden hersteld. Geef anderen daarom nooit toegang tot je Google account zodat derden je apparaten kunnen wissen. En zorg voor de zekerheid voor een goede backup van je Android tablet.

Mijn tablet is gestolen. Wat nu?

Je kunt direct de locatie opvragen via de website van Android Device Manager. Licht direct de politie in als je de locatie hebt kunnen vinden.

Natuurlijk dien je ook altijd aangifte te doen bij de politie.

Was dit nuttig?


+139 -41


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

10 reacties

 1. levi siccard op

  Bij sommige services zoals bv dropbox kan je in de online versie via de website zien met welk public ip je device laatst verbonden was en op welk tijdstip. Wanneer deze gestolen is kan je dit gaan opzoeken en heb je zeer nuttige informatie voor de politie. De politie kan de eigenaar van dit public ip opvragen bij de netwerkbeheerder die dit ip verdeeld heeft. Wie de netwerkbeheerder is kan je zelf ook al nagaan via ip lookup. Dit geeft je meteen ook een idee in welk land je toestel zich bevindt en eventueel de regio.
  Je kan dus gerust een dropbox account aanmaken, dat is volledig gratis. Hoewel dropbox niet zo veilig is om bestanden te delen of als cloud technologie kan het je wel gegevens verschaffen dus over de nietsvermoedende dief of nieuwe “eigenaar”.

 2. Als ik mijn tablet wil traceren en hij word niet gevonden. Betekend dat dan dat ie uit staat?

  En verder staat er een linkje bij vergrendelen en wissen als ik dit in druk kan ik daarna met mn inloggegens nog gebruiken om hem alsnog te traceren? Of reageert ie daar dan ook niet meer op?

  Mvg
  Patricia

  Ps mijn tablet is namelijk wel gejat… 🙁

 3. beste,mijn samsung galaxy Tab 3 ben ik net nog kwijtgeraakt ik heb het stappenplan hierboven gevolgd en wat de opspoorder zegt is telkens:”lokatie niet beschikbaar” wat wilt dat zeggen?
  AUB ik heb men Tab nog maar een weekje en heb er veel voor betaalt

 4. Hallo,

  De telefoon van een vriendin van mij is gisteravond verloren… Laten vallen op een festival en niet meer terug kunnen vinden, wrs dus gepakt door iemand anders. Nu is het zo dat zij deze app niet op haar telefoon heeft…. Kan dit achteraf ook nog via haar Google account? Help!!

 5. Mijn vrouw was haar telefoon kwijt.
  Via de link ben ik gaan zoeken.
  Alle acties heb ik achteraf uitgevoerd.
  Gelukkig weer gevonden.
  Top!

 6. Telefoon kwijtgeraakt en op afstand vergrendel via de app. Telefoon is terug gevonden…maar hoe haal je in vredesnaam die vergrendeling eraf !!!! We kunnen er helemaal niks mee !! HELP !!

 7. mijn zoon heeft ineens een wachtwoord als schermbeveiliging, ik kan het apparaat gewoon vinden in device manager, kan hem laten rinkelen alles, ik kan ook kiezen voor vergrendelen en wissen, maar is dat wachtwoord dan hiermee verdwenen? het maakt niets uit of er bestanden of foto’s verloren gaan als we er maar weer inkomen

Reageer