iPad backup maken en terugzetten en synchroniseren met een computer

1

Het is verstandig om regelmatig een backup (reservekopie) te maken van je iPad. Dit kan door middel van het synchroniseren van je iPad met een computer met behulp van het programma iTunes. Een backup is in feite hetzelfde als een synchronisatie. Met een back-up heb je altijd een reservekopie van al je apps en persoonlijke data en documenten achter de hand, mocht er iets mis gaan met je iPad. In deze iPad tip leggen we uit hoe je gemakkelijk een backup van je iPad kunt maken op je computer. Het is ook mogelijk om een backup te maken met behulp van iCloud, op de servers van Apple. Lees hier hoe je een backup maakt van je iPad met behulp van iCloud. Beide opties zijn niet naast elkaar te gebruiken. Als iCloud backup aanstaat kun je geen back-up maken via iTunes. Dat is dan ook niet meer nodig.

Het is aan te raden regelmatig je iPad te synchroniseren. Op deze manier houd je altijd een actuele reservekopie van al je bestanden op je iPad achter de hand.

Een back-up bewaart al je instellingen, de Filmrol (foto’s en video’s) en andere persoonlijke gegevens die op de iPad staan. Zo worden bijvoorbeeld je contacten, je apps, instellingen, voorkeuren, je agenda, je startscherm indeling, netwerk (WiFI) instellingen, bladwijzers, memo’s, berichten en achtergronden opgeslagen als reservekopie.

Ter info: iPad back-ups worden opgeslagen (na het handmatig maken van een back-up) op je Windows computer in dit pad:

 • Windows XP: \Documents and Settings\(gebruikersnaam)\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup\
 • Windows Vista, 7 en 8: \Users\(gebruikersnaam)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\

Back-up maken van je iPad

Voor het maken van een backup en het synchoniseren van je iPad dien je gebruik te maken van het gratis programma ‘iTunes’. Als je deze nog niet hebt, dan kun je dit gratis downloaden via deze link. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van iTunes hebt. Na het downloaden en installeren van iTunes kun je het programma openen. Bij het eerste keer verbinden van je iPad zul je wat extra stappen moeten doorlopen, die vanzelfsprekend zijn. Deze stappen zullen we in deze iPad tip niet behandelen.

 1. Open iTunes op je pc
 2. Verbind de iPad met de pc via de USB-kabel
 3. Klik binnen iTunes op Archief > Apparaten > Maak reservekopie (Nederlands) of File > Devices > Back up (Engels)

Of via deze methode:

 1. Open iTunes op je pc
 2. Verbind de iPad met de pc via de USB-kabel
 3. Onder ‘Apparaten’ (Engels: ‘Devices’) druk met de rechtermuisknop op de iPad (iPad naam) en selecteer ‘Maak reservekopie’ (Engels ‘Back up’)

LET OP: Je hebt de mogelijkheid om de back-up op je computer te beveiligen met behulp van encryptie. Op deze manier kunnen onbevoegden niet bij je persoonlijke documenten uit de backup van de iPad. Om een backup te kunnen benaderen of terugplaatsen moet je eerst het wachtwoord invoeren. Let op: als je het wachtwoord van je iPad kwijt bent, dan heb je pech. De enige manier om de iPad weer te kunnen gebruiken is door deze terug te zetten op fabrieksinstellingen. Je bent dan al je data kwijt, ook dat van je backup. Onhoud je wachtwoord dus goed! Nadat de back-up is gemaakt kun je dit controleren in iTunes. Open iTunes voorkeuren (Engels: iTunes preferences). Daar zul je het apparaat (iPad naam) terugvinden met daarbij de backup en de datum en het tijdstip waarop die backup is gemaakt. In dit overzicht kun je ook andere synchronisaties en back-ups van je iPad terugvinden.

Back-up terugzetten op je iPad

Soms wil je een backup terugzetten op je iPad, bijvoorbeeld na een crash of als je je wachtwoord bent vergeten. Onderneem deze stappen om een backup terug te plaatsen op je iPad.

 1. Open iTunes op je pc
 2. Verbind de iPad met de pc via de USB-kabel en maak een verbinding
 3. Klik in iTunes op Archief > Apparaten > Zet terug vanaf reservekopie  (Nederlands) of File > Devices > Restore from Back up (Engels)

Dit is een andere methode:

 1. Open iTunes op je pc
 2. Verbind de iPad met de pc via de USB-kabel
 3. Open in iTunes het iOS apparaten Samenvatting tabblad
 4. Selecteer de iPad door:
  1. klik op de iPad  (iPad naam) rechtsboven in het scherm
  2. of klik op Weergave > Toon zijbalk en selecteer de iPad (iPad naam)
 5. Selecteer ‘Zet reservekopie terug’ (Engels: ‘Restore back up’)

Let op: de oude documenten en alle data die eerst op de iPad stonden zijn verloren nadat je een backup hebt teruggeplaatst (restored) op de iPad!

Oude iPad backups verwijderen van pc

Oude iPad backups kun je verwijderen van je computer. Dit is aan te raden als je zeker weet dat je de backup niet meer nodig hebt. Dit voorkomt dat derden met je data er vandoor kunnen gaan en het bespaart opslagruimte op je pc. Zo verwijder je een iPad backup van je computer. Je hoeft de iPad niet met de pc te verbinden om een back-up te verwijderen.

 1. Ga naar Bewerken > Voorkeuren
 2. Klik op Apparaten
 3. In dit overzicht vind je alle backups van al je iOS-apparaten. Selecteer de reservekopie die je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijder reservekopie’
 4. Bevestig je keuze en klik op ‘OK’

Was dit nuttig?


+86 -33


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

1 reactie

Reageer