Gebruikers en profielen aanmaken op je Android tablet

13

Veel nieuwere Android tablets hebben de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts of gebruikersprofielen aan te maken. Net als binnen Windows heeft elke gebruiker een gepersonaliseerde omgeving om in te werken. Elke gebruiker kan eigen apps installeren en gebruiken, heeft een eigen plek om documenten op te slaan en kan een gepersonaliseerde bureaublad aanmaken. In dit artikel leggen we uit op welke tablets je nieuwe accounts aan kunt maken, wat je hiermee kunt doen en onder welke voorwaarden.

Welke tablets ondersteunen gebruikersaccounts?

In principe kunnen alle Android tablets die voorzien zijn van Android 4.2 of hoger gebruik maken van gebruikersaccounts. In principe, want dat is niet in alle gevallen waar. Sommige tablet fabrikanten kunnen ervoor kiezen de optie uit te schakelen. Bij sommige Samsung tablets is dit bijvoorbeeld het geval.

Vanaf Android 4.3 kun je ook werken met beperkte profielen. Zo kun je per profiel beperkingen instellen of een extra beveiliging inschakelen.

Gebruikers en beperkte profielen

Wat is het verschil tussen een gebruiker en een beperkt profiel? Beide typen gebruikersaccounts hebben een eigen omgeving met eigen apps, eigen instellingen, achtergronden en documenten. Het verschil zit hem in het beheer van het profiel.

Een gebruiker kan zijn of haar omgeving zelfstandig inrichten. De eigenaar van de tablet (het hoofdaccount) kan alleen andere gebruikersprofielen aanmaken en verwijderen. Binnen een gebruikersprofiel is de gebruiker de baas.

Een beperkt profiel wordt beheerd door de tablet eigenaar (hoofdaccount). Bij het aanmaken van het profiel (en daarna) kan de tablet eigenaar bepalen welke apps ingeschakeld worden en welke niet (alle apps staan standaard uit) en welke instellingen aan te passen zijn binnen het profiel. Alleen de tablet eigenaar kan vanuit dat account een beperkt profiel beheren. Beperkte profielen zijn handig voor bijvoorbeeld kinderen.

Profiel gebruiker Android tablet (6)Profiel gebruiker Android tablet (7)

 

 

Daarnaast heb je nog de tablet eigenaar met het hoofdprofiel of hoofdaccount (vergelijkbaar met een Administrator), zoals eerder besproken is in deze tablet tip.

Wat zijn de randvoorwaarden van gebruikersaccounts?

Je Android tablet zal altijd één hoofdaccount hebben, wat de eigenaar of beheerder van de tablet is. Je kunt dit vergelijken met een ‘administrator account’ binnen Windows. Dit is het account waarbij je je als eerste aanmeldt bij de tablet. De eigenaar van de tablet met het hoofdaccount zal altijd blijven bestaan. Dit zijn de voorwaarden die gelden bij profielen op je Android tablet:

 • Het hoofdaccount is altijd in staat om andere profielen te beheren (beperkt profiel) en te verwijderen. Een eigenaar van de tablet kan ook apps verwijderen die alleen door andere gebruikers worden gebruikt.
 • Het is niet mogelijk om een ander profiel aan te melden als hoofdaccount. Wil je een ander profiel aanmelden als hoofdaccount? Dan heb je maar één mogelijkheid en dat is de tablet in zijn geheel terugzetten op fabrieksinstellingen en daarna het correcte profiel aanmelden als eigenaar van de Android tablet. Je wist hiermee alle data op de tablet.
 • Alle profielen kunnen app-rechten accepteren voor andere profielen. Een acceptatie geldt voor elk profiel en kan alleen ongedaan gemaakt worden door de tablet-eigenaar door de app in zijn geheel te verwijderen.
 • Alle typen profielen kunnen apps installeren (beperkt profiel: indien ingeschakeld). Alleen de tablet eigenaar kan apps volledig verwijderen. Elke app krijgt een aparte map met persoonlijke data. Hoewel de kernbestanden van de app (.apk file) maar één keer op de tablet geïnstalleerd worden wordt de app wel persoonlijk. Andere profielen kunnen niet bij de persoonlijke data van een ander profiel.

Profiel gebruiker Android tablet (4)

Hoe maak ik een nieuw profiel aan?

Ga naar de Instellingen en selecteer onder het kopje ‘Apparaat’ de optie ‘Gebruikers’. Hier kun je een nieuwe gebruiker (vanaf Android 4.2) of een nieuw Beperkt Profiel (vanaf Android 4.3) aanmaken.

Profiel gebruiker Android tablet (8)

Instellingen > Gebruikers

Profiel gebruiker Android tablet (2)

Gebruiker toevoegen (rechts bovenin of onder de lijst met gebruikersprofielen)

Hoe stel ik mijn profiel in?

Het instellen van een nieuw profiel is identiek aan het proces wat je doorloopt als je de tablet voor het eerst opstart. De taal wordt gevraagd en je kunt een Google account aanmaken of koppelen aan je profiel. Nu kun je meteen aan de slag binnen dit profiel.

Bij het aanmaken van je profiel moet je eerst een naam aangeven en kun je optioneel een profielfoto en/of lockscreen-tekst ingeven. Dit is later allemaal aan te passen.

Profiel gebruiker Android tablet (1)

Zorg voor een goede beveiliging van je profiel met een wachtwoord en let op deze Android tablet beveiligingstips. Je kunt direct apps installeren en je startscherm aanpassen (apps en widgets toevoegen of de achtergrond aanpassen). Al deze elementen zijn persoonlijk en alleen van toepassing op jouw profiel.

Een beperkt profiel instellen moet vanuit het hoofdprofiel van de tablet eigenaar. Geef in welke apps in het beperkte profiel ingeschakeld mogen worden en welke instellingen wel of niet gebruikt mogen worden. Vanuit het hoofdaccount kun je de beperkingen en verificaties altijd aanpassen.

Profiel gebruiker Android tablet (3)

Switchen tussen gebruikersprofielen

Je kunt vanuit het lockscreen of het standbyscherm schakelen tussen de profielen. Onder het scherm vind je een bolletjes waarbij elk bolletje een profiel voorstelt. Selecteer het profiel en je kunt direct inloggen in het geselecteerde profiel.

Profiel gebruiker Android tablet (5)

Switchen tussen gebruikersprofielen

 

Heb je nog vragen? Dan kun je ze stellen in de reacties onder deze Android tablet tip!

Was dit nuttig?


+90 -22


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

13 reacties

 1. kan ik nu wel of niet meerdere gebruikers (emailadressen) op mijn Samsung tablet Galaxy 3 opvoeren. Dit is echt vreselijk op dit moment.

  • Meerdere gebruikersaccounts is afhankelijk van de tablet en de Android versie. Dat kan ik zo niet melden voor jouw type. Je kunt dit zelf checken via instellingen > gebruikersaccounts.

   Meerdere email adressen kan op elke tablet. Je kunt zonder problemen bij instellingen > accounts meerdere e-mail accounts toevoegen. Dit kan ook in de email apps.

 2. van Grieken op

  Hallo,

  Ik kan nu alleen Minecraft op het hoofdaccount spelen en niet op een gebruikersaccount.
  Hoe en vooral waar kan de gebruiker rechten geven zodat dit wel kan?

 3. heeft er iemand enig idee wanneer de software update zou uitkomen om op de samsung galaxy Note 10.1 (versie 2014) meerdere gebruikers te kuinnen aanmaken?
  Heb deze pas gekocht met de bedoeling om voor onze kinderen elk hun eigen beperkte toegang te kunnen instellen.

 4. onder het kopje apparaat heb ik geen mogelijkheid om de optie gebruiker aan te klikken, die komt niet in beeld, ik heb een galaxy tab 4.
  ik wil met meerdere accounts op de tablet spelltjes kunnen spelen

 5. Herkenbaar, mijn zoon heeft net een budget tablet waar eveneens geen gebruikers onder apparaat staat. Echter wil ik middel gebruikers diverse zaken gescheiden houden.

 6. Ik heb een beperkt account aangemaakt op mijn Samsung tab pro. Nu wil ik de Apps instellen maar ik krijg telkens de melding “Google zoeken instellen” en kom dus niet bij de pagina waar je de Apps kunt instellen. Ik heb al van alles geprobeerd maar het gaat niet weg. Wie heeft de oplossing?

 7. Als ik de apps wil toewijzen voor de gebruiker met beperking, komt de pagina heel even naar voren om dan binnen 1 seconde weer te verdwijnen. Weet iemand wat ik verkeerd doe?

 8. Ik had graag geweten hoe ik de naam van het gebruikersaccount kan aanpassen…. mijn naam, als hoofdgebruiker, is automatisch vernaderd naar “2”… ook mijn foto is weg. Dit is allemaal weggegaan toen ik een nieuwe gebruiker wou toevoegen. .. iemand een idee? Samsung tablet SM-T520 Alvast bedankt!

 9. Graag zou ik willen weten of er een mogelijkheid is om toch beperkte profielen te gebruiken ook al heeft de fabrikant dit uitgeschakeld? Kan ik het alsnog inschakelen? Ik heb een acer iconia 10 b3-a20.

 10. Ik kan een app niet meer gebruiken op een ander profiel, zegt dat deze app niet toegestaan is door de eigenaar van de apparaat. Hoe kan ik dit oplossen?

 11. goede middag,
  ik ben sinds kort in het bezit van een tablet.
  nu heb ik inderdaad twee gebruikers erop staan, maar de gallerij gebruiken alle twee accounds.

  hoe kan ik ik voor iedere gebruiker een eigen gallerij maken, ik wil niet dat de ene de fotos van de andere kan zien of gebruiken.
  bedankt

Reageer