Gmail instellen op je Android tablet

18

Gmail Android app logoOm je Gmail in te stellen op je Android tablet kun je gebruik maken van de Google applicatie die je kunt vinden op elke door Google gecertificeerde Android tablet. De Gmail app heeft het logo zoals je hier rechts ziet staan. De Gmail app is de meest makkelijke en gebruiksvriendelijke applicatie om je Gmail account in te gebruiken. We raden je aan om deze applicatie van Google te gebruiken.

Gmail applicatie

De Gmail app is bij veel tablets al voorgeïnstalleerd en geplaatst op het startscherm. Zo niet dan kun je deze soms vinden in het applicatie overzicht.

Kun je de Gmail app niet vinden op je startscherm of tussen alle andere applicaties in het overzicht? Dan kun je de Gmail app hier downloaden in de Play Store. Heb je geen Play Store? Dan is je tablet niet door Google gecertificeerd. Probeer de app dan te downloaden via een alternatief van de Play Store of gebruik de standaard Android e-mail applicatie.

Gmail toevoegen

Het aanmelden van een Gmail account bij de Gmail app gaat (voor het eerste account) als volgt:

Stap 1
Open de Gmail applicatie. Als je nog geen Gmail account hebt toegevoegd wordt je gevraagd om het Gmail adres en het wachtwoord in te vullen. Heb je nog geen Gmail? Maak dan een account aan volgens de instructies.

Heb je al Gmail? Klik dan op 'Bestaand'. Maak anders een nieuw Gmail account met bijbehorend e-mail adres aan via 'Nieuw'.

Heb je al Gmail? Klik dan op ‘Bestaand’. Maak anders een nieuw Gmail account met bijbehorend e-mail adres aan via ‘Nieuw’.

Gmail instellen op Android tablet (1)

Stap 2
Geef een naam op zoals deze verschijnt bij je accounts. Met deze naam zul je ook e-mails versturen.

Stap 3
Na het aanmelden krijg je een vraag over Google+. Dit is een sociaal netwerk van Google. Gebruik je Google+ niet actief? Dan raden we je aan om je niet aan te melden bij Google+. De functies die worden weergegeven, zoals automatisch uploaden van media en Messenger zijn ook mogelijk zonder deze dienst.

Stap 4
Geef aan of wilt dat Google met dit accounts back-ups gaat maken van je persoonlijke instellingen van apps. We raden je aan om dit wel te doen. Als je tablet bijvoorbeeld kapot gaat of gestolen wordt, kun je de meeste persoonlijke instellingen van applicaties automatisch terugzetten als je je aanmeldt met dit Gmail account op een nieuwe Android tablet.

Stap 5
Nu gaat Gmail synchroniseren. Dit betekent dat alle e-mails worden opgehaald. Gebeurt dit niet automatisch? Zet dan bij Instellingen de synchronisatie aan van dit account. Als je synchronisatie uitstaat dan worden de e-mails in de Gmail app niet ingeladen. Synchronisatie betekent het automatisch bijwerken van alle e-mails met de browser-versie van Gmail.

Meerdere Gmail accounts toevoegen

Wil je meer Gmail accounts in één Gmail applicatie gebruiken? Dat is geen probleem. Je kunt meer dan tien e-mail accounts toevoegen in de Gmail app.

Ga binnen de Gmail app naar Instellingen en selecteer ‘Account toevoegen’. Deze methode werkt inmiddels niet meer na een update van de Gmail applicatie.

 

Nieuwe methode (vanaf Android 4.1): Ga naar de Instellingen van de tablet (dus niet van de Gmail app). In de instellingen van de tablet ga je naar accounts. Hier kun je een account toevoegen. Kies een Google account, wat in feite hetzelfde is als een Gmail account. Voeg het Google (Gmail) account toe. Als dit is gedaan kun je bij de synchronisatieopties van dat Google account kiezen of je je Gmail wilt synchroniseren. Als dit nog niet gedaan is, vink deze optie dan aan. Als het goed is wordt het Google (Gmail) account dan toegevoegd aan de Gmail app.

Nu kun je bovenstaande stappen uitvoeren om extra Gmail accounts toe te voegen en naast elkaar binnen één app gebruiken.

Per toegevoegd account aan Gmail kun je de instellingen aanpassen, zoals je in onderstaand scherm ziet. Dit kan in de Gmail app bij de instellingen (drie puntjes onder elkaar).

Rechtsboven vind je de knop voor de Gmail instellingen (1) en het toevoegen van meerdere Gmail accounts (2)

Rechtsboven vind je de knop voor de Gmail instellingen (1) en het toevoegen van meerdere Gmail accounts (2)

Problemen?

Nog steeds problemen met het instellen van Gmail op je Android tablet? Kijk dan bij de veelvoorkomende e-mail problemen op een Android tablet [link]. Of stel je vraag in de reacties of in de TabletGuide vraagbaak.

Was dit nuttig?


+148 -62


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

18 reacties

 1. Hoe stel ik een email bericht op met behulp van mijn tablet Galaxy2 10.1. Ik zie geen envelopje en de knop opstellen bericht ontbreekt. Ik kan wel mijn mailtjes bekijken

  • Je kunt ook proberen om bij de Instellingen een nieuw Google (=Gmail) account toe te voegen. Soms wordt deze dan automatisch toegevoegd aan de Gmail app, indien je bij de instellingen je Gmail (email) van dat account synchroniseert.

   Kijk je trouwens wel in de nieuwe linker zijbalk van de Gmail app? Druk linksboven eens op het Gmail logo met de drie streepjes ernaast. Dan verschijnt een linker zijbalk met daarin alle Gmail accounts, plus alle mappen die aangemaakt zijn in het Gmail account dat op dat moment geactiveerd is.

   Succes! En laat je even weten of het gelukt is?

    • Ik zie dat de nieuwe methode inderdaad gewijzigd is. Ik zal het artikel aanpassen.

     De methode is tegenwoordig als volgt (voor in ieder geval alle Android 4.1 Android tablets en hoger): Om een Gmail account toe te voegen aan de Gmail app moet je het Gmail account (is hetzelfde als het Google account) eerst toevoegen aan de tablet zelf. Ga naar Instellingen > Accounts en voeg daar een Google account toe, wat identiek is aan je Gmail account. Als je dit hebt toegevoegd dan kun je daarna selecteren (nog steeds bij dezelfde instellingen) dat je Gmail van dat Google account gesynchroniseerd wordt. Dan wordt het Gmail accounts (of meerdere accounts) toegevoegd aan de Gmail app, als het goed is. Succes en laat even weten of het gelukt is 🙂

 2. hoi…..
  ik heb een nieuwe samsung tab 3, ik heb een account aangemaakt, alles is prima gelukt, ik wil alleen NIET dat als ik email aanklik, dat ik dan automatisch in mijn postvak in kom….
  ik wil graag opnieuw aanmelden met naam en wachtwoord….
  bij instellingen al wel aangegeven dat ik geen wachtwoorden wil onthouden ed, maar toch kom ik steeds automatisch in mijn mail, dat wil ik niet, aangezien mijn zoontje deze tablet ook gebruikt en wel eens meeneemt, anderen zouden dan zomaar in mijn mail kunnen,
  ( hetzelfde geldt voor facebook)

  Hoe kan ik dit veranderen?

  Alvast bedankt voor een reactie,

  groetjes Femke

 3. beste,

  we krijgen op onze tap3 steeds als we via gmail willen antwoorden op een mail;
  android systeem is gestopt. hoe kunnen we dit aanpassen?
  alvast vriendelijk bedankt

 4. hoi.
  ik heb een vraagje. Het instellen van de email is allemaal gelukt. maar alles op de tablet wordt via het eerst ingestelde email gedaan. Nu heb ik een ander email adres erbij gedaan. die van mijn moeder waar de tablet van is. maar eigenlijk moet alles via haar mail gedaan worden. Maar ik weet niet hoe. want als je nu op youtube bijvoorbeeld klikt is ie al automatisch op mijn account ingelogd.
  dus hoe stel ik de andere mail als ˝hoofd˝ mail en hoe verwijder ik mijn mail van de tablet?
  alvast bedankt…

  • Accounts dien je apart in te stellen op je Android tablet. Je kunt accounts aanmaken, wijzigen en verwijderen. Ook kun je meerdere accounts (waaronder Gmail accounts) aanmaken op je Android tablet.

   Het omgaan met accounts is iets anders dan wat in deze tablet tip wordt uitgelegd. Deze tablet tip gaat over het instellen van je Gmail e-mail op je tablet.

   Het omgaan met accounts op je tablet (waaronder e-mail accounts en Google accounts) vind je in deze Android tablet tip:

   http://www.tabletguide.nl/tip/accounts-koppelen-verwijderen-android-tablet/

   Het wijzigen van een account in de app kan op twee manieren. Vaak kun je via de instellingen aangeven welk Google account gekoppeld is aan de app (bijvoorbeeld de YouTube app).

   Een andere methode is het verwijderen van alle gegevens van de app (in dit geval de YouTube app). Ook wordt het account dan losgekoppeld. Bij het opnieuw aanzetten van de YouTube app wordt je opnieuw gevraagd met welk Gmail account de app gekoppeld moet worden.

   Succes!

 5. Hallo,

  Ik heb een galaxy tab 3, met Android 4.2.2, wanneer ik mijn gmailaccount toevoeg, krijg ik iedere keer een synchronisatiefout en fout bij het inloggen. Ik heb het stappenplan al verscheidene keren doorlopen, maar helaas lukt het niet mijn Gmail te laten werken op mijn tablet. Op mijn laptop en op mijn galaxy s4 werkt het zonder probleem. Ik heb de inloggegevens nog extra gecontroleerd maar die kloppen. Ik hoop dat iemand me verder kan helpen.

 6. Hallo
  Ik heb een vraag , ik kan op mijn samsung tablet mijn email adressen niet vinden.
  Steeds als ik een mailtje wilt sturen moet ik het emailadres in typen.
  Bedankt

 7. lisa heesterbeek op

  ik heb een vraagje.. mijn moeder heeft op haar telefoon een g.mail app waarop ze haar mail ontvang maar nu is het geval dat mijn vader en moeder samen hetzelfde email account gebruiken en wil ze dus dat wanneer zij een mail van haar telefoon verwijderd, hij op de pc niet verwijderd word zodat mijn vader ze nog wel kan lezen. Bij mijn mail ( outlook) is het automatisch zo dat wat ik op mijn telefoon verwijder niet op mijn pc verwijderd word maar bij mijn moeder krijg ik dat dus niet voor elkaar (gmail) ik heb hem al ingesteld op pop3 en daarbij aangevinkt ” gmail – kopie behouden in postvak in” maar dat helpt dus voor geen meter! en ik wil graag van het gejammer van moeders af dus een hele dikke HELLUP!

 8. Mijn zoon heeft een Android tablet. Hoe kan hij zijn mailbox persoonlijk instellen, zodat hij geen gesynchroniseerde berichten hoeft te ontvangen van de huiscomputer? Gmail dringt vaak aan om te synchroniseren, want de app zou anders niet optimaal meer werken. Is er evt. een goed alternatief voor Gmail?

Reageer