E-mail via standaard applicatie instellen op je Android tablet

17

De standaard e-mail applicatie is een veel gebruikte app op je Android tablet. Je kunt hier alle soorten e-mail accounts en adressen op aansluiten om zo e-mails te kunnen lezen, opmaken en versturen. In dit Android tablet tip-artikel beschrijven we hoe je je e-mail automatisch en handmatig kunt instellen op je tablet.

Deze tip betreft het instellen van je e-mail via de standaard Android e-mail applicatie. Eerder verschenen artikelen over:

Gmail instellen op je tablet
Hotmail & Outlook.com e-mail instellen op je tablet
Een zakelijk e-mail adres instellen op je tablet (Exchange server)

android-email-app-logoStap 1: open de e-mail applicatie
De native e-mail applicatie kun je vinden in het applicatie overzicht onder de naam ‘E-mail’. Het logo van de app is zoals hier rechts is weergegeven.

Stap 2: Voer je gegevens in
In het eerste scherm kun je je e-mail adres en je wachtwoord in. Kijk of je automatisch verbinding krijgt met de server door op ‘Volgende te klikken’. Indien dit lukt, ga verder met Stap 6. Lukt dit niet dan krijg je de melding ‘Kan geen verbinding maken met de server’. Klik dan op ‘Details bewerken’ en ga naar de volgende stap.

Standaard e-mail app Android - Email instellen (1)

Vul je gegevens in

 

Helaas, je dient de server details handmatig in te voeren (zie volgende stap)

Helaas, je dient de server details handmatig in te voeren (zie volgende stap)

Stap 3: Selecteer handmatige invoer methode
Kies Pop3 of IMAP als je een (gratis) webmail aan wilt melden. Voorbeelden hiervan zijn accounts van Gmail, Hotmail, Outlook.com (gratis webversie), Yahoo, en e-mail accounts van je internetprovider of telecom provider, zoals Telfort, KPN, Vodafone, Ziggo, UPC, KPN, Tele2, XS4all, enzovoorts.

Bij Pop3 worden e-mails van de server gehaald en in de applicatie bewaard. Vaak verdwijnen deze e-mails van de server. Er vind geen tot weinig wederzijdse synchronisatie plaats tussen de server en de applicatie. Aangezien e-mails alleen nog maar op je tablet komen te staan is een goede back-up noodzakelijk.

Bij IMAP vind wel wederzijdse communicatie plaats tussen de applicatie en de e-mail server. E-mails blijven gewoon op de server staan en alle wijzigingen in de applicatie worden netjes doorgegeven naar de server. Met IMAP kun je makkelijk vanaf meerdere apparaten tegelijk een e-mail account gebruiken omdat alles gesynchroniseerd blijft. Deze optie adviseren we je om te gebruiken.

Kies Exchange voor e-mail accounts met Exchange servers. Vaak zijn dit zakelijke accounts van je werk, school of studie. Meer info over Exchange e-mail server instellingen vind je hier.

Standaard e-mail app Android - Email instellen (4)

Stap 4: Geef inkomende server gegevens in
Geef eerst de inkomende server (Pop3 of IMAP) gegevens van je e-mail provider op. Bekijk hier de meest voorkomende pop3 en IMAP gegevens van e-mail accounts.

Pop3 instellingen e-mail op je tablet (voorbeeld: Hotmail)

Pop3 instellingen e-mail op je tablet (voorbeeld: Hotmail)

Werken de gegevens niet. Zoek dan via Google de goede pop3 of IMAP gegevens van je e-mail provider. Google op “pop3 e-mail [naam provider]”.

Stap 5: Geef uitgaande server gegevens in
Geef de uitgaande server (smtp) gegevens van je e-mail provider op. Bekijk hier de meest voorkomende pop3 en IMAP gegevens van e-mail accounts.

Standaard e-mail app Android - Email instellen (5)

Pop3 instellingen e-mail op je tablet (voorbeeld: Hotmail)

Werken de gegevens niet. Zoek dan via Google de goede SMTP gegevens van je e-mail provider. Zoek op “IMAP e-mail [naam provider]”.

Stap 6: Geef naam op
Nadat je verbinding hebt gemaakt met de server wordt je gevraagd om de naam op te geven van het e-mail account. Dit is de naam waarmee het account naar voren komt op je tablet. Ook verstuur je e-mails vanuit deze naam.

Standaard e-mail app Android - Email instellen (6)

Stap 7: synchroniseren
Als alles correct is ingevuld dan worden je e-mails opgehaald. Het kan zijn dat dit niet meteen automatisch gebeurd. Hiervoor moet je je synchronisatie aan zetten voor dit account. Kijk bij veelvoorkomende e-mail problemen op je tablet [link]voor een oplossing.

E-mails worden opgehaald

E-mails worden opgehaald

Problemen

Lukt het nu nog niet? Kijk dan voor een oplossing bij de tablet e-mail problemen [link]. Of stel je vraag in de reacties of in de TabletGuide vraagbaak.

Was dit nuttig?


+189 -144


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

17 reacties

 1. Peter Werner op

  Wat ik ook probeer , ik krijg mijn e-mail niet op mijn samsung tablet geinstalleerd.
  Ik heb outlook en een telfort account.Wie helpt?

 2. Beste, ondanks jullie goede instructies, slaag ik er niet in om het std android programma voor e-mail juist te configureren voor mijn hotmail account (intussen automatisch een outlook account geworden – wel met behoud van hotmail.com extentie)

  heb dus geprobeerd via pop3.live.com en bijhorende poort en beveiligingstype, maar ik blijf die melding krijgen dat er geen verbinding kan gemaakt worden met de server.

  Graag hulp….

  mvg

 3. Karin Kniphorst op

  Hallo,
  Ik heb een Samsung Galaxy Tab 10.2
  Mijn email staat niet goed ingesteld. Weergave bij uitgaande mail voor de ontvanger is nu atk35hlm maar moet zijn Karin Kniphorst
  Weet iemand hoe ik dit kan wijzigen?
  De ontvangers weten niet wie ik ben op deze manier.
  Provider kan mij niet helpen.

 4. Bij het instellen van mijn ziggo account op de samsung tablet gaat alles goed echter de inkomende mail blijft niet bewaard worden op de tablet maar verhuisd naar de pc zodra ik die heb gebruikt.
  Wil ze graag op beide blijven zien
  weet iemand een oplossing

  • dat probleem heb ik sinds een week ook. op mijn htc gaf het geen probleem. ik heb nu sinds kort een galaxy s4 mini, kan de mail gewoon inlezen, maar zodra ik de pc met outlook gebruik, verdwijnt de mail van de mobiel. weet iemand hier een oplossing voor?

   • Het klopt dat de mail weg is als je outlook op je pc hebt gestart.
    Je mail blijft n.l. op de server van je provider staan totdat je pc dat ophaald.
    In de app staat n.l. een vinkje bij de instelling dat het op de server moet blijven staan.
    Zelf zit ik ook met dit probleem, maar heb nog geen oplossing gevonden.
    Er is wel een betaalde oplossing met CompanionLink en de app van Dejavu.
    Hiermee kun je, je pc met outlook syncen met je tablet.
    Hopelijk kun je hier iets mee.
    Henk.

    • Om het probleem op te lossen gebruik ik in Outlook het IMAP-protocol en niet het POP3-protocol. Bij het IMAP-protocol blijven de emailgegevens op de server staan en wordt alleen een kopie naar Outlook gestuurd (of ieder andere app die je gebruikt.

 5. Ik jan met mail ook niet open op galaxy tap 2. Heb all instellingen in orden maar hij geeft steets weer aan dat geen verbinding kan maken met email server!
  Heeft iemand nog een tip. Dit gaat dan wel om een 2 email acount van google.
  Vriendelijke Groeten david.

 6. Ik probeer op een Samsung Note 10.1 2014 edition mail te versturen, maar dit lukt niet. Ontvangen kan ik wel, maar versturen lukt niet. Ik heb de juiste instellingen ingevuld bij uitgaande server. Op een andere tablet op het zelfde netwerk kan ik wel gewoon e-mail versturen met het standaard programma. Als ik deze instellingen exact overneem op de Note 10.1 lukt het nog steeds niet?? Is dit een bug? Las er iets over op internet. Wat kan ik er aan doen? (heeft een firmware update zin bijv.?

 7. katharina de rycke op

  heb hetzelfde probleem als Hans (3 juni) : kan e-mails lezen maar niet versturen.
  Ben bij Telenet langsgeweest en alles is juist ingesteld maar nog steeds blijft het probleem aanhouden.
  Weet geen raad meer. Wie kan helpen ?

 8. Ik heb een samsung gallaxy tab pro android tablet hierbij blijft de email constant sinchroniseren nml
  Het rondje blijft sinds een paar weken constant draaien soms krijg ik ook oude emails weer terug ik heb instellingen gezocht maar kan daar niets in vinden ik heb nml ziggo.heeft iemand mischien hiervoor een oplossing.

  H.GEELEN

 9. Hallo. Ik gebruik email op mijn smartphone Sony Xperia (hotmail). Dat werkte perfect tot enkele dagen geleden. Ik ontvang geen nieuwe mails. Als ik ‘vernieuwen’ aantik krijg ik een foutmelding ‘kan geen verbinding maken…..’. Wie weet raad? Bedankt.

 10. Martha Amahorseya op

  Hoe kan het bericht : kan niet aanmelden van goodmail , dat de goodmail account gebruikersnaam en de wachtwoord vam gmail niet overeenstemming . Hoe kent allebei gebruikersnaam en wachtwoord worden verwiideren ?

Reageer