Een Android tablet beveiligen met een wachtwoord, pin of patroon

17

Het is altijd slim om je tablet te beveiligen zodat derden niet onbevoegd toegang kunnen krijgen tot je tablet. Andere definities van deze optie zijn schermvergrendeling, schermbeveiliging, of het locken van je tablet. Je kunt bijvoorbeeld je tablet kwijtraken of vergeten. Nog erger, je tablet kan ook gestolen worden. In dat geval is het handig als de persoonlijke data op je tablet niet ongeoorloofd gebruikt kan worden. Je kunt simpel een beveiliging plaatsen op je Android tablet, door middel van een pincode, wachtwoord of door het tekenen van een geheim patroon. In deze tablet tip beschrijven we hoe je dat kunt doen.

Alle tablet-pc’s vanaf Android 2.3 hebben minimaal één mogelijkheid om de tablet te beveiligen. De moderne Android-tablets beschikken over meerdere beveiligingsopties. In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden.

Deze opties, al dan niet beschikbaar, vind je bij de instellingen. Ga naar Instellingen > beveiliging (onderdeel ‘persoonlijk’) > schermvergrendeling

Vegen

Deze optie is eigenlijk geen beveiliging van je tablet maar slechts een schermvergrendeling. De methode komt van de smartphones waarbij je het scherm kunt vergrendelen zodat je niet per ongeluk gaat bellen als de telefoon bijvoorbeeld in je broekzak zit.

Let op: deze optie raden we je niet aan, aangezien er geen geheime code aan te pas komt. Iedereen kan zich toegang verschaffen tot je tablet en dus ook tot je e-mail, persoonlijke documenten, foto’s, enzovoorts.

Wachtwoord

Je kunt je scherm makkelijk beveiligen met een wachtwoord. Voer twee keer het wachtwoord in om de beveiliging te activeren. We raden je aan om niet het standaard wachtwoord te gebruiken van je e-mail of van je Google account. Het is altijd verstandig om voor verschillende toepassing verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Let op: als je je wachtwoord bent vergeten is de enige methode, om weer gebruik te kunnen maken van je tablet, een volledige factory reset. Je bent dan al je data kwijt!

Pincode

Je kunt je scherm makkelijk beveiligen met een pincode van enkele cijfers. Voer twee keer de pincode in om de beveiliging te activeren. We raden aan om niet de standaard pincode te gebruiken van bijvoorbeeld je pinpas.

Let op: als je je pincode bent vergeten is de enige methode, om weer gebruik te kunnen maken van je tablet, een volledige factory reset. Je bent dan al je data kwijt!

Patroon

Een patroon is te tekenen door je vinger te bewegen over een raster van drie bij drie stippen. Je dient minimaal drie stippen in één doorgetrokken streep te gebruiken. Voer twee keer het patroon in om de beveiliging te activeren. Deze vorm van schermbeveiliging is sneller dan een wachtwoord of pincode maar minder veilig omdat het patroon soms in je vingerafdrukken te herkennen is.

Let op:  als je je patrooncode vergeten bent kun je, indien je toegang tot internet (WiFi) hebt en een Google account hebt aangemeld, alsnog toegang krijgen tot de tablet d.m.v. je Google account. Lees hier voor meer informatie.

Face unlock

Het is niet verstandig, en ook niet altijd handig, om je tablet te beveiligen met een face unlock. Face Unlock is de manier waarbij je frontcam je gezicht herkent waarna automatisch je tablet wordt ingeschakeld.

De voornaamste reden om Face Unlock niet te gebruiken is het lage niveau van beveiliging. Mensen die op je lijken blijken ook te worden herkent. Daarnaast zijn er verschillende methoden om in te loggen, mogen bijvoorbeeld criminelen per se op je tablet willen kijken, met bijvoorbeeld het tonen van een foto van jou.

Hoe veilig is dit?

De vraag luidt: hoe veilig zijn bovenstaande opties? In principe is het beveiligen van je tablet door middel van een schermvergrendeling een simpele methode om een redelijk beveiligingsniveau te behalen. Een leek kan op deze manier niet je tablet ongevraagd gebruiken.

Er zijn andere methoden om alsnog toegang te verkrijgen tot de tablet, of om persoonlijke data van de tablet te verkrijgen via bijvoorbeeld een USB-kabel. Daarnaast zorgt een patroon bijvoorbeeld voor een zichtbare veeg van je vingers over het scherm in dat patroon. Hierdoor kunnen derden het patroon herkennen en alsnog toegang verschaffen tot je tablet. Denk dus niet dat de beveiliging via een schermvergrendeling een waterdichte methode is.

Lees ook:

Ik ben mijn beveiligingspatroon vergeten. hoe kan ik inloggen?
Individuele applicaties beveiligen met een wachtwoord
Hoe beveilig ik mijn Android tablet?

Was dit nuttig?


+159 -107


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

17 reacties

 1. Ik heb een tablet en daar heb ik een PIN code op staan.
  En ik kan nu niet meer op mijn tablet, want ik ben mijn PIN code vergeten.
  Weet u misschien een oplossing?

  het liefst zo snel mogelijk reageren.

  m.v.g. Roanne

 2. Maud Dullens op

  Help, mijn dochter heeft haar pincode vergeten van haar Yarvik tablet. Ik heb geen idee wat te doen?
  Wie kan mij eenvoudig advies geven.

 3. elvira grabijn op

  help ik heb de wachtwoord van me tablet vergeten reseten helpt niet wie weet raad me zoontje is erg verdrietig dat hij niet met de tablet kan groeten mvr grabijn

 4. Help!!
  Mijn tablet is beveiligd met een pincode…. nu ben ik deze vergeten.
  Kennelijk is het enige wat helpt om deze terug te zetten in de fabrieksinstellingen.
  Geen probleem lijkt me… maar omdat ik mijn pincode ben vergeten kan ik deze dus ook niet terug zetten?

 5. skywalkertje op

  Hoi ik heb een galaxy tab4 en het apparaat beveiligd met code maar wildie er af halen maar vind dit niet,ik ken de code zeker nog wel
  wie weet hoe dit te vinden? bedankt alvast

 6. Heyy ik heb een vraag, (dit gaat niet over een tablet maar een ipod touch 5) ik heb al heel veel ingetypt van: ‘hoe zet ik een patroon wachtwoord op mijn iPod?’ Maar er was alleen maar sites van ‘hoe ontgrendel ik mijn ipod?’ Ik weet wel hoe je met cijfers en letters moet doen. Geen patroon dus.., rea aub zo snelmogelijk !! + ik heb dit op m’n tablet geprobeerd met de tips van deze site en het werk !! Dankje! Maar wou jij/zij dat doen? xx josanne

 7. Help!! Wij hebben een ader iconia ons 7 voor onze dochter gekocht , maar vergrendelen of ontgrendelen dat via de aan/uit knop hoort te gaan doet het niet. Als het ingedrukt wordt valt het hele toestel uit, enig idee wat er is of moeten wij het toestel terugbrengen?

  Bij voorbaat dank

 8. Ik heb mijn gsm (nexus 5) steeds beveiligd met een patroon. Als ik mijn gsm aanzet, vraagt hij uiteraard eerst de pincode van de sim kaart. Dan moet ik het patroon tekenen. Sinds kort staat er steeds, nog voor ik het patroon heb kunnen tekenen, ‘wacht 30 seconden en probeer dan opnieuw’. Net alsof ik al enkele keren een fout patroon getekend heb, want uiteraard niet is. Ik kan de schermbeveiliging afzetten, maar zou dit liever niet doen. Andere oplossingen? Met dank!

Reageer