Een Android tablet aan een computer koppelen via USB

6

Elke Android tablet is te koppelen aan een computer. Maar hoe werkt dat? In deze Android tablet tip legt de redactie uit hoe je je Android tablet door middel van USB kunt koppelen aan je Windows, Mac of Ubuntu computer. In alle gevallen dien je gebruik te maken van de originele USB-kabel die je van de fabrikant hebt gekregen bij de aanschaf van de Android tablet. Anders is het mogelijk dat de computer de Android tablet niet herkent.

Wist je dat je niet perse een USB-kabel nodig hebt om bestanden van en naar je pc te kopiëren? Lees hier alles over het kopiëren van bestanden van je tablet naar je computer. Of maak een directe verbinding met je computer via het WiFi netwerk om bestanden te bekijken en te kopiëren.

Android tablet koppelen aan Windows pc

Veel Android tablets beschikken over een driver die automatisch geïnstalleerd wordt op de Windows computer na het koppelen van je tablet.

Volg onderstaande stappen om een koppeling tot stand te brengen:

  1. Verbind de Android tablet met de computer m.b.v. de originele USB-kabel van de fabrikant.
  2. Soms wordt op de tablet gevraagd wat voor een type koppeling gewenst is. Selecteer ‘verbinden als mediaapparaat’ of ‘USB opslag’. Soms wordt deze melding niet automatisch getoond maar moet je zelf op de Android tablet op zoek tussen de instellingen. Waar je deze vind is afhankelijk van het type tablet en de Android versie. Zoek bij Opslaginstellingen > USB pc-verbinden > Verbinden als Media Apparaat of zoek bij Apparaat >Opslagruimte > USB-opslag koppelen. Soms verschijnt bij de notificaties een USB-icoon vanwaar je het type verbinding in kunt stellen.
  3. Bij moderne tablets (van A-merken) moet de driver automatisch geïnstalleerd worden. Soms gaat dat zo snel dat je het amper merkt. Gebeurt dat niet dan kun je zelf op zoek gaan naar de driver via internet. Type in Google een zoekopdracht, zoals bijvoorbeeld ‘[merk]tablet driver [besturingssysteem]’, bijvoorbeeld ‘Samsung tablet driver windows 7’. Vaak vind je op de website van de fabrikant de driver. Kun je niets vinden. Dan is misschien het programma ADB-driver een oplossing. Meer hierover vind je verder bij het sterretje (*), aangezien dit een specialistische oplossing is voor enkele probleemgevallen. Zonder driver herkent de computer je Android tablet niet en zul je de bestanden niet kunnen verplaatsen.
  4. Na bovenstaande stappen kun je via Windows Verkenner ‘speuren’ naar alle bestanden op de Android tablet. Ook kun je eventueel via deze weg kijken in de bestanden op de sd-kaart die in de tablet zit. Met Windows Verkenner kun je bestanden kopiëren van en naar de tablet.

Ondervind je nog steeds problemen met het verbinden van de Android tablet via USB aan een Windows computer? Stel je vraag dan in de reacties onder deze pagina of in de TabletGuide vraagbaak.

* Deze methode betreft het installeren van ADBdriver en het koppelen van je Android tablet aan een pc met Windows via ADBdriver. Download en installeer ADBdriver op je computer. Vergeet niet ‘USB debugging ‘ in te schakelen op je tablet. Deze Engelstalige handleiding legt uit hoe je ADBdriver kunt koppelen aan je Android tablet.

Android tablet koppelen aan Mac pc

Een Mac computer heeft een speciale driver nodig om de verbinding met je Android tablet te kunnen maken.

Download en installeer van deze Android webpagina de applicatie Android File Transfer op je Mac.

Verbind de Android tablet met je Mac. Open de Android File Transfer app op je Mac en de rest wijst zich vanzelf!

Android tablet koppelen aan Ubuntu pc

Op een Ubuntu pc is geen driver nodig. Volg alle stappen zoals aangegeven op een Windows pc, behalve de stap van de driver. Ubuntu moet de Android tablet direct herkennen.

Problemen?

Soms is een verkeerde of defecte kabel de boosdoener. Probeer het eens, indien mogelijk, met een kabel van iemand anders, als je deze even kunt lenen. Werkt het dan wel?

Ondervind je nog steeds problemen met het verbinden van de Android tablet via USB met een computer? Stel je vraag dan in de reacties onder deze pagina of in de TabletGuide vraagbaak.

Was dit nuttig?


+191 -141


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

6 reacties

  1. Wanneer ik mijn samsung tab2 7.0 aansluit met de originele kabel, geeft mijn pc aan dat er iets is aangesloten wat een storing veroorzaakt . . . Aan de USB-poort ligt het niet; met mijn Iphone of ereader communiceert mijn pc wel.

  2. Soms blijkt het nodig te zijn om de USB-kabel op een speciale manier te koppelen. In mijn geval (Lenovo A10-70 android tablet) moest ik eerst de USB-kabel aan de tablet koppelen en pas daarna de kabel in een USB-poort van de PC stoppen. Daarna werd de USB-opslag op de tablet automatisch geactiveerd en kon ik op de PC de mappen en bestanden van de tablet zien. Als de USB-kabel als eerste in de PC gestopt werd en daarna verbonden met de tablet gebeurde er niets.

  3. Ik krijg via USB kabel geen verbinding tussen mijn laptop en tablet. Bij de instellingen op mijn laptop staat onder opslagruimte, USB-opslag: “Plaats een SD-kaart om deze te koppelen”. Het gaat om een Lifetab tablet. Ik zie geen ruimte voor en SD-kaart.

  4. Ik zit met een ander probleem met mijn Samsung tablet SM – T230. Ik heb ze vergrendelt met een pincode , een aantal maanden niet gebruikt omdat ik dacht dat de tablet stuk was en toen ik ze laatst opnieuw wilde gebruiken wist ik de pincode niet meer..Iemand een oplossing ?

Reageer